Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.11.2012 09:07 - Иисус Христос се е родил през XII век / научно доказано
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 26896 Коментари: 36 Гласове:
30

Последна промяна: 09.04.2015 10:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                 Учени доказаха точната дата на рождението на Иисус


В 15, 16, 17 век датите не се пишели както днес. В средните векове са били разпространени 2 форми на запис на името на Спасителя и датата на раждането му.   В изчисленията от Адам,  номера на годината се записва с едно число,  като един безкраен брояч. Такъв брояч ние използваме и днес, само точката на отчитане е друга от рождението на Христос.

            Индиктовия начин. Този начин широко се е използвал в старите летописи. В Индиктовото изчисление числото на годините се е задавало не с едно число, а с три. Всяко от трите числа е имало свое собствено название: Индикт, Кръг на слънцето и Кръг на луната. Всяко едно от тях, всяка година се е увеличавало на единица. Но само когато е достигало положената величина се започвало от единица. И след това отново се увеличавало с единица. Така вместо на един брояч в безкрайното броене на годините, в Индиктовия начин се използвали 3 циклически брояча. Те задавали годината с три неголеми числа, като всяко едно от тях не можело да излезе от определените граници.Числата  са Индикт, които се променяли от 1 до 15, Кръг на Слънцето - от 1 до 28 и Кръг на Луната - от 1 до 19. Участващите числа ограничители (15,28,19) са неделими по между си. Те нямат общ делител. За това всяко съчетание се получава от количество години равно на произведението им, което е 7980. Така повторението на индиктовите дати е възможно едва след 7980г. С други думи на отрязък от времето с продължителност почти 8000г. индиктовият начин задава годината напълно еднозначно. В  Палея, по повод на датата на раждане на Христос се пише: ” В година 5500 се родил предвечния цар Господ Бог наш Иисус Христос през декември в 25 ден.”. Тук е указана 5500г.- дата по Византийската ера от Адам. Тази година записана по Индиктния начин е: ” Кръгът на слънцето тогава бе 13, Луната е 10, Индикта е 15. В ден неделя в седмия  час!
Днес практически всеки човек, независимо от вероизповеданието знае Евангелската история за Иисус Христос. Времето на неговия земен живот, не е само епоха на зараждането на нова религия. Това е нова точка на отчитане на хронологията. В повечето страни е прието да се води изчислението от раждането на Христос.
Хронолозите са решили, че трябва да разделят историята на човечеството на две ери-До раждането на Христос и след него. Учените наричат тези периоди до новата ера и новата ера. Колкото и да е странно, окончателно датата на раждането на Христос се е наложила едва в 16 век. По времето на Грегорианската календарна реформа т.е. 1500г. след Евангелските събития. Удивително е, че тогава в 16 век и сега никой не се съмнява в точността на установената дата. Прието е да се счита,  че датата на раждането на Христос е изчислена от монаха Дионисий Малък. Това се е случило ужким в 532г. от нашата ера, 500г. след самото събитие. При това Дионисий първо изчислил датата на разпятието, а вече след това, като се опира на представата за възрастта на Христос и свои собствени изчисления, определил и годината на раждане на Спасителя.

За съжаление астрономическата наука е станала достатъчно развита едва в 17-18 век, но към това време грешната дата е била канонизирана-отначало от Римo-Католическата, а след това от Православната църква. Историците не обичат да говорят на тази тема и като правило отправят всички към историческите документи. Но те премълчават една интересна особеност в старите документи.  В 15, 16, 17 век датите не се пишели както днес. В средните векове са били разпространени 2 форми на запис на името на Спасителя. Латинската буква " i " от първата буква на имет о Исус /iisus/ и латинската буква X -първата буква от името Христос. И когато е трябвало да се напише 300г. от раждането на Христос, са писали i300, т.е. 300г. от Иисус. Старинните документи от епохата на Кръстоносците показват,  че кръстоносците започнали своите походи, за да накажат убийците на Христос и по мнението на самите кръстоносци,  разпъването на Христос е станало по тяхното време. Те тръгнали за да убият още живите палачи на Христос. В действителност кръстоносните походи са били не 4,  а 2. В 1189г. и 1204г.  
В резултат на задълбочени, многогодишни изследвания учените установили, че времето на земния живот на Иисус Христос следва да се смята не 1 век от н.е., а 12 век от н.е. Това откритие изисква не само преглед на цялата хронология от животa на хората, но и цялата история. Изучавайки един от най-важните документите по история на човечеството – Библията, A.Фоменко и Г.Носовски открили, че под названието ЙЕРУСАЛИМ в Стария и Новия завет е описан не съвременния Йерусалим, а съвсем други град.  Столицата на държавата Израел е свещено място за християните, мюсюлманите и юдеите. Счита се, че именно тук е бил построен храма на Соломон, тук е бил разпънат Иисус Христос и тук пророка Мохамед се издигнал към небето.  Главната опора на историците в изучаването на библейските древности е науката, която се нарича Библейска археология. Нейното главно предназначение е търсенето и изследването на артефакти свързани със събитията описани в Библията. В сравнение с другите науки, Библейската археология е нова наука- само на 200г. Независимо от това археолозите и историците приемат, че са намерени достатъчно доказателства, че именно тук, на мястото на съвременния Израел в древността, се е намирала Юдея. Но в действителност неопровержими доказателства за това няма.

                 Според Библията, Юдея се е намирала в плодородна земя:
“Господ твой, води те в земя добра, където потоци от вода, извори и езера излизат от долините и езерата, в земята, където пшеница, ечемик, гроздови лози, смокини, нарове, в земя,  маслинени дървета и мед, в земя, където без бедност ще ядеш хляб свой и в нищо няма да имаш недостатък, в земя, в която има желязо и от планините, ти ще изсичаш мед.”   Съвършено е очевидно, че това описание силно се отличава от това, което може да се види днес. Природата на древната Юдея силно се отличава от природата на сегашния Израел. В действителност на историците е добре известно, че в този град, който сега се нарича Йерусалим никога не е имало потоци от вода, множество извори и езера. Този град е разположен в планина. Най- близката водна артерия е на десетки км, поради,  което винаги е имало проблеми с водата. Освен това, в Библията се говори че в Йерусалим е имало студ и сняг .....“И се събрали всички хора от Иудина и Вениаминови в Йерусалим три дни, девети месец, двадесетия ден на месеца. И са дошли всички хора пред Божия дом, обхванати от грях и зима. Обаче хора много има и времето е снежно и трудно се стои навън.“
Книга 1 на Езра.

Цитата е от Острожката библия, защото от страниците на по-новите издания на Библията думите-мразовита зима и сняг са безследно изчезнали.Има  и други писмени източници, които дават месторазположението на Юдея.  В средните векове образованите хора са предполагали, че Юдея се разполага в самия център на света. Ето какво е писал в 10 век историкът Лъв Дякон разказвайки за пътешествието на византийския император Никифор ІІ в Юдея:
“Той се отправил в щастлива страна в центъра на света наричана също Палестина.“  

За повечето хора е било доста размито понятието,  за това къде се намира свещения град. До появата на печатния стан не е имало възможност за създаването на много еднотипни географски карти. С развитието на книгопечатането в 15 век представите в различните народи е станало приблизително еднакви, докато преди това те са нямали еднаква представа.Наричайки Йерусалим  “Център на Земята“ , те влагали не географски смисъл, а религиозен смисъл.
Анатолий Фоменко и Глеб Носовски след изучаване на огромно количество средновековни географически карти и един от важните  документи в историята на човечеството - Библията,  открили,  че под названието Йерусалим в Новия завет е описан не съвременния Йерусалим, а съвсем друг град. Това е Йорос, разположен на Азиатския бряг на пролива Босфор. Той се намира на около 30 км от старата централна част на днешен Истанбул.Близо до този  древен град Йорос, се намира Евангелската "Голгота", планината, на която е бил разпънат Иисус Христос. Тази планина в Турция се нарича планина Юши или планина Бейкос. Планината Юши е библейската Голгота. За разлика от Константинопол, Йорос не се е съхранил до нашите дни. Той е разрушен град и неговите руини се намират на висок хълм между пролива Босфор и Черно море. Историците нямат еднозначно мнение за датата на построяване на крепостта. Някои считат, че тя е съществувала до Византийския период, а други предполагат, че Йорос е бил построен в 12 век, за защитата на Константинопол от набезите на Викингите.   Това, че в древността са наричали града Йерусалим е съвършено очевидно. Самата дума Йорос,  както са наричали крепостта гърците,  не е нищо друго освен съкратено наименование на Йерусалим. До 18 век, не само руснаците, но и гърците са писали и изговаряли Йерусалим със "о".Така тази дума се пише на латински език "Hierosolyma".
Дотук, това не са всички факти, открити от Анатолий Фоменко и Глеб Носовски при изследването на Библейски истории. Но дори и  тези примери говорят, че историята на древния Йерусалим е силно изкривена, както и всички древни и стари истории на човечеството. Късните преписвачи на историята и на Библията не са записали точните дати за раждането, кръщението и разпъването на Иисус; точно тази грешка отчитат двамата учени.
След направата на доста  сложни изчисления,  които просто са били невъзможни за редакторите от 17-18 век., учените са получили, няколко дати. Три от тях са били най- вероятни за раждането на Христос:
 
За Раждането - декември 1152 г.
За Кръщението - януари 1182г.
За Разпъването - март 1185г

Времето на земният живот на Иисус Христос е 12 век.
Има един много интересен исторически документ. Нарича се "Фоетрон или позор исторически". Тук думата позор е използвана в своето старо значение: обзор. Той е бил написан на латински от Епископа Вилхем Стратеман в 17 век. В 1720г. по заповед на Петър І тази книга е била преведена на руски език от Епископ Гавриил Бужинский.
 В 1749г. по указа на императрица Елизавета Петровна "Фоетрон" е бил забранен. Практически всички негови екземпляри са били иззети. В тази книга се говори за празнуването на християнските    юбилеи, които са празнувани във Ватикана от 13 до 16 век. Подробните изчисления чрез юбилеите доказват, че събитието Рождество е от 12 век.
 Юбилей това е празнуване на Рождението на Христос, но не всяка година, а през определено количество години. В кои години е трябвало да се честват тези Юбилеи са определяли Римските папи. Първият, които е определил тези дати е бил папа Урбан ІV. В 1389 г. той е учредил празнуването на Юбилеите всяка 30-та година. И първото такова честване е направено след 1 година в 1390г. Но папа Бонифаций ІХ е заповядал Юбилеите да се честват не през 30 години, а през 10 години. Това правило са спазвали във Ватикана до 1450г. Но от 1450г. по заповед на папа Николай VІ са започнали да ги празнуват през 50 години.
За да се признае 12 век за раждането на Христос не са достатъчни  двата старинни документа. Има и други потвърждения на тези дати - астрономически, т.е. така наречената Витлеемската звезда. С периода на живот на земята на Иисус Христос са свързани две ярки астрономически събития. Едно от тях е пълно слънчево затъмнение в деня на смъртта на Христос. Другото явление е избухването на нова звезда в годината на раждането на Спасителя.
В Евангелието това събитие е описано, като появата на Витлеемската звезда. В резултат на избухването на нова звезда се разлитат космически остатъци в космоса и образуват по някога събирания и мъглявини. Една от тези избухвания е оставила след себе си мъглявина в съзвездието Телец/Бик, която се нарича ракообразна мъглявина. Дълго време се е считало, че избухването на звездата се е случила в 1054г. Тази дата е била посочена в древните летописи. По късно обаче тази дата се оказва грешна.Според астрономите космосът е безвъздушно пространство, което почти не оказва съпротивление при избухването на звездите. В случая това е станало в  един времеви интервал от 1110г. до 1170г. В този времеви отрязък се намира и датата на раждане на Христос 1150-1152г. това е била така наречената Витлеемска звезда. Това, че звездата се е появила точно в средата на 12 век. указва и още един астрономически факт. В Евангелието е указано, че звездата не само е светела, а се  движела и довела Влъхвите до мястото на раждането на Христос. И звезда, която са видели на изток вървяла пред тях,  като на края е спряла над мястото, където е бил младенеца. Това описание напомня движението на комета. Като правило кометите се появяват в сутрешните или вечерни часове. Техните гигантски опашки се разстилат на половин миля. Такова явление не може да бъде незабелязано от човечеството. На много стари изображения на раждането на Христос, Витлеемската звезда е показана с явна опашка. От древни времена до нас са дошли и други астрономически потвърждения на точната дата на раждането на Христос и разпъването. Тях са ги оставили древните и средновековни астрономи. Те са записали тези дати във вид на хороскопи. Днес грешим като мислим, че хороскопите са свързани единствено с астрологията. В астрономията хороскоп се нарича разположението на планетите по съзвездията на зодиаците. Друга дата свързана с Иисус Христос, Фоменко и Носовски са окрили в Египет. При разшифровките на Египетските зодиаци се изяснило, че всички записани на тях дати се отнасят за периода от 11 до 15 векове от н.е. И сред тях има един, на който е записана точната дата на разпятието на Иисус Христос. Това е знаменитият кръгъл Дендерски зодиак или както още го наричат Зодиак на Озирис.


image

Той фиксира датата 1185г. края на 12 век. И по-точно 20 март 1185 г. Това е било сряда първият ден от пълнолуние начало на Юдейската Пахса/Великден/,  която се празнува 7 дни. Четвъртък е бил пасхален. А в Евангелието са говори: Тайната вечеря се е състояла в пасхален четвъртък. Пасхален е бил и петък. Евангелието утвърждава, че Иисус е бил разпънат в Петък. Следователно може да се назове
 
Точната дата на разпъването
на Исус Христос е 22 март 1185г.

Защо  датата, зашифрована на кръглия Дендерски зодиак е свързана с Христос? За това, че Озирис и Христос са едно и също лице, съществува изключително ярко съответствие. На зодиака на Озирис е закодирана дата, която е свързана именно с Иисус Христос.

                Има още едно потвърждение, което  говори за това, че Иисус Христос е живял именно в 12 век от н.е.Това е Торинската плащеница. До нашите дни са достигнали малко материални свидетелства за Евангелските събития. Едно от тях е Светата плащаница. Това е 4 метра ленено платно, в което по предание Йосиф от Аритматея е загърнал тялото на Иисус Христос, след неговите кръстни страдания и смърт. От 1578г. плащаницата се съхранява в специално ковчеже в катедралата  Йоан Кръстител в Торино. Затова днес е известна с наименованието Торинска плащаница. Тази реликва е била показана в 1353 г. във френския град Лил. Почти след 2 века се появява в Торино и след почти 100г. е положена в Торинската църква. Това не устройвало историците. Никой не желае да признава, че времето на изготвяне на това платно е 12 век. Много от учените и до сега казват, че плащаницата е фалшива. Те са готови по-скоро да признаят, че тя е била направена не в 12 век, а в 14 век., като имитация, за да се заблуди народа. Всичко това означава, че в 16 век историците, когато са преписвали историята на човечеството,  или са сгрешили или нарочно са преместили датата на раждането на Христос много години назад в миналото. В резултат хронологията на развитието на човечеството е станала по-древна с 1000г. Единственото обяснение, което дават историците звучи неубедително. Те предлагат, че:
"след многовековен период на бурно развитие древните цивилизации в Европа и Азия внезапно деградирали и изчезнали. Били са забравени всички научни и културни достижения на античността. И в течение на 10 столетия хората са живели в мрака на невежеството. Някога блестящия латински се превръща в груб и примитивен език. Изчезва изкуството, в много земи изчезва печатането на монети. И въобще интелектуална работа, особено в ранното средновековие, е случайно явление, даже може да се каже единично. И чак в 15-16 век в епохата на Възраждането хората внезапно са си спомнили за всички антични достижения на своите предци. И са започнали не само да ги използват, но и да ги развиват.

Точната дата на раждането на Христос поставя всичко на своите места. В историята няма 1000 години изоставане и невежество. Нямало е прекъсване на историческите епохи, нямало внезапни подеми и неоправдани спадове. Обратно, то се е развивало достатъчно равномерно и последователно.
 Хората в това число и политиците искрено вярват в тази лъжлива картина. В някои случаи влияят на решенията, а решение взето на лъжливо основание, довежда до грешки и трагични последствия.
"Когато цял живот са те учили да вярваш в нереалното, ще ти бъде много трудно да повярваш в реалното"


източник: http://blogzaserioznihora.blogspot.com/





Гласувай:
37


Вълнообразно


1. antoninus - Кога е живял Исус според Библейските пророчества?
14.11.2012 09:50
Въпросният Ирод е живял в периода 73 пр. Хр. - март 4 пр. Хр. в http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%BE%D0%B4_I_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8
Приемникът на Ирод Велики също се казва Ирод. Но той е Ирод Архелай и е управлявал в периода 4 пр. Хр. - 6 сл. Хр.
Но как да сме сигурни, че Исус не е роден през времето на Ирод Архелай? Матей 2:22 казва: Но като чу, че над Юдея царувал Архелай, наместо баща си Ирода, страхуваше се да иде там; и, предупреден от Бога насъне, оттегли се в галилейските страни. Различни изследователи посочват, че Исус е роден есента. Това означава, че най-вероятно е било до 5 г. пр. Хр (но може да е било и предишна година).

В пророческите истории 1 ден е 1 година Езекил 4:6; Числа 14:34/
Колко време още юдеите щяха да се радват на Божията особена благодат като народ? Виж Данаил 9:24
Седемдесет пророчески седмици са само малко повече от една година. Те са символични (обозначават 490 години) и трябваше да стигнат до помазването и разпятието на Месия, 34 г.. сл. Хр.
Световната история ни дава съвсем определено годината – 457 преди Христа – като седма от управлението на Артаксеркс. Така ние можем да приемем, че пророчеството за 2300-та дни или години и “отрязаните” от него 490 “определени” години започваха от 457 г. пр. Хр.
Вземеше ли се това събитие за начална точка, получаваше се пълна хармония в приложението на всички събития, предсказани в обяснението на оня период в Даниил 9:25-27. Шестдесет и девет седмици, първите 483 от 2300-та години, трябваше да свършат до Месия, Помазаника. Христовото кръщение и помазването Му със Светия Дух в 27 г. сл. Хр. изпълниха точно това пророчество. В средата на 70-тата седмица Месия трябваше да бъде посечен. Три години и половина след кръщението Му, през пролетта на 31 г. сл. Хр., Христос бе разпнат. Седемдесетте седмици или 490-те години трябваше да се отнасят специално за евреите. В края на периода еврейската нация запечати отхвърлянето на Христос, като започна да преследва Неговите ученици и в 34 г. сл. Хр. апостолите се обърнаха към езичниците.
http://www.thegodlove.com/svetlina2/12.html

Данаил 9 глава 25-27
25 Знай, прочее, и разбери, че от излизането на заповедта да се съгради изново Ерусалим до княза Месия ще бъдат седем седмици; и за шестдесет и две седмици ще се съгради изново, с улици и окоп, макар в размирни времена.
26 И подир шестдесет и две седмици Месия ще бъде посечен, и не ще има кои да Му принадлежат; и людете на княза, който ще дойде, ще погубят града и светилището; и краят му ще го постигне чрез потоп; и до края на войната има определени опустошения.
27 И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица, а в половината на седмицата ще направи да престанат жертвата и приносът; и един, който запустява, ще дойде яздещ на крилото на мерзостите; и гняв ще се излее върху запустителя до определеното време.

И Той ще потвърди завет с мнозина за една седмица - тук се показва периода от кръщенето на Исус до смъртта на дякон Стефан - когато евангелието започва да се проповяда на езичниците. 3 години и половина е до смъртта на Исус, след това още 3.5 г до смъртта на дякон Стефан.
цитирай
2. antoninus - Исторически доказателства за Исус Христос извън Библията
14.11.2012 09:54
Историкът от първи век римлянина Тацит, който се смята за един от по-точните историци на древния свят, споменава суеверни „християни” („кръстени на Кристус”, което е латинската дума за Христос), които страдали под управлението на Понтий Пилат по време на царуването му в Тиберия. Севтоний, главен секретар на император Адриан, написал, че имало човек на име Крестус (или Христос), който живял през първия век (Анали 15,44).
Юлий Африкан цитира историка Талус в дискусия за тъмнината, която последвала разпъването на Христос (Запазени писания, 18).

Плиний млади в Писма 10:96 записва ранни християнски практики на поклонение, включвайки факта, че християните са се покланяли на Исус като Бог и били много етични и включва обяснения на празника на любовта и Господна вечеря.

Вавилонецът Талмуд (Санхедрин 43а) потвърждава разпъването на Исус в навечерието на Пасха и обвиненията срещу Христос за това, че практикува магьосничество и насърчава еврейско отстъпничество.

Лукиан от Самосата е бил гръцки писател от втори век и приема, че християните се покланят на Исус, който е представял нови учения и е бил разпънат. Той казва, че ученията на Исус включвали братство на вярващите, важността на разговора и важността да отхвърлиш други богове. Християните живеели според правилата на Исус, вярвали, че са безсмъртни и се характеризирали с презрение към смъртта, доброволно себепожертване и отричане от материални блага.

Мара Бар-Серапион потвърждава, че Исус е зачитан като мъдър и добродетелен мъж, разпознат е от много като цар на Израел, убит от евреи и живеел в ученията на последователите си.
След това имаме гностичните писания (Евангелието на истината, Апокрифът на Йоан, Евангелието на Тома, Трактат на разпятието и т.н.), които всички споменават Исус.

Има неопровержими доказателства за съществуването на Исус Христос, и в светската и в библейската история. Може би най-голямото свидетелство, че Исус е съществувал е фактът, че буквално хиляди християни в първия век от н.е., включително и 12 апостола, са били готови да дадат живота си като мъченици за Исус Христос. Хората биха умрели за нещо, което вярват, че е истина, но никой не би умрял за нещо, което знае, че е лъжа.

http://www.gotquestions.org/Bulgarian/Bulgarian-Jesus-exist.html
цитирай
3. mt46 - А
14.11.2012 09:59
как ще обясниш покръстването на българите през 9-ти век?!...
цитирай
4. dalida - Има сведения,че българската история е пренаписана и прередактирана през XVIII век.
14.11.2012 10:30
Как да бъда сигурна, че с пренаписването на историята ни, преписвачите не са променили датите тъй като старите книги словата били много нечетливи.И преписвачите са ги нагласяли според смисъла на предходните. Освен това нашата история е пренаписвана няколко пъти от монаси в различни години базирани на митологични разкази от " очевидци". Всяка статия излязла под името на някой изследовател и учен е версия и предположение,защото канонизираната ни история никой не може да промени току - така.
цитирай
5. dalida - Историята ни е пренаписвана много пъти - първият презапис е бил през 18 век.
14.11.2012 10:32
mt46 написа:
как ще обясниш покръстването на българите през 9-ти век?!...

цитирай
6. dalida - Вече два отговора дадох но, моите коментари изчезват нанякъде
14.11.2012 10:34
съжалявам приятели, но не мога да разбера къде са ми отговорите,веднага щом ги изпращам, те изчезват.
цитирай
7. dalida - Явно пак има някакъв бъг в системата
14.11.2012 11:10
радвам се че коментарите ми се появиха.
Благодаря ви!
цитирай
8. penchoan - Ако тези глупости представляват ...
14.11.2012 11:30
Ако тези глупости представляват наука, значи науката е най-вредното и фалшиво нещо в света.
цитирай
9. vmir - Само и единствено великоруски учени на водка без мезе от 3 дни биха могли да твърдят нещо толкова нелепо, че не си
14.11.2012 12:36
не си заслужава човек да си губи времето с толкова глупави твърдения.
Познах ли, че са руснаци?
цитирай
10. ramus - весело е да се зачитат
14.11.2012 13:35
традиционните и естествени сякаш вечни ежби между последователите на една или друга идеология. Всяка е с претенциите че е ИСТИНА, че е ПРАВИЛНАТА, ВЯРНАТА.
Всъщност в цялата работа веселото винаги са типичните идеологически ПОСЛЕДОВАТЕЛИ. Цялата работа се върти около тях, и е заради техните вътрешни житейски потребности.

Създаването на която и да е социално значима идеология е сложен и комплексен процес и е задължителна част от множество социални процеси по организацията на социалния живот по места, географски и климатични особености, исторически събития... Животът на хората в социалните групи си има своя особеност - това е неговия психичен свят и психични потребности. Никой човек не може да живее обикновен и типичен ФИЗИЧЕСКИ живот - вътрешния му свят, още в зората на историята, става все повече важен и приоритетен Това е забелязано и изведено още от най-стари времена. И е началото на създаването на типичните СОЦИАЛНИ образни "приказки" чрез които се сплотяват и синхронизират Психичния живот на групово-живеещите хора навсякъде по света. Явлението групов психичен живот е изведено отдавна и оставено в познанието от хилядолетия. Днешната обща дума за него е "ЕГРЕГОР".
Основата на всеки егрегор задължително е някаква форма на обща и споделяна от всички участници в дадена група "ОБРАЗНА ПРИКАЗКА". Чрез нея се дават основни положения за битието, целите и смисъла на конкретната група. Именно това най-общо се нарича ИДЕОЛОГИЯ.
За хората проблема не е в идеологията, а в тяхното отношение към нея. Най-често налице е едно типично "ЗАКАЧАНЕ", ВКОПЧВАНЕ в нейните постулати (основни положения). ПРи типичните социални идеологии има винаги налице правила, норми, канони - чрез които да се формират, регулират и обосновет основните принципни положения за груповото живеене и взаимни отношения. Без това е напълно невъзможна матрицата на колективното битие.
----------------
И от общите принципи - към частното и конкретното тук - налице е най-влиятелната в човешката история групова приказка, формираща и генерираща непрекъснато нови и нови вълни от последователи и участници в най-големия човешки егрегор - това е религиозния. Това е уникално явление в света на ЖИВОТА, при положение, че в света на животните това е напълно невъзможно и няма никакви условия за да го има. При другите живи същества, ролята на ЕГРЕГОР вършат заложени генетични и астрални готови вериги за управление на поведението и те са неизменни и доста "тесни"...
Конкретното тук - ХРИСТИЯНСТВОТО е само една от малкото социално значими колективни ПРИКАЗКИ, превърнати в нея чрез микс от митове, легенди, житейски мъдрости и притчи. Задължително за която и да е идеология - обявяването на основен канон и свещено писание. Това определя и йерархичността и уставността и става регулатор на всеки един последовател вътре в неговия психичен свят.
-----------


цитирай
11. olivie - Поздравления
14.11.2012 13:46
за краткия преразказ на Фоменко и Носовски, Далида. Който обаче все пак не е разбрал идеята, а такъв не виждам по - горе, може да прочете оригинала. Защото 1. Никой не отрича Христос, 2. Дори Б. Димитров сега признава за геноцида над българите и "помакедончването" им по заповед на Сталин /1946-1948г./ Колко още доказателства трябват, че преписите на историята не са нищо друго, освен политически поръчки. 3. Никой не отрича и библията, защото за доказателства се превеждат точно библейски персонажи, сравнявани с астрономически събития. Тъмните векове наистина съществуват в сегашния прочит на историята, че не им е стигнала вече фантазията как да ги напълнят. Така че 1000 години не се появяват от нищото, а се пренасят от античността до след Христос. Проблемът е, че датата на раждането му е канонизирана според тогавашните схващания, иначе нямаше и досега да спорят кога е роден и да се тиражират спекулации, че е спорна личност, за разлика от Мохамед, който бил историческа. По- добре всеки да си го чете в оригинал наистина.
цитирай
12. ramus - 12. А вие дали разбрахте идеята?
14.11.2012 14:38
Дори и да сте чели в оригинал...?

Къде е проблема - ако никой не вярваше, а мислеше, нямаше дори да е налице ХРИСТИЯНСТВО - последователи на някой си ИСУС. Проблема не е дори в това че са налице последователи - въпроса е, че те имат потребност от затвърждаване на основните ДОКТРИНИ на тяхната ИДЕОЛОГИЯ от чисто вътрешни несъзнателни потребности.
НИщо от онова, което се твърди по-горе няма защо и как да СЪЩЕСТВУВА. Твърденията на коментара по-горе, че ИСУС имал исторически ДОКАЗАТЕЛСТВА са смешни и ако той зачете собствените си думи аналитично, ще забележи, че след като е налице вече стартирани процеси по налагане на доминираща социална идеология, то всички събития в нея ще се маскират и донатъкмят за да отговарят на заложената в доктрината картина. В този смисъл цитираните от него исторически имена, само СПОМЕНАВАТ едно или друго явление. Но това не може да са никакви ДОКАЗАТЕЛСТВА. Няма нито един исторически НЕОСПОРИМ ФАКТ, че ИСУС някога е БИЛ РЕАЛНА ЛИЧНОСТ. Всичко за него толкова е поръсено с митове, повлияно хилядолетия от приказни насаждания и милиони хора са вложили в това огромна енергия.

И конкретно в този блогов текст, както и в коментарите към него, отново е налице КОПИ-ПАСТ от интернетските простори на някого в собствен блог. Да оставим идеята, че в собствен блог повечето ПОСЛЕДОВАТЕЛИ в БЛОГ.БГ (както и навсякъде другаде) подменят собствените си ВИРТУАЛНИ МЕСТА, ИНДИЦИРАНИ СЪС СОБСТВЕНИТЕ ИМ НИКОВЕ, следователно форма на лично пространство. И какво се вижда в ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО - повтарящите се елементи на КОПИ-ПАСТ-а.

Съвсем е очевидно дори и при елементарен прагматичен анализ, че участниците тук ( и навсякъде) дори не си дават сметка за себе си и за ролята на формирана принадлежност, и оттам целия им мироглед. Защото ако беше налице една обикновена идентичност, лишена от пристрастието на ИДЕОЛОГИЯТА, УБЕЖДЕНИЯТА формирани от нея, нямаше дори да е важно за никого ИМАЛО ли е някога ИСУС, какво бил направил, защо и как е живял, какво е казал...
цитирай
13. olivie - к13
14.11.2012 15:29
И какво предлагате да пишем по тези въпроси в блоговете, след като само определени богоизбрани могат да ги разбират? Тук се среща само цитиране на Оруел като илюстрация на това което имате предвид. "Който управлява миналото, той управлява бъдещето " Дж. Оруел "1984" Логическият дисонанс, който предлагате е много по - силен наистина, но трудно разбираем за масите. Според мен по - важна е истината, а каквото станало, станало и важното е какво ще става за напред. А ако новият прочит на историята изисква нова религия, то тя ще се появи сама.
цитирай
14. podvodni - Исус е роден 4 години преди новата ...
14.11.2012 15:48
Исус е роден 4 години преди новата ера. Някъде през месец септември. По-точно на 14 -ти.
цитирай
15. olivie - к15
14.11.2012 16:13
Въпросът е, че н.е. е 1152г. и то без -4 години, а точно. Ако не се водехме по Грегорианския календар, сега нямаше и да спорим. ramus май е прав, че няма смисъл и е весело, като не се разбира. Прав е и за друго - че без политическа воля само ще се смеем.
цитирай
16. penchoan - Исус е роден 4 години преди новата ...
14.11.2012 16:25
podvodni написа:
Исус е роден 4 години преди новата ера. Някъде през месец септември. По-точно на 14 -ти.

Исус е роден през март, 4 години преди н.е., датата е 9, но не е съвсем сигурна.
цитирай
17. kostadin - Фоменко решава историческите п...
14.11.2012 16:53
Фоменко решава историческите проблеми в хронологията строго научно и математически обосновано ,при това се базира на исторически източници ,които официалната история е пропуснала да елеминира.
Все пак ако Христос е бил римски император,и новата ера е настъпила през 12 век от н. е. то какво става със сведенията за възникване и съществуване на Велика Кубратова България ,както и историческото ни развитие на българите от Аспаруховатна България.
В подкрепа на становището вна Фоменко мога да посоча и факта деклариран в Християнството ,че Христос е изгонил търговците от храма .Не е нормално ,обикновен физически човек да разгони нещо, което е узаконено от жреците Но, ако е император ,то това е напълно възможно и достоверно
цитирай
18. vmir - Гледам, че несъгласните с махмурлийската "теория" изброяват факти от историята до XII - ти век..
14.11.2012 18:37
Но не отделни факти, а цялата история на всички древни народи, както и религиите, и всичко това за "несъществуващите" 12 века, описано в планини от книжнина, махмурлиите отхвърлят с един замах. Типично по руснашки - нали светът започва от руснаците, а те държава не са имали преди XIV-те век, та два века преди това трябва да са им предостатъчни на останалите народи. Ах, тези луди, луди руснаци. Дано един ден подпийнал руснак не драсне клечката и на ядрените си арсенали (какво тук значи някакво си хилядолетие за възстановяване на света, пък и нали техният атом е най-мирния на света), че мощта на руските ядрени заряди е десетки хиляди пъти повече от необходимото за унищожаване на планетката ни.
цитирай
19. olivie - не си заслужава човек да си губи в...
14.11.2012 19:04
vmir написа:
не си заслужава човек да си губи времето с толкова глупави твърдения.
Познах ли, че са руснаци?

Е ми, уцели 1 от 10 - явно ние сме част от рус-орда, ако използваме техния език.
цитирай
20. raders - )))))) Дори не успях да го дочета, ...
14.11.2012 21:23
)))))) Дори не успях да го дочета, толкова е глупаво. Ами какво християнство е въвел император Константин тогава, след като е живял през четвърти - пети век? Ами как са покръстени и българите през девети век след като Христос още не е бил роден. Ами останалите европейци? Ами онези християни, дето са били инквизирани още през времето на Нерон, всъщност какви християни са били, след като е нямало тогава никакъв Христос? Може би и Нерон не го е имало? Или и това не е вярно? Може би цялата история не е вярна и изобщо нищо не е вярно? Вероятно и математиката и астрономията не са верни тогава? Абе момиче, я малко се позамисли, ако го можеш това нещо????
цитирай
21. raders - Имам усещането, че някой хора или са ...
14.11.2012 21:41
Имам усещането, че някой хора или са много глупави, или нарочно пускат разни щуротии, за да предизвикат коментари и по този начин печелят дивиденти от собствената си глупост. Хм...
цитирай
22. estirbg - Далида, скъпа,
14.11.2012 22:29
не всичко, което звучи парадоксално и скандално е обективно и истинно. От всичко написано от заглавието до последния коментар най-достоверни и точни са репликите и фактите, посочени от antoninus.
Съжалявам, но не мога да те подкрепя за този постинг, който изпраща читателите в девета глуха...
цитирай
23. mglishev - Добре,
14.11.2012 22:35
приемаме, че Иисус е роден в XII в.
Знаем, че Иисус живее и Се движи често около Йерусалим.
Но в XII в. Йерусалим е в ръцете на кръстоносците, а в края на века - и на сарацините. От това следват въпроси:

1. Защо нищо не се знае за срещи на Иисус с кръстоносци и сарацини?
2. Откъде са се взели тези кръстоносци още по времето на самия Иисус? Нали са КРЪСТО-носци?
3. Пилат Понтийски кръстоносец ли е? Или може би сарацин?
4. Ако кръстоносците и сарацините са съвременници на Иисус, тогава как така сарацините вече са мюсюлмани? Нали Мохамед живее шест века след Иисус?

Няма смисъл да продължавам. Преди мен всички вече са го обяснили... Вопиющи глупости се пишат из тия блогове, а Фоменко и феновете му са за гавра.
цитирай
24. gladius - Каква е целта на този копи-пейст?
14.11.2012 23:23
Като чета подобни писания, си мисля, че Интернет нанася повече вреда, отколкото полза на човечеството. Защото е отлична среда за масово зомбиране. "Това откритие изисква не само преглед на цялата хронология от животa на хората, но и цялата история."-казват вашите Фоменко и съавтори, опитвайки се да създадат своя манипулация, във века на интертет, когато е достатъчно да кихнеш в Русия и да ти кажат мощно "наздраве" от цял свят. И така - оказахме се с дванайсет века по-млади, а цялата историография на този период - съчинение на група старателни конспиратори. Голямо съчинение на стари документи, голямо каменоделство, въобще доста мащабен бизнес по създаването на тази фалшификация ще да е бил.
Не става ясно как възникват днешните държави, какво се е случило с Римската империя, ако въобще я е имало. Както и доста други неща.
цитирай
25. zabylgarite - Факта
14.11.2012 23:26
Факта,че Исус мира не дава на толкова хора мене ме радва.
Велик си Христе!
цитирай
26. abv21 - Има хиляди християнски черкви, ...
15.11.2012 00:33
Има хиляди християнски черкви, които са строени в първите няколко века, само в България се сещам за ротондата Св. Георги (4 в.), Боянската черква (9-10), Базиликата в Плиска(9в.), за древните християнски храмове в Армения, Етиопия, Сирия и Египет е излишно да говорим. Няма как тези сгради, чието строителство се доказва чрез специални експертизи да са строени векове преди рождението на иисус, заради когото са строени!
Ако това "откритие" е дело на научни кадри, значи нищо добро не чака човечеството под такива "мъдри" научни работници. Утре някой учен ще каже, че пиенето на антифриз е по-полезно от уискито, трябва ли да го слушаме?
цитирай
27. kostadin - не си заслужава човек да си губи в...
15.11.2012 04:00
vmir написа:
не си заслужава човек да си губи времето с толкова глупави твърдения.
Познах ли, че са руснаци?

Можеш ли да си представиш ,колко по -прави са били хората в средновековието ,като са казвали ,че земята е плоска,защото не помнели миналите познания на предците си.
Няма как да не са руснаци ,те все още помнят за загубената си 400 години от историята Романовата фамилия все пак не успяла да заличи за 400 години всички следи.Та по тази причина те знаели какво да търсят.
Има един удивителен факт-съществуват много запазени паметници от древността и сравнително малко от средновековието.И обратно от древността няма запазени писмени източници ,а след изобретяването на книгопечатенето се появяват многобройни писания -преводи на древни автори,но обикновено оригиналите изчезвали.
Не вярвам фоменко да е прав в някой детаили ,но метода който използва е уникален и научен, за разлика от съвременият научен подход на историците.Те определят възрастта на пластовете по намерените в тях находки от различни културни интервали във времето ,а времето определят по вида на слоевете-абсолютна тафталогия се получава
цитирай
28. bogolubie - Иисус Христос /Спасител, Помазан от Бога/ е Слово Божие !!!!!!!!!!!!!!
15.11.2012 06:27
Дори в Корана пише, че Иса е словото от Аллах, дадено на Мариям. Разбира се, на тях не е дадено да Го приемат като Син на Бога. Но, че е Слово е дадено. Да, то е въплътено в плът, за да стане явно за всеки човек, че може да се живее в съгласие със Създателя и да оцелее човечеството.
Ако вниманието не се насочва върху самото Слово, Което е ИСТИНАта за оцеляване, ПЪТя за оцеляване и вечен ЖИВОТ, човек се обърква, търси някакви човешки истини за обикновен човек и така губи ориентир. А това е страшно.
Мюсюлмани ми повтаряха, че Спасителят е обикновен човек, който яде и пие, и ходи по тоалетна /така се изразяваха/.Те дори не знаят какво значи Иисус и какво значи Христос. За да не изпада човек в заблуда и да търси любовници, жени на Господ, рожденни дни и така нататък е добре да се заменя Иисус с думата Спасител. Словото от Духа се роди в човешка плът, за да стане явно и да бъдат осъдени справедливо онези, които не Го приемат, тъй като те сами се отказват от спасението. Датата на раждане е общоприета, за да се ознаменува всяка година идването на Христос, а не защото е точно тогава. Той е Господ Бог, а не обикновен човек, макар и влязъл в човешка плът. Що се отнася за вековете, те са ясни. Едва ли има учени, които ще го оспорят, но дяволът си играе с незнаещите, за да ги погуби. Много от най-популярните учени със съдбоносни открития за човечеството са изповядвали вярата си в Спасителя Иисус Христос, Син Божий и на Дева Мария.
За пренаписване на историята, ако не се вярва на историците, може да се вярва на народното творчество. Там измама няма Истинското творчество, което оцелява през вековете е живо, защото всъщност не е просто сътворявано, а е раждано с болка от сърцето. Не се поддавай, миличка, на внушения. Мохаммад е диктувал, че Писанията, т.е. Библията е написана погрешно, но който е приел Духа Божи, ще я чете и ще я разбира духовно с дух от Духа, и няма да се обърка, за разлика от хората, които наподобяват едни животински твари, търсещи само засищащото плътта им.
цитирай
29. vmir - 30. kostadin,
15.11.2012 09:15
kostadin написа:
vmir написа:
не си заслужава човек да си губи времето с толкова глупави твърдения.
Познах ли, че са руснаци?

Можеш ли да си представиш ,колко по -прави са били хората в средновековието ,като са казвали ,че земята е плоска,защото не помнели миналите познания на предците си.
Няма как да не са руснаци ,те все още помнят за загубената си 400 години от историята Романовата фамилия все пак не успяла да заличи за 400 години всички следи.Та по тази причина те знаели какво да търсят.
Има един удивителен факт-съществуват много запазени паметници от древността и сравнително малко от средновековието.И обратно от древността няма запазени писмени източници ,а след изобретяването на книгопечатенето се появяват многобройни писания -преводи на древни автори,но обикновено оригиналите изчезвали.
Не вярвам фоменко да е прав в някой детаили ,но метода който използва е уникален и научен, за разлика от съвременият научен подход на историците.Те определят възрастта на пластовете по намерените в тях находки от различни културни интервали във времето ,а времето определят по вида на слоевете-абсолютна тафталогия се получава


Грешиш много. Игнорираш други методи за датиране, като например измерване степента на разпадане на някои изотопи. Тези методи се базират на точни физични константи като периода на полуразпадане на съответния елемент, но братушките обикновено игнорират или обявявват за фалшификация всичко, което не разбират или не ползват по финансови или други причини.

Просто се знае, че след смъртта на един организъм, той престава да обменя активно кислород с околната среда за съществуването си, и от същия този момент нататък, започва процеса на разпад на някои радиоактивни елементи в организма. Когато днес измерим степента на този разпад на този елемент в една кост или дървена греда, лесно намираме датата на смъртта по графиката на полуразпада и в това няма никаква тавтология, а физичен процес и немного математика.
цитирай
30. cicero7 - Религията и науката нямат допирни ...
15.11.2012 10:58
Религията и науката нямат допирни точки и в този ред на мисли е абсолютно безмислено да се изчислява кога е бил роден Христос. Религията е нещо в което нейните последователи вярват, без да задават въпроси! Науката задава въпроси и търси техните отговори. Да се търси научно обяснение за съществуването на религиозен образ е пълна глупост. Аз като атеист и човек опиращ се единствено на науката и здравия разум, дори мога да твърдя, че Иисус Христос във вида описан в Библията никога не е съществувал, защото практически липсват исторически доказателства че подобна личност някога е съществувала.
цитирай
31. dalida - Едно твърдение което доказва културата на автора му:
15.11.2012 12:04
22. watchtowerman - След като пърденето по микрофона е критерии за съвременна култура,
14.11 20:20
то защо уринирането и мастурбирането върху историята да не е критерии за съвременна наука?!
цитирай
32. slavianstvo - как ще обясниш покръстването на ...
15.11.2012 15:23
mt46 написа:
как ще обясниш покръстването на българите през 9-ти век?!...


Че какво чудно има, българите са се покръстили преди раждането на Христа.
цитирай
33. anin - мнение
16.11.2012 11:39
Нека се занимават и чоплят историята, по-важно е да родиш в себе си Христос, отколкото да доказваш дати и години...
цитирай
34. kostadin - За: 29. vmir - 30 , 30. cicero7 - Религията и науката нямат допирни ...
16.11.2012 15:25
Колко е просто всичко според тебе ,а и така сме го учили ,ама на практика все още няма точен научен метод за датировка.


Как да нямат допирни точки като и двете започват от това което не могат да обяснят или покажат

За всички -ако решите да обвинявате Фоменко ,то преди всичко е добре да разберете какво прави Човека нищо не е скрил От математическа и научна гледна точка е безупречен.
И все пак не навсякъде е изчистил нещата до самият край.
цитирай
35. vmir - 35. kostadin,
18.11.2012 09:21
kostadin написа:
Колко е просто всичко според тебе ,а и така сме го учили ,ама на практика все още няма точен научен метод за датировка.


Това, че няма измерване или оценка без грешка, не означава, че всяко твърдение е равносилно или еднакво достоверно на всяко останало. Точно обратното - науката приема за "доказано" онова, което се базира на най-широко потвърждение от опитните данни, концентриран в съответните принципи или научни закони. Това не изключва възможни ревизии на отделни принципи и следствията от тях, но всичко това се "доказва" отново чрез опитните данни, каквито в случая представляват летописите на народите и религиите за отричания 12 годишен период.

Ще призная, че подобна на Фоменковата идея ме е спохождала неведнъж и дори ме е обсебвала за период от време. В тази връзка, някъде в къщи имам книга от двама немски професора, които "доказват", че при изчисленията за приемане на днешното летоброене, са били добавени погрешно 297 години към християнското летоброене, а това е в пъти по-малко от въпросните "пропуснати" 12 века. Помисли, че поне евреите и мюсюлманите си имат свое независимо летоброене, и ако християнското летоброене е пропуснало 12 века, това няма как да не се докаже чрез техните независими календари. Вероятно има поне още 20 независими календарни системи по света, за които няма как да знаем, защото не ни засяга по никакъв начин това, че незначителни по влияние общности, отброяват годините по важни само за тях събития.

Как може календарите, с които милиарди хора си отчитат времето по света, да бъдат опровергани с аргумента, че християните помислили латинското i за 1? Това е супернесериозно. Ако са добавени години, това значи да има бели полета в историята на всички известни древните държави и империи, каквито е трудно да се открият дори за стотина години, камо ли да 1200!
цитирай
36. samotniqvalk - "Точната дата на разпъван...
18.02.2013 12:44
"Точната дата на разпъването
на Исус Христос е 22 март 1185г."
"Старинните документи от епохата на Кръстоносците показват, че кръстоносците започнали своите походи, за да накажат убийците на Христос и по мнението на самите кръстоносци, разпъването на Христос е станало по тяхното време. Те тръгнали за да убият още живите палачи на Христос. В действителност кръстоносните походи са били не 4, а 2. В 1189г. и 1204г. "

Значи 4 години след разпятието християнството е стигнало чак до Англия и Ричард Лъвското сърце е тръгнал да отмъщава за убийството му? Поне това излиза от текста по-горе. Което е абсурдно

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145379
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031