Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.09.2013 14:18 - Парфюмите, Египет и още нещо....
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3065 Коментари: 6 Гласове:
21

Последна промяна: 09.04.2015 09:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                              ПАРФЮМЪТ ДАТИРА ОЩЕ ОТ ДРЕВЕН ЕГИПЕТ

                            (от поредицата "Египетски хроники")



Сега ще разберете значението на парфюма в Древен Египет и как направата на този уникален продукт се превръща във форма на изкуство в онези времена.
 
В древен Египет парфюмът е бил в центъра на естетиката и терапията както за жените, така и за мъжете. Въпреки че използваните техники почти не са били записвани, историците са хвърлили поглед към литературата на гръцките и римските писатели и към релефните картини и артефакти, за да могат да определят продукцията, модата и използването на парфюма през тази забележителна ера.

В древен Египет процесът за направата на парфюма се е смятал за акт на изкуство. Майсторът се е считал за творец, а самата професия е била свободна и за мъже, и за жени. Процесът по създаването на парфюми може да бъде определен по релефите, оставени по стените на гробниците на жриците. Те показват, че при производството му е имало надзирател, работници по извличането на парфюма и професионален анализатор, извършващ щателни изпитания, използвайки обонянието си.

Релефите също така изобразяват детайлно два процеса на извличане. Първият процес представлява древен процес по механично извличане, което е подобно на винарската продукция. Изисква се голяма кесия и две тояги, които се използват като преса. Вторият процес е форма на химическо извличане с използването на топлина и накисване в алкохол. Изброените процеси са ранни версии на модерните техники за извличане на парфюми, които са напреднали само по отношение на достъпно оборудване и синтетични съставки.

Релефите също така изобразяват малини, които са извадени от съд, което показва и продуктите, използвани за извличането на различни аромати. Съставките, използвани за парфюмите, са били обикновено такива растения като къната и канелата. Древният философ, Плиний Старши, е записал такива аромати, като ирис, бадем и лилии в своята книга „Естествени науки” като такива, които се използват в изобилие. Употребявали са се мирото, което е растителната смола от храстите и други ароматни дървесини. Като използвани са записани и животинската мас, както и мускуса. Някои египетски рецепти са още в наличност, но са много трудни за изпълнение.

Като цяло египтяните са имали доста екзотични вкусове и в допълнение към домашно отглежданите есенции са внасяли и аромати като ладанова смола от Арабия и източна Африка, галбан от Персия и така желания тамян, поради невъзможността му да бъде отглеждан в Египет. Фактът, че дори в древни времена съставките са били внасяни, показва важността на парфюма. Внасяните разновидности били скъпи и са се използвали за нуждите на боговете или само за износ.

Разкопките показват, че в древните времена смесите и количествата на парфюмите са били толкова важни, колкото и това колко ще издържи техния аромат. В онези времена парфюмът е бил основен износен материал и различни държави са водели битки кой да произведе парфюма с най-високо качество. Маслото от лилии е било особено предпочитано, което показва че в древните времена се е очаквала някакво спазване на стандарт и еднообразие. Плиний Старши описва египетски парфюм, запазил аромата си след 8 години, а древния гръцки ботаник, Диоскоридес, се съгласява, че египетския парфюм далеч превъзхожда парфюмите, правени от другите цивилизации.

Парфюмите на Египет обикновено са носили името на града, в който са били правени, или името на основната си съставка. Съхранявали са се в стъклени или каменни съдове, като най-желаните са били от алабастър. Декорацията им е била богата и често включваща бижута, с изисквания по опаковането им, наподобяващи днешните изисквания за функционалност и атрактивност.

Парфюмът се е горял като тамян, както се споменава в документи от времето на Тутмос Трети, в които се описват различни разновидности, като бял тамян и зелен тамян. Парфюмът се е носил от естетически съображения, под формата на течни настройки от масла, или от восък и мазнини за кремовете и мехлемите. Това предполага, че се е използвал и в медицината.
 
До Златната ера парфюмите са били предназначени основно за елитните класове. И интересен факт е , че  години след смъртта на Тутанкамон, в гробницата му още се е долавял аромата на парфюм.
 



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. estirbg - Е, поне са били с естествен произход,
23.09.2013 17:31
а не като днешните - изкуствено синтезирани (причиняват доста алергии!) с неопределен аромат...така че има за какво да им завиждаме на древните .
цитирай
2. mileidi46 - !!!
23.09.2013 20:28
Обожавам тежкият ориенталски аромат на парфюмите!!
Любимият ми е на Abdul Samed Al Qurachi .Ползвам едно шишенце пета година!!Гъсто е като олио,и само една капчица е достатъчен аромат за два дена!
Не е спрей и ако сложа малко ловече...не се седи близо до мен:)))
Затова е скъп и икономичен,но не всеки обича този специфичен аромат!
Пролетта бях в Бг и се качвам в едно такси, и гледам че шофьора ме разглежда особено,поглеждам го въпросително...и той извинявайки се ме пита какъв парфюм ползвам,и след като му казах ,поиска да го види и....попита ноже ли и той да се намаже малко..Ако не те е страх от жена ти,казвам намажи се,имай впредвид ,че ще и ухаеш дълго и едва ли ще ти повярва на обяснението:)))Предпочитам да се намажа,пък нека и да ме бие...и се намаза човека!!:))Бил тираджия,пътувал бил много ,познавал много парфюми..но този аромат не можел да познае:))Много се смях с него,мераклия човека!!:)))
Поздрави за хубавата и ароматна тема:))
И лека ароматна вечер пожелавам...:)С усмивка!:)
цитирай
3. dalida - estirbg - Е, поне са били с естествен произход,
24.09.2013 10:12
Благодаря, estirbg, за точния отговор!
....поне са били с естествен произход,
Да, тогава такива са били технологиите, докато Алхимията не се намесва...
Днес всичко е Химия, както в парфюмерията, така в хранител.промишленост и в медицината.
Тровят ни поголовно!
Славата е за Химическите заводи, а печалбите - за олигарсите.
цитирай
4. dalida - Благодаря и на mileidi46 !
24.09.2013 10:15
Хубав коментар!
Аз обичам сладникавите меки - нежни аромати. У дома използвам само такива - те внасят нежна атмосфера и ме усмихват през целия ден.
цитирай
5. milady - аххх ,дами...усмихнах те мее:))))
24.09.2013 15:01
Любима Тема..аз винаги имам 2-3.Мисля,че това е много показателно за темперамента и характера на всяка Лейди.“::)) Нали сме "наследнички"на Великата КЛеопатра:)) ХУбав ден,бъдете щастливи !!
цитирай
6. mileidi46 - Леле...
25.09.2013 11:54
колко правописни и граматически грешки съм допуснала,не е истина..:)
Няма да го редактирам,но се извинявам!:)
Така е ,когато две внучета ти ,,стоят на главата"и ти бутат мишката,че са гладни:))))
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6198131
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930