Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.05.2014 08:46 - ЦАРСКИ ДИНАСТИИ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3269 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 21.07.2015 20:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                  БЪЛГАРСКА   ИСТОРИЯ

                                 Нейно Величество Елеонора, Царица Българска



                                    image




Нейно Величество Елеонора, Царица Българска, Херцогиня Саксонска и Княгиня Ройс-Кьостриц е родена на 22 август 1860 г. в Требшен край Цулихау. Дъщеря на Принц Хайнрих IV Ройс и на Принцеса Луиза цу Грайс.От ранна възраст се отдава на благотворителност и милосърдие. През 1905 година заминава за Далечния изток, за да се включи в Руско-Японската война като милосърдна сестра. Още тогава се доказва като жертвоготовна и състрадателна.

След смъртта на съпругата си Княгиня Мария Луиза през 1899 г. Княз Фердинанд решава да потърси подходяща спътница и грижовна майка за четирите си деца. По време на едно от посещенията на Великия Княз Владимир Владимирович неговата съпруга Великата Княгиня Мария Павловна, родена Херцогиня Мекленбург-Щрелиц, предлага на вниманието на Княз Фердинанд личността на германската Княгиня Елеонора от старинния род на Ройското херцогство. Великата Княгиня изтъква голямото й благородство и милосърдие, наред с изключителната й скромност и отдаденост.


В началото на следващата 1908 г. Княз Фердинанд Български вече е сгоден за Принцеса Елеонора. Католическата венчавка е извършена на 28 февруари същата година в църквата "Свети Августин" в Кобург, а протестантската церемония - на 1 март в замъка Остерщайн, на брега на Бели Елстер по склоновете на Хайнберг над град Гера, столица на Ройското херцогство. Сключването и на този брак не минава без религиозни затруднения. Князът е католик, над когото тегне непълно отлъчване, наложено от Светия престол, а Княгинята е протестантка. Първоначално  пасторът на Ройските херцози отказва да извърши церемонията, разбирайки, че Княз Фердинанд няма да произнесе обредното "Да!". След дълги и сложни канонически преговори пасторът склонява да приеме единствено отговора на Княгинята.

Пристигането на новата българска Княгиня е прието с ентусиазъм и радост от страна на българския народ. От самото начало Княгинята се отдава с всички сили в служба на Българския червен кръст и редица благотворителни институти.


След обявяването на Независимостта на България Княгиня Елеонора приема титула Царица Българска. По нейна инициатива през 1910 г. със заповед на Министерството на народното просвещение е създаден фонд "Царица Елеонора", чието предназначение е да събира средства за построяване на сгради за институтите за глухи и за слепи деца. Основава така нареченото еврейско сиропиталище, което носи нейното име. Дори в годините на Втората световна война то не затваря врати, а продължава дейността си, щедро подпомагано от Царица Иоанна.


                                         image

Благодарение на личната намеса на Царица Елеонора старинната Боянската църква с уникалните си фрески на Севастократор Калоян и Севастократорица Десислава, е възстановена през 1912 г. Първоначално се планирало да бъде разрушена, за да се издигне по-голям храм за нуждите на село Бояна. За да спаси уникалната църква, Царицата лично купува празен парцел за строеж на нова църква, а в средновековния храм започват реставрационни дейности.
По време на Войните за Национално обединение на българския народ (1912 - 1918 г.) Царица Елеонора е милосърдна сестра на фронта. Тя дарява бойното знаме на българското Македоно-Одринско опълчение, чийто патронаж поема лично. С Височайша заповед № 327 от 9 август 1912 г. тя е назначена за шеф на 24-и Черноморски полк, който оттогава носи нейното име.


                                         image


Царица Елеонора почива на 12 септември 1917 г. в двореца "Евксиноград" след продължително боледуване. Тленните й останки са положени в скромен гроб с един дялан каменен кръст до южната фасада на Боянската църква. През годините на комунистическия режим гробът й е осквернен и заличен. Възстановен е едва през деведесетте години на ХХ век.

(„Евксиноград“ е близо до Варна, разположен на територия с мек морски климат и заема 800 дка обща площ, от които 550 дка парк и широка плажна ивица)



следва




Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПОДРОБНИЯ МАТЕРИАЛ, ЗА ИЛЮСТРАЦИИТЕ!
16.05.2014 11:13
Много полезен материал!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155897
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031