Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.11.2014 08:56 - КАК БЪЛГАРСКИТЕ СТАРИ СТОЛИЦИ СТАВАХА РИМСКИ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 15282 Коментари: 36 Гласове:
30

Последна промяна: 21.07.2015 20:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                  ИСТОРИЧЕСКИ  ФАКТИ!

Тракийците са хората, които живеят в района на Тракийската низина -
река Марица, Родопите  - това са земита на тракийската низина.


Ромеите са римляни

От средата на III век върху балканските владения на Римската империя се изсипват вълните на нападенията на т.нар. варвари.
Започнало е т.нар. Велико преселение на народите.


                                      І.   ХУНСКАТА  ИНВАЗИЯ   -  предвестник на смъртта траките!


Б.Димитров     "12 мита в българската история" -
Митът за ролята на прабългари, славяни и траки в образуването на българската държава и народност".

"........Готите стават за две години пълни господари на Балканския полуостров и според съобщенията на съвременните хронисти разграбили и унищожили всички селища в българските земи, „включително и най-скритите в планините, водени от пленници или роби“.

Очевидно, и да е оцелял някой и друг трак до 387–389 г. (макар и романизиран или елинизиран), в тези две години или е намерил смъртта си, или е бил принуден да избяга далече на юг — в непревзетите Солун, Константинопол, островите в Егейския архипелаг или Анадола.

Готите в крайна сметка са прогонени от Балканите (между другото с помощта и на наети на византийска служба български конни отряди), но българските земи се заселват вече от различно по произход ромейско население — малоазиатци, хора от Близкия изток, бягащи от още по-жестоко страдащия от варварски нападения Италиански полуостров, варвари-федерати.

На свой ред и това население е пометено от хунската инвазия. След хуните Балканите са разтърсени от нападенията на аварите, които стигат до стените на Константинопол и Солун и на няколко пъти се опитват безуспешно да го превземат.
В нападенията на аварите участват и българи, и славяни, като групи от тях започват да усядат и да се заселват в различни региони на полуострова. ....."


".......искам да отбележа твърдението на някои византийски хронисти, че в навечерието на славянското заселване на Балканите в първата половина на VII век Тракия е напълно опустяла и равнините й са обрасли с тръни и храсти.

Това сведение неслучайно съвпада с мнението на автора на български апокрифен летопис от XI век, според който, когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини.

Това сведение е интересно и с факта, че средновековните българи са смятали местното население за гръцко.

Защо тогава в 70-те години на XX век се роди митът за траките като трети компонент в процеса на образуването на българската народност в VII–IX век.........."



                                              ІІ.   ПРЕЗ  ВТОРАТА ПОЛОВИНА  НА  ХХ век.


" Ето няколко интересни ФАКТИ!
Огромният брой тракийски съкровища, принадлежали на тракийски аристократи, открити в земите ни през втората половина на XX век, и успехът на уредените изложби на тракийското злато в световните столици в началото на 70-те години подмамиха някои български политици от кръга на


Людмила Живкова да обявят българите и България за носители на наследството им — от културата до кръвта.




МИТОВЕ ЗА ТРАКИТЕ (не тракийците, защото именно тракийците живеят в Тракийската низина),  РОДЕНИ ОТ  "ИСТОРИЧЕСКИЯТ"  ПУБЛИЦИСТ - СПАРОТОК.( целият му блог е в червено, затова и изнесеното тук ще е в червено- любимият цвят на г-н П.Серафимов,ако това е истинското му име). - за неговите издънки - покъсно ще говорим разказва Б.Димитров.

 - Честно казано, не ме интересува какво и къде пише своите мемоари г-н Серафимов.Не ме интересува и неговият нихилизъм и безсилие, в оная посока, в която беше изпаднала преди години и Людмила Живкова. Години наред жената не можа да втълпи на " тъпия български народ" че гробницата на египетската богиня Бастет се намира в Странджа планина - територията на траките,според нейното мислене и убеждение.




ФАКТИТЕ говорят, ЧЕ има и други такива ФАНАТИЦИ като другаря - Серафимов.

1.)  Един негодник (проф. Крънжалов) обяви старите ни столици за римски градове, в които българите се настанили наготово.


2.)  Друг негодник (проф. Всеволод Николаев) обяви Мадарския конник за паметник на цар Дарий Хистасп, изсечен в VI в. пр.Хр. при похода му срещу скитите. Нищо че походът му е бил по брега на Черно море и че на паметника се е подписал кан Тервел.


3.)  Трети негодник пък обяви Мадарския релеф за Тракийски конник. По патриот излезе човекът — нали все пак и на траките сме някакви потомци.


И още и още, няма да ми стигне времето да пиша за техните глупости.

                      ІІІ.   КАК БЪЛГАРСКИТЕ СТАРИ СТОЛИЦИ СТАВАХА РИМСКИ-

един професор разказва:
„На лятната практика — казваше той — през деня копаехме край Плиска славянски землянки. Копаехме освен обикновения четириъгълник, каквито са били землянките, и прилепени към тях още няколко четириъгълника — хол, спални, кухни, трапезария, детска стая.

Макар и в землянки, славянската жилищна култура трябваше да бъде на високо ниво.

А вечер търчахме до римския град край с. Войвода (на 8 км от Плиска — б.а.), пълнехме торби с римска керамика и я пръскахме из Плиска. За да я намерят на сутринта професорът и асистентите му и да я публикуват като доказателство за римския произход на първата българска столица".



                                                         ІV.   РОЛЯТА  НА СЛАВЯНИТЕ


Според изследванията на учени от всички страни, които са се занимавали с тях, те са народ от индоевропейската раса. Към тази раса спадат германците, иранците, келтите, индийците. Прародината на тази раса е Централна Европа и появата й датира от IV хил. пр.Хр.

 В третото хилядолетие пр.Хр. започва разселването на иранците и индийците към днешните им местоживелища.

Славяните, заемащи територията от Одер до Двина, също в резултат на демографския прираст, се разселват на изток, достигайки в I хил. пр.Хр. до река Ока в днешна Русия.

Славяните — и поради географските особености на прародината си (студени блатисти равнини и гъсти гори), и поради отдалечеността си от напредналите в технологично отношение средиземноморски цивилизации (Гърция и Рим), до началото на I в. сл.Хр. са на доста ниско цивилизационно равнище. Това, разбира се, няма нищо общо с расовите особености.


Те са от същата раса, от която са и германците, и българите. Живеят в землянки и сламени колиби в малки села, прехранват се със скотовъдство, лов, риболов, пчеларство и примитивно земеделие.

                                               


".....През целия VI век тази самостоятелна славянска група през година-две напада византийските владения на юг от Дунава. Това са страшни и унищожителни нападения. Прадедите ни по тази линия хич не са били онези мирни, кротки хора, както ги рисува романтичната историография. Населението на опустошаваните области се избива, движимото му имущество се отнася като плячка, а недвижимото се гори и разрушава.

Последният опит на Византия да задържи славяните на дунавската граница бил през 602 г. Неуспехът му и започналата тежка война с Персия, продължила до 627 г., оголила от византийска войска Балканите и те станали лесна плячка за славяните".............



" След края на персийската война (627 г.) Византия прави успешни опити да възвърне контрола над загубените земи, или ако трябва да бъда съвсем точен, да установи контрол над новото славянско население.
Причините за византийския успех са няколко.
Първо, създадената през 632 г. българска държава е обхванала в границите си Влашко, където славянското население е било силно разредено след преселението на юг от Дунав в 602–612 г.
Съюзът на Византия и България от 635 г. спрял притока на нови славянски нападатели от север, а славяните на юг лишил от някога съюзната българска конница. Все пак поне в отдалечените райони (като Мизия и Македония) Византия запазила формалната независимост на „славиниите“ (славянските княжества), като срещу правото да живеят на имперска територия е трябвало да плащат данъци и да поемат определени военни задължения — рекрути за армията, охрана на граници, проходи и т.н.


От сведенията на византийските хронисти, описващи войната между България и Византия в 680–681 г., става ясно, че в Мизия са живели осем славянски племена. Седем от тях са били обединени в политически съюз. Знаем само името на племето, което не е влизало в съюза — севери. Напоследък бяха изказани мнения, че северите не са славянско племе, а прабългарско, заселено тук през VI–началото на VII век. Изказано бе и мнение, че северите са готи, останали тук още от заселването им по българските земи в IV век.
Като се има предвид огромното доверие, което оказва кан Аспарух на северите, заселвайки ги в полетата и хълмовете на Източна Стара планина и предавайки им за охрана проходите по най-кратките и преки пътища между българската и византийската столици, може да се приеме, че северите са прабългари.
А ако са славяни (един техен княз в VIII век се е наричал Славун), несъмнено те са участвали във войната от 680–681 г. на българска страна — само това би оправдало огромното доверие, оказано им от българските държавни власти".



"Въпреки честите войни с Византия, пак от 681 г. до 1001 г. в тази част на Мизия и Влахия, дадена на славяните от седемте племена, не е проникнал и един византийски войник, освен като пленник. Честите войни водени от славяни и българи принудили хората да живеят " на бързи обороти", макар и да стоят каменни къщи и крепости, те нямали спокойствието да отгледат децата си и да се грижат за прехраната си за по-дълго време.

( все едно сега както ние си живеем спокойно, гърците или турците през година - две да ни нападат, да ни крадат и убиват. Така са живяли нашите прадеди преди години - в непрекъснат страх  и  несигурност).


Затова,да живеят 320 години в пълно спокойствие за българите било голямото чудо,  благодарение на славините, които пазели границите на България чисти от нападения от  чужденци.


В това се състои ролята на славяните( славините) в създаването и функционирането на българската държавност. Техните племена и племенни съюзи са по-скоро обект, отколкото субект на строителите на българската държава, които са от политическия елит на българския (прабългарския) народ. Тяхната заслуга не може и не бива да се премълчава или принизява.

То и не може — държавата и тогава, и днес се нарича България, а не Смоляния, Берзития или Тимочания. А хората, които я обитават, и тогава, и днес се наричат българи, а не смоляни, берзити, тимочани или нещо друго.

Казано по-простичко, VII–IX век славяни и прабългари, живеещи на територията на България, са си бъбрели на близки езици, произхождащи от общия някога индоевропейски език, и най-вероятно са се разбирали и без преводачи.


Нито прабългарският език е изчезнал, нито славянският език е победил. Просто от съприкосновението и взаимодействието на два близки езика с общ индоевропейски корен се е родил общият български език.


Всъщност цялата митология по този въпрос, родена от меняща се политическа конюнктура през XX век, няма никакво значение за съвремието, освен за любителите на историята.



из мемоарите на Божидар Димитров.





Гласувай:
30


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Не знам каква квалификация да дам, Тони?!
06.11.2014 09:13
При толкова много негодници, с който е заобиколен Б. Д. ,той самият какъв е ?
Че е ченге -професор, това е ясно
Но имам незабравим спомен от телевизионно негово предаване
На въпрос, защо антонинианите на Транквилина са толкова скъпи, отговори:
- Защото както се случва , Гордиан и резнал главата и заповядал да се изземат монетите й от обръщение Точка
При такава богата историческо-нагласенческа фантазия, Б.Д. е способен на всякакви, не само исторически и на криминални също открития, при това с 18-вековна давност
Поздрави за тебе!
След чутото от него за Гордиан, губя интерес за всичко казано от него
Позаинтересувай се ,за какво взе той от община Поморие 45 хиляди лева и отне 1500 за тази цел на млад творец/ не лъжец/
Какво сътвори около могилата също
Пари са равни на история за такива За целта почва облъчване ,какви негодници са другите Едно силно доказателство, че той не е учен. Това не е присъщо на истински учен
Гадно е!!
цитирай
2. dalida - "професора" имаше репортаж по Бтв преди година и тогава
06.11.2014 09:25
записах тази "история" на диска. Като си прерових архивите намерих това, стори ми се актуално, защото професора води рублика по NatGeo и разказва за тези славяни, готи и траки,сякаш не са съществували никога. Особено впечатление ми направи разказа с изкопните работи край Плиска, което говори че бг- археолозите са си ментета от където и да ги погледнеш.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря, Тони!
06.11.2014 09:45
Всички са ментета, единственият истински е той и парите ,които вижда междувременно
Защото с оплюването си ги получава, има разработена схема за това
Това е цената на мръсотията
Типичен пример за комерсиалн историк-за мен
Останалите са свободни да си правят изводи
След като от Адам и Ева се е пръкнала цяла световна цивилизация и смешно , и наивно звучи, че многомилионните траки са изчезнали до един, избити от гетите
Подобно нещо се е случило с печенегите, единствения изклан народ в историята Едно племе - шоп от него единствено е заселено в Пернишко и Софийско Но те бързо са придобили българско самосъзнание
Приятен ден!
цитирай
4. atil - Езиците също сa ясни, подобно нa ...
09.11.2014 07:33
Езиците също сa ясни, подобно нa историятa или етногенезaтa нa нaродa. A историческото творчество и публицистикa не сa от вчерa. Този филм сa го дaвaли тук не веднъж. И този път тяхнaтa рaботa нямa дa стaне. Дaно дa познaя зaщото от бългaри ни превръщaт в бели цигaни...
цитирай
5. leonleonovpom2 - И какъв е етногенезиса на народа?
09.11.2014 19:42
Сигурно поръчков! Ако е такъв , за цигани не е задължително уточнението да са бели.
Циганите са към бялата раса , за сведение Ще те съдят за расизъм и то по отношение цвят!
Историческо творчество е на Б- Д-!
Ти как смяташ, Гордиан резнал ли е главата на Транквилина и иззел ли е монетите с образа и от обръщение? Ако е така, не е историческо творчеството му, а е фактология!
Обясни откъде идват 4000 близо думи, общи с латинския в езика ни - изключват се тези в медицина, фармация, наука
Жокери:
1/ от тюркски
2-/ монголски
3/ славянски
4/ прабългарски
5/ друг, но уточни Както и как е станало навлизането им
Ще изброя някои фрапиращи:
Съм, сядам, виждам, вино, агне, овца, муле, паша,сол, и още 3900
Бях ти одобрил коментара, но цял ден отсъствах и заварих едно безумие, явно редактирано, което нямаше как да пусна
Не ти забранявам да мислиш каквото смяташ за правилно, не ти налагам правилно мислене, но и не приемам това по мой адрес
За Атил е адресиран текстът!
цитирай
6. atil - Етногенезиса на българския народ е ...
10.11.2014 04:45
Етногенезиса на българския народ е български и е приключил към края на 10-ти век. Така ние сме единия от първите европейски народи а българския Каганат е съосновател на европейската цивилизация и култура в този вид в който се заформила през 4-7 век и се развила до Късното средновековие.
През 12 век към български народ се приобщават няколко групи кумани, печенези и узи, които също се покръстват и минават на славянски език.
Не знам за какъв коментар говориш, но се сещам за нещо, нелепо, което не можах да изтрая...Ако щеш го одобрявай, колкото по-не ми одобряват коментарите просвещенията на мене - толкоз по-зле за вас и за тях.
Явно се имаш някакъв капацитет, но като ти гледам горния коментар пък на тебе ми се чини че си доста бос и самомнителен.
Тези жокери ги вземи и ги занеси в БАН или на някой от тукашните многознайковци за да се упражняват в нищоприказване и писане и цитиране на научна литература...
Ако етногенизиса ни беше славянски, моголски, тюркски то страната и народа щяха да носят някакво подобно име. Прабългарски няма, това е измислица - има
български, затова и народа изначално се е наричал - български а страната България. Така е и досега. Това че сме минали на езика на българските славяни нищо не означава. Подобни случки при формирането на съвремените народи по света има много.
Монголци в Европа няма и не са се заселвали, освен калмиците, бежанци от Синята орда. А българският стар език е от тюркската езикова група, такъв е и досега. Всички народи на изток и на юг които са потомци на древните булгари и не са минавали на друг език го говорят и досега! И в Русия и в Кавказ и в Средна и Мала Азия.
Циганите идват в България заедно с османците и нямат нищо общо с българите.
Латинския език ти обяснявам че е арийски(славянския също а и булгар-тюркският поне наполовина - също), а латините са населили Италия от север. Етруските(огузи-булгари от Атряч-Троя) от Мала Азия от юг. Римската култура има родства с древнобулгарската. Затова дори страната си кръстили Итал(ия) на името на прародината Идел.
Леончо лео разбра ли
цитирай
7. atil - За leonleonovpom2 и публиката ако ...
10.11.2014 05:09
За leonleonovpom2 и публиката ако някой се озадачил...
Сигурен съм че тук може да се изкара да се види... - Ето ми го коментара, който не си пуснал за постинга -
ТРАКИ ЛИ СМЕ ИЛИ СЛАВЯНИ. Записал съм го заедно с още един друг за всеки случай...

"Бели цигaни сте..Сaмоеди отричaщи себе си и нaследствто нa предците си.
Обявявате се за наследници на упадъчни и деградирали населения и се държите като такива...?! Вероятно също като онези, които станаха тор за други народи, без да им е сочил някой вратата или да е правил заговори, искате да превърнете днешните българи в паплач и тор...
Този филм вече са го давали в България не веднъж...Струва ми се че и този път вашата работа няма да стане!"

Ако и намека и алегорията за "белите цигани" не си разбрал значи си от ония дето са доста зле...Душевно и емоционално. Но поне с разума си би трябвало да разбереш?! Нали все това повтаряте вие и учителите ви - че сте били разумни и прагматични.
Ставате безсъдържателни и безкултурни, т.е от българи се превръщате в някаква аморфна маса от хора с малки възможности и качества и големи претенции. Това съм искал да намекна с това "бели цигани"!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Не ми е ясно за какво си се наострил срещу мен!
10.11.2014 13:03
Хванал си една нищожна част от писанията ми ,без връзка с другите Както и да е, няма да се оправдавам, няма за какво
Първо, никой, след учителката ми по история в гимназията не ми е бил учител по история Аз се ровя и изследвам, изводите си са мои. никога не съм бил приспособенец, да нагласям нещата. Има солидно тракийско участие при формирането на нацията ни, това е безспорно!
Иначе, че българите са си българи, това е така
Каганатът може да е при волжките българи, но не и при тези над Дунава
Каназ или канас е дало основата за княз, това е българска дума Както и богатир произлиза от багатур
Ядоса ме бели цигани. Приятелски, алегорията ти е неуместна Щом има бели, значи има и други-цветниПусни коментара, моето изискване е да няма цвят, не търпя расизъм, няма проблем с друго
Не държа ,дори и за неразбрали, посочено беше, че изводи генерални не правя, да ми се приглася в хор Търпя и различно мнение, имаш лично право на него. Не внушавам на никого правилно мислене Не съм привърженик на Б. Д. , героят на този постинг, който смята ,че е всьо и вся И ,че той само знае истината и никой друг Работил съм в точна наука, прекрасно знам разликите между нея и историята
Относно коментара ти за капацитет или не, аз се въздържам за който и да е да правя такива оценки, защото прозира желание за стъпкване Кой е този, който ми дава такава оценка. Председател на Европейско дружество по полимери ми е дал оценка, този оценяващ какъв е, държа да зная, както знам и първият кой е! Бих направил оценка на някого, само ако той настойчиво ме е помолил да я направя, с много молби
Иначе , откровено казано нямам никаква основателна причина да имам лошо самочувствие или да се надценявам Даже относно самооценката мисля ,че даже когато е трябвало, е имало някакво подценяване от моя страна, за себе си имам пред вид
Тони, извинявай, че нещата се отплеснаха от тематиката ти, но първите ми два коментара бяха строго по нея
Приятен ден на всички!
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Тони! Сега по същество!
10.11.2014 14:11
За " желязната" логика на Б.Д.
Според византийските хроникьори, при славянската инвазия, земята ни била напълно опустяла-тръни ,бурени и т. н./ горе -долу като сега/
Следователно няма траки, изчезнали са
Ами при турската инвазия, положението е същото Следователно и ние сме изчезнали тогава, по тази логика
И виж ти, на кого се приема за вярно 100 % писанието, на нашите най-добри вековни приятели, византийските хронисти, както ги нарича Б.Д.
Това е все едно да се повярва, че някой е открил философския камък Много доверчив трябва да е!
Ами като има интерес, финикийски знаци, ще повярва и на дявола, не само на така наречените хронисти
Приятен ден!
цитирай
10. leonleonovpom2 - И все пак Атил, ти не отговори!
10.11.2014 14:24
На въпроса, вярно ли е, че гордиан е "резнал" главата на Транквилина и е заповядал да изземат монетите й от обръщение?!
Това не е мое твърдение, на Б.Д. е!
Подписвам се ,че е казано от него по телевизията и съм го чул, и съм го видял.
Как мислиш, когато човек твърди подобни неща, ей- така , по вдъхновение, може ли безрезервно да му се вярва?!. Това не е на пиянска разпивка , съботния час по история от 11 00 часа сутринта е
цитирай
11. dalida - Българските историци ако бяха погледнали какво пише в българския ни фолклор,
10.11.2014 14:31
щяха да разберат що за народ са били древните българи, какво са обичали и как са живяли; но те, просто търсят сякаш не-истината,която в повечето случаи е "изцедена от пръстите", така днес 99% от журналистическата гилдия пишат "новините". Някои писатели казват че от враговете ни може да се научат повече истории, но забравят че враговете изкривяват истината в тяхна полза. Така и византийските хроники, не показват това което се е случило. Б.Димитров е добър разказвач, но не е обективен(поне аз така мисля); изчела съм какво ли не от хроники, летописи и митове за древните български племена населявали земите на изток и запад; индийските хроники също описват що за българи са живяли преди векове, хилядолетия, но не описват поминъка, така както се описва в нашия фолклор. Забелязала съм че, днешната младеж никак не се интересува как,къде и защо древните българи са кръстосвали Европа; те не се интересуват от миналото на българите, не изпитват гордост от това че се наричат българи; податливи са на внушения и нямат собствено мнение за по-важните неща от живота. Затова се явяват такива "образи" като г-н Б.Димитров.

Приятна седмица на всички коментиращи постинга!
цитирай
12. leonleonovpom2 - Права си, Тони!
10.11.2014 14:42
Изчезнаха трудовете в тази област на Михаил Арнаудов Даже сигурен съм, че пръстите на едната ръка ще са достатъчни да отброят тези тук, които знаят нещо за него, пък камо ли да са чели нещо от него
А човекът в дългия си живот основно се е занимавал с това, но през погледа на литератор!
Ами сега далаверата е важна, да излъжеш някой, да вземеш и да му вземеш за това парите, има ли някакви други ценности изобщо?!
Приятен ден и на тебе!
цитирай
13. atil - Отдавна се държа адекватно към в...
10.11.2014 20:41
Отдавна се държа адекватно към всички...Може би винаги така е било. Без специално да се наострям или затъпявам..
Без да влагам лично отношение...Иначе отдавна да съм тръгнал към саморазправи и лични хайдушки отмъщения.
Никакво солидно тракийско участие няма в етногенезиса на балканския български народ! Това го потвърждават както сведенията на чужди автори, така и на родните източници. Потвърждава го и народната култура и традиция, антропологията дори и генетиката.
Атил Аспарух се отделя от един Каганат и създава друг! Създава го лично и персонално Той - без пита никого, при това като заставил този от когото завоювал отсам дунавските територии да му плаща данък.
Такива са фактите. Никакви славяни и траки нямат нищо общо с тая работа.
Друг факт е че от личното си тарханство от което издържал себе си и двора - териториите от делтата на Дунав до днешно Оряхово на Дунава и Стара планина - изселил всички славяни и всякакви други етноси и мемлекети... Такива са фактите!
Този личен удел(област) не плащал данъци на държавата а само на двора.
Българската държавност от няколко хиляди години преди новата ера има характера на Канство, Каганат - което ще рече наследствена монархия с имперски характеристики, тъй като в рамките на българските държави винаги живеели поданици с най-различен етнически произход.
За капацитета когато съм написал имал съм в предвид- българската стара история, не е ли ясно?
Тодор Панов още навремето не им цепел басма и ги е наричал - интелектуална сган...
Божидар Димитров за мен не е капацитет, защото е марксистки учен и е набеден професор. Към протежетата на народната власт винаги съм се отнасял с подозрение. После много пъти съм го хващал "в крачка" както се казва. Подобно на друг активен деец К.М., например.
Турската инвазия е мит а турска колонизация почти липсва по българските земи. Но и за българската и за турската инвазия има достатъчно данни. Писал съм в блога и за едното и за другото. Писал съм и за масовите ислямизации на българско население.
цитирай
14. atil - Тук имаме масова огромна българска ...
10.11.2014 21:09
Тук имаме масова огромна българска преселническа вълна през седми век. Но тя не е единствената. Масови заселвания на българи има още от пети век. Войната продължила две години - 679-681 г. Аспарух и Кубер явно са били подпомогнати и отвътре. Ето каква била българската историческа памет през 14 век:
http://atil.blog.bg/history/2012/01/06/dobavkite-za-bylgarskata-istoriia-kym-prevoda-na-manasievata.878108

През 14 век българският двор сече монети със знака на Тангра и със знака на рода Дуло - Тризъбеца! Двореца в Търнова гъмжи от орнаменти и символи от древнобългарската религиозна тенгрианска митология...

Али паша на практика завладява Северна България(като преминал Източния балкан с измама...) с 30 000 войска...?! Баязид с никого не воювал а отишъл и обсадил Търново по-късно. Иван Шишман така и не можал да събере достатъчно войска за да се изправи в челен сблъсък срещу завоевателите. Всяка област и крепост самостоятелно се предавала или воювала срещу турците. Това продължило около 50 години. Добруджа и Македония станали васали и доброволно се подчинили на султана. Около половина боляри и деспоти станали паши и си запазили властта над земите.
Масови колонизации на турско население от Мала Азия в България няма. Имало гарнизони в градовете и постове - отделения по 10 човека на стратегическите места, кули, за охрана на пътища и др.. Турците и мюсюлманите в България изкуствено се възпроизвеждали и развъждали на базата на българското християнско население.
Най-напред "турци" станали една част от аристокрацията и части от най-бедното население българско население, което ненавиждало българската власт...Турците заварили и местни български мюсюлмани, които винаги преобладавали в Североизточните части на страната. Микаил ибн Бащу от Киев заради тях получил прякора - Деберзи от Дебержай(Добруджа) защото често пътувал в тази област при тях. Имало компактни маси тюркоезични българи още, чийто пръв език все още оставал стария, от които само гагаузите останали в християнската вяра
цитирай
15. atil - Далида: ". . . Забелязала ...
10.11.2014 23:12
Далида:
"...Забелязала съм че, днешната младеж никак не се интересува как,къде и защо древните българи са кръстосвали Европа; те не се интересуват от миналото на българите, не изпитват гордост от това че се наричат българи; податливи са на внушения и нямат собствено мнение за по-важните неща от живота. Затова се явяват такива "образи" като г-н Б.Димитров.

Приятна седмица на всички коментиращи постинга! .."

Така нещата зависят от условията! В каквито условия и среда се развива човек - такъв става! Всичко зависи от бита и културата в една държава. Правовият ред например също е култура.
Та ако се вървеше по традицията, която имаме от капиталистическото и все пак демократично Трето българско царство, днес нещата щяха да са корено различни.

Благодаря Далида за пожеланието - всичко добро и на теб! Рядко влизам вече в Блог БГ, но твоят блог е една от причините да се ентусиазирам преди време и да си отворя и аз блог тук...
цитирай
16. get - - Атил ага, кога ще престанеш с татаристките си ... които в същността си са "пан-турски" ...
10.11.2014 23:44
atil написа:
Езиците също сa ясни, подобно нa историятa или етногенезaтa нa нaродa. A историческото творчество и публицистикa не сa от вчерa. Този филм сa го дaвaли тук не веднъж. И този път тяхнaтa рaботa нямa дa стaне. Дaно дa познaя зaщото от бългaри ни превръщaт в бели цигaни...


... публични "изяви"? - Хаха-ха ! - Значи "атрячките" тюрки са се сбили с "балканско-тракийските" тюрки ... това по "записките" на "дядо Юмер"(кьор шаркичи=слепият рапсод), ли ни го преразказваш :)))!
- Какви "бели цигани" са те патили ... вероятно, защото не можеш да докажеш, че сме "жълти монголоиди" - за това ли се(ни) (само)обявяваш за "циган":(( !

- Това само "капанец" може да стори ... ма то това ви е в природата - Като си наумите нещо, всякакви разумни доводи са безсилни!
- Продължавай да "наливаш вода" в пропагандните "мелници" на самоедите("велико-руси) и анадолските "зейбеци" - които до миналият век са приказвали, повече на фарси ... отколкото на тюркче - Анна"дънму аркадаш :)))

- Пък това го пише в историческите читанки на Република Турция?
"" Първата членоразделна дума, която излезлият от пещерите човек произнесъл при вида на животворното слънце, бил радостният възглас " ag !" . Тази турска фонема доказва, че първият човек е бил алпийски „брахикефален” турчин ! Турската наука НАЙ-ПОСЛЕ даде ключ (!!:)) към големия проблем, който занимава лингвистите от целия свят, а именно произходът на езиците, доказвайки , че ТУРСКИЯТ Е В ОСНOВАТА НА ВСИЧКИ КУЛТУРНИ ЕЗИЦИ!"
Този цитат не е виц, а част от научно изследване на турския лингвист Дилмен. То е публикувано през 1937г. в подкрепа на "Слънчевата теория на езика" ( Gunes Dil Teorisi )”
- Да продължа ли с писанията на Полат Кая … и/или „историчката-етрусколожка” Адиля Аида** една от дъщерите на Садретдин Низаметдинов Максудов(предполагам знаеш, кой е той?)!
- Малко, от нейният «научен» принос към история, на древни Балкани и Апенини ?:)))
§ 36. Некоторые ДОВОДЫ Адили Аида, ДОКАЗЫВАЮЩИЕ ТЮРКОЯЗЫЧНОСТЬ ПРЕДКОВ ЭТРУСКОВ.
„Ученые, досконально изучив разнообразные источники, пришли к выводу о том, что в III тысячелетии до н.э. с Балканского полуострова в Италию и Грецию переселяются племена, называемые этнонимом пеласк, которые создают свое государство, но позже терпят поражение под натиском греков. Вот эти пеласки считаются предками этрусков. По предположению Адили Аида, этот этноним состоит из двух частей пела и сак. Первая представляет собой сокращенный вариант от этнонима булгак (пул-гак). Слово пеласк образовалось следующим образом: пулак-+сак> пъла+сак>пеласк. СЛЕДОВАТЕЛЬНО, вторичный этноним пеласк ПРОИСХОДИТ ОТ двух ПЕРВИЧНЫХ ТЮРКСКИХ ЭТНОНИМОВ …”

- Айде – Чок селям – Атил ефенди, от „циганина Get” :))
цитирай
17. atil - Не съм чел читанките на Турция, Ага ...
11.11.2014 09:24
Не съм чел читанките на Турция, Ага съм да, и на и на прадядо мюсюлманите са казвали - Иван ага. Хората са такива каквито са - ага значи по-горям брат и страрши! Някои маймуни днешни ми викат и ефенди, пак с цел да ме уязвят, но и ефенди също съм, това значи - господин а ние сме господа дори да нямаме права, и винаги сме били, хората от нашия корен и порода! Другарите не могат да са господа и ефендите - дори да имат и права.
Агатари са наричали и една от най-големите преселнически вълни от север- съставила населението на същинските траки.
Безпаменните и извратени населения каквито се стремите да ги направите вие се превръщат в безпаметни маймуни и бели цигани. Точно просрещу това противодействам аз!
И вашите мръсни уйдурми и манипулации от интересни от ден на ден стават все по-жалки и гнусни!
Много ви е любима тази Турция явно и турците, откъде тази робска комлексарщина не знам..Пък като се оставите от турците и се хващате за руснаците...Робски дух ви владее, то духът се връщал към костите и в кръвта, явно прекалено много поколения роби имате в прословутия си и изключително сложен произход...Още от римско време вероятно.
Тук се изявавяш пак като клеветник, лъжец и маймун и ми вменяваш неща които не съм писал или говорил ! Ето какво казват българските автори-Думите на престолонаследника Бат Боян:
"...
"Кто были предками булгар и где живут булгары?"

На это Бат-Умар ответил:

"Предками булгар... являются сакланы
(восточные арийцы) и тюрки (у булгар слово "тюрк" в то время означало финно-угров, угров и отюреченных угров).
А населяют булгары землю, которую раньше называли "Балынджер", "Джеремель" или "Сэбэр".
А все эти названия означают одно и то же "луг" или "поле с небольшими зарослями (лесостепь)". Теперь же мы называем нашу землю по имени нашего народа - Булгарией".
http://atil.blog.bg/history/2011/12/07/ukrainskata-troia-ili-edno-pogrebano-minalo.863011
цитирай
18. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Гет!
11.11.2014 13:26
Както винаги навреме и уместно!
Знаеш как Гогол е описал учения. въпреки че е предизвиквало насмешка в мене, абсолютно точен е
Истинският учен не е агресивен към другите, това е видимата му същност
Казано беше в коментарите ми. Тука се тръби, че българите били кимери Римляните считат кимерите за траки
Връщаме се на изходна позиция
Българите не са траки, а кимери, които са траки
Под тука имам предвид кимеродониста , не Тони
Дай Атил, определение за траки, ако искаш и за славяни и българи
Каква ти е тезата за тях, не какво е написано Казах си мнението за " хронистите"
Да вярваш на написаното от тях дори и 50 % , е все едно да вярваш на някой ,че е успял да намери философския камък Аз не вярвам Атил, но не ти преча ти да вярваш , колкото си искаш Но не искам да ми налагаш твоето мнение Това не ,че е изключено да го приема, но може да стане след като се убедя ,че ти си прав, а аз греша Но не греша, траките участват във формиранета на нацията ни и то със солиден процент
Доказателство!
Езикът ни! Сега излиза сравнителен латинско-български речник, там са доказателствата
Приятен ден на всички!
цитирай
19. dalida - Има още какво да научим,по повод Персийските войни
11.11.2014 13:34
Б.Димитров засяга и персийската война в предаването по Бтв, но не се уточни за този период.
Ето част от старата истотия:

Персийската война - кога започва и кога свършва?
време - 535 - 331 г пр.хр.
място - Персийската Империя (Западна и Централна Азия)
Паметни битки: Термопилите; Кунакса; Граник; Исос; Гавгамела;
Легендарни ли са и защо?
- Те били най-добре обучените, платените и въоръжените воини в армията на шаховете и освен това се подбирали на принципа на физическата прилика помежду им. Така, според Херодот, когато един от тях загинел в битка, друг, подобен на него го заменял веднага и за враговете изглеждало сякаш се бият все с едни и същи хора.

в сп."Военна история" има достатъчно информация за тези войни.
1.Термопилите. 480г. пр. Хр.
2. Масада, 72-73г.
Конфликт: Първата римско-еврейска война (66-73г.)
3. Стамфорд бридж, 1066г.
Конфликт: Викингските нашествия в Англия
4. Битката на златните шпори, 1302г.
Конфликт: Фламандско-френската война (1297-1305г.)
и т.н.......Хуситските войни (1419-1437г.).........
...о-в Малта и ....конфликта - Османската експанзия в Средиземно море
- Обсадата на Малта, 1565г......завършва с .... Малтийска победа.
5. Остров Св. Йоан, 1629г.....
Конфликт: Казашки пиратски набези в Черно море
завършва с - Казаците се измъкват от обсадата.....пленявайки две турски галери в процеса, след което всички заедно отплават към изгрева….

http://historyofwars.net
цитирай
20. leonleonovpom2 - За този,който е писал за бат Баян!
11.11.2014 14:21
Дали е присъствал на мястото, където е казал това или е във въображението му?
Както и да е!
Ти сам Атил казваш, че кумани и печенеги са се кооптирали към българите, което е истина
Какво пречи на траките да направят същото? И каква е угрозата за българите при това? Още Омир казва -много народи с един език - за тях Ами това говори достатъчно !
Народите са късно формирование, става дума за племена
Да се говори за български народ тогава е меко казано пресилено, той се формира окончателно с Освобождението, с установяване и на твърди, международно признати граници. Това важи и за другите народи-например Германия, Бисмаркова-от 1871 година
Така, че нищо нелогично няма във включването на траки
Кажи какво ни застрашава, ако точно траки участват във формирането на нацията ниВиждам, че ако са печенеги, няма страшно Обясни го защо при траки така, при печенеги и - иначе
Ще се промени може би статутът ни на гости в нашите земи и няма да можем да бъдем лесно изгонени , това ли е? Ами ще ни унищожат тогава, колко му е!
Няма причини за притеснение
цитирай
21. atil - Почти цялото нaселение нa Европa сa ...
11.11.2014 15:27
Почти цялото нaселение нa Европa сa "гости" в товa число римляните и готите, келтите и т.н. A по другите континенти "гостите" пък сa цялa нaвaлицa ...Всичко товa е несериозно и грaничи с нaлудничaвото...Aз не съм отричaл никъде нищо трaкийско и слaвянско. Зa рaзликa от някои дейци, които отричaт всичко бългaрско или го подменят!
Виж публикaциятa - "Трaките - познaти и непознaти" в моя блог.
цитирай
22. get - - Афедерсин(Простете:)) Атил-Иван ага - но не съзнавате ли ... ?
11.11.2014 18:19
atil написа:
Почти цялото нaселение нa Европa сa "гости" в товa число римляните и готите, келтите и т.н. A по другите континенти "гостите" пък сa цялa нaвaлицa ...Всичко товa е несериозно и грaничи с нaлудничaвото...Aз не съм отричaл никъде нищо трaкийско и слaвянско. Зa рaзликa от някои дейци, които отричaт всичко бългaрско или го подменят!
Виж публикaциятa - "Трaките - познaти и непознaти" в моя блог.


... самото съдържание в постовете ви, е противоречиво по отношение фактология, досежно етносен произход?

- Казвате(цитирате):
atil написа:
"Предками булгар... являются сакланы
(восточные арийцы) и тюрки (у булгар слово "тюрк" в то время означало финно-угров, угров и отюреченных угров).


- Последно ! - Кои са бЪ-ългарите, кои тюрките?

II.
Уважаема "стопанке" на блога - вярно е че "персите" имат отношение и донякъде се явяват агента провокирал инвазията им ... Първо в Централна Азия(Туран) ... а после ... в Мала Азия ... Но това става ДОСТА ПО-КЪСНО след така визираните от Вас, Гръко-Персийски войни?!

- С уважение!
цитирай
23. atil - Аха тюрките те интересуват ли. . . ...
11.11.2014 19:40
Аха тюрките те интересуват ли...Гет еди кой си. Ами то
точно траките и предгръцкото население на Балканите, Източното Средиземноморие и Близкия изток са средата от която те прозлизат. Северното европейско население, колонизирало тези райони преди гърците и арабите, евреите, не семитското и не т.нар. древна средиземноморска раса от дребни мургави хорица...
След Библейския "потоп" т.е. катастрофалното наводнение в Месопотамия(Сувар-Междуречието) древнобулгарските династии отслабнали тъй като най-много пострадали техните сънародници. Постепенно семитските династии добивали надмощие и така до преврата на бившия български слуга Саргон...
Част от тези древни булгари се обособили в Яна Идел(Нов Идел - Анатолия) при други свои сънародници, които живеели по-компактно там и се нарекли - тюрки. В чест на най-почитания от тях дух Самар-Тюрк. За да се отличават от другите и да не забравят потомците им своята култура.Този дух на плодородието, пастирството и изобилието го изобразявали най-често като бик или като младеж с цвете - Гюлджимеш.
Станали съюзен народ в хетската държава на кимерите и им оказали силно културно влияние.Те са в основата на г.Троя -Атряч и района на Западна Мала Азия. Етруските(Наричали се туски, хетите ги записали като "турруку") са техни потомци - основатели на Рим. Рим възникнал като Ханство - пожизнена изборна монархия.
Дарий изселил като наказателна мярка част от тях в Средна Азия. От тях местното население възприело термина - тюрк. Техни потомци основали Тюркския каганат а след него поданниците му възприели навика да се самоопределят като тюрки. В това число и монголоидните кара-китаи на Сибир и Средна Азия.
На север и на изток българите почитали повече Кубар, брат близнак на Самар-Тюрк, източните се наричали - хони по името на първия си цар Хишдек Хон, принц който ги отвел на изток от Източна Европа след междуособици.
Другите се наричали по имената управляващите други 4 династии- алани, сармати, бесери, бияри но общият древен етноним бил - булгар.
цитирай
24. atil - Най-последното е Велика България ...
11.11.2014 19:56
Най-последното е Велика България на Кан Кубрат който по политически причини наложил този древен етноним за име на държавата. Синовете му продължили тази традиция, но в Урус Българ се наложила първата дума - Урус - Русь. Там господстващ елемент станали сакланите(славяните). В Унгария - угро-фините, макар страна да приели българско име - буквално - Хуния. Най-вече заради това че заедно с някои днешни австрийски и германски области Унгария била центъра на Атиловата империя.
След междуособиците във Велика България само две държави съхранили името България за себе си- Дунавска България и Волжка България. Това са условни названия защото реките Дунав и Волга тогава минавали през средата на тези държави.
Името на Волжка България било - Ак Булгар(Бяла, Северна, Сребърна България). А на Дунавска България - Улуг Българ или Кара Бурджан. Бурджан било българското име на Кавказката област и тамошните българи. Основната част от дунавските българи били оттам тъй като Аспарух бил улугбек(губернатор на и Поволжието) там. Те участвали в междуособиците на негова страна и заминали с него по-късно на запад.
Някои автори наричат унгарците - турци, отюречени езиково угри участвали в етногенезиса на древните българи заедно със сакланите. Първият етнос който възприел името - булгар, преди около 12 хил. години. По някаква ирония на съдбата точно на Балканите езиково славянизирания народ съхранил това име и създал собствена култура в рамките на пр.християнство. Но култура, която е повече тенгрианска по съдържание и дух...Отколкото някаква друга.
Явно репресиите и геноцида върху Волжка България били по-силни, особено по Сталиново време...Но днес в Македания също е забранено да си българин...
цитирай
25. leonleonovpom2 - Не знам Атил, как е било в библейски времена!
11.11.2014 20:34
Не знам и кой е в състояние да даде достоверна информация, като ,както виждаш, дори за вчера не може човек да е сигурен, че не са го излъгали
Но относно днешните турци, че нямат общо с днешните българи има някои очебийни доказателства
1/ Турците идват от Каракум и Къзълкум, плодородни преди да станат пустини. пасяли са овце Сушата и промяната в климата ги принудила да търсят път към Мала Азия
2/ При превземането на България, ликвидирали патриаршията ни, но оставили гръцката и я натоварили да представлява и нас Би трябвало , ако сме рода , да е обратно
3/ Дълги години живеят в отделни общности, дори и сега, не се смесват с българите
Ако ние сме тюрки, те не са и обратното е вярно
цитирай
26. get - - Уважаеми (севгили) Валентин-...
11.11.2014 21:26
- Уважаеми (севгили) Валентин-Атиле - Нищо не мога да отговоря на "фолк" историята ви, за ... съжаление!

- Това което пишете е такава псевдо-историческа еклектика ... та ми "свършиха" изразните средства и ... дръзновението :))) - Да споря с вас!
- Над 80-ет "%-та" от позоваванията и изводите ви не почиват на никаква наука, за ... съжаление!!

- Какви са тези алюзии с "божествени бици" ... и духът на "вегитацията"-Апис, консорта-бог на "Божата майка" Кибела-Бендида - Който вие епигона на турско-татарските исторически "теории", СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ П С Е В Д О (!!) даже му измислихте и име с тЮркска етимология - ГююлДжимеш (между-впрочем) съществителното "гюл" не е тЮркско а е на фарси(персийски) който пък ? ... е един от ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ... !
- Но какво да ви обяснявам - вие сте "прегърнали" пан-туранската идеология, под вида, История на БууЛгарите ... ? - Казвайки "БууЛгар" разбирай тюркско-угърските по същност, генезис, култура и език Казански татари ... и понеже, те за авторитет са си измислили ГЕНЕАЛОГИЯ-"бУлгарска" - дай и ние сега да сме тюрки-татари - Е няма, как това да стане!!!!!
- Ако е имало някакъв български елемент в генезиса на тези хора ... то в момента, МНОЗИНСТВОТО им е отюрчено - Анна"дънму!? В тази връзка казвам - нищо лошо не изпитвам против тях(казанските тюрко-татари или близките до тях, по произход, московски-"велико-руси-славяни" с предимно УГРО-тюркски произход !), като хора или като ОПИТ ДА НАМЕРЯТ САМОИДЕНТИЧНОСТТА СИ ... Но да крадат НАШАТА ИСТОРИЯ и Култура - като с това, се опитват да ПРЕНАПИШАТ на НАС БЪЛГАРИТЕ ... ЕДИН ОТ ПРОТОЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ ... Историята и Генезиса - Това няма как да приема и да се съглася с него!!

- Знам, че с капанец е безпредметно да спориш (след като си е наумил нещо) - Така че, каквото имах да кажа - го казах! Безпредметно е повече да ме занимавате с фантазиите си ... придавайки им псевдо-научност !!
- Казано по просто-нардному: Не сте намерили църква, в която да се молите!

П.П.
- А относно, поредният псевдо-лингвистичен (тюркски) интелектуален напън ... можете да прочетете повече в:
A Dictionary of Ancient Near Eastern Mythology
by Gwendolyn Leick, където авторката ни казва следното:
"Gilgamesh//ГилгаМеш//ГюлДжимеш ... турските етимолози имат по успешен при фонетичното и етимологично интерпретиране по отношение на първата част:
А. При вас "Гюл", което вече казах, че е а фарси-авести-персийски - превод роза
Б. Втори вариант (турски): Гилга - се среща и като лично име при сибирските тюркско-езични народи под формата "Билге" - но това само, като близост във фонетика ... смислово нищо!
В. Правилното изписване(изговаряне) от акадски(поради липса на коректно установена по-ранна шумерска форма) е било ... предавам на латински името(транскрибрция - срещана в три варианта ?!):
- (d)^gish-bil-gín-mesh
- (d)^gish-bil-ga-mesh
- (d)gish-bil ... това са все акадски форми на изписване и произношение с присъщите предихателни(преградни/спирантни) звуци(съгласни)

- Така че, по бих се съгласил ... че сибирско-тюркското "Билге" отговаря на шумеро-акадското:(...) bil-gin (...)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8d/Izdubar.png/320px-Izdubar.png

- За значението, което се крие в името на героя(полубог) Гил-Га-Меш ... казват било:"Младеж-Старец" ?
- Но защо е заредено с този смисъл името на героя - Ще разберете, като прочетете епоса в Който той търси "Билката на Безсмъртието" :))) ? С допълнението - в турското устно-приказно народно твърчество - не съм срещал повествование с такъв сюжет?! :))) ... там "шаманите" се носят между световете (най-вече) долните ... за да измолват здраве и ... ред подобни - Но с това отиваме към темата за присъщият Шаманизъм при тюрките, за разлика ... от добре Йерархираният божествен пантеон при древните шумери и акадци - тоест разлика от Небето до Земята!!
цитирай
27. atil - Без да ти отговорям - Турското ти е от ...
11.11.2014 22:16
Без да ти отговорям - Турското ти е от началото на 20-ти век, когато се е формирала съвремената турска нация. А османското от втората половина на 13-ти век!
Така че всичките ти пледоарии са от червената мотика на болшевишката пропаганда заучени.
Ти не знаеш какво искаш от мене а и от себе си. Не знаеш и какво пишеш!
От езици не отбираш явно също колкото бу-у-каш. Защото думата е - Булг- Болг - Волг- Волк. Арийски корен.
Гюлджимеш - Цветущоносещия т.е. нещо като нашата Цветница. Семитите го изговаряли или записали като Гилгамеш и сами явно не са знаели какво значи. Защото и те преразказвали старите унаследени от булгарите митове и легенди. Също като гърците. Те и досега имат наполовина булгарска топонимия, която не могат да преведат и не знаят какво означава.
А турското ти си го тури някъде на по-сгодно и му се радвай колкото искаш. Дали предметно или безпредметно ти по-си знаеш.
Тъпанар самомнителен. Чети бе, образовай се малко, стига се се излагали като кифладжии без кифли.
Писал съм, имам раздел - "Огнища на древни култури":.. Ама първо да научиш за любимите ти турци тук:
http://atil.blog.bg/history/2012/10/24/osmanskite-zavoevaniia-v-evropa-kraiat-na-srednovekovnata-by.1012885

А тука за Гилгамеш:
http://atil.blog.bg/history/2012/04/10/gilgamesh-geroiat-koito-tyrsel-bezsmyrtieto.938083
цитирай
28. get - - Баялдиса ми, от тюрко-татарски БАСНИ и/или болезнено фантазни капански бръщолевения!
11.11.2014 23:43
atil написа:

Защото думата е - Булг- Болг - Волг- Волк. Арийски корен.
Гюлджимеш - Цветущоносещия т.е. нещо като нашата Цветница.

- Не знаех, че и турците имали "Цветница" ! - досущ, като арийското - Волк?:))
atil написа:
А турското ти си го тури някъде ... Тъпанар самомнителен. Чети бе, образовай се малко, стига се се излагали като кифладжии без кифли.
Писал съм, имам раздел - "Огнища на древни култури":.. Ама първо да научиш за любите ти турци тук:
http://atil.blog.bg/history/2012/10/24/osmanskite-zavoevaniia...
А тука за Гилгамеш:
http://atil.blog.bg/history/2012/04/10/gilgamesh-...


- Не знам, кой думка тъпана, нещастен ... профан с претенции ... ? :(((

- Някога ще кажеш ли нещо, без да преписваш от тюрко-татарите?
- Това чета в блога ти - за булгар-тюрки и тюрк-тюрки!? - Де са Българите ТУК
atil написа:

"Неуспешния опит да подчини Мала Азия с помоща на Русия(по време на войната на княз Светослав срещу Византия и България на Балканите) не обезкуражил Талиба. Затова той поръчва на знатния булгарски феодал от огузки произход Селджук, бивш вали(воевода) на Байтюбинския град Сульджи(оттук - името му Селджук), с отряд от булгарски гузи и тюркмени да овладее огузките земи на Саманидската държава. А след това да се развърне настъпление през Иран към Мала Азия, от изток. Курсъбая бил готов да му помогне при навлизането в Мала Азия с удар от север през Кавказ.
Отряда на Селджук завзел част от от огузките владения на Саманидите. Само че както и по-рано се случвало с други булгарски пълководци, Селджук се задоволил с това и си направил свой собствен Селджукски бейлик, на границата със Средна Азия.


- Отново ПОТРЕТЯМ - в капанската ти главЪ - няма никакво разделение м/у "арийско-европейско" и тюркско "сибирско-алтайски" народи! Кога си уясниш ... генезис на народи и ЕЗИЦИ: Спори?! :(((

- А "червена мотика" и др. подобни ... не правещи чест за един ЦИВИЛИЗОВАН човек ЕВРОПЕЕЦ - Вероятно са postremum argumentum, за бУлгар-огуза-азиатец ?!
цитирай
29. djem - български титли и названия на ранг-овете в старите български звания -
12.11.2014 13:06
български титли и названия на ранг-овете в старите български звания -
реликвите, които са ни оставили някогашните българи, особено в техните многобройни каменни възпоменателни надписи.

Почти всяко българско дворцово звание се среща в старите български надписи в няколко разновидности. Най-висшата държавна титла КАНА се явява в следните вариации: КАНА СУБИГИ /държавен глава/, КАНАР ТИКИН /престолонаследник, велик княз/, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР /главен жрец/, КАНА БАГАТУР /водач на багатурите/. Следващата по ранг титла — БОИЛА се открива също в няколко разновидности: БОИЛА ТАРКАН /втори син на владетеля/, БОИЛА КАВХАН /главен кавхан/, ИЧИРГУ БОИЛА /велможа с ранг на външен министър/, ЮК БОИЛА /водач на род, или родова дружина/ и просто БОИЛА /велможа, големец/.
Титлата ТАРКАН, която са носили съдиите и управителите на области в държавата, се среща също в няколко варианта — БОИЛА ТАРКАН /главен държавен съдия — звание, което е носил вторият син на владетеля/, ЗЕРА-ТАРКАН и ОЛГУ ТАРКАН /успоредни названия на управителите на области/, КАЛУ ТАРКАН /отговорник за дворцовите ритуали и обряди/ и БОРИ ТАРКАН / управител на крепост/. Близки по ранг на тарканите, но с различни функции от тях, са били ЖУПАНИТЕ, които също са се деляли на разновидности — главен жупан, наричан по гръцки ЖУПАНАС МЕГАС (а по български БОИЛА ЖУПАН) и ТОРТУНА ПИЛЕ ЖУПАН — началник на войскова единица, подчинена на ИЧИРГУ БОИЛА. Най-нисшите началници в българската държава са носили званието БАГАИН и са образували особено съсловие БАГАИНИ, по-ниско по ранг от това на БОИЛИТЕ. Това особено звание се е срещало също в няколко разновидности: ЮК БАГАИН /началник на отряд/, БИРИ БАГАИН /водач на малка конна част/, СЕТИТ-БАГАИН /водач на стрелкова пехотна част/ и ИЧИРГУ БАГАИН /помощник на ИЧИРГУ-БОИЛА/.
Гордите и смели български поколения, които са преминали някога като буря през Европа и са създали три големи и трайни държави, отдавна лежат в земята. Историята е обявила този вид българи за напълно изчезнал народ, сякаш, за да се предпази от някое ново избухване на някогашната невъобразима и неистова българска енергия. Твърди се, че днешните българи нямат нищо общо със своите древни предци. От тях те били взели само името и нищо повече, а в езика, на който се говори в България днес, нямало дори и десет старинни български думи.
цитирай
30. atil - Паисий е комай последният летоп...
12.11.2014 13:31
Паисий е комай последният летописец у нас , който е имал връзка с пометта от 14 век у нас...Ползвал е недостигнали до на нас източници. Самите гръцки и сръбски монаси когато разбрали с какво се занимава, започнали да го гонят и да не му дават достъп до библиотеките.
Казал го е ясно - СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ език. Т.е. смесен, вярно е обаче че търпи и една русификация през Възраждането. Почти подобни са и руския и украинския език, където българските думи са стотици и повече а смесените хиляди.
Фантасмагориите и отровата която е инжектирана многократно, тоновете излята помия и мокулатура напечатана не са успели да унищожат докрай най-вече културата и традицията , но дори и паметта. Такива деятели, които създаваха и създават фалшиви теории и фалшиви нации, т.е. откровенните АНТИБЪЛГАРИ и сега са активни и толерирани в маймунската българска република...Те си личат и тука и как собствената си простащина и мръсотия по стар и изпитан способ гледат да я прехвърлят върху другите.
Права е Далида че трябва да се обърне внимание и на иранските източници, но днес в Иран властват ислямистите, а в Китай комунистите, на Балканите и в Източна Европа изродите...Така че е трудно да се работи. Работят само те защото имат ИКОНОМИЧИСКИ МЕХАНИЗЪМ(за който съм споменал в последната публикация тук).
Явно жените у нас имат по-силно развито чувство и отношение към живота и здравите му български устои. Цитатите на djem ме подсетиха да спомена за една статия за българската цивилизация, която предхожда гръцката. Например
На страницата ми във Фейсбук е:
https://www.facebook.com/Atil.bg
цитирай
31. atil - За тази статия става въпрос и моят ...
12.11.2014 13:35
За тази статия става въпрос и моят коментар:
http://razuznavane.com/?p=3578#comment-12796

Защо не се издават у нас 2 и 3 том на оцелелите части от историческия сборник от Волжка България „Джагфар тарихи“?!
Много са лъжите и клеветите и принудитилното мълчание, невъвеждането му в научно обръщение и това никак не е случайно!
Ето тази статия написана върху сведенията от тези оцелели записки, дава много и конкретни отговори:
Цитат:
„…Но самите дорийци/тирляр по булгарски-„хора облечени в кожи”/ се оказали покорени от българската култура. Така, че гърците възприели от българите традицията да живеят родово, общинно и в градове-държави/т. е. с развито самоуправление и автономия/. Възприели множеството митове и елементи от религиозната българска духовност/например мита за Икар е гръцка преработка на мита за Мардукан-Карга/, названията на градовете си, някои обичаи/българската борба-спартанската , българските поменни състезания за отпадане, спускане на траурния флаг „алама”-гръцките олимпийски игри и т. н. /Възприели редица думи и географски названия:гръцкото „акро”-от българското югара „висок”, името на Егейско море-от българското Ек дингез „море със силни течения”, името на гръцките планини Тайгос-от българското „Тайга”/планина покрита с високогорие/ и др.
Интересно е че и превземането на Троя, древногръцкия поет Омир изобразил във вида на българския празник Нардуган.
Участниците в Нардугана правели снежно градче и се разделяли на две групи. Едната защитавала градчето а другата атакувала с огромно чучело на кон. Точно така с помоща на огромно чучело на кон, в поемата на Омир „Илиада” гърците завладели гр. Атряч/Троя/. Възможно е Омир да е бил по произход троянски кимериец/за това говори и името му, напомнящо булгарското название на кимерийците-камир/ и затова построил поемата си по сценария на любимия български празник
Дори гръцкото название на Гърция „Елада”, произлиза от старабулгарското-„елам”/страна/. ..“
https://sites.google.com/site/valentinivanovatilbg/home/blgarite-i-svetovnata-civilizacia
цитирай
32. leonleonovpom2 - Здравейте!
12.11.2014 17:51
Езикът на българите е най-вероятно черковно-славянския, който американци наричат черковно-руски
За званията, най -вероятно са персийски заемки, нямащи общо с българския така смята акад. Державин И според мен има право
Дори и сега военните ни звания са чужди заемки у нас-генерал, маршал, майор ,на управляващите-премиер, президент, министър
Персия е велика сила по време на Велика България, граничи с нея, така че е възможно и езикът на управляващите да е персийски това не е нещо невиждано Има го и по-късно
Както в Прусия и Русия през 18-ти век френския е официален в двореца, не немски или руски Това са разсъждения на същия академик
В Именника е канас и каназ, със зет на края титлата на управляващия Което ясно показва откъде произлиза руското княз По-вероятно е кан и хан да произлизат от канас
Коренът на канас ,кан, хан и княз е един
Както и руското богатир-от багатур Да, багатурът е богатир!
цитирай
33. get - @ 32. leonleonovpom2 - Безнадеждна работа приятелю ... да обясняваш на капанец и то ...
12.11.2014 19:05
... исторически и езиков инвалид за Истината на историята Българска! Който не е НИЩО ПОВЕЧЕ от ПОВТОРИТЕЛ на ПАН-ТУРАНСКИ БАСНИ ... добили към момента НОВООСМАНСКО-имперски(!) и с това още по вреден характер?!

- Същото важи и по отношение на ПЛАТЕНАТА МЕДИЙНА ЗВЕЗДА - Пачидар Димитров ... който не се свени от лъжите си и поради това, не си дава твърде труд, за да прикрива, своя филелинизъм ?

- На предположенията ти ... от къде на къде имаме
ЕЗИКОВИ ЗАЕМКИ ? във връзка със съждението?
32. leonleonovpom2 написа:
Персия е велика сила по време на Велика България, граничи с нея, така че е възможно и езикът на управляващите да е персийски това не е нещо невиждано Има го и по-късно ...

- Езикът КОЙТО СЕ ГОВОРИ ОТ ПЕРСИ ... е на практика ЕЗИКА НА свещената за зороастрийци книга "Зенд Авеста". Самото произведение(като създаване) го датират в интервала ДЕСЕТИ до ШЕСТИ век Преди Наша ера?!
- Мястото където е създадена е страната известна ни като "Балхара", по името на главният и град "Балх" (според архе-исторически датировки) съществуващ поне от преди 3 500 години.
- Тоест езикът плюс писменост КАТО НОРМА е езика ГОВОРЕН в този район! Към тези времена там проживява ЕВРО-ЕЗИЧНО и родствено нам население. В същият този град се заселват 10 000-те Александрови войни, които са се оженили за "персийски". Защо са се заселили - Там? Защото явно местното население им е било ... или по-скоро те са го почувствали близко-родствено, като бит, език, традиция ... Като цяло култура.
- От това време датира УВАЖЕНИЕ коЕто хранят МЕСТНИТЕ по отношение на "нас" ... или по-скоро към нас наследници на античните "българи" - Аха европейско и като ЕЗИК и КАТО КУЛТУРА и КАТО ПРОИЗХОД население.

- По това време, Тюрки под вида им огузи, кипчаци и/чуваши ТАМ НЯМА - Техните предци все още са ловяли риба в Енисей или "куници" за да се нахранят. Защото още не са познавали ни рало, ни кон ... За съжаление, това е истината която трябва да знае "капанеца" - дет се пъне, че е по-тЮрк от турците?!
цитирай
34. atil - Мaхленски клюкaрки сте и двaмaтa, ...
12.11.2014 23:26
Мaхленски клюкaрки сте и двaмaтa, бетер от жените...При товa коментирaте и препредaвaте непрочетеното от вaс, което съм нaписaл, кaто рaзвaлен телефон.. Пфу, отврaт...Тaкa могaт дa се държaт сaмо съмнителните бългaри или откровенните aнтибългaри, с кaквито е пълно и тук.
Дори нямa смисъл от преповтaряне нa цитaти и aргументи...A Бaлхaрa е еднa aзиaтскa чaст от древнобългaрскaтa диaспорa...Никой никогa не се мръднaл оттaм зa дa идвa в Европa. Дaлеч преди хуните дa зaпочнaт дa се зaвръщaт, тaм в Бaлхaрa вече имaло сaмо ирaнци, т.е. месните бългaри стaнaли ирaнци a не обрaтното.
Имaм стaтия тук - "Обрaзувaне и формирaне нa съвременнaтa бългaрскa нaродност". Вземете поне товa прочетете тa белким спрете дa словоблудствaте.
цитирай
35. leonleonovpom2 - Не знам Атил откъде идва тази умереност в тебе!
13.11.2014 01:21
Че ти си прав, а другия греши! Друга възможност няма Това ,че сме махленки или лаици според тебе, не е никакво доказателство за правотата ти Същото с лекота бих могъл да кажа и аз, ако искам, но не ми е в стила И защото знам, че не важи
Не съм бил в Башкирия, но познавам башкири. Някои ги считат за българи. Говорил съм с тях, интересувал съм се от езика им Нямат българско самосъзнание, знаят, че ги приобщават към нас Мюсюлмани са, ще каже някой, религията си казва думата
Но! Има едно но!
Те казват, че в Башкирия има хора, които наричат стари българи
Интересувах се, що за хора са, какъв е езикът им Тези башкири, за които говоря, живеят в България и знаят български
Отговорът беше, че езикът им е странен, но е български
Та да си влеза в ролята на клюкарка, която си ми отредил
Основната ми тема е Рим, историята на България е от патриотизъм и от това, че на няколко години само, баща ми подробно ми я е разказвал
Та от римската история ми направи впечатление изобилието от общи думи в латински и български
Но, ти обясняващш общите думи в латински и български с общността -индоевропейска
Дали само това е достатъчно?Дали в индийските наречия има хиляди думи, общи с латинския, както е при нас, как мислиш
Във библейската история на българите може да си много компетентен, не го оспорвам
Аз имам само един въпрос към теб, участват ли траките във формирането на българската нация или не? И ако не, защо?
Казах ти, че този процес е много дълъг и приключва в общи линии с установяване на международно признатите ни граници! И сега , ако се изсипят 2 милиона сирийци и пожелаят да станат българи, той ще се инициира отново
цитирай
36. get - - Моля те КАПАНЕЦО ... не срами с поведението си едни от най-чистите БЪЛГАРИ ... не се дръж като ... ?
13.11.2014 20:51
... не се дръж, като необразован а от там и ниско културен тюрк ... имам предвид изразеното поведение в този ти пост?
atil написа:

... Пфу, отврaт...Тaкa могaт дa се държaт сaмо съмнителните бългaри или откровенните aнтибългaри, с кaквито е пълно и тук.
Дори нямa смисъл от преповтaряне нa цитaти и aргументи...A Бaлхaрa е еднa aзиaтскa чaст от древнобългaрскaтa диaспорa...Никой никогa не се мръднaл оттaм зa дa идвa в Европa. Дaлеч преди хуните дa зaпочнaт дa се зaвръщaт, тaм в Бaлхaрa вече имaло сaмо ирaнци, т.е. месните бългaри стaнaли ирaнци a не обрaтното.
Имaм стaтия тук - "Обрaзувaне и формирaне нa съвременнaтa бългaрскa нaродност". Вземете поне товa прочетете тa белким спрете дa словоблудствaте.

- Вземи прочети сериозни автори ... ЕШЕК! - Казано на измисленият от теб тюркско-български?
- С теб в момента на какъв език си говорим - Ъм? На тюркски или български ЕВРОПЕЙСКИ ... на който сме създатели, ако не ние ... то поне НАШИТЕ ПРЕДЦИ - и това, още къмто ДЕВЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА!
- Второ - този език на тези хора ЗНАЕМ ЛИ КЪДЕ Е ВЪЗНИКНАЛ - Знаем!
На територия на Мала Азия и Балкани!

- Думите ги ползваме за да предаваме понятия с конкретно съдържание ... тоест, предмети, чувства, състояние, действие ... и т.н.! Тук вече имаме втората функция на езика - Като такъв, който формира нашата менталност(светоусещане) !

Трето ОПРЕДЕЛЯЩО! - къде се е породил ТЮРКСКИЯТ ЕЗИК? - лингвистите са КАТЕГОРИЧНИ, в южен Сибир (над Монголия) и е част от семейството на Алтайските езици.
Подвъпрос: След като се е породил там ЕЗИКА-турски - То къде би следвало да се е породил народа говорещ на него? - Ами, пак от там, Алтай и Сибир - Не от тук При-Черноморие!!!
- Кога се е породил този народ носител на ТУРСКИЯТ ЕЗИК И МЕНТАЛНОСТ? - Учените са категорични ... било е около среда на I-во хилядолетие пр.н.е. от ТАМ Алтай и над Монголия в Сибир!

- Можем ли, да приемем родственост м/у нас и Казански татари ... да но е минимална - и то не само на признак език а още мн. др. неща!!

П.П.
- А дали, Божидар Димитров работи срещу българщината? - давам ви пример ... тъкмо в предишният пост споменах за ДЕСЕТТЕ ХИЛЯДИ войни на Александър, които се оженили за "персийки", та останали да живеят в Бал(к/х)ара!
- Та във връзка с македонският ... който според Б. Димитров БИЛ ГРЪЧКИ - Казват, че:"Тhe backbone of Alexander's army ... ГРЪБНАКА на македонската армия била пехотата":)
- Как се е зовяла тя, на македоно-"гръцки" да дам думата на Википедията! Където ни казват?
"Тhe backbone of Alexander's army was infantry=ГРЪБНАКА на македонската армия била инфантерията":)
- На български infantryman - се превежда "пехотинец" - Как звучи на македоно(гръчцки ?) "РezheТairos", спелувам:"пеже-тейрос" ... в съкратената й форма, пехотинец се е произнасяло "Pezos" ... защото бил "foot soldier" - ДОСЛОВЕН ПРЕВОД "ПЕШИ войник" -
- Поставяме си следващият въпрос: "Откъде идва кореновата за ПЕШ ? - Казват идвало от Пета, на (лат.) Pedum. Тоест кореновите и при латински и при античен македонски и при ... съвременен български е от една и съща PIE*Pet/d - съответно дала производни, в българският език, като > път, педя, пета ... пеша!!
- Знам че примера ми е твърде "СЛАБ" СРЕЩУ "ТЕОРИЯТА" НА Атил-Капански ... че видите ли? Пра-българите ... живеели на Урал, па като излезли от "пещерата" ... заговорили на турски ... ! Просто да му е - той не е виновен ... ами дядо ни Златарски, с неговата "Хунска теория", според която българите били хуни ... ама хуните тюрки и-и-и ... отиде та се не видя !!! :)) - Нали така капански "мъдрецо" ? :))) !
П.П.П.
- За втората част от "РezheТairos", тоест "Тairos" ще обясня и то-о-о ... отново пак през български ... Защото я имаме думата(значението) в българският - Но това в случай ... ако отново ми дотегнат някои самозабравили се блогъри с преповтаряне на "пан-турански" пропаганда/и !!

- Далида! - Б. Димитров Не е прав да твърди, че са ни "отнели старите български столици" - Същите са строени от Константин (наречен Велики), тоест от българин ... за българи!
- Изворите в които е записано това ... ги има, но някой се прави на "кьорав", защото тогава ... ще лъсне истината, че ние както сме се породили от памтивека ТУК ... ако и една част от нас да е извършвала миграционни походи ... в края на краищата се е върнала отново под вида на "пра-българи" - но същите са говорели на език(ци) към които спадат сарматските ... които КАТЕГОРИЧНО НЕ СА ТУРСКИ - а ЕВРОПЕЙСКИ - колкото и да им не се иска това, на някои с мисленето на капанският "апологет" на турцизма!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156674
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031