Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.12.2014 19:04 - ДРЕВНИ ЦИВИЛИЗАЦИИ / АФРИКА,МЕСОПОТАМИЯ,ТУРЦИЯ
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4938 Коментари: 1 Гласове:
14

Последна промяна: 09.04.2015 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                               ДУХОВНОСТ И РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕКА
                                      преди 10 000 години и повече
                                           феномени в  Южна Африка



Историята на Южна Африка е запазена от зулу шаманите и преминава от поколение на поколение.


Малко е известно за религиозните вярвания на древните хора,но по оцелелите скулптури съдим,че преди 10 000 години хората вече вярвали в съществуването на свръхестествени създания.Някои от тях били свързани с животните,които ловували,а други покровителствали плодородието и от почитането им зависело благосъстоянието на отглежданите култури и стада.


Природата ражда - човека взема.

Да вземем историческите сведения, според които хората като нов вид са се появили преди около 200 000 години първо Южна Африка,после в Ю.Америка и след това се пръснали по островите. Липсата на храна и територии са ги принудили да търсят нови земи. През следващите 190 000 години хранителните съставки в човешката диета са се състояли от животински протеин (само от хранени с трева животни), риба, животински и рибни мазнини, плодове, зеленчуци и ядки.Аз наричам тези съставки палеолитни.

Нещо удивително е било открито в района на Южна Африка, около 240 километра навътре, западно от пристанището Мапуто. Това са останките от огромен метрополис, разположен на около 2 400 квадратни километра. Това е само част от още по-голям район, обхващащ около 16 000 квадратни километра и изглежда е бил конструиран от 160 000 до 200 000 години преди новата ера.
Това се променило, когато изследователят и автор, Майкъл Телинджър направил екип заедно с Йохан Хайне, местен пожарникар и пилот, който е разглеждал останките от годините, през които е летял над региона. Хайне имал уникалното предимство, да види броя и размера на тези странни каменни находки и знаел, че тяхното значение не е оценено. Телинджър споделя:
„Когато Йохан за първи път ме запозна с древните каменни руини от Южна Африка, нямах никаква представа за невероятните открития, които щяхме да направим в следващите една-две години. Снимките, артефактите и доказателствата, които бяхме натрупали, насочваха безспорно към загубена и никога невиждана досега цивилизация, превъзхождаща всички останали – не само с няколко стотици или хиляди години, но с много повече. Тези открития са толкова потресаващи, че те няма да бъдат лесно смилаеми от преобладаващите исторически и археологически общности, както вече се е случвало. Ще изискват пълна промяна на модела за това как гледаме на човешката история.“

Тези кръгове се разпростират върху огромна площ. Могат да бъдат истински оценени само от небето или с модерни сателитни снимки. Много от тях са почти напълно ерозирали или са прикрити от движението на почвите, вследствие на селското стопанство и времето. Някои са оцелели достатъчно, за да разкрият огромния си размер. Подобни са като  линиите на Наска.

Поминък на племената преди 10 000 години.
Пшеницата и ечемикът са отглеждани преди около 10 000 години, а оризът и царевицата – около 3000 години по-късно, т.е. преди около 7 000 години.Относително закъснели в зърнената игра се включват ръжта (преди около 5 000 години) и овесът (преди около 3 000 години).
Почти по същото време идва първото реално използване на биотехнология.Това е било откритието, че ако зърната се подложат на ферментация, може да се произведе алкохол. Алкохолът определено не е хранителна съставка, за която нашите гени са били подготвени (и, честно казано, нашите гени все още не са).
И пак по същото време (преди 5 000г) са внесени от Америка бобовите растения (бобът). Бобовите растения са богати на много анти-нутриенти (като лектин), които трябва да бъдат инактивирани чрез ферментация или варене. Излишно е да се казва, че тези анти-хранителни вещества не са най-добрите хранителни съставки.
На човечеството е отнело само около 10 години да научи как да произвежда алкохол, което вероятно прави първата поява на бира преди около 9 990 години. Виното сравнително късно пристига, появявайки се преди около 4 000 години.

Закон и ред

Първите общества били малки и не се нуждаели от сложна система на управление.
Много от тях се радвали на богата култура,а традициите и обичаите им регулирали начина на живот и разрешавали споровете.По-голяма власт имали възрастните членове на общността и жреците.С възникването на земеделски общности сътрудничеството станало изключително важно и се появила необходимостта от официална власт и управници,които да планират изграждането на напоителни системи,да контролират съхранението и разпределението на храната и да възнаграждават производителите на сечива и другите занаятчии.След време властта преминала в ръцете на тези,които помагали на съплеменниците си да уреждат спорове за земи и достъп до водоизточници.


Отвъд смъртта

Още в Древността хората не искали да приемат смъртта за окончателна.Дори неандерталците,подвид на Homo sapiens,изчезнал преди 35 000 години,погребвали ритуално някои мъртъвци,а в един от гробовете са открити дори цветя.В края на ледниковия период умрелите ловци били погребвани с украшения и оръжия за живота им в отвъдното.Червената охра,с която ги обсипвали,вероятно символизирала кръвта след прераждането.В някои ранни близкоизточни земеделски общности костите на умрелите били оставяни на лешоядите,за да бъдат „почистени”,преди да ги погребат в пода на семейното жилище.В преддинастичен Египет умрелите били погребвани в пустинята,където пясъкът предпазвал трупа от разлагане и съхранявал косата и кожата му.
Така вероятно се е развила техниката на  мумифицирането при египтяните в по-късните периоди.

     image


КАМЕННИТЕ ГРАДОВЕ  през 8 000 година пр.хр.
Чатал Хоюк,открит при разкопки в Южна Турция през 1961 година,е един от най-старите градове в света. Но, той е едва на 8 000 г, има градове които са много по-стари от Хьоюк.

 В Ю. Америка са открити каменните градове - държави на племената живяли на територията на дн. Перу и Чили. още преди 12 000 години.

В Ю.Африка са открити каменни градове на хора живяли много преди египтяните на се заселят там. Има предположения че пирамидите са  дело на тези антични племена, и изградени преди  12 000 години, а египтяните само са ги използвали за своите ритуални обреди.



             image

                                                     Чатал Хоюк

Градът е бил построен преди 8 000 години в местността анадола  от земеделци и търговци на добитък,които работели в равнината и се връщали всяка вечер в града без улици,в домовете си,разположени на платформи,под които лежали останките на предците им.Външните стени на жилищата били без украса ,но имали  прозорци,т.е. отвори подобни на прозорци без стъкла. Това предполага че, климата е бил много топъл през цялото време когато те са живяли на тази територия. Вътрешните стени   били богато украсени, а намерените находки-мощехранителница на бога-бик и на богиня,раждаща дете-свидетелстват за култ към плодовитостта. В Египет е имало култ към фалоса.


Военни противоречия

Първите военни конфликти в историята вероятно били за разпределение на водоизточници и напоителни съоръжения.С развитието на металообработването се усъвършенствали и оръжията.Победилият във войната местен водач ставал временен владетел,който поробвал воините от победения град.


Търговия по вода

Развитието на земеделието стимулирало търговията,а уседналите земеделски общности разчитали на дървен материал и камък,внасяни от съседните земи.Най-старите месопотамски градове произвеждали стоки,които разменяли за суровини от близките планински области.Транспортът се усъвършенствал и се появили първите товарни кораби.Макар и плитки,че били доста маневрени и транспортирали добитък и земеделски продукти по реки и естуари.Търговските плавателни съдове от тръстика пътували през Персийския залив чак до древен Дилмун (днешен Бахрейн) и Джибути,а дори и в град Мохенджо Даро в долината на река Инд (днешен Пакистан).


              image

Паметници на богове,изградени от земни съкровища в Месопотамия
Около 3 000 г.пр.н.е. земеделските общества в Месопотамия се обединили в силни градове държави.Най-известният от тях е библейският Ур Халдейски,от който Авраам се отправил на прочутото си пътешествие,но съществували десетки такива проспериращи градове с плодородни почви,сръчни занаятчии и смели търговци.Последните внасяли суровини като метали и камъни,от които се изработвали сечива,оръжия,накити,статуи и съдове за местна употреба или износ.



Всеки шумерски град бил закрилян от бог или богиня,в чест на които се изграждали зикурати-стъпаловидни пирамиди от тухли и кал,на чийто връх се намирало светилището,където живеел богът.След време градовете били завладени от по-големи царства,покорени на свой ред от огромни империи.Най-великата била Персийската от 6 век,простираща се между Егейско море до Индия на изток и от Индийския океан на юг до Аралско море на север.


            Негрите в Африка носили по врътовете си странни огърлици

В пътуванията си, Дейвид Айк среща южноафрикански шаман зулу на име Кредо Мутуа. Този прекрасен човек разказва историята на първите африкански богове. Те са били извънземни рептилии, които дошли в Африка, за да добиват злато. Нуждаели се от работници и така генетично създали първите човешки същества като техни роби. Те също така се кръстосали с човешките жени, създавайки супер раса на водачи. Тези лидери (наполовина крале по генетична линия) били моста между извънземните рептилии и хората от Африка.




Кредо Мутуа също така имал много стара огърлица, разказваща историята за техните първи дни на Земята. Върху огърлицата има изобразени рептилско същество сношаващо се с жена, летящ диск (познат ни като НЛО), звездата на Давид (възможното обяснение на Уейн Хершел е, че звездата на Давид означава „както на небето така и на Земята“ и се свързва с пристигането на рептилиите на Земята), поясът на Орион и още много фигури.


                    image

                                  Добиването на злато – откога?
Съществува ли доказателство, че добивът на злато е започнал в Южна Африка през периода на каменната епоха? Археологическите проучвания показват, че това действително е било така.
Осъзнавайки, че местата с изоставени древни мини могат да покажат къде може да бъде намерено злато, водещата южноафриканска минна компания – англо-американската корпорация – ангажира през 70-те археолозите да търсят за такива древни мини. Публичните доклади (Оптима) детайлизират откритието в Свазиленд (малка държава в Африка) и други места в Южна Африка на обширни минни райони с шахти дълбоки до 15 метра. Каменни обекти и въгленни останки по тези места, дават датировка от 35 000, 46 000 и 60 000 години преди новата ера. Археолозите и антрополозите, които се включили в определянето на възрастта вярват, че минната технология е била използвана в Южна Африка „по време на голяма част от периода след 100 000 години преди новата ера“.
През септември 1988 г., екип от международни физици дошли до Южна Африка, за да определят датирането на човешко присъствие в Свазиленд и Зулуленд. Най-модерните техники показали време между 80 000 до 115 000 години.


Изглежда, че хората винаги са ценели златото. Дори е споменато в Библията.
По отношение на най-древните златни мини от Монотапа в южно Зимбабве, легендите на зулусите твърдят, че са обработвани от „изкуствено произведени роби от плът и кръв създадени от Първите Хора“

източници:
"Паралелна реалност"
"Древни цивилизации"





Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. get - - Уважаема Тони ... явно решихте да ме "накажете", (си мисля ) поради иронията на ситуацията ...
04.12.2014 19:08
... в която ме вкарахте ?
- Ако в предишните си постове(включвания:)) съм прозвучал, като ментор - Простете ! не съм желал да звуча така :))

- Но пак казвам: Виждайки иронията в постинга Ви ... в който сте вкарала такава еклектика ... от "Чатал хьоюк", през "космически палеоконтакти" ... малко езотерика от вида на теософията(Ани Безант и Блаватска :)) ... плюс, намираните артефакти които говорят, че Земята е населявана ПО-РАНО от други високо развити същества (Но дали "те" са "ние" ? - и обратното ?! ... ПРИЕМАМ ВСИЧКО, КАТО една шега !
- Между впрочем да се шегуваме било със себе си ... или с глупостта при другите е полезно качество - стига да се прави със добро, и от сърце?!

- Но тук говорим за сериозни неща - неща от вида: Що е "цивилизация" и какво я отличава от подобното, като понятие "култура" ? Тръгвайки по тази плоскост, навремето един съветски гаулайтер, ОТРЕЧЕ находката известна, като "Златото от Варна" още й "Халколитен погребален комплекс" ... ЧЕ ТОВА Е КУЛТУРА ... но НЕ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ? Покрай тези борби не толкова научно, а шовинист-исторически ... Културата Варна-Хаманджия бе наречена "Не-реализиралата се цивилизация". С това бе нанесено поражение на археология и история ... довели до едно тридесет годишно забавяне ... в научно-познавателен и теоритико-исторически план?!

- Ако трябва да ви илюстрирам с пример съзнателното внесено методологично объркване ... то е нещо подобно на Въпроса ми - Идентични ли са цивилизация и култура ... Можем ли да приемем, неандерталеца за идентичен на кроманьонеца, тоест Кой от двамата се явява предшественик на съвременният "Homo sapiens sapiens" ... тоест на нас двамата, с вас :)) !

- Апропо! Преди Чатал хьоюк е Гьобекли тепе ... Но, от тук възниква следващият въпрос - Кое е "първичното" според древният човек(създал Гьобекли тепе ?): Духът или Материята?!
http://dreven-iztok.ucoz.com/publ/kultura_ot_gobekli_tepe_1/1-1-0-14
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6191342
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930