Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.03.2015 02:46 - Истината за траките / тази, за която историците си мълчат като риби - 2
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8209 Коментари: 15 Гласове:
12

Последна промяна: 09.04.2015 09:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                          За "нашите предци" - траките

"Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4" Аристотел




В последните десетилетия, за траките се изговори много, но се каза малко. Та нали и днес всеки е чувал че Херодот смята че "траките са най-многоброиният народ", но малцина знаят каква е същността на този народ. Какви са неговите обичай и порядки. Оцелели ли са те до днес? Разбира се, българите и траките едва ли имат и стотна частица общо помежду си, но това не пречеше нас да ни наричат "мелези", и "смесени", а злонамерени към нас да ни наричат смес между Кон и Магаре(съответно Катър и Муле).

За обичайте на траките говорят Херодот и Солин... Ще разгледаме и двете известия:
Херодот:
- Останалите траки имат следните обичаи: те продават децата си в робство в чужбина; девиците не ги пазят, ами ги оставят да се сношават с мъжете по свой избор; напротив, омъжените жени пазят строго; те си купуват жените от родителите им срещу много пари. Да бъдеш нашарен с белези, се счита благородно; който няма белези не е благороден. Да стоиш празен, това се смята най-хубаво, да обработваш земя - най-безчестно, да живееш от война и грабеж - най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи. Богатите се погребват така: трупа държат изложен три дни наред; колят разни жертвени животни и се угощават, като най-напред оплакват умрелия, като го изгарят или просто го заравят в земята. После издигат могила и устройват разни състезателни игри, при това най-големи награди се определят за единоборството според значението му. Такова е погребението при траките.

Това е безспорно една "висока" цивилизация, въпреки че мъртъвците са били оставяни на показ, за да се разпространяват болести.

Да видим и какво пише Солин:

- Тея, които биха желали да го проучат грижливо, лесно ще схванат, че варварите траки презират смъртта поради някакво естествено внушение на мъдростта. Всички траки зачитат единодушно доброволната смърт, като едни от тях вярват, че душите на умрелите отново се възвръщат в горния свят, а други мислят, че душите след смъртта не загиват, а стават по-щастливи, отколкото приживе. У повечето траки ражданията предизвикват скръб, пък и тоя, току-що станал баща, поема с плач рожбата си. Напротив, погребенията им биват дотолкова съчетани с веселие, че радостно съпровождат починалите чак до гроба им. Мъжете се хвалят с броя на жените си и многобройният брак им осигурява почит. Жените, които държат на своя свян, се хвърлят върху кладите на починалите си съпрузи и стремглаво поемат пътя всред пламъците, като считат това за най-голямо доказателство на своето целомъдрие. Жените, които преднамеряват да се омъжат, отиват при съпрузите си не по волята на родителите си. Тия от тях, които надминават останалите по хубостта си, искат да бъдат предоставени на публично наддаване и, като бъде допусната свободата на преценяването, се омъжват не заради нравите на мъжа, а заради дадената от него цена. А жените, които измъчва грозната им външност, купуват със зестрите си тия мъже, с които искат да се свържат. Когато пируват, и двата пола обикалят огнището и хвърлят в огъня семена на треви, които растат в Тракия. Зашеметени от техния дим, смятат за веселие да подражават пияните, като при това чувствата им придобиват болезнен характер.
---------------
Но истинската същност на траките, може да се види от тяхното поведение при война. Изглежда че те са имали обичаят да се избиват един друг, и при това с най голямо удоволствие:
Плутарх от Херонея:
 "Сула нахлул в Медика и като я опустошил чувствително, отново се завърнал в Македония и приел в Филипи Архелай, който му съобщил, че всичко е наред".
-----------------------

Диодор:
..През това време трибалите в Тракия, притискани от недостиг на храна, предприели масово поход срещу страната отвъд тяхната граница и си доставяли храни от чуждата земя. Бидейки повече от тридесет хиляди души, те нападнали съседна Тракия и опустошили безпощадно земята на абдерците. Като взели от там голяма плячка, те се завръщали непредпазливо и безредно. Абдерците пък, като повели всичката си войска срещу тях, като се завръщали на групи и безредно, избили повече от две хиляди души. Варварите, разгневени от случилото се, пожелали да си отмъстят на абдерците, и затова нахлули в страната им. Абдерците обаче възгордяни от победата си в по-раншното сражение и подпомогнати от съседните траки, които им били изпратили помощ, приготвили се за бой с варварите. Завързало се голямо сражение и, понеже траките се отметнали внезапно, абдерците останали сами, били заградени от пълчищата на варварите и почти всички, които участвали в сражението, били избити

Тракиецът Диеглис, като получил  власт и работите му неочаквано се наредили щастливо, убил по позорен начин голям брой отлични траки, а не малък брой изтезавал и подлагал на издевателства. Не оставил нито женска, нито детска красота незасегната, нито скъпоценни имоти – неотнети, и цялата си държава изпълнил с безчинства.

Зибелмий, синът на Диеглис, следвайки усърдно бащината си кръвожадност и хранейки омраза към траките поради това, което те били сторили на баща му, достигнал до такава жестокост и безчинство, че избивал с цялото семейство тези, на които бил разгневен. За обикновени провинения едни разсичал на части, други разпъвал на кръст, а трети живи изгарял. Той посичал децата пред очите на родителите им и дори в техните обятия и насечените им части поднасял на близките им, като подновявал онези стари угощения на Терей и Тиест.
----------------
Апиан :
Самите траки са били завладявани последователно от Перси, Римляни, Елини и Македони. Всичко това  се е отпечатало дълбоко и е оставило една обезлюдена земя:
...- Антиох Велики преминал с флотата си в Тракия, покорил я, подчинил насила тези, които му се противопоставили, укрепил Херсонес и възстановил Лизимахия. Тя била основана от Лизимах, който след Александър бил цар на Тракия, като крепост срещу траките, но след смъртта му траките я разрушили. Антиох я заселил отново, като повикал избягалите лизимахци, откупувал някои от тях, които след пленяването си попаднали в робство, и прибавял към тях други преселници. При това дал им волове, дребен добитък и земеделски оръдия и не пренебрегвал нищо за бързото издигане на крепостта, понеже това място му се видяло, че е извънредно удобно разположено срещу  Тракия и представя удобна база за всичките му по-нататъшни начинания....................и т.н.


Всичко това може да се коментира, но смятаме че е по-добре всеки мислещ човек след като се запознае с тази малка частица от всички подобни извори, да реши за себе си - да вярва, или да знае?






Гласувай:
13


Вълнообразно


1. olivie - Ами аз реших за себе си, че това е платена "статия"
30.03.2015 08:47
Първата част изкарва, че циганите са потомци на траките, а не пришълци с обичаите им за продажба на булки и т.н. /може един ден и да успеете да запишете това в историята, която в момента пишете там, където е просто заличена от предходниците на вас, но поне засега НЕ СТАВА/ Защото са живи още хората, които могат да посочат над 250 могили на тракийски царе по протежението на стария път София -Бургас след Сливен! А ако разровим и по . малките могили, във всяка ще намерим погребан ТЕЖКО ВЪОРЪЖЕН ТРАКИЙСКИ КОННИК, преди времето на Ал. Македонски /отидете в Кабиле и вижте какво съдържа една такава могилка, макар снимките да се наврени в дъното на малката заличка в музея - бързайте да ги унищожите преди да са ги видели много хора/
цитирай
2. dalida - Оливие, чели ли сте статията "как българските градове станаха византийски"?
30.03.2015 09:14
Откъде сте сигурни че, тези т.н. "тракийски могили" не са построени през 60-те години, когато е била променена за първи път историята ни?
Учените доказаха че човешките кости, (ако не са погребани на дълбочина над 10 метра и почвата да е глинеста), се разрушават и стават на прах само след 15 години след погребението. Никъде в статията не става въпрос за какъвто и да е етнос, живял на тази територия преди хилядолетия. Струпването на камъни става и по време на земетресения,каквито в БГ е имало и все още има - научно доказано. И накрая, няма веществени доказателства за трайното населяване на днешна България от т.н. траки, само отделни хрониски писания на древногръцки поети. А, знаем че литературата не е история!
цитирай
3. dalida - И още нещо,много ама много важно:
30.03.2015 09:34
какъв ще е този народ, който няма нито една бойна победа?
Защо в историята са описани подвизите на византийците, османците, готите, древните българи, а нищо не се знае за т.н. траки? Какви битки са водили и срещу кого? Какви бойни успехи са имали за всичкото това време за което се споменава в гръцката литература за тях? Що за "народ" са били след като са нямали собствена държава, а са били под чужда власт хиляди години наред?
Нямам нищо против историческите измислици, но ми се струва че нахалството на професионалните платени историци,повече напомня на политически натиск за да се унижи достойнството на българите като народ създал държавата си преди н.е. и същият този народ от българи все още живее на територията която е защитавал и преди и след н.е. Учените признаха пред комисия на ЕС че едва 5% от съвременните българи имат нещо общо с древните жители на Балканското население, част от което са били и т.н. траки.
И още веднъж казвам че, литературата не е история! Историята иска факти, а тези които досега са представени будят недоразумение и повечето от тях са много добри фалшификати (доказано).
цитирай
4. olivie - според оф. история траките не са местно население, а са дошли тук 1000г пр. Христа
30.03.2015 13:38
Следователно, като разделим 1000 на 250 /царски могили/ излиза че всеки тракийски цар е царувал 4 години?!? Като твърдите, че литературата не е история, тракийските могили, които не желаете да разравяте, сигурно са призраци? Ми да, като кръстихте Орфей за грък тъй ще е, нали? Явно не четем една и съща литература с еднакви очи. А помните ли Роско като стана президент, как заяви без никой да го пита, че няма да променя официалната история? /онази, фалшивата, която такива като Вас приемат за чиста монета/ Варненското съкровище сигурно не е най - старото златно съкровище в света, а? И сигурно са го правили хора, дето не могат да смятат до 4? Само дето цялата египетска култура от която се е учил Питагор е наследена от същия този народ, дето не може да смята до 4. Кой е създал тогава Варненското съкровище, след като не е имало "Елада" /мечти за чужда сметка/. ТОВА Е ВАШАТА ИСТОРИЯ, КОЯТО НЕ Е ЛИТЕРАТУРА ДОРИ, А ДОЛНИ СПЛЕТНИ, КРАЖБА И ЗАГОВОРИ.
цитирай
5. leonleonovpom2 - А какъв е този народ, който има Сп...
30.03.2015 13:54
А какъв е този народ, който има Спартак?
Който има десетки императори римски и византийски
Извинявай, бил съм подведен
Ако не те устройват коментарите ми в първата част, ще ги оттегля, нямат място там!
Тракийската могила в Поморие я знаеха баща ми, дядо ми и прадядо ми, не е от шестдесетте години , а много преди тях
Сега изплувалите парвенюта и некадърници посмъртно не могат да я изградят, преди 100 пък е пълен абсурд
Питай Мерлин как се погреват гърците , ако намекът ти е такъв
Без поздрав!
цитирай
6. olivie - ще взема онтошение и за костите, че ставали на прах след 15години
30.03.2015 14:58
ако не са погребани на дълбочина над 10 метра и глинести почви. По- голяма глупост с извинение не бях чел. В съвременните здравни норми минималното време за отваряне на стар гроб е 8 /ОСЕМ/ години и то ако почвата не е много суха /тогава е 12/ ЗА ДА ОСТАНЕ САМО СКЕЛЕТА. Я ми посочете един наш град, който да не си е разширил гробищните паркове. И излиза, че всички скелети намерени заровени под 10м отпреди хилядолетия са подхвърляни от археолозите? А като не искате да копаете могили, мога да Ви заведа в много бивши военни поделения /вече само земята е на МО/ които бяха създадени с едничката цел някой да скрие археологически артефакти, противоречащи на официалната история. Вече е ясно че такива като Вас обявяват черепите от клането в Батак за изкуствени и подхвърлени!
Не вярвам да сте оглупели изведнаж, следователно или сте подменена, или сте промита. Друга Далида помня - имаше пост за Заветът на Орфей в глинената статуетка, открита в Плеванско. Проверих - постът вече е изтрит. МНОГО ЗДРАВЕ НА "СЪЗДАТЕЛИТЕ" ВИ.
цитирай
7. dalida - Я, каква съм била провокаторка,
30.03.2015 16:23
то било много лесно да ви щипна тук и там, а вие трак след трак да пищите като малки деца. Няма да се оправдавам, защото според мен съм права. И понеже уважавам мнението на всеки, независимо от коя страна стои, ще оставя нещата такива каквито са. Това обаче, няма да ми попречи пак да ви провокирам, без да ви обиждам, така както вие -мен. Давайте момчета. Искам факти, а не писания от интернет. Това което съм написала не е от интернет свободни съчинения. Това са факти, може да не ви харесват но в живота на всяко племе има различни периоди на съзнание и растеж.
цитирай
8. olivie - много обидчива провокаторка
30.03.2015 18:18
я виж това:
http://mit777.blog.bg/history/2015/03/30/kakvo-e-unikalnoto-v-aleksandrovskata-grobnica.1350204
и после пиши за факти...
цитирай
9. leonleonovpom2 - Факти?!
30.03.2015 20:00
Истина?!
Един историк изтъкна като факт за Александър, Първи, македонски, че казал, че произхожда от Херакъл Подобно твърдение, без да се оспорва, че е направено, може ли да бъде факт? Или че азбуката е направена от боговете на Олимт, сигурно от Хефест с чука! Има твърдения и твърдения
Някое си тракийско племе брояло да четири
-твърди Херодот Това е факт!
Тацит отива дори по-далече за германцитепо, имало германци в окрайнините с животински торсове или глави?! Отново факт!
Знаеш ли до какво навеждат такива факти?
Първо до съмнение, че са написали авторите изобщо такова нещо, а че то е дело на развихрила се фантазия на правещия копие
Второ, че е дело на тяхната фантазия - на авторите
Ти оригинал ли си ползвала ,за да направиш тези извадки?
Защо ли питам, оригинал няма никъде В най- добрия случай, както при Тацит може да се намери копие на оригинала
Не си струва изобщо да се коментират подобни неща То и сега по света има хора броящи до четири , това не означава, че в цял свят са такива

Само един въпрос
Спартак според тебе до колко е може да брой, само до четири ли?! Как е правил сметките с легионите, хилядите войници и всичко останало Зарежи тази тема, Спартак е най-великият в древността, защото зад него няма структура на държава, сенат и така нататък И най- великата империя трепери три години от него
Каква простотия търсиш при траките?
Само злонамерена може да има
Известните по цял свят от памтивека като тракийски могили не били техни
Това Далида не може да напише, не знам и не е моя работа, кой от екипа е
Такива твърдения са несериозни, освен ,че са злонамерени, не върви да ги размахваш точно ти!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Впрочем, извинявай, Тони!
30.03.2015 20:34
Разбира се, че не го пишеш сериозно, но на мен ми се насъбра тези дни и реагирам на сериозно!
цитирай
11. fenor - Всички тук сте се "издигнали" до невероятни висоти....
01.04.2015 14:10
...щом сте приели да коментирате бълвочите на "това същество Дада", което чете историята като дяволът Евангелието. Още по жалко е,че са се "издигнали" до това ниво на чесане на крастата даже блогъри дето са имали в някакво време читави представи за историята. Ама то е така като дъвчиш една дъвка безкрайно накрая започваш да си мислиш че си сътворил миро. Само дето "мирото" дето си сътворил е малко безвкусно и мирише на кариес, но нали си е твое търпиш си го и го дъвчеш ли дъвчеш....
цитирай
12. shtaparov - Да не забравяме, че античните гр...
02.04.2015 00:07
Да не забравяме,че античните гръцки историци никога не са били добронамерени към чужденците и особено към Траките,които по силата на някакво подвеждащо самовнушение смятали за "роби". Не такова е положението с римляните и с "византийските" гърци,които смятали Българския царски род за ненадминат из целия свят по своята древност и знатност,понеже помнели от кой народ произхожда самият Александър Велики и как светът се кланя на него,а не на тях.
цитирай
13. dalida - Исторически погледнато написаното показва:
02.04.2015 08:24
Това са все думи изказани от утвърдени вече с времето исторически личности
1. ДИОДОР - Диодор Сицилийски е древногръцки историк, автор на Bibliotheca historica (Историческа библиотека), състояща се от 40 книги, разделени в три части. Често е наричан "александрийски граматик" заради работата си в Александрийската билиотека.. ...В течение на 30 години събирал материали за своя исторически труд.


2. СОЛИН - Гай Юлий Солин, Солин (Gaius Julius Solinus) е латински граматик, компилатор и писател от средата на 3 век. Неговото главно произведение е De mirabilibus mundi („Чудото на света“), известно и със заглавията Collectanea rerum memorabilium и Polyhistor. Произведението е от областта на географията, като ползва трудовете на Плиний, Помпоний Мела, Светоний и Корнелий Бокх (Cornelius Bocchus).....


3. ХЕРОДОТ - кой не познава Херодот?
Херодот е старогръцки историк, роден около 484 г. пр. н. е. в град Халикарнас в Западна Мала Азия. Има сведения, че е починал приблизително в 425 г. пр. н. е. в град Турии, Южна Италия.

По-голямата част от живота си Херодот прекарал в Атина, по времето на Перикъл, с когото били близки. В 443 г. взима участие с група гръцки колонисти при основаването на гр. Турии, където прекарва последните години от живота си.


Сведенията дадени ни от тези тримата историци не е критерий за определението на дадено племе, но все пак са описали нещата такива каквито са в действителност.

Това им мнение записано в историческите книги сякаш мимоходом, защото други автори просто не са им обърнали внимание.
Това "провинение" от страна на племената все пак ни дава насока, че няма идеални хора на света.
Трябва да приемаме добрите качества на човек заедно с лошите. За племената живяли на Балканския полуостров има много легенди изписани. Някои от тях са митове, други са просто поетични възхвали каквито могат да напишат само поети с дарба. Като Омир например. Знаем защо.
Именно от неговите "създания" историците придобиват понятие кае племе какво прави по онова време...


Херодот е най-древният историограф, от когото в наши дни е познато съчинение в пълен текст. Той пише първата книга от исторически характер – “Историята”, която по- късно е разделена от александрийските филолози на девет части....как да не му вярва човек?
цитирай
14. dalida - Странно, редактора на блога не работи нормално....
02.04.2015 08:52
[quote=dalida]Това са все думи изказани от утвърдени вече с времето исторически личности
1. ДИОДОР - Диодор Сицилийски е древногръцки историк, автор на Bibliotheca historica (Историческа библиотека), състояща се от 40 книги, разделени в три части. Често е наричан "александрийски граматик" заради работата си в Александрийската билиотека.. ...В течение на 30 години събирал материали за своя исторически труд.


2. СОЛИН - Гай Юлий Солин, Солин (Gaius Julius Solinus) е латински граматик, компилатор и писател от средата на 3 век. Неговото главно произведение е De mirabilibus mundi („Чудото на света“), известно и със заглавията Collectanea rerum memorabilium и Polyhistor. Произведението е от областта на географията, като ползва трудовете на Плиний, Помпоний Мела, Светоний и Корнелий Бокх (Cornelius Bocchus).....


3. ХЕРОДОТ - кой не познава Херодот?
Херодот е старогръцки историк, роден около 484 г. пр. н. е. в град Халикарнас в Западна Мала Азия. Има сведения, че е починал приблизително в 425 г. пр. н. е. в град Турии, Южна Италия.

По-голямата част от живота си Херодот прекарал в Атина, по времето на Перикъл, с когото били близки. В 443 г. взима участие с група гръцки колонисти при основаването на гр. Турии, където прекарва последните години от живота си.


Сведенията дадени ни от тези тримата историци не е критерий за определението на дадено племе, но все пак са описали нещата такива каквито са в действителност.

Това им мнение записано в историческите книги сякаш мимоходом, защото други автори просто не са им обърнали внимание.
Това "провинение" от страна на племената все пак ни дава насока, че няма идеални хора на света.
Трябва да приемаме добрите качества на човек заедно с лошите. За племената живяли на Балканския полуостров има много легенди изписани. Някои от тях са митове, други са просто поетични възхвали каквито могат да напишат само поети с дарба. Като Омир например. Знаем защо.
цитирай
15. atil - Сигурно имаме нещо общо с траките. . ...
02.04.2015 10:48
Сигурно имаме нещо общо с траките...Дори по време на Второто българско царство родители са продавали децата си. Купувачи имало и сред свещениците.
А иначе - политическо безсилие, корупция, междуособици и разбойничество - в крайна сметка - самоликвидация. Днес не сме ли свидетели на същото. Културата или бойните умения в случая са безсилни и безполезни. Гърците са писали много небивалици и не само те и не само за траките. Арабина ибн Фадлан също от върха на простотията и неразбирането си описвал обичаите и културата на българите като дивашки и езически(а тенгрианството е единобожие далеч преди исляма). Китайците казвали, че българитте нямали ДАО т.е. не са културни и пълноценни хора. Заради образа им на живот и общественото устройство. Но когато един посланик поживял няколко години при тях, когато се завърнал заявил, че българите имат ДАО.
Не са цвете за мирисане траките и вообще не са пример за подражание а могат да ни служат само като отрицателен пример - какви не трябва да сме. Вероятно главна вина имат князете и жреците им. Редови траки са служили като легионери на римляните, имало и скити и сармати, които служели за пари.
В гръцката провинция гръцките селяни едва ли са били обаче по-културни и по-човечни от траките... Всичко опира, както и днес до организацията, устройството на общността. А не толкова до индивидуалните качества.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156466
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031