Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
12.07.2016 08:10 - СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА / знанието, прави силата!
Автор: dalida Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1132 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                        ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО


       image
 


Чл. 5. Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение. Други физически или юридически лица могат да бъдат носители на авторско право само в случаите, предвидени в този закон.

Чл. 7. (1) Произведение може да бъде разгласено под псевдоним или анонимно.
(2) До разкриване личността на автора, неговото авторско право се упражнява от физическото или юридическото лице, което със съгласието на автора е разгласило за първи път произведението.
(3) Разпоредбата на ал. 2 не се прилага, когато псевдонимът не поражда съмнение относно личността на автора.

Съавторство.
Чл. 8 (1) Авторското право върху произведение, създадено от две или повече лица, им принадлежи общо независимо дали произведението е неделимо цяло или се състои от части, които имат самостоятелно значение.
(2) За всяко използване на произведението и за преработването му е необходимо съгласието на всички съавтори. При липса на съгласие между съавторите въпросът се решава от съда.
(3) След като е дадено съгласие за използване на произведението по определен начин или има решение на съда за това, никой от съавторите не може без основателна причина да се противопостави на следващото му използване по същия начин.
(4) Възнагражденията, дължими на съавторите за използване на произведението, се разпределят помежду им в дялове, определени по съгласие между тях. При липса на съгласие смята се, че всеки от съавторите има равен дял. При спор дяловете се определят от съда съобразно приноса на всеки от съавторите.
(5) Когато произведението, създадено от съавтори, се състои от части със самостоятелно значение, всеки от съавторите може да разреши самостоятелното използване на своята част, ако между съавторите не е уговорено друго и това не пречи на използването на общото произведение. Това е т. нар. разделно съавторство, което трябва да бъде разграничавано от неразделното съавторство, визирано в ал. 2, 3 и 4 от чл. 8.

СУБЕКТИ НА АВТОРСКО ПРАВО / НАСЛЕДНИЦИТЕ
Субекти на АП са лицата, на които принадлежи субективното АП върху произведенията. Българското АП не съдържа ограничения относно националността на субектите. Носители на АП могат да бъдат както български граждани, така и чужди граждани; както наследници на български граждани, така и наследници на чужди граждани, съответно правоприемници на други правни основания на български и чужди граждани, както и българската държава. Правата върху дадено произведение се придобиват въз основа на различни юридически факти – създаване на произведение, преминаване на АП по наследство, сключване на авторски договори и други подобни.

Авторите като носители на АП. Най-важните носители на АП са самите автори на произведения на науката, изкуството и литературата. Авторът – е лицето, с чийто творчески труд е създадено произведението. ЗАвтПСП поставя в центъра на вниманието принципа на творчеството. ЗАвтПСП подчертава, че авторът е личност - ФЛ. Това означава, че според нашия закон се предоставя закрила само ако едно произведение е създадено от човек. Създател на произведението може да бъде всяко ФЛ независимо от неговия пол, възраст, гражданство и наличието на гражданска дееспособност.


Творческият процес, в резултат на който възниква произведението, е едно фактическо действие; той не е правно действие, затова не е необходима гражданска дееспособност. От тук следва, че ЮЛ не са автори и затова не могат да придобиват оригинерно АП. ЮЛ могат да бъдат носители само на производно, деривативно авторско право – чрез правна сделка, наследяване, в случаите, когато съществува трудово правоотношение с твореца-автор - и това е изрично предвидено в закона. Затова ЗАвтПСП назовава другите ФЛ и ЮЛ - не автори, а носители на авторското право.

АП възниква от момента, в който творческият резултат бъде изразен в обективна форма - форма, която дава възможност този резултат да бъде възприет от други лица. Що се отнася до факта на признаване на определено лице за автор, нямат никакво значение формата, предназначението и качествата на създаденото от него произведение.

Принцип в авторското право е, че произведенията могат да бъдат използвани от 3-ти лица само със съгласието на носителите на авторски права (чл. 35). Изключенията от този принцип са правилата за свободно използване на произведенията по Глава пета. Авторските договори са правният способ, с помощта на който използването на произведението може да бъде отстъпено на 3-ти лица.

Юридическо определение на авторски договор се съдържа в чл. 36, ал. 1 ЗАвтПСП: „С договора за използване на произведението авторът отстъпва на ползвател изключителното или неизключителното право да използва създаденото от него произведение при определени условия и срещу възнаграждение.“ Оттук следва, че авторският договор е консенсуален, двустранен и възмезден. Консенсуален - защото простото съгласие между страните е достатъчно, за да се породят желаните от тях правни последици. Ако обаче с договора се отстъпва изключително право законът изисква писмена форма - ал. 4. Двустранен - защото се пораждат задължение и за двете страни. Възмезден - защото се извършва размяна на еквивалентни за страните престации и не е налице намерение у едната страна да прояви щедрост спрямо другата - дължи се възнаграждение. Договорът е винаги срочен - ако не е уговорен срок, счита се че е сключен за 3 години, а при произведения на архитектурата - за 5 години (чл. 36, ал. 5). Има и ограничение на горната граница на срока - не може да бъде сключен за срок повече от 10 години. Това е гаранция, че икономически по-силната страна по договора, какъвто обикновено е ползвателят, няма да може да налага твърде неизгодни условия за автора. Относно териториалното действие на договора - виж чл. 36, ал. 6 ЗАвтПСП.

Според българския закон автори са не само създателите на оригинални произведения, но и създателите на т. нар. производни произведения: преводи, преработки и др.

Презумпция за авторство. Бернската конвенция разпорежда, че за да бъде закрилян авторът на конкретно произведение като такъв, достатъчно е неговото име да бъде посочено върху произведението по обичайния начин.....до доказване на противното за автор на произведението се смята лицето, чието име или друг идентифициращ, знак са посочени върху произведението по обичайния за това начин.

              image

Авторските права на наследниците
са ограничени от установения от закона срок, но те преминават към наследниците не на отделни части, не като отделни дялове, т. е., АП се наследява като единно цяло и разпореждането с произведението се осъществява съвместно от наследниците и само при наличие на съгласие на всички наследници. Когато някой от наследниците не даде съгласие за това, спорът се разглежда от съда. Изключение от този принцип може да бъде само правото да бъде получен хонорар. Хонорарът може да бъде разделян между наследниците било в зависимост от разпоредбите на закона, било като се държи сметка за завещание, оставено от наследодателя.
По особени въпроси могат да възникнат във връзка със запазената част и разполагаемата част при наследяването по закон. Отделен текст на ЗАвтПСП урежда въпроса относно упражняването на правата при отсъствие на наследници.

ЗАвтПСП - Закон за авторските права и сродните му права (ЗАвтПСП).



Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - здравей dalida
15.07.2016 12:06
Благодаря за информацията, беше ми полезна.
Поздрави.
цитирай
2. barin - За жалост в България често не се с...
17.07.2016 19:16
За жалост в България често не се спазва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158323
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031