Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
04.02.2016 10:00 - КАКВО Е МАСОНСТВОТО?
Автор: dalida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2175 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
        

                         ПЪРВООБРАЗЪТ НА МАСОНСКОТО ОБЩЕСТВО
                                                 - т а м п л и е р и т е




Има една истина, която малко хора осъзнават: всеки свободен човек е длъжен да изживее своята собствена съдба по най-достойния начин.

Стремежът към свобода и лично усъвършенстване на масоните ги превръща в смъртни врагове на всяка тиранична система. Принцип на масоните е обаче да не отвръщат на нападките и поради това всяка тоталитарна власт може да ги използва като удобна мишена за своята пропаганда.
Пример в това отношение е масонът Моцарт и неговото произведение „Вълшебната флейта". Премиерата на операта през 1721 г. се оказва пълен провал, защото никой не могъл да разбере смисъла на скритите в нея символи и загадъчни ритуали. Произведението било разбираемо само за тесен кръг посветени и то всъщност разкривало свещени за масоните тайни. Използвайки този детайл, през 1936 г. нацистите обвиняват масоните, че са отровили Моцарт за назидание, че си позволил да гради операта си върху масонските символи.


Казанова
Малко известно е, че Казанова е човекът, който първи разкрива механизмите и манипулациите, чрез които управляващите крадат държавата чрез властовия апарат. Затова той е хвърлен в затвора. А тъй като епохата е била такава и сексуалността била считана за най-сигурния пропуск за Ада, римокатолическата църква пуснала в обращение легендата и така дала началото на първата открита атака срещу свободното масонство.


Началото
Според най-разпространените версии възникването на масонството датира от библейски времена. През 950 г. пр. н. е. цар Соломон възлага на архитекта Хирам да построи в Ерусалим храм на Йехова. Мъдрият строител разделил работниците според техните професионални умения на чирак, калфа и майстор. Това са трите основни степени и в съвременното масонство.
Ордена на тамплиерите (пазители на храма). Този рицарски орден е основан през 1118 година от участниците в кръстоносния поход в Ерусалим, където те получават дом, разположен на мястото на храма на Соломон, откъдето и идва името им. Постепенно орденът забогатява от многобройните дарения и пожертвования, но заедно с това започва и да злоупотребява с могъществото си. Обвиняват ги, че са забравили обета си и се превърнали в неверници, които започнали да кроят план за олигархично завладяване на света. Кръстът на рицарската мантия бил само знак на ордена и постепенно се превърнал в Т (тамплиер). Рицарите тамплиери считали за свой покровител Йоан Кръстител и не признавали Христос за всемогъщ бог. Това става повод папа Климент V и кралят на Франция Филип IV да започнат преследване на рицарите през 1311 г. Орденът е забранен във всички християнски държави, а последният Велик майстор на тамплиерите Жак дьо Моле е изгорен на клада на 11 март 1314 година.

В продължение на 70 години настъпва затишие и никой не чува нищо повече за тамплиерите. Всички смятат, че орденът е унищожен и заличен. Докато не се случва нещо съдбоносно.
В края на юни 1381 година 100 хиляди англичани тръгват от различни посоки и се насочват към Лондон. По пътя си палят манастири, опустошават имения, убиват всеки, изпречил се на пътя им. Дори превземат Лондон. Когато водачите се качват на Лондонската кула, за да поздравят последователите си с победата, те признават, че принадлежат към Велико общество, което е вдъхновило бунта. Никой обаче не успява да узнае коя е организацията, успяла да мобилизира толкова много хора за толкова кратко време. Все пак става въпрос за XIV век - без никакви средства за комуникация, без PR-кампании и медии. При това става въпрос за 100 000 необразовани селски люде, които се надигат единни срещу своите потисници - рицарската общност на „Хоспиталиерите на св. Йоан", монашески орден, известен още като Орден на малтийските рицари. Освен перфектната организация бунтът прави впечатление на Европа с особената жестокост на въстаниците и селективното наказание на членовете на рицарския орден.


Как са успели тези хора да се организират?
Според легендата, защото няма писмени данни, намиращият се в затвора Велик майстор на тамплиерите Жак дьо Моле, преди да изгори на кладата, основава четири ложи - Неаполитанската за Изтока, Единбургската за Запада, Стокхолмската за Севера и Парижката за Юга, поставяйки началото на окултното, скрито или шотландско масонство.
Ложите следвали модела на военно-монашеския орден на тамплиерите, който бил създаден след втория кръстоносен поход до Светия гроб. Членството в ордена било доживотно, с обет за бедност, целомъдрие и подчинение. Тамплиерите се подчинявали единствено на своя Велик майстор и на никой друг монах. А техният Велик майстор отговарял единствено пред папата в Рим.
Тамплиерите положили основата на банките, лихварството и на разузнавателните служби. Тези техни умения се проявили векове по-късно. През 1292 г. тамплиерите били прогонени окончателно от светите земи и се установили в Западна Европа. Папа Климент V и крал Филип V обаче били уплашени от тяхната мощ и богатства и на 13 октомври 1307 г., в петък, започнали гоненията срещу рицарите на Жак дьо Моле. Гоненията продължили 7 години и в крайна сметка Великият майстор на тамплиерите бил убит.


Вече има достатъчно доказателства, че тамплиерите имат връзка с онези средновековни майстори на архитекта Хирам, които толкова ревниво пазели тайните на своя занаят.
В цялата история има само две организации, които се идентифицират с храма на Соломон - Орденът на тамплиерите и Франкмасоните. Това е печатът на Соломон, който трябвало да се издига върху неговия храм в Ерусалим. Ако от този печат се махнат хоризонталните линии и той се превърне в алегория, се получават два от най-отличителните символи на масоните - пергелът и правият ъгъл.


Съвременното масонство води началото си от 24 юни 1717 г., когато в лондонската кръчма „Гъската и скарата" е провъзгласена Обединената Велика ложа на Англия, в която се сливат самостоятелно действащите до този момент четири английски ложи. Велик майстор единодушно става сър Антъни Сайер. Шест години по-късно пастор Джеймс Андерсън написва „Конституционна книга на франкмасоните", която се превръща в катехизис на Свободните зидари.

Празникът на масоните е 24 юни - Еньовден
За покровител на масонските степени се счита - Йоан Кръстител - главен проповедник на духовното възраждане.

Празници на ордена са - 30 ноември и 27 януари.



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. tttttaaaaa - Затрогващо
04.02.2016 12:06
Добър реферат, но се използвала несигурни източници
цитирай
2. djem - Масоните...
04.02.2016 16:47
Масонството си е доста старичко
в книгата "Масоните и властта" е описано точно това, което се вижда от постинга.
За масонството има издадени около 10 книги само в България, а в света сигурно са много повече.
цитирай
3. dalida - За масонството е писано много, не заради друго, а заради това, че църквата не винаги е покровител на тамплиерите
05.02.2016 08:16
ЗА БЪЛГАРИТЕ - ТАМПЛИЕРИ
четете тук:

МАСОНИ И ЛОЖИ В БЪЛГАРИЯ. Автор: lado
28 Окт 2009 ... Самиздател Григор Симов, :: МАСОНИ И ЛОЖИ В БЪЛГАРИЯ. ... орден на рицарите-тамплиери с шеф бившият гард на Тодор Живков и ...
grigorsimov.blog/.../masoni-i-loji-v-bylgariia-avtor-lado.424451
***************
тук:
Независим националистически блог :: Масони и чужди подлоги в ...
06.03.2011 04:13 - Масони и чужди подлоги в "Атака" ... Те нямаше да са толкова потресени, ако нашенските тамплиери - членовете на новоизникналия ...
samvoin.blog/.../masoni-i-chujdi-podlogi-v-quot-ataka-quot.699812
******************
тук:
Слънцето на тракиеца - масонът Делян Добрев - ГЕРБ
13 мар 2013 ... Блогът на Дора Станева. :: Слънцето на тракиеца - масонът Делян ... Такава е навсякъде управляващата класа - масони, тамплиери, ...
djem.blog/.../slynceto-na-trakieca-masonyt-delian-dobrev-gerb.1063648
*****************************
тук:
Блогът на Андрея Лазарова. :: ЕНЕРГЕТИКАТА И МАСОНИТЕ
05.05.2014 08:46 - ЕНЕРГЕТИКАТА И МАСОНИТЕ ... Такава е навсякъде управляващата класа - масони, тамплиери и милиардери,с капитали натрупани ...
andri.blog/lifestyle/.../energetikata-i-masonite.1262326
***************************
тук:
тамплиерите се събраха в равда, искат да канонизират 14 000
7 Дек 2013 ... Тамплиерите се събраха в Равда, искат да се канонизират 14 000 мъченици ... Рицарите тамплиери не се числят към масонските ложи, ...
kolevm38.blog/.../tamplierite-se-sybraha-v-ravda-iskat-da-kanonizirat-14- 000.1216553
*********************
чрез търсачката в блог-бг можете да намерите всичко необходимо, което желаете да знаете за масоните и тамплиерите по света и у нас!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157020
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031