Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.09.2016 10:39 - ВИТАМИНИТЕ /нож с две остриета!/
Автор: dalida Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 957 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                                   ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ:


         image


- От животински и растителни отпадъци се произвеждат .....ВИТАМИНИТЕ
- има 4 основни метода за производство на аминокиселини:
1) екстракция от хидролизати от животински или растителен белтък;
2) химически синтез;
3)ферментация;
4)ензими.
Но най-масово се ползва ферментацията (Ajinomoto например си казват, че техните продукти са на база ферментация на растителни източници, а те са едни от най-големите).
А, ето защо витамините ги правят от отпадъци - в един американски форум един представител на голяма фирма каза много точно - “ние знаем, че нашите клиенти не са готови да плащат за качествени суровини, затова използваме ....отпадъците от животни и растения”.
- огромна част от BCAA се произвеждат от птичи пера и животинска козина.

И, ето ви една статия, от която да ви стане ясно:
Хипервитаминоза
Могат ли витамините да бъдат опасни?
от Ирена Стефанова,

Витамините са вещества, които в минимални количества са жизнено необходими за поддържане на нормалната дейност и доброто здравословно състояние на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие. Те не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но организмът изпитва непрекъсната нужда от тях.

"Vitа" значи живот!

Витамините са открити едва в началото на XX век от полския учен Казимир Функ, който успява да изолира от ориз вещество, действащо благотворно на хора, страдащи от болестта бери-бери, засягаща тежко нервната система у човека.

Наричат ги витамини - название, свързано с техния химичен строеж. Установено е наличие на аминогрупа, изключително важна за живота като цяло.

Днес е известно, че тези вещества регулират синтеза и активността на клетъчните ензими, като по този начин участват в регулацията на всички жизнени процеси.

Замърсяването на околната среда например изисква непрекъснато увеличаване на всекидневните нужди от витамини, особено пък в големите градове.

Стресът, предизвикан от активния начин на живот, алкохолът, никотинът, кофеинът, консервантите, както и средствата за контрацепция увеличават прогресивно нуждите на нашия организъм от витамини.

Всеизвестен факт е, че една цигара може да унищожи до 100 мг витамин С в организма.

В един дълъг период от време се считаше, че витамините са абсолютно безвредни субстанции, приемът на които може да бъде неограничен - и не само това, ами дори не се обръщаше внимание на особеностите на индивида (възраст, пол, физиологично състояние).

Желанието да бъдем здрави и силни се асоциираше с прием на витамини, стократно надвишаващ физиологичните дневни нужди на организма.

Процес, който неминуемо води до състояние, известно като хипервитаминоза - патологично състояние, свързано с прием на витамини в дози, многократно надвишаващи допустимите дневни нужди и водещо до интоксикация на организма.

Това е и разликата с авитаминозата, която пък е резултат от недостиг на определен витамин, свързано с нарушение на нормалните физиологични процеси в организма.

Би трябвало да се обърне внимание и на факта, че препоръчителната дневна доза витамини зависи от редица фактори като възраст, пол и общо здравословно състояние.

Какви могат да бъдат последиците от предозиране с витамини?

Не всички витамини са еднакво опасни.

С водноразтворимите витамини например се предозира по-трудно, отколкото с мастноразтворимите витамини, поради склонността на последните да се натрупват в телата ни.

Вярно е, че те са необходими за развитието и жизнеността на целия човешкия организъм, но в подчертано минимални количества.

Някои от тях регулират химическите процеси, други са части от ензимите, необходими за метаболизма на клетките, трети пък директно оказват влияние върху функционирането на организма.

От друга страна повишеното физическо натоварване и внасянето на белтъчини и въглехидрати значително повишават дневните нужди от витамини.

Това означава, че в подобни случаи са необходими и други жизненоважни вещества - минерали.

Повишеният прием на витамини изисква съответното количество минерали, защото ако минералите са в редуцирано количество, тогава витамините не са в състояние да задоволяват пълноценно нуждите на организма.


източник: medicinenet.com



Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6205218
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930