Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
09.09.2015 08:16 - mp3, wav, ogg & midi - разлики и прилики
Автор: dalida Категория: Музика   
Прочетен: 2530 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                     Понятия в музиката и още нещо.




Знаете ли че.....
в музиката понятия като смесване и съраунд в домашни условия не може да се постигне качеството на професионалния звуко - запис, такъв какъвто се произвежда в студиата за звуко-записи.
Смесване - тази дума се използва с две значения които нямат нищо общо по между си Основното понятие смесване при музикантите - означава записаните 10 /и повече/ канала музика на отделните инструменти в така наречените /тракове/, да бъдат смесени в 2-канално стерео за да бъде годна за слушане, а вече и в познатите няколко канални съраунди. Тоест това е част от завършването на едно парче.  Саундбластерите не са професионални каквото и да ви разправят по магазините.Това важи за запис на аудио /вкарване на вокали инструменти, MIDI/ Едно уточнение смесването и мастерирането на музика в домашни условия не може да бъде професионално тъй като домшаните слушалки и колони не показват пълния диапазон на честотите и смесвайки в домшани условия дори музика записана в студийни условия ще излезе ``изкривена``, тъй като представата която ще имате за звука ще бъде различна от релната на бъдещия носител. Но думата смесване най широко се използва под значението което използват диджейте, тоест да се смесят миксират две парчета едно в друго /дали като преливане едно в друго или едно в-у друго /. Това означава смесването на 2 или повече завършени парчета. В студиото един инструментал се записва канал по канал тоест на отделен канал за бас, за китара, за барабани много канали за каса, барабанче, фус, за вокали в зависимост от броя на гласовете може и до 4-5 канала да се стигне. Всичко това понякога обикновено може да мине над 20- канала, а за симфонична музика и до 100, тези програми се използват за записване, обработване и смесване на много аудио канали, а също и MIDI канали които представляват един инструментал просвирен канал по канал /бас, китара, барабани и т.н./ MIDI Каналите в последствие се записват като аудио канали,  един по един независимо дали са от един или много синтезатори, семплери или бийтбоксове. Принципно инструментали се правят като всеки инструмент се просвирва на черно бялата клавиатура канал по канал, за тези които не могат да свирят има програми използващи програмиране чрез бутони отговарящи на ноти, с тях може да се свири без използването на MIDI клавиатура. /Пояснение макар и почти логично, разликата м-у MIDI клавиатурата и синтезатор е че MIDI клавиатурата, само контролира свиренето на ноти, за нея трябват виртуални инструменти, синтезатори, семплери, тоест тя замества липсата на хардуерни такива, и дори да има някакви звуци то това са стандартните 128 MIDI звука които ги имате и на аудиокартите си /
Разликата м-у семплер и синтезатор.
Синтезатора създава звуци обработвайки семпли които са фабрично вкарани в него под формата на RОМ памет, която не подлежи на обработка /при виртуалните повечето нямат опция за вкарване на други освен заложените звуци/ Семплер и в хардуерния и софтуерния си вид е машина-робот обработваща и използваща всякакъв вид семпли, по абсолютно същия начин като синтезатора,  но в него могат да бъдат вкарвани семпли от всякакво естество, и  една от основните му функции е самият той да създава такива  звуци  чрез запис или модулиране на други такива.
Секвенсерът записва и управлява нотите чрез езика MIDI - /Music Instruments Digital Interface/, който освен за музика се използва за контролирането на много други периферии чрез задаването на така наречените контролери /а в музиката те се използват за промяна на определени параметри на нотите/.
Формат наТова са основните формати, и сега по няколко реда кое в кое как се прави.

Wav /e – Обикновено е в 16 или 32 бита зависимост от dworf картите с които записвате звука на компютъра си. Основно се записва с програмите  за Аудиозаписи,но като цяло в компютъра можете да записвате звук от където и както си поискате тъй като е пълно с малки леки програмки за тази цел и самите ОС предлагат това онова по въпроса.
CDA - За да направите аудио СД диск, ви трябва програма за записване на дискове от рода на Nero или други подобни, опцията аудиодиск автоматично прави всички видове конвертирания за да направите СД аудио, дисковете винаги са финализирани, има опции които позволяват смесен вид диск аудио и друг вид дата или видео, снимки и аудио /като се стремите файловете които записвате на диска да са идентични/. Свалянето на тракове от СД става с програми като sound forge, audio grabber и много други.

С Аудио грабер може директно да сваляте в mp3 формат, тоест по време на свалянето да става и конвертирането в какъвто искате формат на файла, а с Саунд фордж като ги свали в .wav просто ги сейвате направо в mp3. Принципно, наистина има много програми за това /практически вече почти всяка една програма която се занимава с звук / аудио файл - wav, CDA, mp3 си има конвертор който при зададени параметри обръща/конвертира/ файла по желание.

MP3 – всяко едно mp3, може да се отвори в програмите от 2-ри раздел и да се обработва /реже, монтира и т.н./ но винаги трябва да имате предвид, че конвертиранията влияят на качеството особено, ако става дума за 128кб, за тези които не знаят безсмислено е да се прави от mp3 във wav, защото с това не подобрявате качеството, за правенето на mp3, когато става въпрос за повече тракове използвайте програми като music mach, аудио грабер.

За всички изредени до тук формати, Nero има много добър конвертор можете да го използвате и него.
Mp4 е почти 3 пъти по-малки музикални файлова със същото качество, тоест стандартната песен кодирана като Mp3 с качеството на 128kbits звучи по същия начин както Mp4 кодирана с 40-50 kbits (192kbits mp3 звучи като 60-70kbits mp4).Това се постига чрез най-новата технология за Audio компресия "HE-AAC" разбработена и пусната от Ahead на 25.7.2003, с излизането на Nero 6.0.0.9
WMA – Това е аналогичен формат на MP3, аудио варианта на WMV - разработен също от майкрософт, няма нищо различно от mp3 освен че е малко по малък, обработва се по същия начин както при другите формати.
OGG – Линукския вариант на mp3, много качествена компресия, със саунд форджа се отваря.

MIDI– MIDI - Music Instruments Digital Interface /програмен език/ Това не е точно формат в тази дума която вие разбирате, това е програмен език!  Той контролира звуците които просвирва даден синтезатор, така че практически самия файл не сържа никаква музика, а само команди, музиката се свири от аудиокарта, синтезатор /и от скоро от телефони които просто имат вградени стандартните 128 звука MIDI /mid/

Тъй като това е формат, който се просвирва от синтезатори, в всичките им разновидности, той може да се плейва само и единствено, ако е направен в стандартния формат General MIDI който има 128 звука, те са вградени във всяка една звукова карта или синтезатор, но както знаете всеки синтезатор има собствени звуци, някой път надвишаващи 1000 броя, /независимо софтуерен или хардуерен.MIDI е създадено за да се свирят ноти в компютъра и за това всички тези мелодии, които виждате по страниците или чувате от телефона си,се свирят на ръка нота по нота - канал по канал...по час на парче, защото ограничението 128 звука и 12 тона изисква специално внимание за да стане парчето добре.....в компютъра.

   



Гласувай:
10


Вълнообразно


1. dalida - В музиката има и още понятия които са актуални в записните студия
09.09.2015 08:22
У нас едва през последните 10-на години се заговори масово за характеристиките при звукозаписните модели,файлове и системи. Имаме чудесни звукозаписни студия в които записват своите композиции и кавъри някои от доста известните в поп и рок музика звезди.
цитирай
2. andri - Wav го използвам когато правя видео клипчета от мои снимки
09.09.2015 19:54
има програми, които правят видео клипчета с музика в mp3 файл, но моите (и двете ми програмки) са в WAV файл. Качеството въобще не се променя, дали ще е MP3 или OGG - какъвто се използва за Линукс ОС.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6205733
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29488
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930