Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
29.09.2015 06:55 - БЪЛГАРИЯ И ВИНОПРОИЗВОДСТВОТО
Автор: dalida Категория: Музика   
Прочетен: 3160 Коментари: 0 Гласове:
5





                               Южна България и нейните вина



     image


                      Южна България е по-големият производител на грозде,
                          тъй като дава над 62% от общия добив за страната.


                                                 Западнотракийска низина
Климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва западните и централни части на Тракийската низина. В този район са Концентрирани повечето от червените сортове грозде. Почвите са основно канелени горски, алувиално-делувиални и смолници. Отглеждат се най-вече каберне совиньон, рубин, мавруд, памид, мерло, сира и други. Климатичните условия на района, защитен от острите северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни, богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете като мерло, мавруд, рубин, каберне совиньон, каберне фран, пти вердо, сира и т.н.

Тук, заедно с източната част на низината, се приема, че е родното място на българската гордост – сорта мавруд и неговия по-нежен братовчед памида. Асеновград, Септември, Брезово, Брестовица, Перущица и Карабунар са записани в историческите книги като сериозни винарски центрове, където най-вече са се произвеждали вина от тези два сорта. Днешните производители не изневеряват на тази традиция, макар много от плътните вина да се дължат на купажи с рубин или френските благородни сортове каберне совиньон, мерло, сира, при вердо и др.


                                                  Източнотракийска низина
Територията на района обхваща източната част на Родопската яка и част от поречието на р. Марица. Една от най-плодородните земи в България и основен производител както на вино, така и на плодове и зеленчуци. В овощно-зеленчуковата градина на страната ни, основните лозаро-винарски центрове са много: Чирпан, Първомай, Стара Загора, Нова Загора, Кортен и т.н. Почти всяко голямо населено място е било и продължава да е изоблиен производител на вино. Предимно се отглеждат червени сортове като каберне совиньон, мерло, мавруд, а отскоро доста успешно и пино ноар, но напоследък все по-добри резултати се постигат и с белите шардоне, совиньон блан, мускат и траминер. Забележителни фини естествено пенливи вина, редом с мощни червени с плътно тяло и добре структурирани бели вина с интересна изява на тероара – изглежда Източнотракийската низина позвлява всичко на лозарите и винарите, стига да знаят как да се възползват от нейните благодатни природни дадености.


                                                                        Сакар
Новата област, обособена около планината Сакар (или още наречена Южен Сакар), е сред най-интересните райони за отглеждане на лозя у нас. Лозята около Харманли, Любимец, Свиленград и Ивайловград от векове се славят с разкошните червени вина, които дават. Отскоро тъкмо там навлязоха най-много нови инвестиции в лозарството и винарството, в следствие на което се родиха мега проекти като Кастра Рубра и Катаржина Естейт, успешни частни изби като Тера Тангра, Вила Любимец, Иво Върбанов уайнс, Лайт касъл, Ямантиеви и др.

За него скоро спокойно ще можем да говорим като за българската Напа вали, тъй като именно по склоновете на южните възвишения на Сакар планина около Свиленград и Ивайловград терените са невероятно разнообразни и отлични за отглеждане на фантастично грозде. Това, заедно със собствените масиви на избите, е отлична предпоставка Сакар да се превърне в може би най-популярната българска винена област.

Това е районът, който се конкурира с Розовата долина по обем на производството и по качество на гроздето. Няма да е преувеличено ако кажем, че от тук в момента идват едни от най-добрите български вина.


                                                        Долината на Струма
В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области и почвено разнообразие (канелени и кафяви горски, алувиално-делувиални и планински ливадни почви и т.н.). По долината на река Струма се отглеждат местният сорт широка мелнишка лоза, каберне совиньон, каберне фран, мерло и т.н. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство.

Обхваща поречието на Места и Струма. Средиземноморското климатично влияние, сравнително по-бедните почви и изключително високите температури обуславят от само себе си отглеждането на висококачествени, предимно червени, лозя. Основните центрове са Мелник, Сандански и Петрич, а напоследък и Благоевград. След отварянето на границата с Гърция, района стана и добра туристическа дестинация за зимни спортове и почивка. Това помага особено на производителите около Благоевград - Сандански (Дамяница, Вини Бошкилов, Логодаж, Синтика и др.) да продават местните си вина при голям успех, не само в региона, но и в цялата страна.


                                                            Розова долина
Районът южно от Стара планина, обхваща териториите между Балкана и източната част на долна Средна гора на юг. Състои се от две речни долини - тази на Стряма на запад и на Тунджа на изток или Карловското и Казанлъшкото поле. Долината е известна с отглеждането на рози с промишлена цел и е един от символите на България. Там от векове се култивира розата Rosa damascena, от която чрез дестилация и други процеси се получава розово масло, което намира широко приложение във фармацията, парфюмерията и др. В България се произвеждат 70% от розовото масло в света, което прави страната най-големият производител на розово масло.


По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора върху кафяви и канелени горски почви се отглеждат основно разпространеният тук местен български сорт червен мискет, но още и ризлинг, ркацители, траминер, шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и пр. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина и по-малко червени. Шардонетата, совиньоните и разбира се вината от червен мискет са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен вкус.


Изключително интересна от климатично-почвена гледна точка област, тъй като според специалистите тя е сред най-благоприятната област за отглеждане на висококачествени лозя. Разнообразието на микрорайони и почви е забележително, но от най-съществено значение е отличния въздушен дренаж по склоновете на Средна гора. В доказателство за отличните условия за отглеждане на превъзходни вина е и статистиката, която показва, че макар Розовата долина да не е най-големия по територия лозаро-винарски район, там се произвежда най-много вино у нас.

Основни винарски центрове са Хисаря, Карлово, Московец, Шивачево, Карнобат, Сунгурларе, Ямбол и Сливен.


"България - климат и почви"



Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158263
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031