Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.02.2016 17:02 - АКЦИЯ ПАРАЗИТ
Автор: dalida Категория: Музика   
Прочетен: 1858 Коментари: 3 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


        Ограничителна зона - особена територия със специални разпоредби



Чрез тези си действия американските, британски и френски окупационни власти, както и правителството в Бон принудиха правителството на Германската Демократична Република, да предприеме мерки за защита интересите на източногерманските граждани и имащи за цел да направи невъзможно навлизането на чужди агенти на територията на ГДР.”

През 50-те години световната политика се намира под знака на Студената война и на предния фронт били двете германски държави. Тук се срещали двата лагера - на западните сили, ръководени от САЩ и на Източния блок, ръководен от СССР.
                       
                      image

Вътрешногерманската граница е част от линията разделяща двете омразни системи, и в същото време място за връзка между двете Германии - източната и западната. През очите на източногерманското ръководство тя се възприемала като опасност, срещу която режимът се противопоставил чрез изграждането на различни гранични устройства. През май 1952 година на вътрешногерманската граница е обособена около 5 километра широка зона за сигурност. И от източногерманското министерство на Държавна сигурност започнало специална операция под името „акция Паразит”, за принудителното изселване на хиляди източногерманци от така формираната зона за сигурност.
В духа на източногерманската пропаганда се казвало: „ Липсата на съответната защита на демаркационната линия от страна на Германската Демократична Република, е използвано от западните сили за вкарване на все повече шпиони, терористи, диверсанти и трафиканти през демаркационната линия в Германската Демократична Република, които след изпълнение на поставените им престъпни задачи безпрепятствено се връщали обратно в Западна Германия.
За тази цел на границата между ГДР и ГФР се създава особена зона - 300кв.км на разстояние 1400 км,нещо подобно на Китайската стена но в по-голям обсег.
Вилхем Цайзер - първият министър на ДС /до 1953 година/ разпоредил специална полицейска наредба, уреждаща реда в тази зона за сигурност. С влизането и в сила на 27 май на жителите и посетителите на тази зона били наложени строг регистрационен режим и специални правила на поведение. Посетителите и работещите в нея получили „пропуски”, които трябвало да регистрират при влизане и излизане от зоната за сигурност. Така тази зона се оформила като един вид територия в рамките на ГДР, в която действали специални правила. „Прекосяването на 10 метровия контролен пръстен било забранено за всички посетители. Лица, които се опитвали да го преминат по посока ГДР или Западна Германия, били задържани на граничната линия. При отказ от следване на наложените правила, можело да се стигне и до употреба на оръжие. „
„В 5 километровата ограничителна зона за всички обществени, масови и политически мероприятия от всякакъв вид се изисквало предварително разрешение. ... Всички мероприятия и събрания трябвало да завършват до 22.00 часа.”
За понататъчното гарантиране на сигурността от Министерството на вътрешните работи и народната полиция наложили на всички живеещи в ограничената зона граждани специални проверки и оценка на принадлежността им към ГДР. Лица, които били определяни като политически ненадеждни, трябвало да бъдат изселени . Произволите, денонсирането и дискриминацията можели да са причина за изкарване на граждани от зоната.
Всички лица определени за изселване от ограничената зона, трябвало да напуснат до 48 часа, без да знаят къде ще живеят в близко бъдеще. Само политическото ръководство знаело мястото, където щели да бъдат изселени, какво щяло да е следващото им работно място и вида на обезщетението, което щели да получат. Само в изключителни случаи, когато роднините можели да осигурят жилище и работа, били удовлетворявани желанията на изселниците.

Чрез „акция Паразит” от ограничената зона по преценка на властите само в рамките на няколко седмици били изселени хиляди източногермански граждани, определяни като „несигурни”, респективно „криминални елементи”. Почти едно десетилетие по-късно, малко след построяването на Стената - през август 1961 година – ръководството на страната наредило ново принудително изселване от териториите в близост до вътрешногерманската граница. Така се наложило още десетки хиляди източногерманци да напуснат родните си места.

                                          Търговия с живи хора

                             226 милиона марки за режима в ГДР

Първото споразумение за размяна на хора по вътрешногерманската граница е още от времето на канцлера Конрад Аденауер. Постепенно тази "особена дейност" се разраства, а източногерманската страна държи всичко около нея да бъде пазено в дълбока тайна. В Бон в дискретната "търговия" с режима в ГДР е бил привлечен и Лудвиг Гайсел, който в Протестантската църква е отговарял за икономическите отношения с ГДР.

За да се осъществи дадена размяна, е била достатъчна договорка със съответния човек в ГДР, който предавал на Гайсел исканията на Източен Берлин, написани на бял лист хартия без опознавателни знаци или символи на официални институции, без адрес, получател или подател. Съдържанието на тези послания обикновено се е ограничавало само до размера на "откупа" - исканото количество храни, горива, суровини или промишлени стоки.


Откривайки неподозирани възможности да печелят от тази разменна търговия, източногерманските власти започват целенасочено да арестуват граждани на Западна Германия, за да ги използват след това като разменна монета. Откупната цена на един затворник с по-дълга присъда в ГДР е стигала до 40 хиляди западногермански марки.
До 1969 година по този начин са били разменени общо 5 015 души, попадащи в различните категории на подлежащите за откупуване граждани. В резултат от тази "особена дейност" са били наново събрани 2 600 разделени семейства, 590 деца са били върнати на родителите им в Източна или в Западна Германия, а близо 5 000 затворници от двете страни на Берлинската стена са били предсрочно освободени. Само в периода 1962-1969 г. тази "търговия с хора" е струвала на Федералната република 226 милиона германски марки.



"Строго секретно" - зони за строг контрол.





Гласувай:
14


Вълнообразно


1. kozme - Крупната кражба на ЩАЗИ още се помни
15.02.2016 17:41
МАЩАБНА КЛАЖБА НА ЩАЗИ

Само година след построяването на Берлинската стена режимът в ГДР и ЩАЗИ решават, че е дошло времето да се проведе една от най-секретните операции – акция „Светлина". Тогава се взема решение да се отворят тайните сейфове на източногерманските банки. С това започва един от най-големите грабежи на ценности. Тя е била дотолкова засекретена, че дори отделните заповеди е трябвало веднага да бъдат събирани обратно.

На 4000 рискови места по оценка на ЩАЗИ са били отворени бронирани трезори, депа за съхраняване на ценни книжа или сейфове, чиито притежател е бил неизвестен, или пък които дълго време не са били проверявани. Целта според един поверителен документ на министъра на държавната сигурност Ерих Милке от 20.12.1961 година била издирване и осигуряване на „досега необявени според правилата ценности на обществени собственици”, за да се прекъснат всякакви мними далаверджии или спекуланти. За да се планират детайлите на операцията Милке кани ръководителите на всички отдели на служебно обсъждане на 3.01.1962 година, след което три дни по-късно трябвало да стартира „операция Светлина”. Данните трябвало да бъдат предадени до 12 часа на 9 януари в главната оперативна група. Конфискуваните в рамките на тази операция ценности били основно бижута, сребърни съдове за храна, колекции от пощенски марки,рисунки, ценни ръкописи като например текстове на Гьоте, Герхард Хауптман, Дарвин, Густав Фрайтаг и др., животозастраховки, спестовни книжки и акции.

По оценка на ЩАЗИ общата стойност на плячката тогава възлизала на 4,1 милиона западногермански марки. Тази сума е включена в един „строго секретен” списък от 11.07.1962 година. На следващите страници бързо е описана употребата на предмети „при някои от които съществува опасност за намаляване на стойността им или за тяхното разваляне”.
цитирай
2. milady - Тони ,страхотен материал, не го бях чела..
16.02.2016 09:36
отдавана изучавам „новата“ немска гешихте/ сл ПСВ..
а, за многоо факти научавам и от колегата германтигер...
поздрави ,имаш много ценен блог.
уважавам труда и идеята ти..
Юлия

цитирай
3. dalida - ДО АДМИНИСТРАТОРИТЕ НА ТОЗИ blog.bg!!!
20.03.2016 07:01
МАХНЕТЕ ФЛАШ ПЛЕЪРА.
НЕ ГО ИСКАМ В БЛОГА СИ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156674
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031