Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.04.2015 12:30 - Клонираните атакуват
Автор: tvmreja Категория: Новини   
Прочетен: 10904 Коментари: 6 Гласове:
19

Последна промяна: 16.08.2015 13:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Има ли човек, който не се е питал: Защо бе, дявол го взел, едно и също нещо върви по две различни телевизии?
Дали не са различни, или просто се опитват да ни убедят, че не ни показват едно и също?

Освен клонираната (изкопирана, извадена под индиго) програмна схема от типа: сутрешна политговорилня, женски лайфстайл, следобедни сериали, вечерни новини, турски сериал, смешно шоу, двете водещи телевизии с национално ефирно покритие си приличат и по... реалититата си. 

И по Нова, и по Би Ти Ви този сезон се готви ударно. Даже по Нова въртят манджи от есента, а Би Ти Ви ги "настига" с някакъв световен кулинарен формат. Това, разбира се, е хубаво. То вероятно е индикатор, че преходът е свършил - щом се предлагат екранни вкусотилници, значи хората имат нещо в хладилника...

Разликите между "Кошмари в кухнята" и "Master Chef" не са само в чуждицата в наименованието на едното предаване (чуждица, която все по-нагло си проправя път в езика ни, претендирайки да назовава професията на майстор-готвача, или главния готвач). В реалитито на Нова се оглежда състоянието на безбройните капанчета, неправомерно наричащи се ресторанти, докато по Би Ти Ви кандидат-шефове (това вече означава не началници, а готвачи, както казах) демонстрират умения пред строгото, но справедливо жури. Борят се, разбира се, за награда - по Нова тя е оцеляване, по Би Ти Ви - крупна сума.

Ако се чудите къде е поуката, поука няма. Освен може би тази: да не дава Бог да надникнете в кухнята на което и да било заведение за хранене и да не попадате в ръчичките на кухненски корифеи! Гответе си яйца по панагюрски у дома и да не ви пука!

Не само с черпака, и с фините струни на човешката душа работят синхронно водещите два тв канала.
След успешен според медията сезон на "Съдби на кръстопът" Нова продължи реалитито за неудачници, а Би Ти Ви  пак догонва - с "Истински истории".
И на двете места непрофесионални актьори пресъздават ситуации от ежедневието на "обикновените хора". 
Сухи, театрално-изкуствени реплики, произнесени с фалшив апломб и преиграване; казуси, достойни за латиносериал; дълги кадри, имитация на документалистика ("Истински истории"), диалог, заснет с една камера ("Съдби на кръстопът") - това са част от "достойнствата" на двете уж различни предавания по двете уж конкурентни телевизии.

Ако се питате какъв е смисълът да се харчат пари за такива псевдозрелища, вижте финалните надписи, там е отговорът на въпроса - кой продуцент около коя телевизия "гравитира" в момента.

Но тези програмни "пълнежи" далеч не са истинският "гвоздей на програмата". Те са нещо като подгряващата група за концерта на Слави и "Куку бенд" - да ви дадат време да се настаните на дивана.
Истинският екшън не е 40-минутен, о, не!
Хитът в програмите е дълъг, поне двучасов, скъп, зрелищен и... втръснал до смърт!

Би Ти Ви отново търси талант и отново сред талантите "блестят" абсурдни изпълнения, незнайно как пробили си път до ефир.
Нова пък се самоконкурира с приличащи си като две капки боза продукции - "Като две капки вода" и "И аз го мога".
И в двете (общо 6 часа в делничен праймтайм) звезди имитират звезди. В едното нашенските звезди показват как могат да пеят на плейбек песни на световни изпълнители, в другото пък цирковият и театралният елемент са по-силно застъпени, пеенето и танцуването са леко редуцирани.
Общото между двете са... звездите. Онази български "звезди", чиято основна професия е... участието в реалитита. Професия, защото от това се издържат, нали разбирате.

Горката Сюзан Колинс - измислила реалити, в което участниците (трибутите, ще прощавате) се избиват едни други! Не се сетила, че може да ги накара не да се трепят, а да се... имитират.
Да гастролират от едно реалити в друго - най-напред пеят, сами или по двойки, в следващия сезон танцуват един с друг, в по-следващия си разменят дрехите, професиите, дори пола.

Ако се питате какво е прeдназначението на този текст, то не е да ви накара да угасите телевизора и да отворите книга.
Книгите си имат читатели.
Телевизията - консуматори.



Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - Най- смешното е това, че ни пробутват
05.04.2015 16:21
подгряти манджи. Тези щуротии с готварските дуели ги гледах по немските телвизии преди 15 години. Толкова са тъпи тия телевзионери, че нищо свое не могат да измислят.
цитирай
2. raders - Да, но консуматорите са доста по...
05.04.2015 19:32
Да, но консуматорите са доста повече от читателите. Предлагайки идиотски програми, т.в. корифеите те се съобразяват именно с това
цитирай
3. slavimirgenchev1953 - Имитации, и то посредствени в повечето случаи,
05.04.2015 20:38
на западни модели. Но бозата си е боза.
цитирай
4. tvmreja - драги колеги, не е вярно,
06.04.2015 08:51
че българският телевизионер не може да измисли тв предаване; но пробвайте да реализирате свой проект - дори да е най-иновативният, уникален и невиждан в световен мащаб, ако не сте иван и андрей, нико тупарев, слави трифонов, кланът халваджиян или евентуално евтим милошев... дори националната телевизия залита по съмнителни проекти като "голямото четене", за бога!
цитирай
5. born - Парадът на идиотите върви с пълна ...
06.04.2015 10:15
Парадът на идиотите върви с пълна сила по всички ТВ. Всичко това дотолкова наподобява гей парад с изкуствеността си, че просто отвращава. Поздрави за позицията.
цитирай
6. kakvonovo - To i drugoto e taka
06.04.2015 13:06
В всеки бизнес чифутите са се окопали и наще идей не се допускат. Най-много да ги окраднат. Някъде поговорихме за пасмината и това което ни готвят- смърт и само смърт. Така че телевизията е малък проблем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tvmreja
Категория: Новини
Прочетен: 1028686
Постинги: 418
Коментари: 433
Гласове: 1305
Архив