Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
11.01.2019 11:16 - Старата фрегата - емблемата на стария плаж в Бургас...
Автор: dalida Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  

                             СТАРАТА ФРЕГАТА ОТНОВО Е СРЕД НАС БУРГАС!

Един от класическите символи на Бургас – „Старата Фрегата”, ще се възроди за нов живот, буквално от пепелта. Живописният дървен кораб, останал само като носталгия от старите снимки и картички, отново ще се превърне в любимо място за срещи и разходки, ще посреща туристите, които слизат на българска земя от круизните кораби, ще бъде типичната бургаска емблема на морския бряг. Възкръсването на култовия символ е инициирано от Бургаската областна управа и подкрепено от общината, която се ангажира „Старата Фрегата” да бъде включен в общия градоустройствен план.

Районът попада в Зоната за обществен достъп, популярна като проект „Супер Бургас”. Зоната обхваща част от Пристанище Бургас, ж. п. възел Бургас и Централна градска част и предвижда улесняване на достъпа до морето чрез схемата: ж.п.гара Бургас, автогара „Юг” и ул. „Александър Батенберг”. Единият от бъдещите подходи към Морска гара ще бъде именно край фрегатата. Възстановената уникална гемия ще запознава съвременните жители и гостите на града с миналото и традициите на Стария Бургас още при стъпването на български бряг и влизането в града. „Старата Фрегата” е закотвена трайно на сушата преди повече от 60 години.

Култовото заведение бързо се превръща в една от легендите на Бургас. Магнетизмът на кораба и неповторимото му великолепие остават запечатани и в кино-шедьовъра „Опасен чар”. Точно на легендарната му палуба Невена Коканова и Тодор Колев пресъздават една от вечните сцени на българското кино. Преди десетилетия корабът беше превърнат в популярен ресторант – атракция на „Балкантурист”. От 1995 г. е предоставен за управление на тогавашния „Приморец турист”.


След 10-ти ноември 1989 г. „Старата Фрегата” постепенно запустява, заедно с целия южен участък на Морската градина. Постепенно ценният паметник на морското ни дело се превръща в свърталище на наркомани и клошари. Драмата завършва с предизвикания, вероятно от бездомници, пожар през май 2011 г.


Щетите са големи, според специалистите, защото целият кораб е бил построен преди много години от ценното тиково дърво. Проектът за възстановяване на ресторант „Старата Фрегата”, чрез включването му в общия градоустройствен план на Бургас и с параметрите на съществуващия символ, закономерно се вписва в крайморския ансамбъл Старият Бургас – Гранд хотел „Приморец”. Пространството около култовата гемия в частта си към морето е решено ненатрапчиво, като преходът към алеите и зеленината на Морската градина е незабележим. Подобен е и подходът към зоните на Стария Бургас и Морската гара, което отрежда на възкресения дървен кораб ключово място при реализирането на зоната за обществен достъп до транспортния възел, обединяващ трите видове превоз – железопътен, автобусен и морски. Новата европейска визия на Бургас предвижда градът да се отвори към морето, да се изградят пасажерските и яхтените пристанища, край които да кипи живот.



Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/layfstayl/ptuvane/vzkresyavat-legendata-starata-fregata-v-burgas_news230202.html



Гласувай:
7



1. shtaparov - Помня я от дете и бях много разоча...
19.01.2019 18:40
Помня я от дете и бях много разочарован когато разбрах,че я няма- тя бе вълшебно място за младежите но също за децата и нямаше родител,който да не иска да ги заведе там!
цитирай
2. dalida - Фрегатата, сега е под опеката на х.Приморец
22.01.2019 04:09
Хотела ще се грижи за нея, по договор м/у него и общината на Бургас.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6191239
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29477
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930