Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.04.2019 13:23 - ИЗМАМИТЕ на 21 век - далаверите на ЧЕЗ
Автор: dalida Категория: Новини   
Прочетен: 1307 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                           ЖИВ ПРИМЕР ЗА КОРУПЦИЯ В БЪЛГАРИЯ

Васил Иванов разкри как се правят далавери с поръчки в ЧЕЗ
От един конкурс за обществена поръчка частното дружество прибра 800 000 лева

Токът ви поскъпва? Съмнявате се, че е заради далавери на шефовете на EРП -тата? Съмненията ви са правилни. Как го правят? Точно това показа "Разследване с Васил Иванов" в Канал 3.

Насочваме вниманието си към ЧЕЗ - най-големият измежду трите частни доставчика на електроенергия в страната. В момента ЧЕЗ прибира около 20 процента от цената, която заплащаме, т.е. ако сме изразходили ток за 80 лева, с надценката за ЧЕЗ плащаме 100.

Това е заплащането за дейността ѝ за това, че поддържа в изправност мрежата и разпределя тока до крайния потребител. Тази надценка се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на базата на декларирани от ЧЕЗ разходи, в това число т. нар. "инвестиционни разходи“.

Това са подмяна на техниката, изграждане на нови трафопостове, смяна на кабели и други. За целта обаче е длъжна да извършва тези дейности чрез провеждане на обществени поръчки, спазвайки Закона за обществените поръчки. Но, както всички можем да се досетим, понеже са частни дружества, никой не проверява дали спазват закона, и дали конкурсите, които правят, са нагласени.

И ето какво се случва. "Разследване с Васил Иванов" показва емблематичен пример. Миналата пролет ЧЕЗ обявява обществена поръчка за подмяна на оборудването в подстанция "Витоша“ – тази до НДК. Концентрираме вниманието си върху двама от участниците в конкурса. Първият - българско дружество, което предлага оборудване "Сименс“ и цена от 3 милиона и 600 хиляди лева. Вторият участник е официалният представител за България на известната в бранша марка „АBB“, чието оборудване е с идентични характеристики и качество. Цената му е по-ниска с 800 хиляди, а с ДДС – почти милион. Този втори участник обаче е отстранен от търга.

Причината за отстраняването му е меко казано смешна и тя е, че в тръжните документи, в графата "непредвидени разходи“ не е посочил конкретна сума, а е написал, че всички непредвидени разходи са включени в предложената от него обща цена. И е отстранен заради това.

Така ЧЕЗ сключва договор с първия участник – този с оферта за "Сименс“, а неговата оферта, както споменахме, е с 800 хиляди по-скъпа.

И сега внимание! Само няколко дни след сключване на договора доверен източник разкри, че спечелилият конкурса няма да оборудва подстанцията с техника "Сименс“, каквато е била офертата му, а с оборудване "АBB“ - оборудване, което отстраненият участник – представителят на "АBB“ за България, предложи за 800 хиляди лева по-малко.

Разбрах също, че цената няма да бъде намалена, и че ЧЕЗ ще си му платят както си е по договор, все едно е оборудвал със "Сименс“, и че от самото начало е планирано след подписване на договора шефовете на ЧЕЗ и спечелилият да подпишат анекс към този договор, с който се съгласяват техниката да бъде "АBB“ – тази с 800 хиляди по-евтина.

Отидох при уважаван столичен нотариус.

Васил Иванов: Нотариус Катранджиев, тук искам да ни заверите тази декларация от мен, че след месец-месец и половина ще се извърши една далавера за близо един милион. Ние имаме абсолютна сигурност, че спечелилата фирма с цена 3 милиона няма да монтира "Сименс“, а ще монтира техника "АBB“ , каквато е офертата на втората фирма, която е участвала и която е отстранена от търга. За близо 1 милиона ще син направят далавера шефовете на ЧЕЗ. Как ви се струва?

Нотариус Красимир Катранджиев: Ненормално. Изисква се време, за да мине тази процедура, за да се провери дали наистина твърдяното от вас е действително истина.

Васил Иванов: Вие сте юрист. Ако е истина?

Нотариус Красимир Катранджиев: Ако е истина, категорично става въпрос за далавера. След като се подпишете за това си твърдение, аз ще го удостоверя.

Васил Иванов: Добре! И ще се видим, когато тази техника за 2 милиона ще бъде монтирана, а фактурата е за 3 милиона.

Което автоматично означава, че съгласно правилата, държавата чрез КЕВР, която не е в течение на тази афера, ще приеме фактура с почти милион по-висока цена, платена от ЧЕЗ. И това ще бъде аргумент да бъде повишена цената на тока под предлог "инвестиционни разходи“ за почти един милион повече. Един милион, който ще бъде разпределен в сметките ни и ще платим всички ние.

Тук е мястото да споменем, че чешката фирма сама по себе си няма вина за това. Тя действително е платила на спечелилия участник този близо милион в повече. Така проблемът остава във висшите мениджъри на ЧЕЗ, участвали в тази афера.

Пет месеца след първото си посещение при нотариуса, където написах декларация, че ще се случи точно това, което се случи, отново посетих кантората му. Показах му документите, сключените договори и анекса.

Нотариус Красимир Катранджиев: Обстоятелствата, които изложихте в декларацията, явно са верни. Тайно се надявах да не се видим втори път и да се окажат ненужни, но това, което заявихте пред мен и което аз удостоверих, е самата истина. За жалост думите, които тогава използвахте "далавера“ , наистина допускам, че има сключена нечиста сделка.

Васил Иванов: Абе далавера си е чиста?! Това са 1 милион и сега КЕВР са длъжни да им ги приемат като инвестиционни разходи и това ще влезе във вашия електромер.

Нотариус Красимир Катранджиев: Тук вече действително негодувам и аз като потребител на тези услуги. Вероятно и милиони ще бъдат потърпевшите и са потърпевши. Да, действително това е своеобразна форма за завишаване стойността на услугата, която ползваме.

Васил Иванов: Тази разлика от 1 милион къде е отишла според вас?

Нотариус Красимир Катранджиев: В нечий джоб.

Внимавайте отново! Ето и най-фрапиращото в тази афера: Спечелилият кандидат с оферта за "Сименс“ и цена 3 милиона и 600 хиляди закупи апаратурата "АBB“, забележете, от отстранения участник - официалният представител на "АBB“ за България. Същият, който участва в търга и беше предложил цена по-ниска с 800 хиляди лева, и бе отстранен от участие.

И тук изниква изключително интересният въпрос: след като спечелилият кандидат получава от ЧЕЗ 3 милиона и 600 хиляди и закупува техниката от отстранения участник, който я е предложил за 800 хиляди лева по-малко, къде отидоха тези 800 хиляди лева разлика?

Както и нотариус Катранджиев предположи, вероятно в нечий джоб. Или в нечии джобове?

Чии може да са тези джобове? Ето ги логичните варианти.

Единият е цялата сума да си е прибрана от спечелилото дружество, което е малко вероятно.

Вторият вариант е голяма част от тези 800 хиляди, платени на спечелилия кандидат, да са поели обратно към някой или някои от най-големите шефове в ЧЕЗ, без чиято помощ такъв бонус изобщо нямаше да съществува.

А най-големите в ЧЕЗ са тримата членове на Управителния съвет: Петер Холаковски, Виктор Станчев и Томаш Пецка. По документите те назначават тръжната комисия, която се състои от техни подчинени. След това разглеждат и приемат доклада на тази комисия, която е отстранила участника "АBB – България“ и за победител е обявен участникът с офертата за "Сименс“.

Мениджърите на ЧЕЗ незабавно подписват договор с този спечелил кандидат. И внимание - веднага след подписване на договора с него той уведомява Управителния съвет - Холаковски, Станчев и Пецка, че не може да достави оборудване "Сименс“, и че ще достави и монтира оборудване "АBB“.

Споменатите трима от УС не прекратяват договора, въпреки, че това е изключително тежко нарушение на Закона за обществените поръчки и те са длъжни да го направят.

Вместо това точно те подписват анекс с фирмата, с който ЧЕЗ приема техниката да бъде "АBB“, а в замяна цената се намалява с 9 хиляди лева, при положение, че съвсем скоро, когато са разглеждали и подписали документите от конкурса, са видели, че фирма "АBB – България“ предлага за същата техника цена с 800 хиляди лева по-ниска. И въпреки това договорът не е прекратен и не е насрочен нов конкурс.

И така дружеството, спечелило търга с изрично условие да монтира техника "Сименс“, оборудва подстанция "Витоша“ с техника "АBB“ на цена като за "Сименс“. А когато това се случи, ЧЕЗ организира тържествено откриване на обекта. На него бяха поканени само официални лица и избрани медии.

Макар да не бяхме сред избраните, екипът ни се появи на място. И след края на церемонията причакахме до колата му споменатия преди малко висш мениджър - членът на УС и директор "Управление на активите“ в ЧЕЗ - Томаш Пецка...............
Публикувано във факти.бг:

https://fakti.bg/razsledvania/364867-vasil-ivanov-razkri-kak-se-pravat-dalaveri-s-porachki-v-chez-video



Гласувай:
3



1. dalida - Тези данни ми напомниха, че трябва да проверя
10.04.2019 13:46
как и с какво смениха оня ден таблото в нашия блок. Техниците на ЕВН спряха тока в 9:00 ч и разглобиха изцяло таблото. Смениха кабелите, постановката и предпазителите. Смениха и вратичката на ел.таблото. Сега се замислих дали да не проверя каква марка са електромерите. от миналата година са свързани с електронно отчитане (инкасатор не ги отчита) отчитането става директно от оператора. Не е лошо и вие да си погледнете ел.таблата с какво оборудване са.
Защото всяка фирма - разпределител ЕРП си и ма отделна сделка с далаверка от общ.поръчки, които така и не се отмениха, макар че депутати от БСП внесоха иск в НС да бъдат прекратени общ.поръчки с цена над 1 млн.лв.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157721
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031