Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.02.2020 20:07 - Конспиративните теории объркват обществото
Автор: dalida Категория: Новини   
Прочетен: 68 Коментари: 0 Гласове:
0



                                                  КОНСПИРАЦИИТЕ


20.02.2020.
https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_683496444_Zashto_poveche_ne_mojem_da_ignorirame_strastta_po_konspiratsiite

Конспиративните теории са едновременно мощни и изключително устойчиви, но по-лошото е, че могат сериозно да навредят на обществото.

В последните години налудничави идеи накараха въоръжен мъж да нападне пицария във Вашингтон и мотивираха друг да застреля 11 молещи се в синагога в Питсбърг.

Конспирациите доведоха до огромен скок на броя заразени с дребна шарка в САЩ и Западна Европа заради отказа им от ваксини, тъй като вярват, че задължителните имунизации са машинация на "лошите фармацевтични компании".
От Федералното бюро смятат, че тези неверни твърдения ще идват най-вече от социалните мрежи, където е най-вероятно да се зараждат, популяризират и ескалират. Документът, разпространен от разузнаването, е първият по рода си, който изследва заплахата от екстремисти, чиито действия са мотивирани от конспирации.

Оттам допълват още, че президентските избори в САЩ през 2020 г. ще дадат началото на нова лавина от конспиративни теории и потенциално ще засилят броя на американските екстремисти, които вярват в тях.
Милиони хора по света вярват в конспирации. Според проучване на Университета в Чикаго от 2015 г. половината от американското население вярва в такива теории. В България според анкета на изследователски център "Тренд" от април 2019 г. показва, че около 1 млн. българи смятат, че ваксините са част от световна конспирация. Около 40 на сто от анкетираните са на мнение, че имунизациите причиняват аутизъм. Друго изследване на "Тренд" сочи, че 40% от българите вярват, че съществува тайно общество което управлява света.
Експертите, включително и служителите на ФБР, посочват, че средностатистическият човек е изложен на информация за конспирации повече от всякога и огромна вина за това има фактът, че такива теории се разпространяват почти свободно в социалните платформи.

Сред най-известните автори на дезинформация е и американският президент Доналд Тръмп, който също е голям фен на социалните мрежи. Тръмп е публикувал подвеждаща или фалшива информация в профила си в Twitter повече от 100 пъти, сред които и твърдението му, че климатичните промени и глобалното затопляне не съществуват.

Американският президент, който има над 63 млн. последователи, непрекъснато обръща своя наратив в грешна посока с изказвания като това, че президентът Барак Обама всъщност не е роден в Америка.
Платформи като YouTube и Google също дават живот на конспиративните теории и им помагат да стигат до милиони потребители. Американска верига за бързо хранене например е принудена да направи официално публично изказване, за да докаже, че не препродава стари изостанали парчета пица на клиентите си. Това се налага, след като влогър публикува видео, в което обвинява веригата именно в това и бързо събира над 35 млн. гледания.

Според критиците алгоритмите на тези платформи, които автоматично пускат следващото видео по дадена тема, водят посетителите в омагьосан кръг и им предоставя все по-съмнително съдържание. Преди беше по-трудно даден клип да стане вирусно популярен, а сега без никаква човешка намеса масовата публика стига до определен тип видеа.



Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6198634
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930