Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.01.2008 10:15 - ДЪРЖАВНИТЕ ПОРЪЧКИ с ходатайство и подкупи
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 834 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2015 13:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                        
ДАВАНЕТО И ВЗЕМАНЕТО

Ясно е! Няма спасение за фирмите( които не са приближени на политиците) участници в обществените поръчки обявени чрез конкурси. Важна роля играе правилото: " Ако дадеш, ще вземеш".
Това правило обаче не е публично, което прави така, че елиминира всички, които не го спазват. Основното правило - предоговарянето на поръчката по време на нейното изпълнение и ценовите условия, дава преимущество на доставчика, дал подкупа, с обещание за високо качество на ниска цена, което пък му помага да  отстрани другите участници в конкурса. Така наречената "сделка под масата", осигурява на фирмата, "спечелила" конкурса да не се съобразява( в някои случаи) с дадените предварително обещания.
Освен това възложителите, независимо кои са те, винаги или почти винаги предпочитат да гласуват доверие на познати, приближени, приятелски - от обкръжението си фирми, независимо дали е корумпирана и оплюта отвсякъде, отколкото да изберат фирма неизвестна за тях самите, макар и доказала своите преимущества на пазара. И още нещо, това не го разбирам- защо няма наказани, така както е по закон. Защото, ако фирмите, които трябваше да почистят улиците на София и другите градове от снега навреме, а не да се оправдават, че туй .. нямали, че онуй ... нямали, а да си прибират парите, за услуга, която не са направили, нашите градове независимо колко сняг е навалял щаха да са чисти и проходими. И пак няма наказани, няма скъсани договори, да ама има корупция, има наш-ваш, има много коментарии, от които няма кой- знае колко файда. Имаме и разни институции, които се борят срещу корупцията, но излиза така, че май само стоят и си клатят краката, така както беше по времето на бай Тошо, и си начисляват заплати с дебели подплати. И нищо чудно, отново данък смет да скочи нагоре с извинението, че виждате ли - парите не стигат, трябват нови машини, не че старите нестават или въобще дали ги има. Аз като гледам в Бургас само по централните улици има кошчета за боклук и улиците са що-годе изчистени, а в по-широкия център, около пазарите и кварталите е такъв ужас от мръсотия и пързалки, че се чудя,  за какво плащаме голям данък смет, къде отиват парите, в кой джоб? И докато общините и държавата не се справи с тези свои протежета и дъщерни фирми, няма да има чисти улици, реките ще преливат, а хората ще недоволстват и все едно да преливаме от пусто - в празно.



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6204381
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29487
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930