Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.12.2009 10:24 - БЪЛГАРИТЕ /ЦАР БОРИС
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 3093 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.04.2015 13:17


БЪЛГАРСКИ  ВЛАДЕТЕЛИ

                              
ЦАР  БОРИС ІІІ  (852-889)

                   image

Нова епоха в българската история, тя е свързана с името на кан/хан/ Борис, който въвежда християнството в българската държава,  по  принуда,  заставен  от  Византия да въведе християнската религия с помощта на Константинопол.

По този начин  империята си прочистила пътя към  централна Европа и здраво привързала към себе си България, като християнска държава.  Налагането на християнската вяра, като задължителна, отделя значително място на Кириловото Житие
    покръстителната мисия на св.Кирил при р.Брегалница,       а  Климентовото Житие  описва ролята на св.Методий в кръщението на българския народ.  Така възникват легендите,
засегнати  от  реалните събития и процеси в България.
        
Какво е накарало българският хан Борис да наложи християнската вяра по това време?
  -  Военното поражение от Византия през 863 г. е наложило  тази историческа стъпка - към единна народност - християнството като щит срещу  неверниците.
        В  коя  година  се е извършил самият акт на покръстването?
  -  Сочат се - 863, 864, 865 и 866 г.
Първият  акт на  покръстването / според "Архивите разказват"/се е случило  по времето  на  самото  покръстване на  княз Борис, който приел името на своя кръстник - византийският василевс Михаил III бил извършен през 864 г.,  а на  неговите  приближени е отнело цели 2 години, покръстването на всички
в ханският двор приключило през 866 г.

Сблъсъкът между  старата и новата  вяра довело  до  възникването на противоречия, защото  новата вяра налагала отказването от старите светилища и налагала построяването на нови християнски храмове,  това довело да създаването на сериозна опозиция в страната.
Хората не приемали факта, че трябва да се откажат от бащината си вяра и  традиции и  ще трябва в бъдеще да се молят само на един бог.

Въвеждането на християнството като задължителна религия на славяни и българи, създало реална опасност за външната политика на народите.  Това било причина хан Борис да се обърне за помощ към папа Николай I .  Ханът изпратил състав от трима видни, по това време, българи - Петър, Йоан и Мартин със списък от въпроси, които обхващали  църковната, религиозната, каноническата сфера, ежедневието и военното дело. Отговорите не закъсняли.

Те били връчени на княз /хан/Борис на 13 ноември 866 г., от  пристигналите в Плиска епископите - Формоза Портуенски и Павел  Популенски.

Тяхното присъствие на територията  на българите поставило началото на сериозен конфликт между Рим и Константинопол. Така и не се постигнало споразумение и съгласия между двете държави  и българската църква останала без архиепископ до 870 г., когато младата българска  църква била поставена под върховенството на Константинополската патриархия.

Римската църква не се отказала да подчини българската и пак се опитала чрез папски пратеници да  приобщи българите към своята църква, но князът отказал с мотива, че българската църква вече е тръгнала по нов път и няма намерение да се отказва от него.

Двадесет години по-късно в България настъпила промяна,  на престола се качва най-големият син на княз Барис - Расате
/Владимир/ през 889 г  и през 892 г.,  Расате прави опит да забрани християнската религия, това му действие разгневява баща му, който през това време  е в манастир, по собствено желание, князът много се ядосал на своя голям син, напуснал манастира, върнал се в столицата, наказал сина си, свалил го от престола и провъзгласил третият си син - Симеон, и сменил столицата Плиска с Преслав. 

За официален богослужебен и държавен език бил обявен славянският.

По времето на  управлението на Симеон  се случили няколко важни събития, изострили са се отношенията между Византия и България, причината за това била преместването на българските стоки от тържището - Цариград в Солун. Преговорите между двете държави не дали добър резултат  и се стигнало до воденето на военни действия, които били спечелени от българската войска, което пък довело до спечелването на победа и връщането на стоките в Цариград, освен това България наложила данък на Византия.

Тогава България увеличила и своите граници. Византия била принудена да признае по-голямата част от българските завоевания: - областта на юг от  пл. Странджа до областта Мидия,  областта около Воден / днешен гр.Едеса -Гърция/ и  цяла  Албания с изключение на Драчката област. Така българо-византийската граница достигнала до гр.Солун / на 20 км от градът/.

През 913 г., българската армия отново печели пълна победа над  византийците, спечелва и титлата " Цар на българите", която византийският император Константин VII Багренородни  връчва на цар Симеон през  913 г. През същата година  политическата и военната част преминават в ръцете на цар Симеон. Още един поход към границите на Византия, спечелват за българите слава и унижение за византийският император Константин VII Багренородни, който признава официално  царското достойнство на българският владетел цар Симеон, след което  цар Симеон се завръща в България с великолепни дарове. Още една война е записана в "Старобългарската история" по времето на цар Симеон - военните действия  при р. Ахелой с византийците.

По това време р. Ахелой била пълноводна и се оказала голяма пречка за преминаването от другата страна. Византийците се оказали в плен между войските на царя и реката. След като печели тази битка цар Симеон решава да "сложи непокорните византийци на мястото им"  и ги преследва до границата им, и не само това, ами отива  и в Цариград, прави лагер около стените на столицата, докато не принуждава византийците да "клекнат". И така през 893 г. цар Симеон заедно с българските войски и с помощта на печенегите спечелва абсолютна победа над Византия.

От тази дата до 927 г., цар Симеон постига за България голяма  военна мощ,  която  обхваща  целия  Балкански  полуостров, чак  до  Полша  и  Моравия.

автор Тони Крумова - източник: "Българска история".





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159203
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031