Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.05.2011 00:58 - ИЗМАМИТЕ НА ХХ ВЕК (част 11)
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 9640 Коментари: 29 Гласове:
27

Последна промяна: 09.04.2015 11:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
          ПОЛИТИЧЕСКИ СКАНДАЛИ И КОРУПЦИЯ

            аферите, интригите, подкупите, измамите

Адвокати, съдии или нотариуси, които участват в корупционни схеми за измами, петнят името на гилдията и подсилват чувството за безнаказаност.

Крайно време е професионалните сдружения да се очистят от "черните си овце", коментира пред Дойче веле Бистра Узунова. България е страна, в която на почит е поговорката "законът е врата в полето". В това отношение нещата не се промениха много дори и след като влязохме в ЕС, може би защото у самите българи липсва воля за ред и законност. Става дума и за манталитетен проблем, защото българинът обича да се оплаква от беззакония, нередности и измами, но когато му падне сам да се възползва от тях, забравя за принципи и морал и си казва "не сме от тях". Във всенародно движение е превърнато например укриването на доходи, в комбинация с вайкането за бедност.

Главните герои в криминалните саги

Още по-страшно е обаче, че хора, чиято професия и обществени позиции би трябвало да ги задължава да проявяват безкомпромисна честност и принципност, доста често се оказват главни герои в различни криминални саги. Думата ми е за адвокати, съдии и нотариуси, някои от които се напечелиха в мътните води на българското безвластие и беззаконие. Отдавна ме вълнува въпросът каква точно отговорност носят те за личното си участие в беззакония?

Пресният скандален пример е за продаването на парцели общинска земя с помощта на подправени подписи. Всъщност тези далавери са били улеснени от това, че става дума за сделки, които не се сключват пред нотариус. Но дори и това да беше необходимо, едва ли щеше да се окаже пречка. В София има нотариуси, които са известни с това, че подписват всичко, включително и напълно очебийни измами - срещу съответно заплащане - разбира се. Има си тарифи за всичко...


image

Подкупите
Американският посланик Джеймс Уорлик в тв интервю се почуди кога най-сетне българите ще спрат да плащат подкупи. С други думи, акълът му явно не побира как така от сутрин до вечер се възмущаваме от корупцията и твърдим, че се борим с нея, а в същото време без много мислене и приказки сме готови да „бутнем под масата” на катаджията, на лекаря, на прокурора, на съдията, на чиновника, на началника му, на министъра. Дори и да не са ни поискали, сами ще си направим устата, за да сме сигурни, че „работата е опечена”. Наистина има нещо шизофренично в такова поведение. Пък не ми се ще да приема, че сме нация от шизофреници.

Телефонните измами.
В същото това време от полицията изнесоха данни, че телефонните измами са се увеличили през последните години, което пак е парадокс, защото ежедневно от различни институции и всички медии предупреждават хората за този вид престъпление и ги съветват как да се пазят. Но явно убеждението на българите, че всичко се решава само „по втория начин” е пуснало толкова дълбоки корени, че на практика е станало неизкоренимо. И никаква предпазливост и здрав разум не са в състояние да го разклатят. А щом хората са склонни да си дадат парите за рушвет, то винаги ще се намери кой да им ги вземе – било то полицаят на пътя, санитарката в болницата, хигиенният инспектор или телефонният измамник. Наистина е необяснимо колко лекомислено се разделяме със собствените си пари, изкарани с тежък труд или скътани за „черни дни”.
В края на краищата, за да вирее едно порочно явление в едно общество, то трябва да има подходяща хранителна среда, чиято основна съставка са някои специфични нагласи на гражданите. Променят ли се тези нагласи, и хранителната среда ще залинее, и явлението постепенно ще изчезне.

Гърция, скандали
Нестихващите скандали заради корупция изправиха правителството на управляващата партия “Нова демокрация” пред безпрецедентни за Гърция промени в конституцията. Те са първите от 1975 г. насам и целят най-вече засилване на прозрачността в политиката и в публичния сектор, както и по-стриктна проверка във финансирането на партиите и предизборните кампании.
В първите месеци след изборната победа премиерът Костас Караманлис се радваше на всенародна любов. Днес обаче партията му е раздирана от скандали. Основна причина са непрестанните разкрития за корупция във висшите етажи на властта и ширещото се впечатление, че примамливи обществени поръчки се печелят от определен обръч от фирми около партиите.
Крупни суми сменят потайно притежателя си не само в редиците на политиците. Не спират и скандалите във висшия клир заради корупция, аморално поведение и дори контрабанда с икони и наркотици. Покрай Олимпиадата в Гърция пък стана ясно, че гостоприемните ни съседи са построили с европейски пари път за впечатляващите 40 милиона евро на километър.

Франция, скандали
Серия скандали разтърсиха върховете на френската държава през последните седмици. Доста скоро след студентските бунтове заради договора за първо назначение светата троица, заемаща ключовите управленски постове - президентът Жак Ширак, премиерът Доминик дьо Вилпен и вътрешният министър Никола Саркози, окупираха първите страници на вестниците.
Добилата популярност като “Клиърстрийм” афера се очертава като един от най-големите политически скандали в историята на модерна Франция. Всичко започва преди 2 г., когато съдия-следовател получава анонимно писмо и диск, съдържащи списък на притежатели на тайни сметки в люксембургската банка “Клиърстрийм”. Сред тях са настоящият министър на вътрешните работи Саркози, както и бившите министри на финансите и отбраната Доминик Строс-Кан и Жан-Пиер Шевенман.
Според анонимния автор те получили в сметки в “Клиърстрийм” подкупи под формата на комисиони от продажбата на френски фрегати на Тайван. Въпреки че по-късно списъкът се оказва фалшив, разследването срещу Саркози продължава. За негов поръчител се смята заемащият длъжността министър на вътрешните работи по това време и настоящ премиер Доминик дьо Вилпен. Той е обвиняван, че чрез разследването се опитва да удари по Саркози, който ще му е съперник, ако и двамата се кандидатират за президенти, както и че авторът на анонимното писмо е негов приятел.
Саркози открито обвини съпартиеца си Вилпен, че се опитва да очерни политическата му репутация, и поиска съдебно разследване на случая.

Великобритания
Черните дни за “тефлоновия Тони”, както на Острова наричат британския премиер заради способността му да се отърсва от всякаква политическа мръсотия, не свършват. Изборното поражение, сексскандалите и другите провали на членове на кабинета на Блеър вървят в комплект с най-сочната британска афера от последните години - разследването за корупция в Лейбъристката партия. Канцеларията на Блеър е обвинена, че е назначила заможни бизнесмени в Камарата на лордовете срещу заеми за лейбъристите или срещу финансиране на нови училища. Закон от 1925 г. изрично забранява продаването на места в Горната камара на парламента. Вестниците на Острова веднага реагираха със заглавия от типа “Места на лордове за 25 млн. долара”.

Италия
Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони несъмнено държи първенството по броя обвинения в злоупотреби и корупция. Най-прясно е започналото четири седмици преди парламентарните избори в страната разследване от страна на милански магистрати по обвинение в даване на подкуп по времето, когато Берлускони не е бил в политиката. Според обвинението бившият премиер “облажил” с 600 000 долара адвоката си Дейви Милс, за да запази в тайна уличаващи подробности за медийната си империя “Медиасет”.
Според Берлускони това е поредната шумотевица, поръчана от неговия опонент Романо Проди. Екстравагантният бизнесмен политик твърди, че от години срещу него и медийната му империя се води системна вендета, включваща обвинения в корупция и данъчни измами.
Берлускони, който е смятан за един от най-богатите хора в Италия и абсолютен медиен монополист, винаги е наемал най-добрите адвокати, които да защитават интересите му в многобройните дела срещу него. Противниците му го обвиняват, че по време на управлението си е променил законодателството така, че да се облагодетелства персонално. Той си издейства от парламента имунитет срещу съдебно преследване и отмени забрана, която не позволяваше на едно предприятие да притежава повече от два национални тв оператора и да контролира повече от 30% от общия медиен пазар.

Унгария
Докато в повечето от новоприетите членки в ЕС се наблюдава трайна тенденция към намаляване на нивата на корупцията, в Унгария тя се е увеличила. Това твърди в доклада си Европейската банка за възстановяване и развитие. Изследването е направено на базата на проверки сред 9500 фирми от Централна, Източна и Югоизточна Европа, целящи да дадат по-точна представа за бизнесклимата във всяка страна. Докладът стига до заключението, че по ниво на корупцията Унгария е надминала Румъния.
Според икономиста от ЕБВР Збигнев Коминек в страната липсва политическа воля за справяне с проблема: “Корупцията заема значителна част от живота в Унгария. Подкупите на ниво държавни служители и наличието на фирми от сенчестия бизнес, близки до някои партии, продължават да са голям проблем”.

Латвия
Друга представителка на десетте нови членки на ЕС - Латвия, също не се размина с корупционните скандали. Рейтингът на самоопределящата се като евроскептик бивша еврокомисарка и настоящ председател на Сейма (латвийския парламент) Ингрида Удре впечатляващо се срина, след като Бюрото за превенция и борба с корупцията започна разследване срещу бодигарда є Зигмарс Рубенис по подозрение, че е бил посредник при предаването на подкуп от 4000 долара.

Чехия

Родината на Швейк минава за една от онези нови членки на ЕС, които успяват да поддържат сравнително поносимо ниво на корупцията. Но и тя не се размина с шумен скандал за злоупотреби, който в началото на миналата година дори свали от поста тогавашния премиер - най-младия правителствен шеф в историята на страната, 35-годишния социалдемократ Станислав Грос. Скандалът тръгна от негово интервю пред влиятелния всекидневник “Млада фронта днес”. На въпрос откъде е взел 180 хиляди долара, за да плати за луксозен апартамент, купен още докато работел на предишния си пост - вътрешен министър, Грос отговаря, че е теглил банков кредит. Малко по-късно обаче в друго интервю пак по същия въпрос обяснява, че взел парите назаем от свой чичо. При тръгналото разследване Грос успява да докаже 75% от произхода на парите, но медиите са безмилостни. Те го клеймят не заради самата сума, а заради факта, че е излъгал поне в едно от двете интервюта. Всичко свършва с оставката на премиера.

Полша
Корупцията е болезнен и хроничен проблем в най-голямата от новите членки на ЕС - Полша. На самия праг на ЕС страната е разтърсена от голям скандал с поискан рушвет от 17.5 милиона долара, в който - дали обосновано, дали не, се замесват имената на тогавашните премиер и президент Лешек Милер и Александър Квашневски. Доказаните действащи лица в скандала са шефът на влиятелния вестник “Газета виборча” Адам Михник и кинопродуцентът Лев Ривин, а поводът е опитът на компанията “Агора”, която издава “Газета виборча”, да закупи телевизионен канал. Ривин обещава да уреди нещата срещу въпросните 17.5 милиона, като споменава, че има връзки с Милер. Но Михник отговаря, като изнася случая на страниците на вестника. И всичко гръмва. В резултат правителството на Милер едва успява да издържи до формалното влизане на Полша в ЕС на 1 май 2004 г. - и пада. Дългото парламентарно разследване срещу бившия премиер се излъчва по телевизията в преки предавания. Резултатът е пълен срив на доверието на поляците в цялата политическа класа. Анкета сочи, че 89% от населението смята елита си за подкупен.


източник:
http://www.temanews.com/

bg.news



Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. djem - В Европа не всичко е наред
20.05.2011 01:18
1. ОЛАФ разследва 64 измами с европари, писаха във вестниците
Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство у нас. В тази графа попадат програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони. За сравнение - към края на 2009 г., когато страната отбеляза европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз.
цитирай
2. rouzy - Измамите станаха стимул за лукс
20.05.2011 01:28
Ето нещо интересно:
ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ ОТ ГЕРМАНИЯ: АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ СТОЯТ ЗАД ПЕЧАТАНЕТО НА ФАЛШИВИ ДОЛАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Той разказва:
"През 2000 г., работейки като агент под прикритие по настояване на Сикрет сървис и НСБОП, аз отблизо наблюдавах работата на печатниците в София. Схемата е проста. В страни като България, Полша, Украйна се оформят печатарски центрове, предимно от хора работили за бившите служби и изготвяли за тях фалшиви паспорти. Томи Пастато/Паштато от Сикрет Сървис си обра без време „чуковете“ и ме остави като „ жива сила на открито“. 1998-99 г. милиарди кувейтски динари пристигат със самолет от бивша Югославия на летище Бургас. Самолетът е охраняван от наши командоси и е направена замяната им за долари, естественно фалшиви и изготвени под наблюдение на ЦРУ".
Както винаги, много интересна тема.
Поздрави и приятен уикенд!
цитирай
3. marley - Имаме закони, но никой не ги спазва
20.05.2011 02:08
Законът предвижда присъди за корупция на официални лица. Правителството обаче не прилага закона ефективно и често пъти официални лица се замесват в корупционни практики безнаказано.
-------------------
Хареса ми начина по който обхващаш проблемите в живота. Поздрави за това решение!
цитирай
4. kozme - Опитите за овладяване на корупцията - безрезултатни.
20.05.2011 02:33
Медиите не спят, отразяват истината а ние това искаме нали.

Неправителствени организации сигнализират, че журналисти практикуват автоцензура или вземат пари от политически и бизнес лидери и от организирани престъпни групировки за представянето им в положителна светлина.
Преди години цензура имаше и заплахи - също. Явно, историята се повтаря, с тази разлика че сега УЖ е ДЕМОКРАЦИЯ.
цитирай
5. kozme - Прозрачност, реалнос, истина
20.05.2011 02:36

В много случаи не може да се идентифицират истинските собственици на някои медийни компании. На 22 октомври 2010 г. Народното събрание е приело закон за периодичните печатни медии, който цели да наложи прозрачност в медийната собственост, но времето показва друго. В БГ, законите не се спазват.
цитирай
6. kozme - освен това, политиците винаг...
20.05.2011 02:39
Политиците винаги ще подкупват избирателите, защото иначе нямат шанс да спечелят - така си мислят поне 60 % от тях.
По отношение на изборите и политическото участие се отбелязва, че според изборни наблюдатели между 10 и 16 процента от гласовете на изборите за Европейски парламент са били купени или манипулирани, включително чрез придвижване на гласоподаватели с автобуси в различни избирателни райони, което значително е повлияло на резултатите заради ниската избирателна активност.
цитирай
7. djem - За корупцията говорят отдавна
20.05.2011 03:11
Корупцията представлява съществен риск за националната сигурност поради деструктивното й влияние върху социалната среда, икономическото развитие и международния имидж на България - това сочат докладите на ЕС и САЩ.
цитирай
8. djem - В цял свят без корупция, страните ще фалират
20.05.2011 03:16
Невярвате ли? Има един сайт който само с това се занимава. Един от най - важните проблеми е корупцията и бих казала, че наистина корупцията движи света.
Телевизии, тиражи, преси, списания, само за това говорят.
цитирай
9. djem - Корупция има и в здравеопазването
20.05.2011 03:22
Като почнем от лекарствата, медикаментите, органите, операциите, интервенциите, щатовете, дежурствата - всичко това попада под ударите на корупцията. Ами земеделието - там как е? В строителството?
Има ли в България бранш, който не е засегнат от корупция?
цитирай
10. dalida - В Европа не всичко е наред
20.05.2011 07:27
djem написа:
1. ОЛАФ разследва 64 измами с европари, писаха във вестниците
Общо 64 са активните разследвания на ОЛАФ за измами и злоупотреби с пари за селското стопанство у нас. В тази графа попадат програма САПАРД, както и парите за земеделски субсидии и за развитие на селските райони. За сравнение - към края на 2009 г., когато страната отбеляза европейски рекорд, активните разследвания за измами в тази област у нас бяха 26 при общо 32 в целия Европейски съюз.
Поздрави за добрата тема!

---------------------------------------------------------------------------
Германците бяха писали, че ще намерят виновните които присвоиха милионите от САПАРД. Проверките продължават.
цитирай
11. dalida - Защитен свидетел
20.05.2011 07:29
rouzy написа:
Ето нещо интересно:
ЗАЩИТЕН СВИДЕТЕЛ ОТ ГЕРМАНИЯ: АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ СТОЯТ ЗАД ПЕЧАТАНЕТО НА ФАЛШИВИ ДОЛАРИ В БЪЛГАРИЯ!
Той разказва:
"През 2000 г., работейки като агент под прикритие по настояване на Сикрет сървис и НСБОП, аз отблизо наблюдавах работата на печатниците в София. Схемата е проста. В страни като България, Полша, Украйна се оформят печатарски центрове, предимно от хора работили за бившите служби и изготвяли за тях фалшиви паспорти. Томи Пастато/Паштато от Сикрет Сървис си обра без време „чуковете“ и ме остави като „ жива сила на открито“. 1998-99 г. милиарди кувейтски динари пристигат със самолет от бивша Югославия на летище Бургас. Самолетът е охраняван от наши командоси и е направена замяната им за долари, естественно фалшиви и изготвени под наблюдение на ЦРУ".
Както винаги, много интересна тема.
Поздрави и приятен уикенд!

-------------------------------------
Няма начин, щом ЦРУ е намесено истината да не излезе на яве.
цитирай
12. dalida - За храните е вярно. Тръгнаха проверки.
20.05.2011 07:30
golden написа:
Като се замисля само колко измами има на света
- храним се с ГМО
- лекарствата - фалшиви
- министрите ни - подкупни
- политиците ни си купуват гласове и печелят нечестно изборите
- дрехи изработени от фалшиви фирми
- цигарите пълни с буклуци
- Спецоперация „Месарите” погнала 7 души, извършвали данъчни престъпления
- Посредством интернет сайт - виртуален мол, достъпен за неограничен брой потребители, се разпространявали голям асортимент стоки, носещи запазени световноизвестни търговски марки, без съгласие на правоносителите.
и още и още, нямат край.
Всичко хубаво Далида и приятна почивка!
-

цитирай
13. dalida - Това, че сме в ЕС не ни оправдава, но не народа е "черната овца", а корумпираните политици.
20.05.2011 07:31
andri написа:
Освен китайските ментета, по магазините се срещат и други марки, пак ментета.
Фалшивите маркови дрехи са открити при щателна митническа проверка на влизащ в страната от Турция ТИР със словашка регистрация. Камионът е превозвал дрехи, обувки, машини и различни търговски артикули от Турция за Словакия през България. Това го четох в "Дневник". Винаги е имало контрабанда и няма кой да я спре. Но, честно казано, ако не е контрабандата, бедните хора няма да могат да си купуват евтени дрехи, храни, обувки, коли...
--------------------------------------------------------------
Интересна тема с продължение. Поздрави!

цитирай
14. dalida - Имаме закони.
20.05.2011 07:34
marley написа:
Законът предвижда присъди за корупция на официални лица. Правителството обаче не прилага закона ефективно и често пъти официални лица се замесват в корупционни практики безнаказано.
-------------------
Хареса ми начина по който обхващаш проблемите в живота. Поздрави за това решение!

---------------------------------------------
Тези закони са толкова неугледни, че просто и сомите адвокати са затруднени да ги запомнят. Нашите закони са с по няколко " отворени вратички", докато законите ни са такива, ще има и престъпност.
цитирай
15. dalida - Прозрачност....
20.05.2011 07:36
kozme написа:

В много случаи не може да се идентифицират истинските собственици на някои медийни компании. На 22 октомври 2010 г. Народното събрание е приело закон за периодичните печатни медии, който цели да наложи прозрачност в медийната собственост, но времето показва друго. В БГ, законите не се спазват.

-----------------------------------------------------------------------------------
Всички управници само това парадират, но досега прозрачност, справедливост има само за височайшестоящите, а за народните маси - няма. Това не е справедливо.
цитирай
16. dalida - Корупцията.
20.05.2011 07:38
djem написа:
Корупцията представлява съществен риск за националната сигурност поради деструктивното й влияние върху социалната среда, икономическото развитие и международния имидж на България - това сочат докладите на ЕС и САЩ.

------------------------------------------------
Да, корупция има в целият свят.
цитирай
17. dalida - Ако няма корупция - държавата ще умре!
20.05.2011 07:42
djem написа:
Невярвате ли? Има един сайт който само с това се занимава. Един от най - важните проблеми е корупцията и бих казала, че наистина корупцията движи света.
Телевизии, тиражи, преси, списания, само за това говорят.

-----------------------------------------
И аз го четох това в интернет пространството. Има нещо вярно, но корупцията съществува още от древно време, тя не е от нашето съвремие. ( пак намествам историята), защото още древните евреи, картагенците, вавилонците, иднийците , китайците са уреждали вътрешно - политическите си проблеми чрез .... подкупи.
----------------------------------------------
Благодаря за коментара!
цитирай
18. dalida - Когато вместих тези осем държави, освен нашата
20.05.2011 07:49
имах предвид, че корупцията е не само заразна, тя е и всесилна. Чрез нея се създават монополи, създават се картели, уреждат се войни, подкопават се основите на държавността, свалят се правителства, набеждават се компрометирани политици, правят се доноси, уреждат се сватби - имам предвид изнудването на младоженеца, да откупи булката.
Къде ли още няма корупция - измерена чрез: подкупите, рушветите, откупите, рекетите и още много начини да се бръкне дълбоко в нечий джоб.
цитирай
19. ezitura - Гледам снимката и се чудя
20.05.2011 09:56
хем с белезници и пак нахални - подава си откуп или е подкуп.
Нищо ново под небето. Светът е полудял по тая корупция, журналисти пишат ли пишат - файда поне да имаше от тези статии. Знам че политиците статии по форумите и блоговете не четат, нямат време - оправдания само. Лъжат ни като...си мислят че им вярваме. Пак идват избори, дали да не се стегнем и да гласуваме този път 100 % - избирателност, такова нещо не е имало. Дали този път ще има? Защото вече започнаха да раздават " парчета от баницата" и пак под масата -рушвети, подкупи. И този път " хонорара" е около 100 лв.
цитирай
20. ezitura - И освен това
20.05.2011 10:00
разбрах, че някои прокурори избрани още по времето на Станишев са се облажили с недвижим имот край местността "Елените", Равда, "Дюните", Созопол и Несебър.
Тия хора срам нямат ли?
цитирай
21. tili - Честно казано -
20.05.2011 11:37
погледнах само заглавията. Не ми се чете за тези неща.
Поздрав!
цитирай
22. crusader - Чудесен постинг!
20.05.2011 15:11
Проблемът очевидно не е в самата корупция, а в "сърцата" на тези, които я създават...

corrupto - (latinum) - разкъсано сърце...

Поздрави и приятен weekend!
цитирай
23. ketcakuatl - ХМ..М
20.05.2011 21:10
Великолепно, като за жена, ги пишеш тези работи (иначе, справка - tili по горе). Свалям шапка на умни и интелигентни жени (от друга страна - това е най-плашештото нещо за мъжете). Абе, браво бе!
цитирай
24. tutankhamon661 - dalida
20.05.2011 21:12
Корупцията се подкрепя от двете страни, което я прави голямо препятствие.
Не вярвам да стане с добро, но като има наказание, все някой ще писне, че му нарушават правата.
Как да обясниш, че за престъпление се полага наказание? Това не зависи от служба, етнос, сексуална ориентация, вероизповедание и т.н.
Някои хора пискат за законност, но стигне ли се до практическо приложение, изведнъж бият отбой, защото, видиш ли, имало някакви подробности.
За престъпника - наказание. И точка!
цитирай
25. dalida - За тези които незнаят -
22.05.2011 12:50
ezitura написа:
разбрах, че някои прокурори избрани още по времето на Станишев са се облажили с недвижим имот край местността "Елените", Равда, "Дюните", Созопол и Несебър.
Тия хора срам нямат ли?

---------------------------------------
Тези "сделки" бяха популярни още по времето на бившия кмет, този който избяга в Русия, от страх че ще го гръмнат. Тогава 4течеше" една проверка с недвижими имоти и имаше много " онеправдани" заменки, които предизвикаха голям скандал. Но, след като кмета се покри, делата потънаха в забрава.
цитирай
26. dalida - И, правилно!
22.05.2011 12:51
tili написа:
погледнах само заглавията. Не ми се чете за тези неща.
Поздрав!

---------------------------
За тези " неща" се иска здрави нерви.
Поздрави!
цитирай
27. dalida - Чудесен постинг!
22.05.2011 13:00
crusader написа:
Проблемът очевидно не е в самата корупция, а в "сърцата" на тези, които я създават...

corrupto - (latinum) - разкъсано сърце...

Поздрави и приятен weekend!

---------------------------------------
Благодаря за изказването!
Искам само да вмъкна нещо мъничко - корупция,ако така се нарича действието " по втория начин", е известно още по времето на царска България, след това продължава през войните, след това през комунизма, след това социализма затвързи действието " по втория начин", и така до безкрая. Някой, по-умен от нас беше казал: " Корупцията е начин да надхитриш другите, за да вредиш себе си по нечестен начин."
Аз, например не вярвам в конкурсите, все си мисля че там корупцията е в огромен размер. Как има "купени" мачове?, как има сделки " под масата?, как има
" да уредим един наш човек на хубава работа" и т. н.
Като се замисли човек " вижда" колко много корумпирани личности има по света.
цитирай
28. dalida - 26. tutankhamon661
22.05.2011 13:13
tutankhamon661 написа:
Корупцията се подкрепя от двете страни, което я прави голямо препятствие.
Не вярвам да стане с добро, но като има наказание, все някой ще писне, че му нарушават правата.
Как да обясниш, че за престъпление се полага наказание? Това не зависи от служба, етнос, сексуална ориентация, вероизповедание и т.н.
Някои хора пискат за законност, но стигне ли се до практическо приложение, изведнъж бият отбой, защото, видиш ли, имало някакви подробности.
За престъпника - наказание. И точка!

-------------------------------------
Говориш за наказание. Добре казано, но като имаме предвид, че самата ни съдебна система е корумпирана, кой ще е този, който ще накажи ... себе си?
Това наказание измерено с парична глоба или запор на заплата, или полагане на труд, или затвор за провинилият се, има начини, но няма кой да ги изпълни.
В началото на своя мандат ГЕРБ съкратиха близо 33 комисии, които в последствие се завърнаха на сцената. И съм забелязала че с всяка нова власт някой си отива, но винаги има кой да го смени. И, сякаш всичко предварително е запланувано с определени дати и начините по които да стане, и разбера се винаги със скандали и вдигане на шум като обвинения в корупция и конфликт на интереси.
--------------
Благодаря за добрият ти коментар, който породи моя отговор.
Приятни почивни дни и весело прекарване на празника!
цитирай
29. babaelenica - Корупцията не е ново, нито чуждо явление във всички страни.
22.05.2011 19:12
Подкрепям Фараона в неговия коментар и да добавя за нашенската реакция.
От изнесеното става ясно, че нациите реагират на доказаните корупционни практики и все някой си отива.
У нас се говори и пише, но никой, ами никой не би излязъл на протест.
Става ясно, че двойният стандарт, или морал да го наречем, си действа като природен закон.
Защо е така ли?
Защото се страхуваме.
Страх ни е да покажем истинските си чувства.
По-страхливи сме дори от либийците.
Докато не разберем, че демокрация означава власт на народа - все така ще е.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156028
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031