Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
06.12.2014 10:19 - АТИЛОВИТЕ ХУНИ / след 453 г.
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 7040 Коментари: 16 Гласове:
30

Последна промяна: 09.04.2015 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                    СЕВЕРНИТЕ  ВАРВАРИ
                          хсионг-ну, сюн-ну, хун-ну, азиатски хуни


                                                    
Самото название hsiong-nu е китайско и означава „северни варвари”. С него древните китайци са обозначавали някои твърде изостанали („диви” по китайската терминология) северни народи, хранещи се главно с риболов и лов. Най-популярна е теорията, че Xiongnu са прародители на тюрките, но има и много други теории, при това добре обосновани.
Хипотезата, че през II-ри в. пр.н.е.,  хун-ну разгромяват държавата на арсите и източните иранци (кушаните) около Памир и прогонват част от тях на юг. През I в. от н.е. обаче хун-ну търпят тежки поражения от китайците и от източните си съседи - сродните на тях сянбийски племена сянби, живеещи в долината на река Амур, дн. руски Далечен Изток. Притиснати от изток, част от хуните мигрират в западна посока и в продължение на два - три века, поколенията им се приближават към река Волга. През IV-V в. водени от лидерите им Баламбер и Руа, хуните нахлуват в Северното Причерноморие и се установяват в дн. Унгария. От това място хуните подчиняват множество местни племена и създават обширно племенно обединение,разселено в областите на  Алпите и Кавказ. Ядрото на това обединение, Атиловите хуни са описани от Приск Канийски като първични монголоиди.

 До преди около 50 г. в българската историческа наука присъстваше, а все още и в част от европейската и руска наука присъства хипотезата, че племената на прабългарите са част от монголоидния народа хун-ну (хуни) и че двата народа са дошли заедно в Европа.


Тези историци наричаха прабългарите хуно-българи. Даже някои учени-историци, предимно български приемаха, че "хуно-българите" са били ядрото на Атиловите хуни, а известния Авитохол - прародителят на Аспаруховите българи от Именника на българските владетели съвпада с най-известния водач на хуните - Атила.

Намесата на археология от соц.време, обаче опроверга тези хипотези,но пак сгреши в определението - произход на българите.
И така:  Антропологичните данни, основани на археологичните разкопки на огромен брой прабългарски погребения обаче не потвърдиха предполагаемата монголоидност на прабългарите и ги представиха като европеиди от сарматски произход. Поради тази причина българската историческа наука ревизира схващането си и прие, че прабългарите не са хуни, а друг полумонголоиден, полуевропеиден народ - тюрки, възникнал в дн. Североизточен Казахстан и увлечен на запад от минаващите хуни. Така възникна ново определение за прабългартие, тюрко-българи.


Противоречия:
1/.Тази теория обаче има хронологически противоречия. Тя приема, че и двата народа - Атилови хуни и "тюркобългарите" са дошли в Европа, но по такъв начин, че не става ясно кой е вървял пръв - хуните пред тюрките или тюрките пред хуните или тюрки и хуни са вървели заедно.


2/.  Според най-съвременните научни възгледи, тюрките не са такъв древен народ като хуните и се появяват в Централна Азия много късно - няколко века след като Атиловите хуни нахлуват в Европа. Следователно хуни и тюрко-прабългари не могат да дойдат едновременно в Европа.
Тези "модерни научни" възгледи обаче все още не се вземат пред вид от мнозинството български историци,    преживяли сътресението на социализма) които продължават да смятат, че хуни и тюрки имат една и съща прародина - според едни учени дн. Северна Монголия, долината на река Орхон, според други - платото Ордос, като не само в началото, но до късни времена двата народа са взаимно неотличими. Смята се, че хуните управляват тюрките, но тюрките претопяват хуните езиково - записано от Василев В. Ат. "Древните българи. Факти, хипотези, измислици".


3/. В науката присъства и хипотезата, че азиатските хуни нямат нищо общо с т.н. европейски хуни, които трябва да се приемат за скито-сармати. Тази хипотеза е много популярна сред голям кръг любители-историци и по-малко сред академичните среди. Така или иначе, в западната историческа наука произходът на хуните - ядрото на Атиловата държава се смята за не-добре изяснен, но общо взето техния централноазиатски произход се приема за най-вероятен.
След смъртта на Атила....
 В 551 г. Йордан пише в своята Хроника Getica, че след смъртта на Атила (453 г.), съюзните на хуните народи се разбунтуват. През 454 г. гепидите отказват да са васали на хуните и в една битка с тях убиват най-големия син на Атила, Еллак. Без да губят време въстаналите гепиди се свързват с римския император Маркиан и получават правото да се заселят в областта Дакия като римски федерати. Това предизвиква мощни размествания в центъра на дотогавашното хунско племенно обединение. В края на същата година остроготите (остготите), живеещи в Панония, също отхвърлят зависимостта си към хуните и се признават за федерати на Маркиан.  

По-малките синове на Атила - Денгизих (Денгиз, Ченгиз ) и Ернак, организират наказателно нападение над готите в Панония, но в битката с тях са разбити. Започва масово изселване на хунско население от Панония на изток и юг, документирано от хронистите Йордан (551 г.) и Прокопий. Част от хуните, под ръководството на Денгиз(Чингиз-хан) се заселва в района между р. Прут и река Днепър, която на техния хунски език наричат Вар. В 469 г. Денгиз организира неуспешен грабителски поход на юг от Дунав без подкрепата на брат си Ернак и е убит.  Ирник с народа си в 465 г. вече е в района на Приазовието. Друга част от хуните, водени от Емнетзур и Ултиндзур (пети и шести син на Атила), в периода 457-458 г. преминава Дунава и е заселена от нововъзцареният византийски император Лъв в района между дн. български градове Лом и Плевен като византийски федерати. Тези хунски федерати защищават дунавската граница на империята и са наречени от Йордан „фосатизи”, от римската дума за „военен лагер”. Йордан съобщава и за по-сетнешно заселване на хуни (след 527 г.) по времето на Юстиниан I, наречени „сакромонтизи”. Вероятно от тях идва името на река Вардар.


Според „Арменската география” от VII в. на Анани Ширакаци, река Кубан, където се настаняват Ернаковите хуни, също е наричана Вардар. По същото време, в 463 г. обединените оногури, савири и сарагури разбиват хуните на Ернах в Приазовието и ги избиват до крак :описани от Теофилакт Симоката. Според легендата след тази битка един осакатен хунски княз се добрал до леговището на „свещенната за монголи и тюрки вълчица” за да дадат началото на тюркското племе.
Огромният проблем на „теорията за хунски произход” на прабългарите е, че науката все още не е успяла да каже нищо определено за езика на хуните. В сериозната наука се смятат за установени само десетина лични имена на хуни, племенни названия и няколко хунски титли и термини, две от които – шанюй  - титлата на хунския владетел и Шенли - названието на върховния хунски бог, са най-вероятно с китайски произход. В този смисъл е много трудно за един сериозен учен да твърди, че езикът на прабългарите за когото се знае твърде малко по онова време, съвпада с езика на хуните, който е практически неизвестен.


Внос на думи... (както днес българите си присвояват английски думи, така и древните племена са използвали чуждици в родния си език). С годините тези чуждици стават ежедневие,така са усвоили тези думи сякаш са им родни, но основните български наименования си остават и до днес. Тъй като съвременните учени не са сигурни дали тези думи не са фалшифицирани от византийските хронисти, те се опитват да дадат посока на техния произход. Руските учени от своя страна пълнят "дупката" с нови фалшификации. Целта на тази научна фалшификация е ясна – да се излъже, че праславяните не са взели известните прабългарски думи и термини от най-висок ранг (кънига, багър, кумир, сан, капич, врач и т.н.) от старобългарския език - официалния език на една от трите империи в Европа, а са ги заимствали пет века  преди това от езика на Атиловите хуни. В това отношение те (фалшификаторите) вече постигнаха един малък успех – почти утвърдиха погрешната представа, че праславяните са заимствали думите княз (върховен владетел) и витяз (победител) не от старобългарски язик (респ. от прабългарите), а шест века  преди това от готите. Причината за тези опити е, че когато съвременните славянски учени се вгледат в миналото на своите народи те не виждат нищо друго, освен светлината на една мощна и културно издигната империя – българската, и едни малки държавици като Панония, Сърбия, Моравия, Блатнишко, Хърватско и др. На тях много им се иска прабългарите да ги няма никакви, а Първото българско царство да е изцяло славянско, за да могат да си присвояват неговите заслуги и постижения.   


Шавар, шубар и шубрак
Шувар е название на вид многогодишно блатно растение с дълги тесни листа и остър връх, вид тръстика, което в много райони на България расте по мочурливите места и ливади и покрай бавно нечащи води. Достига метър и половина във височина и при дъвчене и запарване има сладникав вкус. Има много имена - блатен аир (Acorus calamus), попур, папур, шафар....
Растението се среща в Южна и Северна Азия, където е родината му.Лекарите в древна Гърция, Рим и Индия получавали от коренището му лекарство против колики.
В руски, белоруски и украински обаче се употребява и неясното название шувар, на полски szuwar, на български шавар. В езиците от Централна и Западна Европа растението има многобройни названия, образувани на основата на неговия сладък (захароподобен) вкус.


Шабар - хвощ, заблатена горичка, мочурище;тресавище,блато;
Шубрак - заблатено място,кално място, шубраци - храсталаци...


 Прави впечатление, че във вида шавар - този тунгусо-манджурски термин се среща само в Далечния Изток на Сибир, където означава две неща:
1. Блатно растение с дълги, мечоподобни листа със сладък вкус, и
2. Крайбрежни храстовидни растения - шубраци.
В тюркските езици терминът шавар не се употребява, а вместо него и със същото значение се употребява думата САЗ, добре позната ни като нова заемка от османо-турския език. Във всички тюрски езици терминът САЗ има същите две значения както и термина ШАВАР - особен вид блатно растение (тръстика) и храстовидна растителност покрай водоеми...


Тези термини хвърлят светлина не само върху простонародния език на техните носители, т.н. хуни, но и върху онази изходна територия, от където произхождат тези носители.

На изток от Байкал
Монголия. Тази изходна територия се намира доста пт на изток и лежи в района източно от езерото Байкал и северно от средното течение на река Амур. Върху тази територия от дълбока древност живеят сродни племена, известни като евенки, тунгуси и манджури. Тяхното основно препитание от дълбока древност е риболов и лов. Преди 5-6 века на тази територия се заселват нови племена, наречени от автохтонното население якути. Новото придошло население се препитава от скотовъдство и говори на вид тюркски език.  


За първи път хунски пълководец с име Улдин е упоменат от историците през 400 г., когато опитът на източно-римския пълководец Гайна да премине на север от Дунав край гр. Нове (дн. Свищов) е осуетен от войските на хунския предводител Улдин, който убива Гайна и изпраща главата му в Константинопол... Вероятно същият хунски пълководец Улдин се споменава 5 години по-късно, когато (405 г.) западните римляни на Стилихон побеждават германските пълчища на Радагайс, благодарение на хунската помощ на Улдин: „Срещу Радагайс римляните наеха двама езичника – готският пълководец Сар и хунският Улдин” (Павел Дякон, Historia Romana). Без съмнение същия Улдин участва в голямо нападение на юг от Дунава през 408 г.: „Предводителят на живеещите над Истър (Дунав) варвари Улдис, нахлу с многобройна войска през реката и разполагайки се на лагер до границите на Тракия, превзе с помощта на измама мизийския град Кастра Мартис (дн. гр. Кула в България)....”


Атила е роден около 395 г. и умира през 453 г. след което обширната хунска империя се разпада. Самото име Атила се превежда като “бащица”, но на езика на готите. Други форми на това име в някои средновековни европейски езици са Етли (скандинавски), Атли (английски), Етцел (южнонемски), Ецел (немски), Аттила (руски). На монголски език това име звучи като Ижил. Някои се опитват да свържат името на Атила с първият владетел на българите - Авитохол, което е  неуместно от фонетична и от хронологична, и от историческа гледна точка.


 Горните заключения и изводи спомагат да се изясни географския произход на т.н. европейски хуни. Тези данни, колкото и оскъдни да са подкрепят мнението, че ядрото на тези племена произхождат от източносибирския район на Алданските планини и руслото на р. Алдан, където от дълбока древност живеят местните тунгусо-манджурски племена. Ако Атила и Авитохол са едно и също лице, дали началото на прабългарите, то следва че рода български е смесен - индо-европейски и от части,сибирски или тунгуски. Но, това не е доказано!


Иван Т. И.
 кн. "Език, произход, история и религия на прабългарите".






Гласувай:
30


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Моето мнение за хуните!
06.12.2014 20:17
Това е военно - икономическо сдружение на племена, а не етнос или на български - народност Дело на гения на Атила, прозрял слабостта на загниващите империи И затова с неговата смърт този съюз бързо изчезва
Иначе на Каталунските полета от двете страни се бият германци например- от страната на Рим и от страната на Атила
Парадокс?!
Поздрави, Тони!
цитирай
2. raders - ??? Всъщност, кое е вярно? Цитир...
06.12.2014 20:21
??? Всъщност, кое е вярно? Цитирам:

" Част от хуните, под ръководството на Денгиз(Чингиз-хан) се заселва в района между р. Прут и река Днепър, която на техния хунски език наричат Вар. В 469 г. "

И още нещо:

У этого термина существуют и другие значения, см. Чингисхан (значения).
Чингисхан
монг. Cinggis qayan.png
YuanEmperorAlbumGenghisPortrait.jpg
1-й великий хан Монгольской империи
1206 — 1227
Предшественник: Создание государства
Преемник: Толуй (регент)
Угедей

Рождение: ок. 1155 или 1162
Онон
Смерть: 25 августа 1227
Место погребения: Место захоронения неизвестно
Род: Борджигин
Имя при рождении: Тэмуджин (Темучжин)
Отец: Есугей
Мать: Оэлун
Супруга: Бортэ
Хулан
Есугэн
Есуй
Дети: сыновья:
Джучи, Чагатай, Угедей, Толуй, Кюльхан, Харачар, Чахур и Хархад
дочери:
Ходжин-бэги, Цэцэйхэн, Алангаа, Тэмулэн и Алдуун
Чингисхан на Викискладе
Чингисха́н (монг. Чингис хаан [tʃiŋɡɪs χaːŋ], собственное имя — Тэмуджин[1][2], Темучин[3], Темучжин[4]; ок. 1155 или 1162 — 25 августа 1227) — основатель и первый великий хан Монгольской империи, объединивший разрозненные монгольские племена; полководец, организовавший завоевательные походы монголов в Китай, Среднюю Азию, на Кавказ и Восточную Европу. Основатель самой крупной в истории человечества империи со смежной территорией[5].

После смерти в 1227 году наследниками империи стали его прямые потомки от первой жены Бортэ по мужской линии, так называемые чингизиды.

И т.н...

Та значи имаме разминаване с около 800 години. Да не би малко да грешите с този "Денгиз - Чингиз" ?


цитирай
3. raders - Чудя се защо трябва да внасяме бъ...
06.12.2014 20:34
Чудя се защо трябва да внасяме бъркотия в хаоса, след като не можем да докажем нищо? Просто липсва достоверна информация. Каква ще да е тази "могъща и културна империя" след като не е оставила никаква информация за себе си /нито ред/, та сега всеки се е заел да съчинява история. Само че историята не е литература. Хм...
цитирай
4. get - - Хм :))) (!) - "бъркотията" в "хаоса" са го внесли първоначално ...
07.12.2014 01:00
... "Златарски и сие", които са изплагиатствали БЕЗКРИТИЧНО, от книгата на Иностранцев, българите са хуни - Ерго, те са "тюрки" ... а по-късно ... ХАОСА СТАВА ТОТАЛЕН с писанията на:

1. юдеина американски професор, Менхен - Хелфен с категоричността му досежно, казаното от Птолемей че до (сегашната) река Прут живеят Хуни и то в края на ПЪРВИ ВЕК - опровержението му е по-скоро лексикално-граматично, отколкото историческо, досежно, как следва да се чете изписването името на този народ - неговата теза е, че четенето следва да е "куни" или "чуни" - с което се отхвърля, възможна идентичност между този народ от ПЪРВИ ВЕК и ТРИ ВЕКА по-късните "хуни", които дошли от Китай, където се срещат под етнонима "сюн-ну" ?

2. Амиан Марцелин го коментират само и единствено, сведението му за "монголоидният" външен вид на "хуните" ... а това му, твърдение: "хуните са маса-гети"(бивши) го подминават с мълчание?!

3. ... а още по-нататък в по-близко(към настоящият момент) време, историците от съветската школа, като Артамонов и Плетньова( и др.) в тежненията им да затвърдят теорията, създадена поради ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ от Арминиус Вамбери звучаща, "хазарите са тюрки !" - направиха допълнението: " ... приход булгар раньше «тюрок», Тюркского каганата. Возможно, что булгары — тюркское племя, пришедшее в Европу еще раньше, вместе с гуннами и уграми.". А угрите(за сведение) са с признаци придаващи им БЛИЗКА родственост, с тюркските народи, като също така, голяма част от тях, участва при формирането на съвременният "славянски" ВЕЛИКО-руски народ :((!

- Защо се е правило и прави към момента всичко това ... много просто ... за да ни изкарат, късно придошъл и поселил се, по тези географски места народ ... Но това вече, не е история а нечистоплътност в науката(спекулации) плюс ГЕОПОЛИТИКА(интереси от Вида: Москва - третия Рим ... и "Проливите", са "славянски") ... създаващо почва, за развихрянето на най-грозните производни на национализма ... шовинизъм и реваншизъм!

- С уважение!
цитирай
5. atil - Информация винаги е имало. И по този ...
07.12.2014 01:04
Информация винаги е имало. И по този въпрос и по -други. Само че вековете от които Европа излиза такава каквато е до Късното Средновековие, ги затъмняват...
Археологията намира български следи и сега, но ги броят за каквото както дойде, най-често аварски...А аварите са последните хуни завърнали се в Европа. От Централна Азия.
Хуните са потомци на източните българи, в това число и омонголените хуни, които си остават там, башкирите в българската войска атакувала Западна Европа не са монголски хуни. Омонголените хуни си остават на изток де в Манджурия, де в Уйгурия, де пък се сливат с китайците.
Никакъв хунски съюз не е имало като си вообразяват и внушават марксистките обичащи фантазиите историци. Имало е управление на Хунската династия от която са и основателите на Балканска България.
Езика на хуните е бил булгар-тюрки с привнесени манджурски думи, които с времето отпадат и езика се изравнява с местните булгар-тюркски наречия.
Чингиз хан няма нищо общо с Атила и Хунската династия. Той е от рода Бурджигин - омонголени хуни. Т.е. моголи - вълците. Прякора му е бил Синият вълк. Монголите говорели на монголски наречия а не булгар-тюркски.
Хаос няма никакъв, той умишлено се е създавал или е настъпвал от богатото воображение и мераци на разни професионални любители в науката...
Атила на древнобългарски буквално означава - Земя на конете. Т.е. това не е лично име на този владетел а прякор. Той е прибавил към името си и имет он ародината си. Поволжието било наричано от хуните именно - Атил. И дори самата река.
Името личното на този Каган е Тукай, Тук. В Унгария цяла област носи това име и отглеждат такъв сорт грозде- Токай.
Последната столица на Атила е била в днешна Германия. Отровен е с вино, след това готите започват брожения и междуособици в които били въвлечени и българи. Атила не е губил нито едно сражение, имал флот, дори мореходен ,не само за речни десанти и охрана. Имал и множество васални и съюзни територии в това число и днешна Шотландия.
цитирай
6. atil - Родословието се знае, от Дингизих ...
07.12.2014 01:14
Родословието се знае, от Дингизих има запазени артефакти, има и надпис на булгар тюркски език върху един от тях.
Атила е имал трима преки наследника трима сина. Единият бил убит, другият се скарал с брат си - Таниш и се отделил с малка орда(съюз на родове), но на територията на днешна Румъния бил обкръжен и разбит. Бел-Кермек(Ирник) наследил баща си и по договорка с готите(една част били васали на българите и били закарани в Западна Европа от Приднестровието, но там се съюзили със съплемениците си срещу българите) се изтеглил с подчинените му хора към долното течение на р.Днепър. Западна Европа отпаднала от властта на Хунската династия, но останалата и част - не!
След това имаме още офанзиви на запад и на юг. И римляните продължили да бъдат данъкоплатци на българите. Последна разправия с германците имал Омуртаг заради едни славяни и земите им, но тя завършила в наша полза, без славяните някой да ги пита за нещо...(те искали да се отделят от България и да отидат в рамките на Франкската империя...)
цитирай
7. atil - Материала е доста обстоен, но пак ...
07.12.2014 01:17
Материала е доста обстоен, но пак показва, колко са боси българските историци по въпросите на собствената си история..Където би трябвало да са с едно ниво над чужденците.
Дано за в бъдеще нещата да се променят.
цитирай
8. tres1 - atil казваш
07.12.2014 02:28
...колко са боси българските историци ... Ами нали трябва да знаят езици та да могат да схванат за какво става дума. Колцина от тях знаят китайски та да ползват источниците им. Същото е и с индийския, че и арабския. А там /в тези источници/ може доста да се намери за българите, кога и къде са живяли, с кого са граничели и т.н. Странното е, че в тях българската цивилизация се сочи като по-древна от тяхната, а тяхната съответно е по-възрастна от тюркската. Тогава за какви българи от тюркски произход може да става дума. Нямало факти, че българите в онези времена не са били мелези с дръпнати очи. Ще им се на някои да е така - ДА, ама НЕ. В китайските пирамиди не се намират мумии с дръпнати очи, а такива на европеиди. /как ли са им се дръпнали очите в последствие?/ В Индия има подобие на великата китайска стена, но със странното име "Кумбалгарх" /защо ли?/ Колко време трябва да мине та резултатите от експедициите тършуващи в тези райони на света станат всепризнати? Нашите мастити учени кога ще започнат да проявяват интерес към тях и ще започнат по-трезво да осмислят назубреното от техните букварчета и помагала ползващи предимно съчинения без картинка от т.н. византийски хронисти, които в голяма част от тях са обратното на обективни, когато става дума за българи.
цитирай
9. get - @ 8. tres1 - atil казваш ... повтаря БЕЗКРИТИЧНО казаното от татарите, те пък цитират, казаното от ...
07.12.2014 15:15
... роССнаците?
- А ето какво ни казва живелият през 7-мо столетие поет, родом от Анатолия, Георги от Писида?

"В старо време РАЗБУНТУВАНИ, СЪБРАХА СЕ:
Словенин с Хун и Скит с Българин,
Мизиец със Скит едно мислеха,
ЕДИН ЕЗИК (!!?) и едно място имаха.
Бидейки ОБОСОБЕНИ и ОТДАВНА съединени
ЕДНА война срещу НАС водеха." - Някакъв коментар ... може и литературен анализ :)) !

- За(към) всички (ни) въпрос! - Са ли ИМАЛИ ЕДИН ЕЗИК и ЕДНА ЦЕЛ ... тези късно-антични народи - Както твърди "гъркът"? Какъв ли ще да е бил ... тоест от/към КАКВА ЕЗИКОВА ОБЩНОСТ ще да е бил този език(е принадлежал) ? - тюркска, фино-угорска, семито-гръко-арабска ... или ... европейска, с релациите м/у скито-сармато-авестийско ... бих добавил и трако-илирийско езиково семейство?
- Втори въпрос: Къде ли първоначално, Ще да се е появил този "народ", като е въвел в употреба/заговорил Европейският "прото-език" ? В ... Китай(Ордос), Индия, Централна Азия ... Урал-прикаспие ... или Балкано-Анатолийският регион ?!

- Поздрав на всички!
цитирай
10. atil - Имаме едно елитно училище, средно в ...
07.12.2014 16:02
Имаме едно елитно училище, средно в София. Гимназия за класически езици. Оттам излизали качественни кадри. Но там се занимават с гърци, римляни и славяни - основно. А с българи кога?!
Атил с татари не се занимава, по същота причина не се занимава и с македонисти - те не се интересуват от българи и българската история. А целите им са обратни.
Аз съм фен на българските източници, и ги слагам на първо място в градацията за достоверните сведения за българската история.
Сведенията на всякакви чужденци, колкото са по-достоверни, толкова по-се приближават или съвпадат със автентичните сведения на нашите автори.
"Един език" има сама древното учение, наричано днес условно "шаманистика", то по цялото земно кълбо в същността си е едно - без различните общности(например австралийски аборигени и скандинавци) да са имали исторически връзка през последните три хиляди години...
Седемте народа, бащите на днешните европийци от самото начало са говорели на седем езика. Но всички се наричали - булгари, защото в мир и бран живеели под един владетел и под едно знаме с вълча глава на него...
Ако Кубрат по политически причини не беше наложил този древен етноним за име на държавата, днес вообще можеше да няма българи. И щеше да стане както с множеството древни народи "изпарили се и изчезнали"....
Забележителна е заслугата на Аспарух и потомците му обаче, зашото чрез тях това древно и първично име стигна и до 21-я век!
За Китай е така да, китайците пъдят учените и не ги пускат да работят там...Подобни номера правят и руснаците, те напоследък усилено крадат древна българска история.
От Гърция всичко може да излезе...Гърците, и преди и сега много подробности са знаели , но ги крият или изопачават.
цитирай
11. tres1 - Печалната истина
07.12.2014 16:39
Днешната печална картина е резултат от драстично нарушаване на основните постулати на древните. При нас е запазен "съединението прави силата", но доста преди и по-важен е бил : - "Да не се позволява никога на силата да властва над разума". Ето сега резултатите са на лице. Силните гордо оплюват нас малкото носещи името българи и съвестта им си е много добре. Другите като нас трохи разпилени се чудят кого от роднините да заплюят та белким на съвестта им олекне поне. Враговете ни пък се радват като котка на мишка в капан /щото знаят, че нямаме избор/ Ето защо е добре да гледаме и назад, за да знаем какво ни очаква напред.
цитирай
12. tres1 - Ами...
07.12.2014 17:03
Колкото до росснаците get - там картинката е къде по-ясна. Ами ... Техният княз Владимир дето ги е покръстил от къде се пръква? Как "забравят" , че златното съкровище намерено в Малая Пересчепина е не на някакъв предводител на дивашко племе и не кой да е а главният държавен глава на българите Кубер, който междувпрочем е християнин и съимператор на Источната Римска Империя /сега втълпена като Византия/ И не кой да е а именно неговият брат е създателят на Киев. И не от Цариград са получили християнството, както разправят /тръбейки, че днес те са третият Рим/. Пак пусти мераци за големи глупаци да бъдат империя. Не са осъзнали още, че империята е една провалена исторически форма на държавно управление.
цитирай
13. get - @ 12. tres1 - Ами ... до росснаците (!) - Да вземем, да прочетем - Какво пишат руските историци ...
07.12.2014 17:50
... за самите РОССнаци - изписвайки етнонима визирам населението на Централна и сев. източна Велико-Русия ?
Ето какво пише за генезиса на това население и земи В.О. Ключевский(1841 - 1911), професор от Московския университет и Московската Духовна Академия, приемник на С.М. Соловьов на катедрата по Руска Руска история в Московският университет(?):
""… ВеликоРуССкое племя… было делом новых разнообразных влияний… притом в краю, который лежал вне старой коренной Руси и в ХII в. был более инородческим, чем русским краем… ФИНСКИЕ племена ВОДВОРЯЛИСЬ среди лесов и болот ЦЕНТРАЛЬНОЙ и СЕВЕРНОЙ России ЕЩЕ В ТО ВРЕМЯ, КОГДА ЗДЕСЬ НЕ ЗАМЕТНО НИКАКИХ следов присутствия СЛАВЯН.
… В области Оки и верхней Волги в XI- XII вв. ЖИЛИ три ФИНСКИЕ ПЛЕМЕНИ: мурома, меря и весь.
Начальная КИЕВСКАЯ ЛЕТОПИСЬ довольно Т-О-Ч-Н-О ОБОЗНАЧАЕТ МЕСТА ЖИТЕЛЬСТВА ЭТИХ ПЛЕМЕН: она знает мурому на нижней Оке, мерю по озерам Переяславскому и Ростовскому, весь в области Белоозера. Ныне в центральной Великороссии нет уже живых остатков этих племен; но они оставили по себе память в ее географической номенклатуре. НА обширном ПРОСТРАНСТВЕ ОТ Оки до Белого моря мы встречаем тысячи НЕРУССКИХ названий городов, сел, рек и урочищ. Прислушиваясь к этим названиям, легко заметить, что НЕКОГДА НА ВСЕМ ЭТОМ пространстве ЗВУЧАЛ ОДИН ЯЗЫК, которому принадлежали эти названия, и что он родня тем наречиям, на которых говорят туземное население нынешней Финляндии и ФИНСКИЕ ИНОРОДЦЫ среднего Поволжья, мордва, черемисы." - Цитата е по «Исторические портреты», Москва, 1990 год, стр. 41.

- Тук не говорим за Киевска Рус ... която в същността си е пост-българско образувание възникнало след гражданската война м/у старо-българите проживявали тогава в При-Кавказие-Азовие ... и близко родствените им хазари!
- Което население росските юдофили, постоянно се стремят да изкарат пост-образувание на Тюркският каганат? Но последният е създаден много по-късно и от чуждо(нам)/неевропейско ... предимно угро-тюркско и финско население!?
цитирай
14. hepyy - НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!
09.12.2014 12:14
КАК ЩЕ СИ ОБЕСНИТЕ ФАКТА ЧЕ ПОВЕЧЕТО НАШИ ИСТОРИЦИ СА БИЛИ ПОСЛУШНИЦИ НА СССР И НЕ СА ПРИЗНАЛИ ТРУДОВЕТЕ НА д-р ГАНЧО ЦЕНОВ. А ИСТОРИЯТА КОЯТО УНИЩОЖАВА БАЧИ ЗЕЕВ СЛЕД 09.09.1944год. ЗАЩО И ДНЕС НАШИТЕ ИСТОРИЦИ МЪЛЧАТ ЗА ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.
цитирай
15. andri - Произходът на европейските хуни.
13.12.2014 15:52
Заслужава доверие сведението на Прокопий (VІ в.), че хуните произхождат от кимерийците.
При обзора на късно-античната епоха модерните учени приемат Прокопий като стандарт на историческите сведения, но незнайно защо това негово известие, че хуните произхождат от кимерийците, е пренебрегнато от просвещенско-модерните учени
През VІ в. Прокопий,пише:
„Зад сагините живеят много хунски народи. Простиращата се оттук страна се нарича Евлисия,крайбрежната й част, както и вътрешността е заселена от варвари чак до така нареченото „Меотийско блато” и до река Танаис (Дон), която се влива в „блатото”. От своя страна то се влива в Евксинския Понт (Черно море). Народите, които живеят там в древността са се именували кимерийци, а сега се наричат утигури.......В древността огромен брой хуни, които тогава наричали кимерийци, живеели по тези местности, за които стана дума, и един цар стоял начело на тях. После над тях властвал цар, който имал двама сина, от които единият се казвал Утигур, а другият – Кутригур. Когато баща им починал, двамата си поделили властта и нарекли поданиците си по свое име. И по мое време едните се наричаха още утигури, а другите – кутригури.." И така, според Прокопий, пост-кимерийци са били ония хуни, които през втората половина на ІV в. нападат готите
Явно той е убеден, че хунското нашествие през втората половина на ІV в. (около 363-375) на запад от Азовско море, е извършено от тези кимерийци - кутригури и утигури, а когато след краха на Атиловата държава към 460 г. те се върнали от запад на изток, според Прокопий, кутригурите заселили земите от градовете Херсон до Боспор, а утигурите били на изток от Дон до сагините.




цитирай
16. get - @ 15. andri - Произходът на европейските хуни.
13.12.2014 19:32
1. Византийският учен и писател Йоан Цец (1110–1180) пише:
И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби
и заедно с тях Ахил, синът на Пелей,
и на Тетида, дъщерята на философа Хирон,
водейки войска от хуни-българи-мирмидонци,
на брой две хиляди и петстотин…
2.
Константин Манаси (XII в.) описва делата на египетския фараон Сесострий (Сенусерт III – XIX в. пр. Хр.). Един от подвизите на фараона е представен така:
На хуни прочее дари земята асирийска
а парти назва хуните, това ще рече скити.
И победител се завърна в деветата година.
Заграби всички в Азия държави и народи
3.
Освен това хуните са отъждествявани с:
- масагетите
- царските скити
- кимерийците
4.
Филосторгий в своята “Църковна история”, писана между 425 и 433 г., поставя знак за равенство между хуните и неврите ... неврите са скитски народ, описан от Херодот като обитаващ земите в северната част на Скития
5.
племето на хуните, за което древните писатели са осведомени твърде малко, обитава отвъд Меотийското блато по посока на Ледовития океан по Амиан Марцелин
6.
Когато започнало смесването на езиците, великанът Менрот се преселил в Евилатските земи, наричани Персия. Неговата жена Енет му родила двама сина, Хунор и Мадяр, от които водят началото си хунският и маджарският народ. ... от хрониста Симон Кеза, придворен секретар на унгарския крал Ласло IV Кун (1272–1290)
7.
Скоро, както Орозий предава, племето на хуните, най-страшното със своята жестокост, се опълчило срещу гетите. От ДРЕВНИТЕ ПРЕДАНИЯ научаваме ... Йордан “Гетика” (писана около 550 г.)
8.
“Хрониката” на Иполит, писана преди 325 г ... изписано Ουεννοί.
9.
Анонимния римски хронограф от 354 г. ... Хуните са споменати след траки, бастарни, илири, македони, гърци, лигури и истри, а след тях са дауни (Dauni), япиги (Iapigii) и колабри (Colabri).
10.
... Има още четири сведения ... от начало на наша ера, които няма да коментирам !

- Но "Златарско и Ко", преписвайки от Иностранцев ... ни изкараха "хуно-българи" - ерго тюрки?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6191393
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29478
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930