Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2016 21:42 - САЩ се разпада! Новият многополюсен свят взриви "Новия световен ред"!
Автор: doktora757 Категория: Политика   
Прочетен: 10151 Коментари: 2 Гласове:
18

Последна промяна: 08.05.2016 21:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           САЩ СЕ РАЗПАДА! Новият многополюсен свят ВЗРИВИ Новия световен ред!

От Пею Благов на 08.05.2016Без коментар

 



Краят на Ялта и Потсдам дойде. Днешните реалности се различават кардинално. Фигурите на глобалната сцена се раздвижиха отново. През 2016 г. светът ще навлезе в нов етап от своето развитие с формулата „Новият свят срещу Новия световен ред“.

На планетата започва напълно нова партия. От една страна САЩ нарушиха всички досегашни договорни политически и военни основи на световната стабилност с техния Нов световен ред. От друга страна Русия и Китай се противопоставят с идеята за изграждане на глобален Нов съюз, към който ще могат да се присъединят всички държави и народи, ориентирани към интересите на своите граждани и реализацията на техните права.
image

САЩ бързат в двете основни посоки – създаването на трансатлантическото и транстихоокеанското търговско партньорство, като нови контролни органи над света.

В средата на април САЩ съобщиха, че Транстихоокеанското партньорство /ТТР/ е сформирано. Първият етап е завършен. САЩ създават антикитайски търговски доларов съюз на най-големия световен пазар в Тихия океан. Той, заедно с европейския проект за Трансатлантическо партньорство /TTIP/, трябва да изменят архитектурата на световната търговия в полза на фалиралата американска икономика.

Неведнъж съм казвал, че външната политика е икономическа политика, а икономическата политика е външна политика.

Китай противодейства и излиза на предни позиции в Южно-Китайско море и в Тихия океан. Опитва се да прокара и Коприненият път с неговата сухопътна и морска връзка към Европа.

В Европа при пълна секретност напредва и договарянето на Трансатлантическото търговско партньорство, което ще превърне континента в колония на САЩ и ще я ликвидира окончателно, като позиция в геополитиката.

След загубата на Украйна Русия е в много трудна позиция. От гледна точка на класическата геополитика тази загуба е непоправима. Но от гледна точка на днешния свят и глобалната системна криза, Украйна, като страна-банкрут, е маргинална и не е нужна никому. Тази фигура е пешка и е само инструмент на САЩ между Европа и Русия.

Промени се и политиката на Москва спрямо Украйна. Путин никога няма да окачи на неукрепналата руска икономика такава тежест с нейните проблеми, създадени от САЩ, Германия и Полша. Те искат точно обратното – да я окачат на шията на Русия, за която важното сега е Украйна да запази неутралитет и стабилност на транзита. За САЩ и НАТО целта е обратната – Украйна да влезе в НАТО, на нейна територия да си появят бази и евентуално ядрено оръжие, да се спре транзита, т.е. връзките между Русия и европа.

Това беше първият тайм. Сега започва втори, много по-опасен и непредвидим.

Така стигам до споменатото погребение на Ялта. 71 години след договореностите на ялтенската конференция САЩ ги погребаха окончателно. За съжаление това стана в страната, която спечели най-много от Ялта и от Потсдам – Полша. Именно в нея американски военни единици ще бъдат дислоцирани на източните й граници. Въпреки Ялта и въпреки споразуменията СССР-САЩ от 1989 г. 4-те хиляди американски и британски войници, танкове, БТР-и, ракети в Полша ще означават взривяване на основите на следвоенната европейска и световна стабилност.

Това става в Европа, която има огромни проблеми – кризата, бежанците, референдумът в Англия за ЕС, чийто резултати трудно могат да се предвидят, финансовата катастрофа в Гърция, Испания, Португалия, Франция, Германия и т.н. Ще се засилва кампанията срещу Меркел, ще расте влиянието на Мари льо Пен във Франция и центробежните тенденции в Шотландия, Каталуня, Корсика, Бастия. НАТО ще продължава да пълзи на Изток и да придвижва ядрено оръжие в същата посока, което е нарушение всички договорености от началото на 90-те години в сферата на контрола на оръжията и въоръжените сили.

Европа и светът навлизат в напълно нов етап, в който вече няма договорна основа за избягване на локални и глобални военни конфликти.

Това е началото на краха на западната капиталистическа цивилизация и краят на Американския век, който вместо да продължи 100 години, продължи точно 1 година, т.е. до 11 септември 2001 г. – събитията в Ню Йорк, след което се превърна в агония. Това е началото на истинския постамерикански ХХІ век, който ще има коренно различни параметри. Това е началото на Първата глобална Велика депресия, краят на Новия световен ред и началото на Новия свят, който ще се изгражда през целия текущ век.

Разбира се, еднополюсният свят никога не е бил повече от една обикновена метафора. Реално САЩ нито в един ден не успяха да постигнат унищожително превъзходство над останалия свят. Но не става дума за „закриването“ на САЩ и дали те ще паднат до втора или трета лига, още повече, че в момента никой не бърза да ги измества. САЩ сами се изпратиха в нокаут и сега висят безпомощни на въжетата на ринга. И няма кой да хвърли кърпата на ринга.

Дали САЩ ще издържат, дали ще се разпаднат като единна държава, дали ще станат някаква територия с особен визов режим? Тези въпроси на пръв поглед са лишени от смисъл. Но в днешния свят е натрупана твърде много материална мощ и много малко смисъл.

Тази икономическа, политическа и социо-културна криза, в която се оказаха САЩ, е край и на цивилизацията, която знаем.

Ще започне съвършено различно устроена реалност, която няма да има нищо общо със сегашните понятия. Не става дума само за преход от еднополюсен към многополюсен свят, тъй като реално първият въобще не успя да се появи. Става дума за новия цивилизационен модел, или както се казва парадигма, която вероятно ще лежи извън конфликта капитализъм – социализъм, а в нещо ново, неизвестно и непроучено.

Светът се намира на прага на преход към нова техно-промишлена и социо-културна система. Основата й ще бъдат създаването на нови технологии, превишаващи ефективността на днешните решения стотици пъти, на открития на нови принципи във фундаменталните науки и пренасянето им в различни сфери на човешката дейност.

САЩ нямат шанс да царуват в света. Техният елит няма необходимия цивилизационен код. Няма програма. Америка е болна цивилизация, израснала на пусто място, без история и корени, присвоила си правото да експериментира със съдбата на други народи.

Днешните САЩ нямат собствена вътрешна логика за развитие. Това е криза на цялата система, по-точно на нейното пълно отсъствие.

Сергей Лавров написа, че Русия иска нова европейска архитектура и докато не се появи нов стабилен политически ред няма да може да се говори за мир и стабилизация в Европа и света.

От момента, в който САЩ разбраха, че хватката им над света отслабва, излязоха от Договора на противоракетната отбрана, извършиха две вълни от разширението на НАТО, разпалиха оранжевите революции, строят споменатите две търговски групировки. За какво сътрудничество с Русия и Китай може да става дума щом като по цялата линия върви остра конфронтация.

След преврата в Украйна ситуацията в Европа стана много опасна. Заради това Москва започна подготовката на нова външнополитическа доктрина за общуване със и в света – алтернатива на американския Нов световен ред.

Става дума за три основни въпроса – за желаното социално устройство, за новата универсална идеология и за създаването на нов съюз, модел за устройството на Новия свят.

Започва нов епичен сблъсък – Новият свят срещу Новия световен ред.

image

САЩ СЕ РАЗПАДА! Новият многополюсен свят ВЗРИВИ Новия световен ред! добавена от на 08.05.2016
Всички статии от Пею Благов →

   



Гласувай:
21



1. dalida - Свръх производството на държавите,водещи в св.икономика е "ябълката на раздора"
09.05.2016 08:14
Ако американската икономика изхвърли 50% от роботите в заводите си и върне работната сила на човека в производството, само след година - две, икономиките ще клекнат и ще се върнем в 20 век, когато имаше работа за всички хора и нямаше толкова голяма престъпност. Свръх производството на продукти направи богатите свръх богати, а от там тръгва и лакомията за още и още богатства които се "складират" някъде - там са офшорните зони. Американският народ живее на кредит, САЩ непрекъснато печатат нови и нови пари за да не фалират. Обама е само кукла на конци, както Меркел и др. "лидери", те са пионки в ръцете на свръхбогатите капитали в офшорните зони. Почти всеки терористичен акт се финансира от офшорка. Защо бяха всичките тези военни действия в Ирак, Палестина, Афганистан, Сирия - от къде Америка има пари да финансира тези набези? Обама ходи по света и сее омраза ("черните" винаги са мразели "бледоликите")! Това трябва да спре!! Този терор (тази дискриминация) трябва да спре!!
цитирай
2. tikoev - Да се разпада шибаната илюминатска ...
09.05.2016 13:29
Да се разпада шибаната илюминатска "държава"!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: doktora757
Категория: Други
Прочетен: 5046499
Постинги: 508
Коментари: 1949
Гласове: 3338
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031