Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2018 16:08 - Мутант в чинията
Автор: modernotorobstvo Категория: Политика   
Прочетен: 2523 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
,,Какво трябва да бъде идеалната стока, от производството на която може бързо да се спечели? Тя трябва да бъде нужна на потребителя - тогава ще се продава добре, независимо от ситуацията в страната. Стоката трябва да има легенда - която експлоатира една или друга висша идея - здраве, религия, любов към животните и пр. Продуктите от соя притежават всичките тези качества..."
Цитат от рекламата на оборудване за производство на соеви продукти.

Спомнете си през последните две десетилетия в България каква теза се налагаше в средствата за масова информация - колко са полезни за здравето соевите продукти (соево мляко, соев кашкавал, соево месо и пр.) и те се предлагаха във всеки диетичен магазин, пък и в обикновените маркети.
Първо място в света по производство на ГИ-соя е САЩ. Но първо място в света по употреба на ГИ-сия заема твърдо Русия. Каква е причината за това, като се знае, че страната не спада към държавите, които традиционно употребяват соя. Може би руснаците лековерно се доверяват на твърденията за ,,целебността" на ,,нормалната" и генетично променена соя и пологовно спазват соевата диета.
Вероятно не е така.
Разгадаването на феномена е лесно - руснаците употребяват соя в огромни количества и във всякакъв вид, дори без да се досещат за това, защото ГМ-добавките се съдържат в почти всички хранителни стоки на пазара. Не е ли така и с българския потребител? Нима не е ясно, че ГМ-добавки се съдържат във всички салами, наденици, луканки, шунки и пр. шумно рекламирани в СМИ хранителни стоки, които дори не могат да се нарекат ,,храни".
В началото на 90-те години в Русия, както и в България, се роди нов отрасъл от ,,хранителната" индустрия - производството на аналози на хранителните стоки. В основата на отрасъла залегна соята. За да ,,подобрят" местните и млечните продукти, производителите използваха натуралната и генномодифицирана соя. Под ,,подобряване" производителят разбира да се пести натуралният компонент (примерно месо и мляко), като се смени с ГМ-добавки (соев протеин), които са по-евтини и като цяло произведеният продукт е по-евтин. Днес соевите добавки присъстват в месните и млечните произведения на много, дори водещи производители и в България. Избройте имената на най-известните български фирми, Белла-България продължава нагло да рекламира по електронните медии своите кренвирши и наденици ,,Леки", кренвирши ,,Сачи", шпек тип народен ,,Леки"... производителки на месо и месни продукти и няма да сбъркате, ако кажете, че употребяват в продукцията си ГИ-соеви съставки.

В момента има повече от 500 вида ,,хранителни продукти", в които натуралната основа е сменена със соев сурогат. Целта на вкарването им в продукта е поевтиняването на производството за сметка на по-скъпия естествен компонент. Повечето производители лъжат, като твърдят, че соевите буламачи придават допълнителни хранителни свойства и високи вкусови качества на храните.
Твърди се например, че по съдържание на белтък 1кг. соя е равен на 3кг. говеждо меси или 80 кокоши яйца. Може и да е така, но растителният белтък едва ли може да змени животинския? Но че в натуралната соя присъства вещество, което е пагубно за щитовидната жлеза, едва ли някой днес споменава. Този факт е известен още от 50-те години. Нека да си припомним в саламите и шунките от соцвремето в България имаше ли соя? Дали нашите ,,партийни и държавни ръководители" нямаха представа за вредата й върху здравето?
Белтъчините в ГИ-соята са хибриди от бактериални и растителни организми, те са принципно нови белтъчини, затова не могат да бъдат причислени нито към растителните, нито към животинските - те са растително-животински белтък от живот - но растение.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Този ,,универсален" белтък в един момент от полезен може да се превърне в патогенен и това зависи от най-малката промяна в аминокиселинния състав в организма. Да се предвиди как ще се държи вграденият ген в бъдеще, е много трудно.
Всъщност спекулациите по повод факта, че соята е богата на белтъчини, я направи популярна за кратко време сред вегетарианците и сред хората с ниски доходи. В соята наистина се съдържат малко повече белтъчини в сравнение с другите бобови култури, но истина си остава фактът, че соевите продукти са бедни на протеин, защото в нея се съдържа особен фермент, който потиска активността на белтъчините и ферментите, необходими за усвояването й. Термичната обработка на соята не убива този фермент. Освен това употребата на соя в храната може да доведе до хронична неспособност да се реусвояват аминокиселините. А това води допълнително до нарушения в организма на човека.
Свойствата на соята да взаимодейства с ферментите и аминокиселините в организма може да доведе до печални последици аз главния мозък, д-р Уайт и колегите му от Хавайския център за изследвания предполагат, че изофлавоните на соевите продукти се проявяват чрез взаимодействието с тирозинкиназозависимите механизми, които осигуряват оптимална структура и активност на хипокампа (област от мозъка, който участва в обучението и формирането на паметта).
Нормално е в хипокампа да се открива голямо количество тирозин-киназа. Но изофлавонът на соята съдържа вещества, които намаляват скоростта на химическите, включително и ферментативните реакции, или ги потискат. Въздействието на ГИ-соята върху тирозин-киназата в хипокампа може да блокира дълговременната памет.
Освен това Националният центът по токсикология в САЩ през 1997г. е установил, по-точно е потвърдил, резултатите от по-ранни изследвания през 1959г., че изофлавоните на соята разрушават щитовидната жлеза.
През 1996г. британският Департамент по здравеопазването предупреждава, че изофлавоните са опасни за детския организъм и бременните жени.

Днес американски и английски учени окончателно са установили, че изофлавоните оказват антиестрогенно действие, което влияе на менопаузата при жените.
Д-р Стенли Бас, на когото обичат да се позовават адептите на ,,здравословното" ГИ-хранене, в своя многостраничен труд, след претенциозни и не много ясни обосновки за полезността на соевия сурогат, накрая пише:
Макар че влиянието на соевите продукти върху здравето на човека още не е изучено, но вече с увереност може да се каже, че продуктите от соя са здравословна храна..
Доктор Бас не е единствен в своите лошо обосновани твърдения за полезността на соята.
Подобни писания има и в българската преса.

Коментари на специалиста
ГМ-компонентите могат да предизвикат непредсказуеми промени в самата природа на нашата храна. Гените на бактериите, вирусите и насекомите, които никога не са влизали в човешката храна, сега са ,,вплетени" в нея. Никой не знае безопасно ли е това. Генното инженерство не е безгрешна наука. Учените могат, без да се стремят към това, да променят генома на растенията, в резултат на което могат да възникнат невиждани по-рано белтъчини със съвършено неизвестни свойства
Джон Фаган, професор по молекулярна биология,
Maharishi University of management Fairfield, lowa

Дългосрочни изследвания, проведени в азиатски страни, които имат традиционно соево меню, са установили, че мъжете които постоянно употребяват соя (поне два пъти седмично), имат по-големи нарушения в главния мозък, за разлика от онези, които никога не са използвали соеви продукти или са ги употребявали рядко. 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: modernotorobstvo
Категория: Политика
Прочетен: 901899
Постинги: 953
Коментари: 345
Гласове: 711
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031