Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2019 19:31 - Полицейското насилие във Франция ескалирa
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 14.12.2019 19:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Кабинетът на Макрон се опитва да смаже социалните протести в страната с всички средства

Размазаната глава, която видя доктор Лоран Тинес на операционната маса напомня на хирурга за инцидент от тежка автомобилна катастрофа. Лекарят от Безансон в източна Франция лекува протестиращи работници, "жълти жилетки" или просто минувачи, които са станали жертви на полицейското насилие, което залива страната от месеци. "Сред пострадалите има хора, чиито очи са били избити от гумени куршуми", казва др. Тинес. Степента на насилие може да се види от статистиката на журналиста Дейвид Дюфрес: 25 души са загубили очи, пет ръце си, а стотици са сериозно ранени. Повечето от жертвите са демонстранти, но Дюфрес също така изброява над 100 журналисти, 46 непълнолетни и 70 случайни минувачи, които са били ранени от палка, граната или гумен куршум.

 „Това държавно насилие над хора, които демонстрират заради социалната си права, трябва да спре“, казва хирургът Тинес. След интервюто той показва рентгенови снимки на жертви, които колегите му са изпратили: снимки на черепи с дупки и смачкани, окървави лица на хора.

Тези дни стотици хиляди фланцузи отново излизат на улиците, за да демонстрират срещу антисоциалната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. Доктор Тинес се опасява, че много хора отново ще загубят ръцете или очите си. Че тежко въоръжената френска полиция отново ще използва без задръжки гумени куршуми и заслепителни гранати срещу демонстрантите. В края на ноември Министерството на вътрешните работи официално обяви голяма поръчка за нови гумени куршуми. Те се изтрелват с над 300 километра в час. "Ударът им върху тялото е толкова тежък, все едно  20-килограмов блок от бетон се пуска върху главата на човек от височина един метър" пояснява хирургът. Но и това не е всичко, полицията използва и зашеметяващи гранати, за да разпръсне демонстранти. А взривовете им са толкова силни, че спокойно могат да откъснат чевешки крайник, което вече няколко пъти се е случвало до сега.


Накратко: Франция днес е в извънредно положение. Движението на влакове е парализирано от протестиращи машинисти. Следващият вторник учители, диригенти, сметосъбирачи, медицински персонал и пожарникари ще стачкуват в цялата страна. Те искат да предотвратят антисоциалната пенсионна "реформа" на неолибералния кабинет на Макрон, която предвижда да се работи по-дълго за получаването на по-ниски пенсии от сега.

Хирургът, както и много други, вече се страхуват да демонстрират. Журналистите също са заплашени в работата си. Миналата седмица бе тежко ранен един турски фотограф: защитният му шлем беше разбит от заслепителна граната, едното му око пострада сериозно. Тази седмица двама бъдещи репортери от престижно училище по журналистика в Лил, Северна Франция, бяха арестувани когато снимаха насилствена полицейска операция. "Право на журналистите е да правят снимки", писа по този повод университета им. Недопустимо е ограничаването на тези основни права. Свободата на печата във Франция сериозно пострада след протестите на "жълтата жилетк" - страната вече е едва 32-та в класацията на Репортерите без граници.
Французите до неотдавна се гордееха с Френската декларация за правата на човека от 1789 г. и с либералната си родина. Но поради голямата пропаст между това схващане и държавното насилие, документирано хиляди пъти в интернет, то отдавна вече не отговаря на реалността. Новата офанзивна доктрина на полицията дълго беше игнорирана или умишлено премълчавана в медиите. Въпреки че хората виждат лицата на жертвите на жестоки сблъсъци по телевизията, мнозина не искат да признаят, че всъщност това представлява нова политика на държавно насилие срещу демонстранти. А въоръжените органи на реда се оправдават, че протестиращите първи били проявили насилие, че жертвите са провокирали полицията и в крайна сметка те сами били виновни за случилото се. И това при положение, че демонстрантите за разлика от полицията не са въоръжени.

Правителство на Франция, както между другото и на останалите страни от ЕС, осъди насилието срещу протестиращи в Русия и Хонконг, но не каза до сега нито дума за ексцесивните действия на френската полиция. В медиите за това се пише рядко. "Те не искат да признаят, че Франция направи авторитарен обрат", казва хирургът Тинес. В продължение на три десетилетия той лекува жертви на насилие в операционната си зала, а днес все по-често ранени демонстранти. "Никога до сега не съм виждал толкова много хора, тежко пострадали от държавно насилие, както през последните няколко месеца", допълва той.


Всичко започна с това, че все повече хора участваха в протестите на "Жълтите жилетки", започнали през ноември 2018 г., достигайки до 250 000. Тогава някой започнаха да хвърлят камъни, дървени барикади бяха запалени, а снимките от пострадалата Триумфална арка обиколиха света. Макрон изпадна тогава явно в паника, че може да изгуби контрол и нареди насилствените мерки.
  Правителството задейства всичките си налични средтсва срещу следващата голяма демонстрация на 8 декември 2018 г. "Атакувайте ги с всички сили, независимо от последствията, прогонете ги, това ще сплаши демонстрантите," така в. Льо Монд, една от малкото критични медии, отразяващи събитията, цитира полицейски командир. В центъра на Париж плъзнаха бронирани танкетки, арестувани бяха над 1000 души, повече от 100 бяха ранените, а четирима души загубиха зрението си от полицейските куршуми. Това бяха 20-годишен студент, театрален работник, шофьор на автобус и 26-годишен графичен дизайнер. В края на деня Макрон похвали служителите на "реда" в туитър за "тяхната смелост и професионализъм".
Това беше преди една година, а списъкът на жертвите при демонстрациите става все по-дълъг.  Дюфре показа снимки и видеоклипове на очевидци за всяка една жертва на полицейската вакханалия в свой документален филм, ката Министерството на вътрешните работи дори не противоречи на неговите цифри. Филмът му доказва също, че полицейското насилие често ранява невинни хора и случайни минувачи. Подобно на Адриен, 23-годишен, който беше ударен от гумен куршум в главата едва на втората демонстрация в живота си на 29 декември 2018 г. Младият мъж дълго време след това се бори за живота си, 5 дни беше в кома. Днес той казва с крехък глас в интервю по радиото, че се страхува да напусне домът си. Младежът страда от все по-силни епилептични припадъци и много вероятно ще умре от кървене в мозъка. Белегът от ударът с гумен крушум се простира по цялата лява страна на главата му.


 Не напразно ръководителката по правата на човека в ООН, Мишел Бачелет, сравнява ситуацията в днешна Франция с положението в авторитарни държави като Судан. "Загрижена съм от насилието срещу протестиращите във Франция и Судан", каза тя неотдавна.


Тагове:   Франция,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4823067
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031