Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.05.2019 05:17 - Да си спомним за Георги Духтев
Автор: dalida Категория: Регионални   
Прочетен: 569 Коментари: 2 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Интервю с внучката на Георги Духтев - първия архитект и озеленител на бургаската морска градина

"........А какво трябва да знаят бургазлии ли? Тук се пишеха най-различни неща, че бил роден в София, че бил завършил Първа мъжка гимназия и т.н...

- Всъщност, той е роден във Варна, нали?

- Да, роден е във Варна. Но родът му е от с. Шипка. Неговият баща е бил опълченец, сражавал се е на връх Шипка. Явно е бил доста деен, защото след Освобождението го назначават за пристав във Варна. Там се жени за Балаши Георгиева, а дядо ми се ражда 1885 г. на 7 август.
Между другото, видях, че някой е видоизменил биографията - че десетгодишен бил останал сирак - не, той остава сирак на 4-5 години. Защото баща му страшно е мразел турците и на всеки празник на полицията е завардвал целия квартал. И който турчин мине оттам, бил наказван с десет тояги на голо. Един път минава турският консул. Няма значение, че е консул - и той отнесъл тоягите. След което дядо Михаил излиза един ден на обход и повече не се връща.
Прабаба ми остава с малкото дете на ръце и е принудена да си търси работа. Намира я в Евксиноград и така дядо ми се озовава в царската резиденция. И още от съвсем малък проявява невероятна любов към ботаниката, която продължава и в гимназиалните му години. 

Завършва гимназията във Варна, като всеки ден ходи от Евксиноград дотам и обратно пеша, придружаван от едно нюфаундлендско куче, подарено на цар Фердинанд от богат грък.
Фердинанд е бил много добър ботаник. Един ден се разхождал със свитата си из парка в Евксиноград, който вече е бил напълно уреден, вдига някаква тревичка от земята и пита как е латинското наименование на растението. Дядо ми го казва, защото никой друг не знае и така - второ, трето...пето растение и царят остава впечатлен. Решава да го прати да учи паркоустройство и казва на дядо да учи езика.
И сядат управителят на парка с дядо ми да мислят за кой език става дума. Защото по това време е имало само три такива висши учебни заведения в Европа - по едно във Франция, Австрия и Германия. Решават, че става дума за Франция. Сяда младият Духтев да учи френски и след една година „Ваше величество, той владее перфектно френски...". „Ама какъв френски - учудва се Фердинанд - аз ще го пращам в Австрия!" И се налага дядо ми да учи и немски.
Когато завършва гимназия с отличие, заминава за Австрия, там завършва и се връща в Евксиноград. Защото това е била задачата - да се подготви българин, който да поеме парка в резиденцията.
Но дядо ми, като всеки млад и талантлив човек, е искал да направи нещо ново, нещо свое да сътвори и чува за Бургас - че тук има желание да се направи градина и пристига през 1910 г. После идват войните, жени се за баба ми, после идват децата.

- Всъщност Морската градина е първото голямо дело на арх. Духтев?

- Да, по това време е бил току-що завършил човек на 24-25 години. На практика избягва от Евксиноград, с което си навлича гнева на Фердинанд. А той никак не е бил безопасен!
Избягва именно от стремеж да създаде нещо ново, красиво. Изоставя удобствата на Евксиноград и приятния, уреден живот. Пренебрегва близостта и благоразположението на височайшата особа, за да дойде в малкия тогава Бургас и да направи нещо хубаво за хората, което виждаме, че и до ден-днешен е съхранено и радва. Естествено, и за да изяви себе си като специалист.
Мисля, че би трябвало и това да се оцени, особено в днешното време, когато обръщаме внимание най-вече на материалните облаги и какви лични дивиденти ще извлечем, а не какво ще оставим за хората....."


Всичко за Бургас на едно място : https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Vnuchkata-na-suzdatelya-na-Morskata-gradina-Dyado-mi-si-e-navlekul-gneva-na-Ferdinand-159929?fbclid=IwAR1lD437GrnHbjUC8Yvz1TXsIu-mpUFD6ME-_ApXdMoZqsC1YBW65w1FYeI



Гласувай:
9



1. dalida - Тези спомени са по повод - всеки, който иска да работи в чужда държава, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да знае езика на народа.
27.05.2019 05:29
И заради тези чужденци, които си мислят, че като инвестират в България, не са длъжни да знаят български език. А, трябва да говорят езика на народа, където искат да инвестират, да отварят заводи, цехове, фабрики или вагазини, кабинети - и са длъжни да спазват законите на тази държава.
цитирай
2. tera - Интересна история :)
30.05.2019 15:39
Но от друга стана е излязъл доста неблагодарен, нали затова са го пратили да учи в Австрия, заради грдината на Евксиноград.
Трябвало е да има договор, да си отработи там образованието. Фердинанд ако е искал е можел после да му стъжни животеца.
В интерес на истината Морската градина на Варна е по-хубава от Бургаската.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6199877
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930