Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.01.2015 17:18 - Влагата - враг на здравето!
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 4721 Коментари: 4 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                
                                     МУХЪЛ, ВЛАГА, КОНДЕНЗ
                  ( живеем в ледниковата епоха, в по-лек режим )


                               image


Често се задава въпроса: Какво толкова е лошо на изпълнението, след като толкова години и милиони пъти до сега е практикувано? Защо сега се говори за дефект, за нещо, което преди години беше нормално?  Отговорът е прост: в последно време страшно много се промени начина по който се строи. Изискванията за уплътненост на „опаковката“ на една сграда са се увеличили многократно и вече разглеждат дори миниатюрни фуги, които с просто око не могат да се забележат. Това налага полагането на много по-големи усилия при уплътнителните работи за да се отговори на новите изисквания. Липсващата в днешно време обмяна и циркулация на въздуха, покачва неимоверно влагата във въздуха в помещенията, тъй като топлият и влажен въздух не се подменя с по-сух и студен.
Специален случай: маза през лятото
Образуването на мухъл в мазата обаче, не произтича от неправилно проветряване. През лятото, при висока влажност на въздуха и горещини до над 35°С, топлият и влажен въздух прониква през отворените (с цел проветряване) прозорци в относително студената маза и кондензира по студените повърхности и образува идеална среда за развитие на мухъл.

ВЛАГАТА ОТ ВЪН
Влагата кондензира много често и върху повърхности в жилището, които не се достигат от затопленият от парното въздух: зад шкафове, ракли и гардероби, които стоят плътно до стената. Ако тази стена и също така външна стена, ситуацията се влошава многократно. Най-простият метод да се предотврати образуването на конденз е проветряването. При него „отработеният“ въздух се подменя с пресен. Това не означава нищо друго, освен, че относителната влажност на въздуха бива понижена. Стайният въздух поема вода по време на пране, къпане, миене, готвене, дишане и потене. Посредством проветряването се транспортира навън влажният въздух и се подменя със сух въздух от вън. Нормално ние живеем при температура от 21°С и 55% относителна влажност на въздуха.

КОНДЕНЗ
Конденз по повърхността на строителните елементи
Въздуха винаги съдържа в себе си определено количество на газообразни водни пари. Процентното съдържанието на водни пари във въздуха се нарича относителна влажност на въздуха и може да бъде различно висока (20%, 50% и т.н.). При постоянно количество на водните пари във въздуха и покачване на неговата температурата относителната влажност на въздуха намалява. Същото важи естествено и в обратният случай – при намаляване на температурата на въздуха, относителната влажност на въздуха се увеличава. В един момент тя достига 100%. Това е момента в който водните пари се превръщат в течност. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бързо се достига до това състояние. Всички познаваме този ефект, когато се извади бутилка от хладилника и тя за кратко време се покрие с капчици вода. Тази вода идва от въздуха около бутилката, който се охлажда от нея и не може повече да задържи съдържаща се в него влагата и я отдава на повърхността. Същият ефект се наблюдава, когато топлият въздух в помещението попадне върху студена повърхност – както например в мазата или при неизолирани или недостатъчно изолирани строителни елементи.

Когато влагата идва отвън
Влагата прониква отвън в повечето случаи когато нещо счупи, запуши, скъса или не е направено както трябва. Това може да е изместена или повредена керемида или пропускащ плосък покрив. Често прониква дъжд през цепнатини и отвори на връзките на комините или покривните прозорци. Един запушен или повреден улук е в състояние за много кратко време да наводни фасадата. Пукнатини във фасадата са уязвими при странични дъждове и постепенно овлажняват стената все повече и повече, с което топлоизолационният ефект намалява драстично. Това води до изстиване на вътрешните стени до такава степен, че влагата и мухълът по тях са програмирани. Много опасни са малките течове в тръбопроводите, когато са на такова място, което не се вижда и когато останат дълго време неоткрити. Сполучливо овладени течове и овлажнявания също могат да имат по-късно неприятни последици, ако подовите покрития и изолация не са изсушени внимателно и правилно. Малко влияние има собственика при наводнение на мазата. За да се предотврати появата на мухъл след това, трябва обаче възможно най-скоро след това да се започнат мерките по нейното подсушаване. Много често причината за мухъл в мазата е лошо направена хоризонтална и периметърна хидроизолация на фундамента.

ВЛАГАТА ОТ ВЪТРЕ
Влага от външни влияния
1. запушени или неуплътнени улуци 2. изместени или повредени керемиди 3./4. дефектни връзки с комини или тавански прозорци 13. течове от водопроводи или канализация 14./18. липсваща или повредена хоризонтална хидроизолация срещу просмукваща се капилярна влага 16. наводнения, спукани тръби, приливни дъждове 17. липсваща или повредена (периметърна) хидроизолация на подземните стени 21. странични дъждове и течаща вода в биоактивната зона (започва 50 см под земята и се простира във височина до 40 см над почвата)
ЖИЛИЩЕТО
 Влагата в жилището изглежда е един от най-големите проблеми за голяма част от хората в днешно време. При това сама по себе си тя не е опасна – опасен е мухъла, който намира идеалната си среда за развитие по влажните  стени, подове и тавани. Той предизвиква болести по дихателните пътища, алергии и кожни заболявания. За да не се стига до там – влагата трябва да остане навън или колкото се може по-скоро да бъде отведена там.
В жилищата има такива помещения, които са подложени на постоянна влага и въздействие на вода – бани, душ кабини, кухни, тоалетни, перални, санитарни помещения и др. Всички те обикновено са декорирани и облицовани с различни видове керамични плочки, които обаче сами по себе си не осигуряват нужната хидроизолационна защита. Това прави полагането на хидроизолация под облицовката задължително. Основните изисквания към нея са: да бъде устойчива на постоянна влага, сигурна, еластична и не на последно място – да се обработва и полага бързо, лесно и без допълнителни разходи.
Проникналата зад плочките влага води до редица проблеми. Стените и елементите на съседните помещения са просмукани с влага и благоприятстват развитието на мухъл, плесени и микроорганизми. Покритията по стените, подовете и таваните се разрушават. Появяват се неприятни миризми и тъмни петна в съседните помещения. Домът губи своя естетически вид и жизнената среда в него става некомфортна и нездравословна.
Критичните места в тези помещения са вертикалните и хоризонтални ъгли. Напуканите фуги и неправилно изпълнените уплътнявания около отводнителните детайли и дренажни системи позволяват проникването на влага и вода в слоевете под облицовката, което води до трайни увреждания по нея.
През зимата, студеният външен въздух съдържа много по-малко влага от вътрешният. Поради факта, че веществата с различна концентрация се стремят да изравнят тези разлики, водните пари във вътрешният въздух се опитват да преминат навън. Тя преминава през фугите във обвивката на сградата отвътре навън. В даден момент преминаващият навън въздух се охлажда до такава степен, че не може повече да задържа повече намиращата се в него влага и тя кондензира. Тази точка се намира обикновено в топлоизолацията около рамките на прозорците. Ако проникналата влага не може да премине през конструкцията и да достигне външният въздух, започва просмукване на изолацията с влага – образува се студен термо-мост, който води до появата на мухъл.

ТЕРАСИТЕ
Керамичните покрития, с които балконите най-често са покрити, не осигуряват достатъчна защита. Влагата и дъждовната или снежна вода проникват под плочките и през фугите и при замръзване разрушават покритието. Задържането на влага освен, че предизвиква появата на неприятни миризми и замърсявания, води и до сериозни увреждания на основата в резултат на корозията причинена от замръзналата вода.
Върху терасите оказват влияние различни фактори - дъжд, слънце, индустриални газове, отопление и вентилация на сградите, човешка дейност и други. Всеки от тях може да причини различни поражения, които да доведат до проникване на вода в жилищните помещения. Най-голямото натоварване за терасите, особено когато са покрити с керамични облицовки и са разположени над отопляеми помещения, идва от големите температурни колебания (достигащи до над 100°C) и линейните разширения, които те предизвикват (около 1-2 мм на всеки 1 м). Много критични са и водните натоварвания, на които е подложена терасата - проливни дъждове, натрупващ и топящ се сняг. Замръзването и размразяването на водата в порите на материалите (керамични покрития, фугиращи смеси, лепила за плочки и др.) рязко намалява дълготрайността им и ги разрушава.
Животът на една тераса зависи основно от качеството на нейната хидроизолация. Тъй като с течение на времето системата се износва и уврежда (механически или в следствие на климатичните колебания), за увеличаване на нейната ефективност и живот се препоръчва изпълнението на двойна хидроизолация. Изключително важни са и детайлите при връзките с бордовете и стените, отводнителните системи, коминните тела, окабелявания и др., имащи отношение към правилното хидроизолиране на покрива. Освен надеждната хидроизолация на терасата, в системата задължително трябва да бъде вградена и качествена топлоизолация, която да предпази пемещенията под нея от прегряване през лятото и изстудяване през зимата.




Гласувай:
20


Вълнообразно


1. dalida - живеем ли в ледниковата епоха?
23.01.2015 17:39
АЛЯСКА
Температурите могат да се задържат под нулата повече от шест месеца в годината. Понякога температурите падат до (-40) °C. Летата са къси и хладни. Продължават от един до три месеца. Само в много редки случаи Alaska North America subarctic температурите достигат до 25 °C. Заради малката продължителност на лятото, почвите, които са замръзнали в дълбочина през зимата не разполагат с достатъчно време за цялостно размразяване и за това се размръзява само повърхностния слой.
АНТАРКТИДА
Антарктика е най-студеното място на Земята. На 21 юли 1983 г. в района на руската станция "Восток", в източната част на континента, е регистрирана температура -89,2°C - най-ниската измервана на Земята въобще (става въпрос за температура на въздуха). Температурите достигат минимални стойности през зимата между -80°C и -90°C във вътрешността на континента и максимални между 5°C и 15°C около брега през лятото (сезоните там са "наопаки" -- лятото е около Януари). Слънчевите изгаряния често създават здравословни проблеми, понеже снежната повърхност отразява почти всички ултравиолетови лъчи които попадат върху нея.
СИБИР
В Оймякон, Якутия е измерена най-ниската температура в Северното полукълбо, -71,2°C. Това е и най-ниската температура в постоянно обитавано населено място. Само в Антарктида са измервани по-ниски температури.
ТАЙГАТА
Климатът е умерено хладен. Характеризира се с дълъг зимен период и късо сравнително топло лято. През пролетта по-голямата част от тайгата се наводнява от топящите се ледове на течащите реки, докато устията им остават покрити. През лятото част от почвата се заблатява, а през зимата се заледява.
Годишнaта температурна амплитуда е в диапазона от - 40° С до 20° С. Средната лятна температура е 10° С. Средното количество валежи е от 300 до 900 mm годишно. В някои райони може да надвиши 2000 mm.
АРКТИКА /ЛЕДЕНАТА ШАПКА НА ПЛАНЕТАТА
Северният ледовит океан, известен още като Арктически океан, е разположен предимно в района, ограничен на север от Северния полярен кръг и наричан Арктика.Климатът е арктичен. През зимата (януари-април) над Арктика се разполага област с високо атмосферно налягане (Арктически антициклон), а през лятото се формира област със сравнително ниско налягане. През всеки сезон откъм Атлантическия океан проникват циклони, които носят със себе си облачност, валежи и ветрове със скорост 15-20 м/сек. Над Северноевропейския басейн целогодишно съществува Исландския минимум (област с най-ниско налягане в океана), а над Гренландия се намира максимума на атмосферното налягане. През Северноевропейския басейн преминават множество циклони, които причиняват промени във времето, обилни валежи и мъгла. Температурата на водата през зимата е от 0°С до -4°С, а през лятото - от 0°С до 6°С.
цитирай
2. dalida - Един от начините да се избавим от влагата е изолациите
29.01.2015 22:25
мнението на един познат
инж. Александър Манушев
Какво е EPS, XPS, Стиропор, Fibran, Neopor, Polystyren, Полистирол и т.н?
Различни материали могат да се използват за намаляване на топлинните загуби от външните стени на жилището. Те могат да бъдат пенополистироли, каменна вата, стъклофибърна вата и др. Тук ще обърна внимание на някои факти само около първата група – пенополистиролите.
Полистирен (Polystyrene) или Полистирол е нефтен продукт - ароматен полимер и една от най-широко използваните в индустрията пластмаси. Произведен за пръв път през 30-те години на миналия век от BASF днес той е навсякъде около нас под формата на чаша за безалкохолно, еднократна самобръсначка или кутийка на CD.
Най-важното свойство на полистирола, обаче е възможността от него да се добива стабилна пяна с над 95% съдържание на въздух – пенополистирол. Това става при смесването на полистирола с екструдиращ или експандиращ агент под въздействието на гореща пара. Получената пяна лесно се формува в големи кубове, които след втвърдяването си се режат на плочи с подходяща дебелина и форма. Те имат малко обемно тегло, много ниска топлопроводимост (0.028 – 0.045 W/m.K), голяма устойчивост и дълготрайност.
EPS – или експандиран пенополистирол е най-често използванаия за фасадна топлоизолация материал. Спецификата на формуването (експандирането) на пяната води до образуването на множество малки затворени сферички, плътно подредени една до друга. Така образуваната отворена структура позволява частично преминаване на газове или пари през нея. Това е важно при фасадната топлоизолация и затова този материал е предпочитан. В същото време е възможно и насищането с вода на материала при което той може да загуби голяма част от топло изолационните си качества, поради което за някои специфични приложения се използват и други материали, като Екструдиран пенополистирол например. Експандирания пенополистирол (EPS) е широко известен като Стиропор. Styropor всъщност е търговска марка на BASF, но подобно на много други е придобила популярност като общо название за EPS. Най-съществената характеристика при избора на EPS изолационни плочи трябва да бъде тяхната плътност. В пряка зависимост от плътността на пенополистирола е неговата механична якост, също така дълготрайността му и не на последно място по-ниската топло проводимост. Обикновено предлагания фасаден пенополиститол е с плътност от 12 до 30 кг/м3, като препоръчително е да се използва такъв с плътност най-малко 15-18 кг/м3.
XPS – или Екструдиран пенополистирол е материал получен по друга технология от същия изходен продукт – полистирен. При втвърдяването на екструдирани япенополистирол се получава хомогенна пяна с микроскопични затворени въздушни джобчета. Така получения материал е непропусклив както за водата, така и за водната пара. Плътността на XPS обикновено e по-голяма от тази на EPS и е в границите 30-100 кг/м3. По голямата плътност, както и водонепропускливата структура определят и областите на приложение на XPS – конструктивни елементи подложени на по-голямо натоварване, както и места с непрекъснат контакт с вода и влага – мазета, цокли и др. Поради широкото разпространение на XPS за фасадна топлоизолация на компанията Fibran, то тази марка е придобила популярност у нас като общо название за XPS, въпреки че този материал се въвежда в строителството от компанията DOW много по-рано.
NEOPOR - Неопор е търговска марка на BASF за експандиран пенополистирол с добавени графитни частици, които придават характерния му цвят. Neopor EPS има същата структура като фасадния стиропор, но съдържанието на графит позволява допълнително намаляване на топлопроводимостта, което го прави един от най-ефективните материали за фасадна топло изолация.
цитирай
3. djem - Ако жилището се санира отвътре, влага няма да се образува,въздуха ще се изсуши от нагряването от отоплителите
29.01.2015 23:52
Политиците и монополите измислиха санирането. Както през 2006 измислиха че ще има повишаване на цената на имоти и повечето фирми се втурнаха да строят. истината обаче излезе наяве през 2008 г,когато апартаментите се продаваха на килограм.

Ето какво казва един строител за санирането:

Известно е основното свойство на EPS - сублимира. Под сурдинка се споменава, че за предпочитане е да се ползват външни покрития в светлата гама, защото иначе сублимацията протича много скоростно. Именно по този повод, а не друг, беше измислен и EPS с графитно покритие на топчетата.

От друга страна сублимация при XPS не се наблюдава, а и затворената му клетъчна структура го правят и по-качествен материал и оттам и по-скъп.

Т.нар. "дишане" на стените е измислено (а не открито) от служители на Баумит и вменено чрез съответни "научни" публикации с цел - максимално завземане на пазар и нищо повече.

Реално с едно отваряне и затваряне на вратата на което и да е помещение за 24 часа се обменя в стотици и дори хиляди пъти повече въздух, отколкото през "дишащите" стени. А ако отворите и прозорец да се изхвърлите фаса (какъв грозен пример, сори) съотнотношението отива съвсем в небето.
И така - в ползването на EPS вместо XPS има само една причина - по-ниската цена. Всичко останало е в полза на XPS.

Стените не дишат,защото нямат дробове. "ДИШАНЕТО" е просто трик на фирмите да си направят оборота, защото всички бои, материали които "дишат" всъщност си е чиста ИЗМАМА.

А санирането е ПОЛИТИЧЕСКА ИГРА на президента и доближените му строителни фирми. Единствено в България се разпостраняват такива нелепи ЛЪЖИ. Това са начините да се осигурява работа на безработните и фирмите пред фалит. Колкото до закона - проект за задължителното саниране знаем от политиците - закони се създават за да бъдат нарушавани. Щом политиците ги нарушават, защо и ние народните маси да не ги последваме. Все пак те са нашите избраници нали.Трябва да ги следваме - те нарушават законите, ние - също.

Освен това това което правят строителните работници т.н. "саниране" с 5-6см.стиропорни плочи си е майтап. Истинското саниране се прави с цел задържане на топлината у дома, затова инжинерите казват - санирайте с 15см. топлоизолационни плочи, за да сте на топло през зимата и на хладно през лятото. В Европейските страни (запада) хората санират домовете си по съвсем друг начин отвън, а вътре е с фибран, гипскартон или слама вместо вата, за да запушат и запазят топлото по-дълго време. Не се заблуждавайте че, ватата не гори и не се мокри. И гори, и се мокри, ако е нападната от мравки, насекоми, мишки - това е идеалното място за развъждането им.

Изобщо и обобщено - санирайте си стаите отвътре с минимум 3, 4 или 5см. плътен стиропор и ще стоите на топло през зимата и на хладно през лятото без да включвате вентилатори или климатици, особено ако около вас съседите ви топлят през зимата.
цитирай
4. rouzy - изолации, конденз, влага
30.01.2015 01:58
ВЛАГАТА и КОНДЕНЗ - идва С ГОТВЕНЕТО, ОТ КУХНЯТА И СУШЕНЕТО НА ДРЕХИГЕ ВЪТРЕ ВКЪЩИ.
ГОЛЕМИТЕ ПРОЗОРЦИ ВКАРВАТ СТУД В СТАЯТА ЗАЩОТО СТЪКЛОТО ПРОПУСКА ВЛАГАГА ОТ ВЪН.
Само да спомена, че при голяма остъклена площ, не помага почти никаква топлоизолация на стени. Не напразно дедите ни са слагали малки прозорци на градените с плет и кал къщи.
ЕPS с 30кг/м3 издържа до 30 без промяна в състава си, докато XPS с 70кг/м3 издържа до 100 години без да се издъни. Конденза се получава при срещата на топъл и студен въздух, дъжд,сняг по прозорците отвън и влагата от вътре на стъклата се появява мъгла или капчици вода. Избърсвате прозорците, пускате топлото или отваряте прозореца и конденза изчезва. Той е временно явление и не е опасен за вашето здраве, но влагата и мухъла оказват влияние на костната система,като ревматизъм на костите.
„Химическите компании, които продават полиуретанова пяна, я рекламират като екологична и устойчива, но с това те демонстрират наглост, равна само на тази на производителите на цигари и въглища. Разбира се, ако вярвате в “чисти въглища”, пяната може да бъде именно нещото, което търсите. Но ако не вярвате на тютюневите „учени“, че цигарите не водят до пристрастяване и че въглищата могат да бъдат екологични, тогава пяната няма място във вашия дом“.

Ето някои от неговите аргументи против полиуретановата пяна:

*Съдържа опасни токсични съставки
*Отличава се с неприемливо висока опасност от пожар
* Държи се зле като бариера за парите, не позволява на дома да диша
*Ужасно хигрофобна
* Слаб и непредсказуем контрол на въздуха
* Негъвкава и склонна към напукване
* Прекалено се свива
*Трудно е да се идентифицират и ремонтират пробивите
*Спадащи термоизолационни свойства

Според Левенсон, полиуретановата пяна съдържа редица химически съединения, които водят до излъчването на отровни вещества във въздуха. Други вещества от нея са канцерогенни, т.е. причиняват рак, или в най-„добрия“ случай предизвикват алергични реакции. Някои пък създават смущения в ендокринната система. Най-леките ефекти от вредните съставки са раздразненията на кожата и дихателните пътища.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156760
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031