Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.03.2015 14:47 - ПРОЛЕТТА ДОЙДЕ, АЛЕРГИИТЕ - СЪЩО
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 1619 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


     Климатикът пълни болниците с пневмонии през лятото
  


Хората подценяват климатиците и затова боледуват, и стават  пациенти болниците след това.


Хремави ли сте вече?

Дори когато сме на почивка в хотел, използваме климатик, за да регулираме температурата в помещението, но много често той се превръща в развъдник на бактерии, предупреждава директорът на Институт по микробиология към БАН проф. Христо Найденски.

“Много са причинителите на респираторни инфекции и всички те биха могли да попаднат в климатичната инсталация. Делят се на три големи групи - на вирусни агенти, бактериални агенти, някои плесени и гъби, които обитават околната среда. Бактериалните причинители са съпътстващи и те циркулират целогодишно. Това са пневмококи, хемофилос пневмоние, легионела, която напоследък доста нашумя и редица други причинители на респираторни инфекции”.....


Климатикът ни разхлажда през лятото, но той е коварният причинител на тъй наречената климатична пневмония - особено уязвими са продавачите в големите търговски вериги и служителите в банките, както и всички, които не мърдат от офиса. Негова жертва падат предимно пушачите и всички хора, които стоят директно под духалката. Това твърди д--р София Ангелова, пулмолог и главен асистент в Специализираната болница за лечение на белодробни болести "Св. София".

- Доколко климатиците разнасят и вируси, тъй като те всъщност въртят мръсния въздух?

- Не само вируси, а гъбички, хвърчат различни алергени, една част от хората кихат, кашлят, очите им сълзят, разнасят и атипични бактерии, каквато е легионелата. И знаете случая за легионелозата - през 1976 г. в Пенсилвания се събира американският легион и се оказва, че около 230 души се разболяват, една голяма част от тях умират и вече на следващата година се установява, че причината е именно легионела пневмофилаq причинена от климатиците.

И то, заразяването става в един огромен хотел с климатици, тъй като бактерията намира благоприятна среда за живеене в климатика. И филтрите са едни от тези благоприятни среди в климатиците. И тогава, когато се пусне климатикът, се завихрят всички тези бактерии и попадат във вътрешната среда, в която живеят и работят хората.


- Вие имате ли климатик вкъщи?

- Вкъщи имам климатик на балкона, той е остъклен. И когато е много горещо, пускам климатика, отварям вратите на детската и холната врата и този студен въздух се разнася из къщата и охлажда, но не духа пряко върху нас. Докато той духа, никой не стои на балкона, защото там става най-студено.

- Климатикът също ли вреди, когато се ползва за отопляване?


- Той страшно много изсушава въздуха, въздухът изсушава лигавицата на дихателните пътища. Особено ,когато има някакъв проблем със запушен нос и се налага да дишаш през устата, това става причина за нощна кашлица от сухия въздух през нощта. И затова трябва задължително с влагомери да се определя влажността на въздуха - тя трябва да бъде до - 50-60%. Иначе вреди на дихателните пътища.



още тук: http://petel.bg/Profesor-ot-BAN--Klimatitsite-sa-razvadnik-na-bakterii__78848





Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6197796
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29481
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930