Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.08.2015 10:28 - РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ КОНВЕКТОРИТЕ АДАКС И ЕЛДОМ /цена и вид
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 39374 Коментари: 4 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                ЖЕСТОКАТА РЕКЛАМА НА КОНВЕКТОРИ АДАКС


унищожава слабата реклама на българските конвектори Елдом.


Никъде няма такова нещо - всеки бг - сайт за ел.уреди да рекламира чуждото производство и да пренебрегва собственото си. Няма такава държава, която да оправдае подобни действия от страна на рекламодателите.


С какво чуждите конвектори са по-добри от българските? Да видим разликите и приликите: 1. Българските конвекторни печки за отопление: - вид на конвектор Елдом - подобен на Адакс, Гламокс или Нео. - големина (зависи от мощността) на конвектор Елдом - подобен на Адакс и неговите разновидности.Големината зависи от предназначението на конвектора за помещението, което ще отоплява. Всички конвектори са с различна големина, мощност, и всеки от тях е предназначен за определен обем въздух(кубатура на помещението), което ще се отоплява. - Материалът от който са направени и двете марки - Елдом и Адакс - външен вид - ламарини, отвътре - алуминиев нагревател, Х-образен, не ръждясва, с дълъг живот на употреба. - И двата вида Елдом и Адакс - се представят като уреди за отопление с различна мощтност предназначени за различни по големина (кубатура) помещения.


ЕЛДОМ - удобна външна облицовка, модерна и съобразена със съвремените изисквания на европейските страни. Направен от неръждаеми материали, които му осигуряват повече време да работи без проблеми. В началото на производството му имаше отрицателни мнения,че ламарините пукат при пуск на работа отопление. В последствие (една година по-късно,от началото на производството му) серията произведена от марката Елдом, вече не издава пукотливи звуци. Безшумен, практичен, икономичен - икономията се състои в това, че по-малко енергия използва, ако помещението е добре изолирано от студа от вътре и вратата не се отваря често. Уреда е снабден с електронен термостат, и когато уреда се включва по-рядко, осигурява тази икономия на ток и разбира се много зависи от нагласената температура (нормално за една стая се приема 21-22*С). Ако, помещението е отворено (както са модерните домове) един такъв уред с малка мощност не би могъл да отоплява равномерно навсякъде. Това правило важи за всички отоплителни уреди, не само да българските.

Дали Елдом е безшумен - безшумен е доколкото човек възприема шума индивидуално. Всеки човек различно приема шума. А, по принцип, всеки ел. уред особено отоплителните, издават един малък специфичен шум, когато реотаните загряват. Пукането едва се усеща, но много чувствителните рецептори в ушите чуват и дори кихането на мухата. Затова по отношение на шумни ли са реотаните на ел.уредите, бих казала, че абсолютно всички отоплителни уреди са шумни. Дори и бойлерите, когато са включени да отоплят водата, шумят, тихичко, но, шумят. Много е важно, отоплителния уред, за да отопля равномерно помещението в което е поставен, трябва да отговаря на площта, която ще отопля. Т.е. не можеш да сложиш в стая с размери 33 кубика конвектор предназначен за 20 кубика. Защото конвектора просто няма никога да изключва автоматично, няма да икономисва ток, няма да отоплява равномерно и няма как домакинът да е доволен от него. Веднага ще се появят в интернет пространството отрицателни мнения за този конвектор, като по този начин се направи една отрицателна реклама на уреда, което не е правилно. Виновен за това е единствено собственика на уреда, че не се е съобразил с площта, която иска уреда да отоплява.

Затова, когато човек купува такива уреди за отопление, трябва да се съобразява с помещението в което ще слага този уред. Ако помещението е 33 кубика ( примерно - 3м х 4м х 2.80 м) на уреда е записано обема който трябва да затопли за определено време. Обикновено един такъв уред с мощност 1500w, е подходящ за отопление на помещение до 33 кубика. Ако, помещението е открито (с отворени врати или няма врати между стаите), то тогава конвектора трябва да е двойно по-мощен, от порядъка на 2500w или повече, за да е полезен.


    Забелязала съм, че климатиците с ниска мощност не могат да работят нормално в големи помещения. Не говоря само за отопление, но и охлаждането не е качествено. Конвекторите са на същия принцип направени - колкото мощността им е по-висока, толкова и функциите които изпълняват са по-качествени. Повечето климатици, с които собствениците им се хвалят в интернет са с мощност между 3500w и 5000w. При конвекторите това правило също е залегнало в редовната им употреба.


АДАКС - този уред за отопление, макар и да се води норвежки, се сглобява във заводите на Литва. Може би норвежците са си изнесли производството в Литва, за да им е по-икономична работната ръка. Това обстоятелство обаче, не намаля рекламите в интернет, напротив, това обстоятелство почти никъде не се съобщава, защото не е изгодно на производителите и вносителите. Друго звучи Норвегия, а пък съвсем друго звучи Литва. Едната държава е скандинавска (Европа), а другата е в руската територия (Русия). Все още, макар и на "тихия фронт" двете територии си съперничат и не се харесват особено, а, това им отношение рефлектира върху потребителското мнение и реклами.


Адакс по нищо не се различава от "колегата" си Елдом, освен по ценовата листа. Българските ел.уреди за отопление,предназначени за вътрешния пазар, са в пъти по-евтини от вносът,който идва от Европа. По качества и отоплителни преимущества - и двете марки са подобни, и двете марки търпят подобрения в технологиите, и двете марки имат своите минуси и плюсове. Няма нещо произведено на конвейер (в промишлени количества) да е без забележки от страна на потребителите.Живеем във време на развиването на технологиите и всяко ново поколение ел.уреди е не-изпитано в домашни условия. Знаем, че лабораторните изследвания не могат да се сравняват с тези домашни условия и все пак горе- долу са съобразени с високите изисквания на съвремените технологии.


Не уредите са виновни, ако помещението не се отоплява равномерно, виновен е собственика, който не е оразмерил уреда според големината на стаята и нейната кубатура, защото когато става въпрос за отопление - се мери големината на кубатурата на помещението. (височина умножена по ширина и дължина на стаята - така се определя обема въздух, който ще се отопля с даден отоплителен уред). Всички отоплителни уреди, в това число влизат и климатиците, са предназначени за определена кубатура на помещението. Има помещения с височина от 2.60 до 4.50 м че и по-високи. Не може в помещение 20 кв.м. с височина 3 метра да се сложи уред за отопление предназначен за височина 2.60м. Кубатурите на двете помещения не съвпадат, не са еднакви, затова и отоплението е с различна температура.
  Мнението е от Тони Крумова. 27.08.2015г.



Гласувай:
14


Вълнообразно


1. golden - Няма разлика особено голяма между конвекторите
27.08.2015 16:01
Ще споделите ли малко опит в цените на сметките.
Мойте са 200-280 лева на месец през зимата. 2 бр. по 2000W, 1 бр. - 1000W + 1 за баня 400W + бойлер, готварска печка и осветление. а, в най студеното като падне Т* минус 10 и повече, сметката ми набъбва с 100лв отгоре.
Комшийката е с 2 бр.Адакс и при нея същата работа, харчат си конвекторите и това е. Миналата зима и двете плащахме за януари по 295 лв, я февруарските ни сметки за ток бяха ударни - по 325 лв моята, а нейната 358лв. А сега кажете - кой конвектор е по-икономичен. Бе хора, конвектора е с мощност 2000 вата, и си гори толкова, но, с прекъсване (цък - цък) както при конвенционалните климатици - колко икономия на ток да направят, след като са с мощност и то минимална - 2800 вата? Не ги слушайте ония ИНТРИГАНТИ ПО ФОРУМИТЕ - ТЕ ЛЪЖАТ повече и от македонски циганин.
Оня ден бях във форума на БГ-МАМА, какво да ви кажа - лъжат си мамчетата и прах вдигат, че като излъже в едната категория и като забрави какво е лъгала, в следващата се излага като сопол, големи интригантки са, да знаете.
Имам приятели, които се отопляват с климатици и то от сой, ама и те си плащат ток солидни сметки. То измерването не е само за климатика, в сметката влиза всичкото електричество което ползваме вкл. осветление, готвене, отопление, къпане, звънци и компютри, тунери, зарядни, рутери даже и контролните лампички се отразяват на електромера. Няма топло без пари. Няма електричество безплатно. Всичко на този свят вече струва пари. Дори и секса и платената любов. Да, и платените форумни интриганти, измислиха нов номер за зарибяване - чрез платформите за продажби в OLX и BAZAR, там пускат фалшиви реклами и като им се обадиш ти казват "съжаляваме, но артикула свърши, ще ви предложим друг, подобен на него и по-евтин. Баламурниците естествено веднага се хващат на въдицата и хоп...в кюпа. Купуват евтин, вносен уред и после тръгват по мъките - със сервизите, защото магазините пари не връщат, дори и не заменят с друга стока. Такива са им правилата. Така, че ползвате ли отопление на ток - плащате! Тези лъжжци, които ви казват че плащат малки сметки за ток, знайте, че електромерите им са манипулирани с магнити, разни уредчета и др. подобни. Глобите са големи от порядъка на 500 и 1500 лв, ако от енергото хванат електромер с манипулирана шайба, изнасят електромера извън къщата или го сменят с "умен" такъв, дето отчита и диодните лампички с консумация 1 ват/час.
цитирай
2. djem - В интернет страниците няма реклами за БГ-производства...умишлено, това е част от плана - как да убием Бг-производството планирано от старите ком.партенки...
27.08.2015 17:33
Защо цените на конвекторите за един и същ модел са различни?
Странното мислене на търговеца е това, че определя цената на база - големина и мощност на конвектора. ТОВА Е НЕПРАВИЛНО, това определение е чиста проба ИЗМАМА.ЗАЩОТО ако тръгнем по същата логика, би следвало ОБУВКИТЕ от един модел но с различни номера, от № 35 до № 37 да са с една цена, а обувки № 38 до № 42 да са с друга цена. При обувките обаче единият вид е с една цена без разлика в номерата, само различните модели са с различни цени. При обувките с по-голям номер се влага повече мателиал, докато при малките номера - материалът е по-малко нали? но цената е една и съща - както при големите номера, така и при малките номера при един и същ модел.
Докато това правило на еднаквите модели - с еднакви цени НЕ ВАЖИ при ел.уредите за отопление - конвектори, климатици. По-дългите и по-големи конвектори са по-скъпи отколкото по-късите, макар че са от един и същ модел, а вложените материали при едните са малко повече от другите и заради това са и по-скъпи!!!
Колкото до разликата между българските конвектори и тези от Латвия (Норвегия), според доста хора, такава разлика в консумацията на ток и отдаването на потлина - НЯМА.
Колкото до вида - модела и начина на приложение, според термосттата и вложената електроника в самия конвектор, определят качеството му на работа и полезното действие. Именно термостата определя температурата с която работи уреда, колкото Т* е по-ниска - толкова и сметката за ток е по-малка и...обратното.
Но, като знам колко зиморничави са част от българите и ако не се разхождат през зимата по потник и гащи в къщи, което е много некултурно и кичозно, и като надуят отоплителните си уреди до 28*С само след час - два са готови изпотени и вмирисани на пот. Що не могат през лятото на таз температура и пускат климатик да им охлажда стаята, а през зимата стоят на същата температура и не роптаят???
Тези, които искот в дома им да е супер топло (24 - 28*С) да се отопляват с климатик, печка с дърва или камини. После ще плащат луди сметки за ток, но няма да си го признаят никъде. Щото, кой ще си купи климатик, който не е икономичен и ще плаща високи сметки за ток??? По пътя на логиката нали се сещате, че никой няма да даде 1500 или 3000 лв, за климатик, който му гори 24 киловата ток за денонощие и като включи и останалата консумация електричество, накрая сметката му за ток ще удари тавана от 400 лв/месец,най-малко. Но, като знам колко са икономични нашите ползватели отопляващи се с климатици - 8 часа са на работа, върнат се към 17 часа, включат климатика за няколко часа и после към полунощ го изключват (така правят, сигурно е), и после се хвалят че плащали ниски сметки за ток.
Освен това от миналата година вече си имаме и ЛИМИТ на водата - по 3.5 кубика на човек / месец. Ще трябва да намалим къпанията, прането, поливането на цветята и градинките, готвенето (щото става с вода) пускането на водата в тоалетните (нищо чудно и да се вмиришем), т.е. лимитът е до 3.5 кубика който ще се плаща по старите цени от 1.30 лв с ДДС /кубик, а останалите над лимита се плащат по 2.40 лв/м3 с ДДС. Е...нека дупе да ни е яко с новите разпоредБи на ЕК. Нищо чудно след време да ни сложат и ЛИМИТ на тока - веднага ще се върнем към началото на 20 век - отопление на газ, парно или дърва. Всъщност в скандинавските страни и западна Европа, отоплението им е на газ, там никой или почти некой не се отоплява на ток, тока е скъпо удоволствие и се ползва само от богатите и супер богатите европейци.
Всъщност РАЗЛИКА в отдаването на топлина между конвектор, радиатор, духалка, и техните марки - НЯМА. разликата е в търговския трик - хвани будалата с яка реклама - а, после си пий ракийката с печалбата реализирана от продажбата на още един китайски боклук в повече. (в повечето вносни стоки се намират китайски реотани, тенекии, термостати, акумулатори, датчици, вентилатори, компресори и какво ли не с китайски вкус). Затова - внимавайте какво купувате и от кого го купувате, защото ментета - бол, навсякъде са още от 1997 година насам, откакто китайската народна република се настани с произведените си отпадъци (от собствения си пазар) в европейските магазини вкл. и българските такива. Хитри и умни малки човечета - китайци - завладяха пазарите в целия свят само за броени години.
В Българското производство няма китайски части, поне за сега. Забелязвам че бг-разклонители са по-скъпи, но и по-качествени, докато китайските...гърмят и още по-лошо - гърмят и уредитени включени в тях.
ПРЕДИМСТВА
- българските уреди - ако уреда не работи качествено и дава фира, можете да се обърнете директно към производителите в България и така да си възтановите разходите. Можете и да върнете стоката или ако е в гаранция, да ви я оправят или сменат с друга, но това могат само производителите не, и търговците - те нямат изгода да ви връщат пари, особено ако са некоректни.
ЕТО КАКВО ОТКРИХ ЗА РЕКЛАМИТЕ НА АДАКС
1-/ Инфо за конвекторите ADAX :: BG-Mamma
5.10.2011 г. - 15 публикации - 7 автора
2./ Засилили сме се и ние да проучваме Adax конвекторите. Дали има драматична разлика в потреблението и отоплението между ...
3. / Лъчист конвектор Да или НЕ :: BG-Mamma
4 ноем. 2014
Лъчист или електрически конвектор? :: BG ...

4./ 15 Окт 2012
Конвектори ADAX за отопление
За разлика от много други отоплителни уреди, конвекторите не променят качествата на въздуха. Те не отнемат кислорода му и не разнасят ...

5./ НаправиСам.bg • View topic - Отопление на етаж от къща с панелни ...
forum.napravisam/forum/viewtopic.php?f=10&t=36145
24.12.2011 г. - 20 публикации - 10 автора
Каква е разликата с другите подобни? ... Независимо каква марка са конвекторите, на какъв принцип са термостатите им, разхода на ...

6./ ОТОПЛЕНИЕ С КОНВЕКТОРИ ADAX - Норвегия - forum.stz-bg
forum.stz-bg › Забавна зона › Направи си сам!
26.01.2012 г. - 15 публикации - 10 автора
искам да попитам има ли някой, който се отопля с конвекторите на .... 2,5-3кв(използвайки температурната разлика на изпарение на ...
ИМАШЕ реклами за НЕМСИ, НОРВЕЖКИ, ФРЕНСКИ.....
НО, НИКЪДЕ НЕ ВИДЯХ РЕКЛАМА ЗА КОНВЕКТОРИ ЕЛДОМ - ВАРНА.
СТРАННО НАЛИ? ГОЛЕМИ ПАРИ СЕ ХАРЧАТ С ТЕЗИ РЕКЛАМИ - е, затова пък и цените им са солидни,няма вносен конвектор под 150 или 250 лв....това е цената на....рекламите, която пак бг - потребител плаща....хахахаха, така е нали?
цитирай
3. zaw12929 - Има толкова възможности за сайт...
07.09.2015 22:23
Има толкова възможности за сайтове- нека българите изработващи продукция, да ги рекламират. Не се ли погрижат сами, ако искат реализация, няма кой друг да го направи Успех!
цитирай
4. marley - Адакса е най-скъпото нещо, което се произвежда в Естония,макар че уж е скандинавски модел.
11.09.2015 22:01
знаете ли какво има вътре в Адакса? недостижимия Адакс ,който другите фирми до сто лева и повече нямало как да достигнат,глупости! Вътре в Адакс-а има обикновен нагревателен елемент какъвто има във всеки бойлер или във всяка фурна,най обикновен нагревателен елемент,който е в метална тръба ,както ако си спомняте такива има на скарите за пържоли,особеното е че колкото по дълъг панел си купите - толкова по голяма е дължината на този прост нагревател, "великата идея" в кавички на Адакс(между другото, произвеждат го в Естония) е че са наредили алуминиеви ЛАМАРИНИ по нагревателя и те правят площТа по голям, а ако сте учили за радиатори на транзистори, колкото е по голяма площта в такива случаи е по - добре.И... ии... понякога от топлината тези ламаринки се раздалечават и ако са хлабави при загряване и изстиване започват да издават пукот, който не е приятен,особено вечер, когато е по-тихо, за тази цена която го продават. А, единственото по различно е ,че блока за контрол на температурата е прекалено сложен (има много електроника и жички) и все пак не отговаря на температура измерена с цифров термометер с стаята .Интересното е, че ремонт фирмата вносител по поддръжката не прави, и предпочитат да предложат на клиента нова платка, която е 50/60лв. Електрониката не е добре изолирана, и е подложена на високи температури тримера - това е "номерът - врътка, която е терморегулатор Той представлява - пласмасово копче което е свързано с елемент евтин - струва 50 стотинки, което се нарича променливо съпротивление и вместо да ти го сменят,понеже струва стотинки, ти взимат към 50 лева и ти сменят цялата платка. ДРУГОТО Е - уж нямало движение на прах, ама стената перидично става черна , уреда движи прахта около и под себе си и я лепи за стената,така че движи прахта и замърсява. Освен всички "недоразумения" свързани с Адакса е и това че, гърлото ми съхне и ставам да пийна вода и за да не става така го слагам през нощта на такова положение, че рядко да се включва. Имам Адакс отдавна , и ви казвам истината и понеже познавам устройството не е трудно да се направи такъв уред от друга фирма,уреда е прост и елементарен и не шуми ЕДИНСТВЕНО, когато ламелите (ламаринките му) са стегнати хубаво ,но когато се разместят се чува пукане и ако навън е минус 10 градуса икономия от сметка няма, какъвто и модел да си купите от Адакса, това чудо трудно контролира температурата. Основното е - каква е външната температура, в топъл месец е икономично да, но в студен - не е така и ако съседите ви ги няма или ако сте в къща,дето всички стени са външни - цената на тока,който гори Адакса е около 360 лв за месец. А, тези "приятелчета" които плащат по 150 / 160лв.ток за месец и се отопляват с Адакси(два на брой) и не ги изключват през денонощието - да знаете че крадат ток и не плащат това, което изгарят като киловати за месеца.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156842
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031