Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
10.09.2013 16:15 - ЛЮБОВТА И СЕКСА ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА
Автор: dalida Категория: Тя и той   
Прочетен: 11177 Коментари: 16 Гласове:
28

Последна промяна: 09.04.2015 09:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                             СЕКСЪТ  през    АНТИЧНОСТТА
                                                 прелюдия в две части



image
              
Част първа.

Оказва се, че секса в древния и античния свят не е бил никакво табу. Хората активно изследвали своята сексуалност, а прастарата богиня майка постепенно била преобразена изцяло в богиня на любовта, насладата, плодородието на лозите, на съблазанта и сексуалните удоволствия.

Инстинктите определят ролевите модели в сложната им взаимовръзка с човешката психология, така мъжкия елемент постепенно измества женския и започва да доминира във всички сфери на обществото, така както и в развиващите се космогонични светогледи.

Така, гръцките и римските пантеони се изпъстрят с божествени интриги, много леещо се вино, сложни роднински взаимоотношения, секс, любов, драма и героизъм, отразяващи ежедневието на самите общества, които са ги създали. Защото боговете на обществата и народите са отражение на колективния бит и мироглед на самите хора, така, че по нрава на боговете им може да се познае културата на едно общество, на съответстващ принцип.


Гърците и римляните били известни, освен с ексцентричните си богове, със своя вкус към виното, хедонизма, оргиите, демокрацията и свободните им сексуални нрави, наред с останалите първични белези на модерната цивилизация. Сексуалността навлизала усилено в ритуалите, изкуството, архитектурата и митологията, защото ангажирала мислите на хората и възбуждала интереса им, точно така, както е и днес. Хората имали сексуални фантазии, които визуализирали в рисунки, декори, мозайки  и всякакви предмети от бита. Сексуалността и културата, изглежда, са неразделно свързани още много отдавна, под една или друга форма, явна или завоалирана. Хиляди статуйки и дървени фигурки на фалоси, любовни сцени и секс оргии са намерени и в китайските гробници и в египетските пирамиди. В Китайските провинции все още хората величаят фалуса като най-важния член за създаването на поколение, освн в Китай такива празници има и в част от Западна Европа и Ю.Америка (при "дивите" племена живеещи около р.Амазонка).



image

В антична Гърция и древен Рим, човешкото тяло се боготворяло и всички богове били облечени в красиви и сексапилни човешки тела от Зевс, бога на гръмотевиците, до могъщия Агрипа, бога на римския аквaдукт.

Отново поради повелята на инстинкта, по-силното мускулесто мъжко тяло се считало за връх на божествената симетрия, красота и пропорционалност, за разлика от женското, което, по онова време, не се възприемало за нещо толкова красиво,поради почитта на закръглените женски форми. Мъжете били възхитени един от друг и се отдавали на групови колективни ласки след вечеря, заедно със снажните момчета, които им сервирали.

В античния свят, където публичните екзекуции и първичната жестокост били ежедневие, содомията, педофилията  и изобщо всичко свързано с утоляването на сексуалните желания процъфтявало. Несъществували никакви задръжки и морални дефиниции.




Сексуалното общуване, в античния свят, било нещо повече от просто утоляване на първичния нагон, то се възприемало като акт за скрепяване на връзките и за сплотяване на групата. Поведение, което се среща и днес в животински общества на бозайници в дивата природа, а и в някои секстански общества на Америка, Индия, Европа...(само преди години имаше секс скандал във Ватикана).

Сексуалността присъствала навсякъде в културата, в изкуството, в бита, така както присъства и днес. Но, в миналото, противно на някои явно насадени по-късно в западната цивилизация представи, хората са били доста по-разкрепостени, отдадени на първично задоволяване и със силно неопределени морални възприятия.


Или дали е било така?

 Въпреки значителното влияние на Авраамските религии върху обществата по сексуалните въпроси и морала, човечеството днес произвежда в пъти повече еротични и порнографски материали, отколкото в миналото. Затова пък и хората днес са само с пет-шест милиарда повече, но от друга страна, в миналото също е имало учения, братства и общества, които са се откъсвали от общия поток на популярната култура и се установявали в строг, аскетски начин на живот.

Като обществото в Кумран, например, и разбира се всички манастири и монашески ордени. Въпреки, че днес манастирите вече не са популярни и въпреки огромната порно и секс индустрия, хората днес като цяло все пак са значително по-улегнали, с повече самоконтрол и културно развитие, особено в напредналите културно и социално държави. Ако в миналото самия император е можело да участва в някоя грандиозна оргия в мраморна зала с дузини голи тела наведнъж след много литри вино, днес такова сексуално поведение, като цяло, се възприема за скандално и неприемливо.

Този културен преход, който обществата и в частност средиземноморските народи са претърпяли се основава предимно на религията.

Юдеизмът, християнството и исляма са религии с много силно ударение върху въздържанието и конкретно сексуалното благоприличие и сдържаното поведение. Бог поставил забрана върху разюздания секс, полигамията, секса преди брак, груповия секс, алкохола и всички видове плътски грехове, на които хората се отдавали на случаен принцип от векове наред преди това. Така сексуалността постепенно била изтласкана от откритите сцени на културата, цензурирана от религията и превърната в табу.

Религията, нейния генезис, функции и развитие през историята е обхватна тема, съпътстваща културното развитие на човечеството. В един свой аспект, тя е колективен израз на пробуждащото се самосъзнание и развиващия се морал, които са в основата на всяка култура. Колкото по-висока е една култура, толкова по-високи са нейните морални критерии, самосъзнателност и самоконтрол. Религията именно, в тези нейни слоеве, е била зачената от желанието на колективната самосъзнателност на групи индивиди да подтикнат към самоконтрол над първичността в поведението на хората. Методите, макар груби и тоталитарни, се оказали доста ефикасни......



следва




Гласувай:
29


Вълнообразно


1. nikikm - Следя
10.09.2013 22:34
подобни постинги,изяви в блога,стихове,поезия и пр.Главни действащи лица-автори за секса..са жените.Един вид жената днес! Мога да коментирам по два начина - груб и Християнски,което ще бъде същото,но казано по-приемливо! Няма да прибегна към първия,защото не искам да обиждам и низвергвам!Не съм Бог,не искам да съдя!Което е в мен си остава в мен и то не е в полза на жените! Явно им харесва разюздаността и "търсенето" на сексуални удоволствия,което точно показва животното в тях и потвърждава необходимостта от Библейските постановки!
Днес удоволствията правят от хората животни,маймуни!Да си спомним,че трудът изправи маймуната и я направи човек и и даде ЧОВЕШКА ценностна система! Не яденето,пиенето,секса,удоволствията правят биологичната единица Човек!Нито парфюмите и луксозния живот,нито елитното образование, нито чувството за превъзходство и богоизбраност ! Това е присъщо и го има и в животинското стадо! Човещината,съчувствието,разбирането,идеала,благородството,отговорността и пр.,това са част от характеристиките за Човека.Днес на мода е да си биологичен,всъщност на ниско ниво и без значение какво смяташ за себе си ,консуматор.С програмирани,повлияни разбирания,със самочувствие,за да не ти влияят и да не би да научиш,не дай Боже нещо различно от това,което ти внушават! Да се чувстваш на върха и да мислиш,че това е "Най-готиното нещо в живота!" Огромна тема и трудна!Отровата,като наркотик,пречи да се види Истината и да се признае! А наркотикът е приятно нещо,нали? Та не го приемайте прекалено лично,касае всички жени днес! С техните разбирания,днес си губим държавата,мъжете отгледани от тях са женствени,а момичетата им са "втора",да не говорим за цифри,употреба! И вместо да пишете за секса,поитересувайтесе от една наука,дълбоко скриванта-ТЕЛЕГОНИЯ! Съмнявам се ,че ще подейства,като катарзис на която и да е съвременна жена...но знае ли човек?! Дано да не забравя да мина пак от тук,интересен ще ми е отговорът,ако има такъв.Може и на л.с.,при желание!Поздрави!
цитирай
2. dalida - ТЕЛЕГОНИЯ
11.09.2013 00:00
ТЕЛЕГОНИЯ - недоказана хипотеза, също както и недоказаната хипотеза на Дарвин.

Това е - наименование на хипотетичното въздействие на гените на предишни сексуални партньори на една жена върху поколението и от следващите и партньори. Феноменът се отличава с много ниска честота на срещане, но е свойствен за всички организми, които се размножават по полов път.

В някои Религии като Юдaизма е важна Майката,а не Бащата.Смята се,че чрез Майката се наследяват Поколенията.

Защото както се казва,не се знае кой е Бащата,но Майката е сигурна коя е.

Идеята за телегонията е лансирана през второто десетилетие на 19 век от граф Мортън, който при своите занимания по отглеждането на породисти коне се запознал с трудовете на Чарлз Дарвин върху еволюцията на видовете.

Тъкмо авторитетът на Дарвин, на който Мортън се позовавал, спечелил разпространението на тезата, първоначално крепяща се на сензационни материали в пресата. В края на века Ле Дантек спомага за разпространението на хипотезата, но не се основава на конкретни доказателства, подкрепени с числа. Успешни опити за оборване на теорията са правени в началото на 20 век.

Телегонията е Част от Науката Енерго-информационната Генетика,с която се занимават и правят Изследвания в тази област Учени и Генетици от някои страни.

А причината да не се разгласяват резултатите от тези изследвания е съвсем ясна.

Представете си целия шум и шок сред сексуално разкрепостеното западно общество.

А има и още една важна. Причина да се държат в тайна резултатите от изследванията:

От тази Теория мъжете Шовинисти се чувстват засегнати.

А за жените Телегонията доказва,че основното право - да могат сами да избират кой да бъде баща на детето им,принадлежи единствено и само на тях.

Това в никакъв случай не означава,че жените трябва да бъдат ограничавани в избора си,и да се иска да са девствени при омъжване.

Това изискване са го измислили мъжете за да ограничат жените,и за да могат самите те да предадат собствените си Гени.

Но жените винаги са намирали начин сами да определят кой да бъде генетичен баща на децата им.

Щом една жена прецени,че един мъж е достоен да и бъде първият сексуален партньор,значи е достоен да бъде и баща на децата и.

Статиите са писани от мъже, мъже които изпитват жестока ревност към сексуалните влечения на жените. Това им качество е загнездено още от османското робстмво, когато жените са били затваряни в хареми, а мъжете са правили секс свободно с жени,на които плащали за удоволствието си.

И такива мъже ревниви по природа и ограничени възможности, монаси и отшелници,отчаяни и нещастни са писали 300 години една книга,където злобата и омразата са на първо място, това е прословетата библия, и не съм аз измислила правилата на поведение при католиците,които под опеката на църквата развратничат с деца и блудстват с малки момиченца...именно за това, би трябвало същите тези ограничение наложени ни от тези "църковни" мъже, населението на ХХ век трябва да игнорира. Сексът не е грях, нито е пропаст - сексът е началото на сътворението. ако не е имало секс между жената и мъжът, нито Вие мъжете щяхте днес да се възмущавате, нито женската плът щеше да сътвори човекът - което по себе си е едно Голямо ЧУДО.
цитирай
3. pvdaskalov - Доколкото ми е известно...
11.09.2013 00:25
... има цели корпуси на тази тема. Моят приятел Ст. Стоянов (Музей "Абритус") беше изписал една огромна луксозна книга с подобни сцени, но не съм я разглеждал, за да разкажа къде беше издадена, кои са авторите, от кога до кога са сцените (скулптури, мозайки, стенописи). Свидетелства за разюздани оргии има и в античната литература. Доста известни жени от Древния Рим са влизали в спор, коя е по-издръжлива. Доколкото помня - рекордът беше 320 войника преди тя да каже "Стига". Щедьовър обаче е "Златното магаре" на Апулей. Човек може да се пукне от смях, но заедно с това има и доста информация за богослуженията в храмовете и въобще за религиозните ритуали.
Поздрави за интересния постинг!
цитирай
4. dalida - Не ми е ясно -
11.09.2013 00:50
защо моите коментари се губят някъде цели 5 минути, след което се връщат пооправени с няколко правописни грешки и други такива?

Трябва ли да се оплача на Инвестор, за тези безобразия?...май ще трябва да го направя, защото това вече не се търпи. От два-три месеца все едно и също.
Чудя се защо при другите блогове има толкова много коментари, а при мен те просто се губят..за дълго време.
Тук даже и еди спор не може да стане при това положение.
цитирай
5. mt46 - Привет!
11.09.2013 07:53
Любовта и сексът са жизнено важни, както въздухът, водата, храната...
цитирай
6. dalida - Привет!
11.09.2013 10:15
mt46 написа:
Любовта и сексът са жизнено важни, както въздухът, водата, храната...

---------------------------------
Правилно!
Винаги съм казвала и повтаряла безброй пъти:
Не ни корете - мъже ревнивци!
Защото ако не беше жената да Ви създаде даже и ин - витро, Вас - нямаше изобщо да ви има!

Не съм ядосана, но ме е Яд на такива "скромни" и "захлюпени" сексуално - неграмотни мъже, които се правят на "Ни лук яли - ни лук мирисали", а пък стоят в порно сайтове и се кефят, като си мислят че другите не ги следят...
Хахаха - няма мъж , който да не е пленен от красиви и млади жени!
Няма и никога няма да има!
Тази е причината заради която жените дават всичко от себе си, за да са красиви,
и не го правят за себе си - а го правят за да бъдат харесани от мъжките представители на човечеството!!
цитирай
7. dalida - Извинявай Марине,че под твоят коментар "хванах за гушата" ревнивите мъже:))))
11.09.2013 13:08
Но, така дойде...нещо като ми дойде на устата,преди да е влязло в ръката, като Б.Б. си го казвам, без предупреждение.
Та, коментара ти се връзва с моето мнение.
Благодаря ти, още веднаж!
цитирай
8. nikikm - 2. dalida - ТЕЛЕГОНИЯ
11.09.2013 21:07
Не съм изненадан от отговора! Агресивна демонстрация на знания,на човек,който не се оставя току така.Не особено благородно впредвид на това,което писах.Повечето неща не са необходими и са за специализирана аудитория!Има и неверни или неточни неща,според това,което аз съм чел! Измествате на съвсем друга плоскост,вероятно сте феминистка,нещата,които засягат достойнството,морала и ценностната система на една жена! Точно тук проличава,че имате различна ценностна система,от общоприетата някога Християнска.Това прави евентуален спор обречен и безплоден! Просто отговорът Ви от средата до края,не струва,съжалявам,че трябва да Ви го кажа! Доста арогантно отношение към обществения морал,не сегашния,към мъжете също! Ами точно за такива личности коментирах.Не знам Вие,като какво се изживявате,но доста неприятно впечатление остава!Както и да е,днешното време,дава такива приплоди! А,който гледа породисти овце,коне и пр.няма и за миг да му хрумне да ги кръстосва с какво да е,разваля им породата! Иначе,раждайте си от когото и от колкото си щете,помиярите това правят!Свободни са!
цитирай
9. dalida - nikikm - добро утро!
12.09.2013 09:38
Не става въпрос за спор. Става въпрос за мироглед. Нали не си въобразявате че само вашето мнение е меродавно?
Нали за това са и тези постинги - всеки да каже какво мисли по различните въпроси?
Защо приравнявате хората под един знаменател?
Това е мисля порокът на повечето "силни" личности - индивиди, които летят високо и не виждат какво се случва около тях.
Дано този ми коментар не се изгуби някъде и блоговете и се появи точно там където трябва да е.
Ники, който и да сте. Не приравнявайте хората по свой начин така само затвърждавате моето мнение...което посочих.
Една час изкопирах от един форум, а последната част е лично моя.
Както и да е! Не съм дребнава!
цитирай
10. dalida - Алоооо,модераторите...събудете се моля!
12.09.2013 09:41
къде ми е коментара?
цитирай
11. nikikm - Далида,
12.09.2013 22:11
отговорът Ви на коментара ми е повече от насърчителен,няма следа от онова,което в предишния Ви отговор ме провокира! Плюсът е за Вас! Откровено,очаквах истеричен отговор! Без да вземате в предвид моята скромна личност,като не желая да отнема нищо от вашата харизма,начетеност,знания и пр.,ще Ви кажа,че това за което пледирате е ИНДОКТРИНАЦИЯ! Няма значение и професор да сте.Но днес е времето,когато тези неща,против които аз пиша,са на мода и венчаят живота на много хора! Грешно! Ще дойде време и ще се разбере.Аз също съм бил подвластен на подобни глупости!Честно казано,наистина е по човешки приятно,да се чувстваш елит,повече от другите,с повече възможности,по .образован и по-мъдър! НО Е ГРЕШНО! Красиви и грозни,сме еднакви,като интелект или почти.Различни сме по осигурените ни възможности за развитие! Това обяснява всичко. НО МЪДРОСТ,ТОВА ДЕЙСТВИТЕЛНО НЕ Е ЗА ВСЕКИ и без да се сърдите,в наукообразните Ви изложения,не виждам такова нещо! Нищо,има време.Едни от съставките на мъдростта са търпение,разбиране и съпричастие! Още, интелект, житейски опит....и страдание! Иначе мъдростта не е пълна! Това са неща, на светлинни години от тези,за които Вие пледирате! Пак казвам,не се сърдете,помнете физическия закон,че на всяко действие има равно по сила противодействие и когато нападате,не се сърдете,че Ви чукват по носа! Това не е важно.Важното е,да се уважаваме,да изследваме мненията си,да се опитаме да ги разберем и да стигнем да същината,до Истинатга и до сериозните неща! До човешките неща. Но уморен съм, повече...може би утре..!Поздрави! Не желая противопоставяния за... нищо, бих искал приятели,които разбират,с които се гради! Да има и такива неща в този свят на...презрамки!
цитирай
12. djani - Да се намеся и аз в благородния спор за изясняване...на какво?
14.09.2013 08:35
По темата за сексуалността съм се упражнявал и аз, основно в постинга "Катехизис на умната жена" и в доста други - по-малко. За двете начала в човека - животинско и духовно. Може би nikikm e прав, че в жената живнотинското начало е по-ясно изразено, тъй като тя е продължителката на рода. Участта и е да съблазнява и да бъде обладавана и в това няма нищо осъдително. Сексът следва да остане лично изживяване, без да се преекспонира. Но, отново живеем във време, в което се завръща сексуалната освободеност, което ни завръща към животинската същност, загърбвайки духовната...
цитирай
13. nikikm - Джани,
14.09.2013 21:57
djani написа:
По темата за сексуалността съм се упражнявал и аз, основно в постинга "Катехизис на умната жена" и в доста други - по-малко. За двете начала в човека - животинско и духовно. Може би nikikm e прав, че в жената живнотинското начало е по-ясно изразено, тъй като тя е продължителката на рода. Участта и е да съблазнява и да бъде обладавана и в това няма нищо осъдително. Сексът следва да остане лично изживяване, без да се преекспонира. Но, отново живеем във време, в което се завръща сексуалната освободеност, което ни завръща към животинската същност, загърбвайки духовната...


може би не си разбрал добре или матрицата, /общо схващане на нещата за всички/, ти действа! Модата,също е матрица и то каква.Сексът,естественият стремеж на хората...как да не се използва,..за да видим това,което днес виждаме по екраните.Не духовни,а СЕКС СИМВОЛИ! Няма нови времена,има нови глупаци! Много се цитираше някога Чехов,че "Красотата ще спаси света!" На кой да му дойде на ум,че с красотата ЩЕ ПОГУБЯТ СВЕТА! Това се прави днес. Жените някога не говореха за секс,бяха скромни,трудолюбиви,с отговорност! Имахме държава! Днес са "разкрепостени",/по мое време-курви/,чувстват се Хай,лапат чуждо в пряк и преносен смисъл,без достойнство са,каквото и да било...и няма държава! Без порядъчни жени,няма семейство,мъжът не зачита свободата на жената,истинският мъж,защото това означава да е на много мъже...Свинска работа!
Без семейство,няма нормални деца,оттам няма и държава! Болест някаква в която имунозащитните телца,работят против организма. Много е дълга темата и иска разбиране!Без това не може,просто трябва да режеш,а режеш жива плът от себе си и това те унищожава! Но,народ,чиито жени не са верни на мъжете си,които не раждат и мъже,които не се бият /страхливи/,народ,който допуска други народи да го хранят,може и да има право на съществуване,НО Е ОБРЕЧЕН! Дано съм бил ясен!
цитирай
14. penchoan - Израждането на човечеството е в ...
25.09.2013 23:56
Израждането на човечеството е в доста напреднал стадий, но идва Апокалипсис, който ще разреди и прочисти обществото от мръсотията. И без това 7 милиарда са прекалено много за Земята!
цитирай
15. nikikm - Айде,айде,
29.09.2013 20:03
Пенчо. И ти ли? И колко ще оставиш? Да не си малтусианец,това е различно от марсианец,но не много, или си масон? Ами,ако мръсниците решат да прочистят "обществото" от нас,което е по вероятно,не,а днес е факт,какво тогава! И що да сме много? Аз намирам,че пенсията ми от 220 лв е малко,но СБ намира,че е много! И е права,така не мога да умра веднага,трябва да се намали!
цитирай
16. penchoan - Не съм от трите "м" Ни...
29.09.2013 22:42
Не съм от трите "м" Николай, но буквата "м" ми допада. Прочистването е започнало, но още не е станало масово. Ще има войни и катаклизми, чума, глад и други бедствия. На Земята има условия да живеят 100 милиона души, за да се възпроизвежда природата. Към края на 21 век ще останат около 100 милиона души. Пенсиите ще се спрат, в бъдеще хората няма да се пенсионират. В новата раса сексът ще се използува само по предназначение - за оплождане.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156016
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031