Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
03.12.2006 12:59 - ГЪРЦИЯ - впечатленията ми
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 5386 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 09.04.2015 14:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                   
СОЛУН

Вчера се върнах от една прекрасна екскурзия в Гърция.
Първите ми впечатления ме изненадаха. Много -добре уреден град- това е то, жена управлява града.  Нейното име е Кети  Зизи  - Коста.
Още при влизането ни в страната  забелязах осветените кръстовища, които се виждаха от далеч. Жалко, че неможах да направя снимки, защото в движение  фокусирането на снимката става трудно и освен това прозорците на автобуса бяха мръсни. По-тъмните улици също бяха добре осветени, освен че  бензиностанциите светеха като коледни елхи и всяка къща също беше осветена, гледах  еднофамилни двуетажни бели къщи, дабре подредени отвън с малки градинки там където имаше достатъчно място. Понякога  къщата почваше от самото шосе, по-точно на  половин метър от него и се чудих, как шофьорите опазват тези домове, без някой разсеян шофьор да се халоса отгоре им. Пътувах и им завиждах, колко добре са уредени и се питах- защо ние тук в България  и в градовете от ранга на  Тесалоники и Кавала не сме така уредени. Би трябвало нашите кметове да се замислят по въпроса, защото  лицето на града е много важно за доброто ни представяне пред Европа.Улиците на града, чисти , ама на всеки 10метра имаше по две кошчета за боклук на стойка и в средата между тях пепелник, хората включително и ние, които пушехме по улиците загасяхме цигарите единствено на указаните места и  пресичахме улиците само на светофарите. И ако случайно някой от тези светофари се развали, веднага на секундата се появяваше полицай и се заемаше да регулира движението, защото то е много натоварено в часовете -от 9 сутринта  до 12 наобяд. и следобед от 17ч. до 21ч вечерта. Колите буквално са една след друга и ако няма добро регулиране се получава огромно задръстване. Гърците са дисциплинирани граждани, това го разбрах само за 3 дни престой в Тесалоники. И другото което ми направи впечатление е ,че те държат много на рекламата, на представянето  имам предвид търговците,  на представянето на стоките си. Витрините им светят от чистота и  са толкова богато и красиво наредени, че просто те примамват да влезеш и да си купиш нещо. Цените са поносими, особенно сега по коледните празници има огромни намаления. Хотелите особенно в централната част са буквално един до друг и един срещу друг и всички са претъпкани с туристи.В околноста на Тесалоники има много красиви местности, които заслужават да се видят.Гърците предлагат срещу заплащане-/ такса/ всички исторически места,/ те не са обградени, но има човек който събира тази такса, която отива в общината/, а някои от тях са дадени под наем и ми направи впечатление, че са много добре уредени, чисти. Изобщо градът е един такъв чистичък и приветлив, нощно време е спокоен, като чели няма  престъпност в този град. Другото, което ми направи впечатление е това, че къщите им нямат комини, пък и защо ли им са след като се отопляват с климатици и със слънчеви батерии. Гърците са много набожни хора. Само в Тесалоники има около 50 църкви, които се посещават редовно през целия ден, нашият гид ни обясни, че преди да отиде на работа, гъркът  влиза в църквата, за да се помоли за здраве и успешна работа и след това отива на работното си място.
Останах много доволна от екскурзията и пак ще отида, ако имам тази възможност.

                               С О Л У Н    2006 г.
image

Това е кулата, която почти никога не е отворена за туристи. По точно има работно време, но тогава гокато аз бях в Солун, тя не беше отворена.
Но, за това пък посетих църквата "Св. Димитър",

 image
                Криптата  и видях мощите на светия мъченик  Димитър Мироточиви Солунски, чудотворец.
Освен това  посетих и църквата Agios Nikolaos Orp hanos и сега ще ви покажа  иконата на св. Николай, но от църквата Св. Димитър, тъй като другите снимки съм ги осветила и нищо не се вижда на тях.
      
Иконата на св. Николай.

image

А, от Базиликата Св. Димитър ще видите стенописът  от 7-ми  век на цар Юстиниян,който се завръща в Солун след победата над славяните през 565 година.

image

И, поредната снимка от тази чудна разходка до Солун е от  Базиликата Св. Димитър и е на първоначалната църква от 5-ти век в криптата на тази Базилика.

image
 
А, ето и църквата Св. Димитър в Солун.

image
 
    Това пък е детайл от стенописа " Целувката на Юда " ( 1310 - 1320)


image

image

Мозайка с изображението на св. Димитър.





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - И аз съм съгласна с по-горе споде...
02.01.2008 20:49
И аз съм съгласна с по-горе споделеното, но не знам дали ще го прочете някой, от когото зависи нещо. И най-вече тоалетните (още на границата, а и в туристическите забележителности - чисти и безплатни).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6199082
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930