Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
13.12.2006 12:41 - СЛОВЕНИЯ
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 3947 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.04.2015 14:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                  ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Slovenia - зелената държава на Европа.


image


Словения- от 1 май 2004 година е член на ЕО. За 12 часа можете да се озовете в Словения с автомобил през Белград и Загреб. Като изключим отсечката София-Ниш, защото е в окаяно състояние с дупки и прочие, пътят е магистрала до Любляна. След като влезете в Словения, живописните гледки се нареждат една след друга. Трафикът е натоварен, но няма големи задръствания, защото движението е регулирано отлично. Риск за се загубиш няма  навсякъде има указателни табели в изобилие/това го няма в България, което е много жалко/.

В центъра  на Любляна е х. Слон, така се казва и наистина преставлява слон.
Пешеходната зона се оформя от  трите моста, /един голям и два по-малки/ и близкия пазар. Наблизо е и сградата на кметството, която е добре оформена. Цигарите в Словения са относително евтини. По крайбрежната улица  около р.Любляница има много барове иресторанти - лесно ще ги намерите/има табели/, а щом намерите вътрешния двор между Slovenska cesta  и Wolfova- вечер там стават големи купони.

Най-модерният клуб е Global- намира се на последния етаж на обновения търговски център и до него се стига с луксозен асансьор  пред който вечерно време се събира огромна опашка от хора. По- младата аудитория се събира във  Fun Faktory  в  индустриялната част  Rudnik, входа е 15 евро.

Словенците ценят добрата храна, те обичат предимно телешкото - печено или  като гулаш. Твърдите напитки не са на почит, пие се най-вече  вино или  бира в доста големи количества. Навсякъде се предлагат наливни и струват около 2евро- за половин литър.
Една от най-големите изненади/за мен/ си остава ресторант  Joe Penas.

Много скромно ресторантче, не много голямо/ като изключим новото разширение което ще правят след нова година/, блести от чистота. Там предлагат мексиканска кухня. Тяхната Маргарита/коктейла/ се отличава от нашата. Словенската Маргарита е просто превъзходна.
Друго, което ми направи голямо впечатление е кафенето в старата част на града, където предлагат палачинки с най-различен пълнеж/ 3евро едната/и куп други глезотии, някои от които са доста вкусни.
Всички големи марки имат магазини в центъра на града. Най-големия комплекс с магазини е  Emporium, в който предлагат всички марки обувки, дрехи, домашни потреби и всичко останало за което се сетите.


Словенското крайбрежие е около 50 километра дълго и предлага всичко-голямо пристанище, голям и много скъп курорт / Порторож/, живописни селца, летище, яхтени пристанища, ресторанти, барове и казина  и средновековни замъци, сега - музеи
.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155936
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031