Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
30.09.2013 13:46 - На юг от Бургас/разходка из черноморието ни
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 5750 Коментари: 7 Гласове:
25

Последна промяна: 09.04.2015 09:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                   Почивка за няколко дни на юг от Бургас


След като натоварихме колата с всичко необходимо, потеглихме за няколко дни на Юг.  Да се откъснеш за малко от семейните проблеми и грижи си е лукс в наши дни. При това напрежение и натоварване, една почивка планирана от дълго време ни дойде освежаващо и релаксиращо.Днес ще ви покажа местата, където се отбивахме временно, запечатани на лента.


image
                                            Созопол

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие. Първото селище тук възникнало в края на IV - III хил.пр.н.е. Подводните проучвания в акваторията на созополското пристанище разкриват останки от жилища, керамични съдове, каменни и костени оръдия на труда от бронзовата епоха.

В созополския залив са открити многобройни каменни котви и щокове, датиращи от II - I хил.пр.н.е. Те свидетелстват за активно корабоплаване още от най-дълбока древност.


Градът израснал преди всичко като търговски и транзитнопристанищен център. Той поддържал активни политически и търговски връзки с големите центрове на Елада: Милет, Атина, Коринт, Хераклея Понтийска, островите Родос, Хиос, Лесбос и др. Търговското му влияние в Тракия се основавало на съюз с владетелите на Одриското царство на Траките, възникнало през V в. пр.н.е.


image

                                                     Приморско

Историята на Приморско датира от дълбока древност. За това свидетелстват останки от антични градове. На хълма Вълчаново кале се е намирал един от големите черноморски градове – Ранули. Той е представлявал един от най-големите крепости-градове в България. През 2003 година е открито светилището-обсерватория на Ранули. Смята се, че то е било ползвано до 5 век сл. н. е. По късно тук възниква селището Ченгер, което впоследствие се преименува на Кюприя. Древното име на град Приморско е било Василико. Развитието на региона довежда до закономерното обявяване на село Приморско за град по случай 1300 години България. Днес населението на градчето наброява 7000 жители.
Забележителности



image

ММЦ  -  история

Международният младежки център край Приморско, по-известен като ММЦ Приморско е курортно селище, което се намира в залив между градовете Приморско и Китен.Разполага с различни възможности за летен отдих, хотели, вили, бунгала, ресторанти и питейни заведения, както и с обширен плаж.....които днес са доста занемарени,поради липса на интерес.


С разпореждане на Президиума на Народното Събрание № III 5052 от 02.07.1955 година и Писмо на Министерския Съвет №49 от 21.03.1956 година се дава начало на изграждането на ММЦ Приморско. Самото строителство на комплекса започва през пролетта на 1957 г. До 2001 година ММЦ е собственост на "Орбита", а от ноември същата година, след проведен търг, Албена АД купува межудинародния център. От 2011 година Албена отделя ММЦ Приморско в отделно дружество, което носи името "Примоско клуб" ЕАД.



image


                                            Китен - история на курорта

Курортно селище Китен се намира в югоизточната част на Република България, на Черноморското крайбрежие, на 55 км югоизточно от областния център гр.Бургас, 5 км южно от общинския център Приморско и 12 км северозападно от центъра на съседната община Царево. Разположено е северно от устието на река Караагач/Китенска р./, а част от него - на малкия полуостров Урдовиза.



Една от хипотезите е, че това е последното блокирано пристанище, изнасяло провизии за Троя, което довело до падането й. Първото име на селището е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза - красива българка, желана от турския падишах, освободила от данък цяла Странджа Конят й и тя самата намират смъртта си на Северният залив, който носи името Атлиман /или Конски залив/ През 1931 г. на полуостров Урдовиза пристигат първите заселници и построяват 14 малки къщи тип "шаронски" по програмата на французина Рене Шарон. Водата благоприятното разположение и богатите пасища привличат заселниците. Погледнати отдалеч къщичките наподобявали китка и от 1932 г. то носи името Китен /красив, прекрасен/. В селището е бил построен параклис, посветен на Свети Спас /днес е новоизграден/. На този светец е бил посветен празникът на здравето, празнуван 40 дни след Великден.



                                         На пристана има плоча с надпис:
image


Китен започва да се развива бързо като курортно селище през 60 -те години на XX век благодарение на добрите ресурси за туризъм. През 60-те, 70-те и 80-те години големи промишлени предприятия, ведомства и институции у нас изграждат значителна по мащаб собствена почивна база на територията на Китен. Курортът е уникален в това отношение понеже никъде по нашето Черноморие няма такова концентриране на ведомствена база. А през 1962 г. селището получава статут на национален курорт.


Последният ден отидохме до Царево да ловим риба, но времето се развали и решихме да се връщаме обратно към Бургас. Така изтекоха днит от нашата малка почивка край морето.


Запечатахме тези сладки моменти от живота си на лента,като малък клип.
Ето и снимки от Царево.

image

image

image

image

До година пак. Пак ще се развеем нанякъде из България. Може би ще бъде към Варна или на Балчик. Ще помислим допълнително.







Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Чудесна разходка ... красиви моменти ...
30.09.2013 18:05
Поздрави и пожелания !
цитирай
2. mileidi46 - :((((((
30.09.2013 21:19
Какво да кажа мила..не ми харесва нашето черноморие.
казвам го с болка,но искрено!!Сиво,някак си,лъха на безвремие ..
Но няма значение,какво мисля аз,важното е вие да сте се забавлявали и да ви е било хубаво!!
В което не се съмнявам!!:)))
Поздрави за цялото амазонско царство!Страхотни сте!
цитирай
3. dalida - Благодаря ви момичета за поздравите!
01.10.2013 09:52
В по-голямата си част нашито черноморие е така застроено,че на човек му се отщява да го посети. Но, все още има и автентични места, които грабват окото.
Имах голямо желание да видя Международния център, защото там свирихме през 1971 г. но, останах разочарована. Вярно че, няма сиви строежи, но си е доста занемарено,(държавна собственост е), затова направих само три снимки. А, през годините на Соца, беше страхотно,готино и весело.
Минало,минало - незабравимо!
цитирай
4. dalida - . stela50 - Чудесна разходка ... красиви моменти ...
01.10.2013 09:58
stela50 написа:
Поздрави и пожелания !

----------------------------------
Хубаво беше, но за кратко.

Поздрави и от мен!
Благодаря за коментара!
цитирай
5. dalida - Къде ми са коментарите?
01.10.2013 09:59
Ало, блог БГ - събудете се, вече е 10:00 часа - време за кафе!
цитирай
6. breeze - Изкачвал съм се на Вълчановото кале
02.10.2013 20:17
При слизането ни от върха на самият край на Лъвската глава беше застанало козленце и гледаше панорамата под него. Посегнах към фотоапарата и то се уплаши.
В подножието на калето имаше изворче. Там се беше заселил отшелника Бай Марин, който ми разказа как Вълчан войвода е нападнал турска гемия на р. Ропотамо и къде е заровил златота.:) Бях повлякъл със себе си две немски семейства, първи и последни туристи там. На върха има равна скала, нещо като наблюдателен пункт. Върху скалата се виждаха парчета от керамични съдове.
Поздрави!
цитирай
7. mt46 - Привет!...
02.10.2013 23:55
Хубава разходка, хубави снимки...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156448
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031