Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2014 13:13 - Франция - Част 2 - Замъците по река Лоара - Шамбор
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 9032 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 17.08.2014 21:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Франция - Част 2 - Замъците по река Лоара - Шамбор

След кратко прекъсване, днес ще продължа с моите пътеписи за Франция. Вече ви показах, доколкото можах, най-впечатляващите забележителности на Париж. За съжаление, това е само една малка част от всичко, но какво да се прави. Времето ни притискаше отвсякъде. Всъщност ние имахме 5 нощувки в Париж, но за неговото разглеждане отделихме само два дни, един следобед и една вечерна автобусна разходка. А сами видяхте, колко много места посетихме. Останалото време бе ангажирано с малки туристически екскурзии в околностите на Париж. За една от тези екскурзии вече ви разказах - Дворецът Фонтенбло. Другата целодневна екскурзия беше по долината на река Лоара с нейните прочути замъци.
Може би много са чували за Замъците по река Лоара, защото почти няма туристическа агенция, която да не предлага тази дестинация. Но ако попитате някого, какво знае за тези замъци, малко ще са тези, които ще ви отговорят задоволително. Затова традиционно нека да отговорим на въпроса:
Какво представлява долината на река Лоара и нейните замъци?
Долината на Лоара през 2000 г. е включена в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство, заради изключителния си културен пейзаж, съставен от исторически градчета, величествени архитектурни паметници (замъци) и плодородна земя, култивирана от местното население. Тук са разположени градовете Орлеан, Блоа, Тур и множество по-малки и по-големи градчета и села от френския Прованс. Долината на Лоара предлага невероятно архитектурно наследство. Наричана е още "Градината на Франция" с безкрайни, добре поддържани гори и световно известно вино. Тук се говори и най-чистия автентичен френски език. И до днес в отлично състояние са запазени над 60 средновековни замъка, наследство от френските феодални благородници със синя кръв. Най-посещаваните от които са Шамбор, Шенонсо, Амбоаз, Шаверни, както и някои по-малки, като например последния дом на Леонардо да Винчи - Шато Кло Люсе (Chateau du Clos Luce).
Днес ще ви представя най-големия от тези замъци - Шамбор (Chambord).

image

Този замък е не само най-големия, но и най-посещавания от туристи. Причината е, че той е принадлежал на френската кралска династия и днес е единствения замък, който е държавна собственост. В него е съхранена и много от историята на Франция.
Шамбор е замислен, финансиран и построен от крал Франсоа І в началото на 16 век, като кралско имение за лов и забавления. Построен е в стила на италианския Ренесанс, заслуги за което има и самия Леонардо да Винчи. Леонардо е бил поканен от крал Франсоа във Франция и прекарва последните си години тук, където е и погребан.
Не е исторически доказано, че той има пръст в неговия генерален проект, но има едно косвено доказателство, че именно той е дал идеята за проектирането на замъка във формата на правоъгълник със съотношение между страните в така наречено "Златно сечение". Освен това вече безусловно е доказано, че прословутата двойно вита стълба, свързваща трите етажа на замъка е именно негово дело.
Без да влизам в излишни исторически подробности ще кажа само най-интересните неща за този замък и както винаги ще ви покажа и множество снимки с кратки коментари към тях.

image

На тази снимка се виждат украшенията на покрива на замъка и горната панорамна тераса. Тези украшения са интересни с това, че всъщност са комините на многото камини в замъка. Всяко островърхо украшение е един самостоятелен, богато декориран комин.

Строителството на замъка започва през 1515 г. по време на крал Франсоа І.
Състои се от централна част (донжон) във формата на точен квадрат с четири кръгли кули и правоъгълен двор, ограден с крепостна стена, в съотношение 1:1,62 (Златно сечение).
Замъкът има 3 етажа и тераса. В два от ъглите на правоъгълния двор също има три етажни отбранителни кули, а другите два ъгъла са едноетажни кръгли постройки, предназначени за прислугата и охраната.
Замъкът е със следните размери:
- 156 m дължина,
- 96 m широчина и
- 56 m височина.

Има 77 стълбища, 426 стаи и 282 камини за отопление.
Замъкът пленява зрителя със своето изящество и хармония. Изграден е от бял варовит пясъчник. Най-впечатляваща е централната двойно вита спираловидна стълба, дело на Леонардо да Винчи.

image

Двойната вита стълба в централната част на замъка (донжонът)

Замъкът днес е много добре запазен и мебелиран. 
По времето на Френската буржоазна революция от 1789 г. обаче, той е бил жестоко разграбен и силно повреден. Последен негов собственик става Херцогът на Бордо - граф Шамборски, по което време е възстановен и мебелиран с реплики на автентичните мебели на неговите предшевственици (1820-1883). През 1930 г. Френското правителство откупува замъка от наследниците на граф Шамборски и както казах, сега този замък е собственост на Френската държава и превърнат в исторически музей. Входната такса е 9 EUR.

Но нека да разгледаме замъка чрез моите снимки и коментари.

image

Пред централния вход на замъка Шамбор. Добре се виждат покривните части на замъка с множеството кулички, изпълняващи ролята на комини за камините.

image

Още един фрагмент от покрива на замъка. Обърнете внимание на хералдическите знаци на крал Франсоа І - кралските лилии и Саламандъра. (От двете страни, долу под централната кула). За тях ще стане въпрос и по-нататък.

image

Входът на замъка от към вътрешния двор.

image

  Изглед към градините на замъка Шамбор.

В следващите снимки ще видите част от ловнити трофеи и други предмети  посветени на ловните страсти на френските крале, изложени в замъка.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

По-нататък следват още от съкровищата на замъка Шамбор.



image

image

image

image
Пред една от многобройните камини на Шамбор
image

Гоблен.

image

image

Кралската спалня.

image

image

image

image

image

Едно от многобройните стълбища на Шамбор. Това е гледано от терасата на втория етаж и също е спираловидно както централното.

image

Още една камина. При това действаща.

image

image

image

image

image

image

Обърнете внимание на тази снимка. Това е таванът на един от вестибюлите на втория етаж на централната част от замъка. На отделните облицовъчни плочи се виждат хералдическите знаци на Франсоа І - кралските лилии и саламандъра. А на другите пък е изобразен неговия монограм във формата на букват "F".

Още гоблени от замъка.

image

image

image

image

image

Ето отново хералдическите знаци на Франсоа І. Този път като дърворезба на един от скриновете.

image

И още веднъж същото, но този път като фрагмент от украсата по покрива на замъка.

image

На панорамната тераса на замъка. По-долу ще ви покажа и градините на замъка Шамбор, гледани именно от тази тераса.

image

image

image

image

image

image

image

Часовников механизъм на един от часовниците, монтирани по-късно на някои от кулите на замъка.

image

Още един фрагмент от кулите на замъка.

А сега по-долу ще видите как са изглеждали кралските каляски. Това са реплики направени от граф Шамборски през 1857 г. Те никога не са ползвани, но са точни копия на каляските употребявани от френските крале и кралици.

image



image



image

Това е за днес.
В следващата част ще ви разкажа за един друг забележителен замък от долината на река Лоара - замъкът Шенонсо.

До нови срещи.




Гласувай:
5



1. kasnaprolet9999 - Много е красив и величествен този ...
17.08.2014 20:07
Много е красив и величествен този замък. Една мисъл не ми дава мира- що не съм принцеса да се повозя в тези каляски:))) Поздрави за постинга
цитирай
2. ckarlet - Уникални снимки и разходка! Тол...
17.08.2014 21:02
Уникални снимки и разходка! Толкова хубаво разказваш, че се пренесох с вас във Франция. Поздрави за създадената емоция и красота! Винаги с интерес и удоволствие разглеждам постингите ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3331764
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031