Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
20.03.2016 19:05 - Кралската кобра
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 3214 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 23.03.2016 21:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                                                     Кобрата - кралицата на джунглата
 

Кобра е общото име на семейство отровни змии, известни с техния зъл поглед и смъртоносно ухапване. Кобрите са характерни с бузите си, които издуват, когато са притеснени или ядосани. Те се подуват вследствие на движението на ребрата зад главата. Тези влечуги са характерни за Филипините, Южна Азия и Африка.
Кралската кобра е най-дългата токсична змия. Тя достига до 3,7 м., но са открити екземпляри с дължина над 5,5 м. Това е тънка змия с маслинен до кафяв цвят и бронзови очи. Друг подвид кобра, срещаща се в Азия, е очиларката. Обикновено тя достига размер до 1,8 м. Нейните бузи в пропорционално отношение са доста по-големи от тези на кралската кобра. Тази змия е причина за много смъртни случаи ежегодно в Индия, където на нея се гледа с религиозно страхопочитание. Кобрата е способна да изпръска своята отрова от разстояние 2,5 м. в очите на жертвата, причинявайки временна слепота и силна болка и яде предимно други видове змии.
Много видове кобра са естествени за Африка. Сред тях е “плюещата” или черната на гърба си кобра. Нейните видове варират в цвета си от матовочерно до розово, по-слабо оцветените индивиди са маркирани от черен обръч около врата. Пръстеновидната, различен тип от плюещата кобра, характерна за Южна Африка, е една от най-малките от всички видове, достигаща само около 1.2 м. дължина. Тя е тъмнокафява или черна, с гребен или клеймосана с червена боя, люспести и светли пръстени на врата. Отровната змия, или Египетската кобра, пък обитава протежението на северния бряг на Африка.


image


Когато е притеснена или ядосана (не,жената,а змията), кобрата добива заплашителен вид, извивайки предната част на своето тяло, докато издува бузите на главата си. Змията образува отровата си чрез извиване на силно подвижните си ребра на врата, разгръщащи се вън от разкритата кожа около врата й.


Отровата на кобрите съдържа много силен невротоксин и въздейства директно върху нервната система. Все пак съществува ефективен серум, все по-широко използван, който неутрализира отровата, причиняваща висока смъртност, особено в някои зони на Азия. Секретът на кобрата е използван от столетия в медицината, защото съдържа ценен лечебен ензим.



                                                 ИНДИЯ - перлата на Азия

image



               


Индия е една от най-древните съвременни държави. Известна е като страна на несметни богатства и крайна бедност. Въпреки това индийците са едни от най-щастливите хора в света. Ако се чудите защо, може би тези интересни факти ще ви помогнат да разберете.

1. Индия не е нападала друга държава през последните 1 000 години от своето съществуване.

2. Индия е била една от най-богатите държави в света до преди началото на британското управление през 17-ти век.

3. Йогата произхожда от Индия и е на повече от 5 000 години.

4. Индия е родното място на играта на шах.

5. Първата пластична операция е била извършена в Индия, поне според санскритските текстове.

6. Махариши Сушрута се смята за бащата на хирургията. Преди 2 600 години той и неговият екип правели сложни
хирургични операции като: секцио, катаракта, присаждане на изкуствени крайници, опериране на счупвания, премахване на камъни от пикочния мехур и дори пластична и мозъчна хирургия.

7. За да избегнат замърсяването на четирите основни елемента – огън, земя, вода и въздух, последователите на зороастризма в Индия не погребват телата на своите мъртъвци, а ги оставят в специални сгради наречени Кулите на мълчанието, където труповете биват изядени от лешояди.

8. Много индийци смятат тоалетната хартия за отблъскваща и вместо нея използват лявата си ръка, за да се почистят с вода. Като логическо следствие от този факт – лявата ръка се смята за мръсна и не се използва за хранене.

9. Нелегално е да изнасяш индийска валута извън Индия.

10. Индия води класацията за най-много убийства в света – 32 719 за година, следвана от Русия с 28 904.

11. Индия е една от страните с най-много аборти.

12. В Индия има повече от милион милионери. Въпреки това повечето индийци живеят с по-малко от 2 долара на ден и това не им пречи да се чувстват щастливи.







Гласувай:
9


Вълнообразно


1. andri - Индийската култура
21.03.2016 12:45
В Индия се зараждат четири от най-изповядваните религии — значимите в световен мащаб будизъм и индуизъм, както и важните в регионален план сикхизъм и джайнизъм. Индийската култура се обогатява и с пристигането на Джайнизмът, който е известен като най - миролюбивата религия, а нейните последователи категорично отричат убийството на човек или животно. Според тях пет дейности могат а се изпълняват - държавните дела, писателската дейност, изкуството, занаятите и търговията. Категорично отричат земеделието. Голяма част от богатите хора в Индия са последователи на тази религия. Основен принцип при тях е да споделят богатството си с другите. Храмовете на джайнистите са известни с големите си размери, като човек може да стигне до тях изминавайки хиляди стъпала (храмът Гиляр - 10 000 стъпала).
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6201018
Постинги: 1102
Коментари: 4873
Гласове: 29482
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930