Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
26.03.2016 08:52 - Денали - Аляска
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 3005 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                   Резервата Денали


Националният парк и резерват Денали се намира в централна Аляска. Паркът включва живописният район на връх МакКинли, най-високият в Аляска, на 6 194 м. надморска височина, сега наричан Денали.

 парк денали
image


Създаден е през 1917 година под името МакКинли, а през 1980 година е преименуван с днешното си име. Многобройните кативни глетчери и до днес продължават да оформят релефа на района от V-образни долини и малки езерца. По-голямата част от парка е високо в планината, където растителността е предимно лишеи, мъхове, острици. Изобилната дивата природа на парка включва елени, лосове, кафяви мечки, вълци, планински овце на територия от около 2458477 хектара (6075030 дка).
Тук гледката представлява широкообхватна панорама на тайга и субарктическа тундра, ледници и масивни планински вериги и върхове. Най-високият връх Денали носи името си от езика на индианците атабаски и значи „високият“. Той често е обвит в облаци, но при ясно време се вижда комплекс Денали, основан от две дами лоцмани на фериботи през 1951 година. Те се заселват в този район и получават земя още преди да е обявен за национален парк.
Комплексът включва седемнадесет къщи, построени от дървени трупи. Те са автентични и много уютни. Районът осигурява отлични условия за незабравима почивка – превъзходна кухня, любезен персонал и планински водачи за желаещите да опознаят националния парк. Възможностите за къмпингуване обаче са силно ограничени с цел да се запази биоразнообразието, като единственият път е затворен на частни автомобили.
Националният парк Денали се намира на 380 км. северно от Анкоридж и се намира в централната част на щата Аляска и в него е разположен най-високият връх на Северна Америка, Маккинли, който е висок 6193 м.

 дива фауна
image


Пътят в парка е блокиран в периода октомври – май поради снега. От май до септември достъпът се осъществява с автобус.

image

Комплекс Денали се намира на 143 км. навътре в парка и работи от януари до септември. Най-подходящото време за посещение на района е през юни, ако искате да наблюдавате дивите птици, като на 21 юни е лятното слънцестоене и почти 24 часа е светло. Това е всъщност най-удачният период за разходка и наблюдение на дивата фауна.

 тундра растения
image

Планинският климат характерен за целият парк е създал интересни екосистеми в Денали. Поради ниското ниво на листопадната линия (760м), дървесните видове са рядкост в парка, с изключение на по-равните западни части заобграждащи езерото Уондър, така по-голямата част от парка е тундра. Въпреки това наличието на различни височинни пояси е предпоставка за развитието на различни растителни зони. От най-ниските до най-високите части се срещат: блата и мочурища, тополови гори, иглолистни гори, мочурища и алпийска тундра.

елените (лосове) Карибу
image

Установено е че различни растения в тундрата разчитът на огън. В този район на Аляска огньовете са обичайно явление, което настъпва когато старата растителност се нуждае от обновление.



Над 450 вида цветя се срещат в парка които цъфтят през лятото: златник (Solidago), див зюмбюл, синчец (Scilla), тинтява (Gentianaceae) и други.

image


image

Паркът е известен също с разнообразието си от видове птичи популаци. Много птици мигрират огромни разстояния между местата където гнездят в парка и техните зимни места. Например Сивото каменарче (Saxicola oenanthe) зимува в Африка, а арктическата чайка прекарва зимата в Антарктика и южната част на Южна Америка. Повечето птици прекарват в парка късната пролет и лятото. В откритата тундра лесно може да се забележат бяла яребица (Lagopus alpinus), лапландски врабец, различни видове блатни птици. Късоухата сова, ястреб кокошар и ятребовата кукумявка могат да бъдат забелязани да летят ниско в търсене на храна. Златния орел се среща в по-високите части на парка.

image




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. dalida - Т.н "пожари" се палят с цел, да изгори старата изсушена растителност
26.03.2016 08:59
включително и дърветата, от които полза няма.

Вече и у нас постъпват така, палят старата растителност, изгнилите дървета, за да освободят място за новите полезни дървета и растения. За тревопасните животни е необходима свежа растителност,с която се хранят.

Флората е необходима и за да пречиства замърсения въздух на планетата ни.
цитирай
2. andri - Парка не е така известен за туристите
26.03.2016 19:44
но ако знаеха че:

На 21 юни тук може да се наблюдава лятното слънцестоене, с почти 24-часова слънчева светлина, която дава уникалната възможности за наблюдение на дивите животни. Все пак пътят в парка Денали е затворен от октомври до края на май поради снежни натрупвания. Най-добре е да посетите парка между май и септември.

Оптимален вариант е да се вземе специалния автобус, чиято цена на билетите варира между 17–33 долара в зависимост от спирката вътре в парка. В самия парк Денали може да се къмпингува в едноименния камп, разположен на 143 км от входа. Той е отворен от началото на януари до началото на септември.

Но, първо трябва да има желание за посещение.
цитирай
3. gosho568 - Поздрави!
27.03.2016 01:40
Неземна красота... посещавали ли сте това място..? ;)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156518
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031