Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
23.04.2016 19:41 - Холандия, ниската земя с висок стандарт на живот!
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 7405 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 27.04.2016 08:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                              Амстердам - цветен и вдъхновяващ

  
   image




Холандия е страна без села, която обаче е един от най-големите селскостопански производители в Европа

Холандия не е страна на лалетата, на вятърните мелници, на сабото, на Аякс, на марихуаната, на червените фенери... През есента лалетата са скрити в парниците, вятърните мелници отдавна са само атракция, а сабото стои единствено в магазините за сувенири. Колоезденето, плуването, хокеят на трева, а не футболът са новите мании на хората от Ниската земя. Леката дрога и стаичките с евтини суринамки и индонезийки са патент на Амстердам. Но Амстердам не е Холандия. Истинската Холандия е тази край Апелдорн, Арнем, Неймехен, Амерсфорт, Девентер.

Холандия е нещо друго. Тя се усеща още от границата - понятие, с което днес продължаваме да боравим само ние, източноевропейците. Там граници няма. Просто земята става равна, а указателните табели са на друг език. Караш в град - левият тротоар е в Динксперло (Холандия), а десният в - Зюдервик (Германия).

Хага
image


Холандия е ред. В нея има много повече ред, отколкото в прословутия прусашки ред. Еднакви улици, придружени от еднакви колоездачни алеи, еднакви кокетни двуетажни къщички от червени тухли с малки, потънали в цветя дворчета, еднакви центрове с огромна катедрала - това е холандският град.

пещерните къщи maastriht
image

Холандия е страна без села. Въпреки че дори столицата Хага има статут на село, малките населени места на Ниската земя не се припокриват с нашата представа за село. Няма дворове, в които се разхождат кокошки, няма колци с домати. Цялото селско стопанство е изнесено извън населените места - в еднакви ферми, които се редят край пътя от един град до друг. В две трети от случаите в тези ферми се случва едно и също нещо - десетки крави кротко пасат върху площ като футболно игрище. От април до октомври денонощно са там. После ги прибират. Кой ги прибира, кой работи в тези ферми - това не е много ясно. Нивото на механизация отдавна е позволило на холандците да не копаят градинки. Колкото е вярно, че Ротердам е най-голямото пристанище на света и заради това Холандия е морска държава, толкова вярно е също, че тази страна без села е един от най-големите селскостопански производители на Европа.

Ротердам
image

Холандия е път. Страна, която има територия, три пъти по-малка от тази на България, има 35 истински магистрали. Когато питаш холандец как да стигнеш от Грьонинген до Ротердам, той просто казва - А-28, А-25, А-15. Толкоз. Брилянтно поддържани, магистралите имат такава маркировка, която ти позволява във всеки един момент да знаеш къде се намираш с точност от 10 метра. По холандските пътища няма такова нещо като катаджия. По-малките пътища обаче така са направени, че всякакъв контрол над трафика е излишен. Табела показва ограничение от 80 км/ч. След половин километър друга табела информира, че по-нататък има камера, която ще заснеме нарушителите. Ако карате с повече от 80, светкавица блясва над пътя - вие сте заснет и после чинно чакате да получите глобата си от 50-60 евро. Ако не ги платите в срок, дава ви се друг срок за плащане, но в троен размер. Няма отърване. Всяко паркиране на непозволено място или минимално превишаване срока на паркиране води до глоба от нови 35-40 евро. Никакво отърване.

Звънарната в Амстердам
image

Дори холандец, който паркира неправилно в Германия, плаща съвестно глобата, която го настига в общината му. Има право на избор - може да плати както на холандския бюджет, така и на германския.

Холандците не разчитат само на съвестта на шофьорите - за да убият скоростта на колите в провинцията, те правят от всяко кръстовище кръгово движение. Караш десетина километра и - хоп - намаляваш на кръговото.

Върхът на пътя е шосето между Лилестад и Енкузен. Това е дига. Звучи просто, но е величествено. 31 километра през морето.

Волендам
image

Zaance музей
image

 На улицата цар е пешеходецът - автомобилите чинно и безропотно спират, щом човек стъпи на лентата. Още по-голяма почит има за велосипедистите. Заради равнинния терен най-лесният и евтин начин за придвижване на къси разстояния е колелото. И заради това всеки холандец има поне по две. Децата ходят на училище с велосипеди. Родителите отиват на работа с велосипеди, а след това пазаруват с велосипеди. Пред гарите има огромни паркинги - за велосипеди. Баби на 80 г. въртят педалите на колелата. По-модерните им наборки карат малки мотопеди. Чудна гледка.

Колелото е религия за холандеца и единственият обект на престъпност в страната, разбира се, като изключим престъпността в Амстердам и Ротердам. Затова единственият аксесоар за непретенциозното холандско колело е катинарът. Това колело, което може да видите във всяко българско село, струва между 300 и 350 евро. Средно луксозни байкове достигат до 1500.

Единственото нещо, за което холандците се грижат повече, отколкото за велосипедите си, е техният дом.

image

Средностатистическият поданик на кралица Беатрикс живее в малка двуетажна къща. На първия етаж има просторен хол, добра кухня и тоалетна. Стръмна стълба води към втория етаж, където са разположени баня и 2-3 стаи. Има две мазета и задължително заден двор с малка градинка. По-заможните живеят в същата къща от червени тухли, но два пъти по-голяма.

Холандската къща има една задължителна особеност - прозорците, които гледат към улицата, са на височина само от петдесетина сантиметра и почти никой от тях няма пердета. Това позволява на минувачите спокойно да гледат как собствениците седят на ниската холна маса, зяпат телевизия и пият кафе. Има различни интерпретации за тази особеност на холандските домове - някои обясняват това с ерата на калвинизма и появата на нещо като църковна полиция, която бдяла за нравите, други пък - с времето, когато мъжете пътували с флота, а жените не трябвало да правят нищо скрито... Всичко това е изчезнало, но традицията е останала. Само домовете, в които живеят чужденци, примерно турци, са забулени с тежки завеси и оградени с високи огради. Холандците продължават да държат на откритостта.

В същото време броят на чужденците в страната постоянно расте. Във всеки град, колкото и малък да е той, има по няколко турски магазина, които продават екзотичните за Холандия ябълкови чайове, локуми, сиренета и евтини домати (1 лв.). Дюнер-кебапът вече е изместил пицата като бърза закуска.

В Холандия е пълно и с огромни китайски магазини. Разбира се, това не са местата, в които средностатистическият холандец пазарува. В нормални дни местните предпочитат родни вериги като "Edah" и малко по-скъпия "Albert Heijh". На такива места българинът най-добре разбира, че цените ни са достигнали западните. Единствените сравнително по-скъпи стоки са месото и алкохолът. Въпреки че не е житницата на Бенелюкс, Холандия има хляб, по-евтин от нашия. Това не е достатъчно за холандеца, който за да напълни още по-евтино количката си, отива в събота в немски супермаркети на вериги като "Aldi".

Във всеки един град има едни и същи вериги магазини. В Ултрехт или в Зюдфенд може да посетите едни и същи щандове на "Blokker", да купите стока в "Kijkshop", да позяпате в "Hema". Нямате много пари или искате дрънкулки - за вас са "Xenos" и "Widra". Евтини дрехи - тичайте към "Zeeman". Козметика? У нас тя е в специални магазини, а при тях в дрогериите - като "Kruidvat". И когато това многообразие, ширнало се в град, не по-голям от Пазарджик, ви умори, пред вас блясват покрайнините с големите халета като "Метро" - "Gamma" и "Etos". Рай за купувача.

Холандските търговци умеят да прибират парите на холандците. Държавата също умее да прибира пари.

Ако искате да спестите, работите нелегално, не плащате осигуровки, пазарувате от турците и немците, както и от магазините за "втора ръка".

Ако искате да бъдете холандец, наемате си къщичка за 400 евро, изкарвате книжка срещу 1300 евро, купувате си кола среден клас на лизинг, пълните я с бензин срещу 1.2 евро за литър, плащате пътен данък за нея от 400 евро и моментално давате една трета от заплатата си за осигуровки и такси. Детето ви учи в училище, което е държавно, но струва доста пари. Оправяте си зъбите и олеквате с нови 1000 евро. Всичко е пари.

Но в социална държава като Холандия никой не бива да умира от глад. Бабата, която кара моторетка, получава минималната пенсия за Холандия от 800 евро. Тя никога не е работила, а мъжът й е починал преди две години. Живее в къщата с червените тухлички, в която е живяла от десетилетия. За да не остане съвсем без средства, държавата покрива част от наема й. Бабата не може да си позволи да отиде там, където всички баби отиват с удоволствие - в старчески дом. Той струва пари. И няма нищо общо с българските подобни домове. Възрастните двойки получават апартаменти от около 100 кв. м и медицинска помощ. Мека мебел, простор, китен парк - и всичко това в центъра на града - такива са холандските старчески домове.

Единственото нещо, което южнякът не разбира, е липсата на пълни кафенета, живота, който замира в 6 часа вечерта. Обяснението е просто. В Холандия има 35-часова работна седмица и никой няма право да нарушава закона. Просто държавата смята, че ако работите повече, ще ви се отрази неблагоприятно.

Има и изключения. Такова е Амстердам - там животът не спира. От гарата по "Дамрак" до площад "Дам" и хотел "Krasnapolsky" тълпата тече неспирно. Търговската артерия на града - "Клаверстаат", винаги е оживена. Около бреговете на Амстел и "Канала на господата" винаги има хора. Червените фенери гаснат за минути - само докато вътре има клиент, а поредният "Coffee shop" е привлякъл нови любопитни туристи.

Другата забележителност на холандците е сабото, то вече е само атракция:

image


из" Любопитни истории за холандците"



Гласувай:
9


Вълнообразно


1. dalida - Очаквайте още снимки
23.04.2016 21:01
от другата седмица ще имам интересни снимки от Холандия.
цитирай
2. kozme - Амстердам е известен с кофи шоповете....
23.04.2016 21:49
Главната разлика на Амстердам от други столици на Европа са множеството нетипични и нетрадиционни музеи: на татуировките и марихуаната, на еротиката, на секса, на мъченията. И, разбира се, Амстердам е известен с кофи шоповете и смарт шоповете – места за дегустация и продажба на леки наркотици.
цитирай
3. rouzy - Хм!
25.04.2016 11:37
Страхотно е там!

Просто държавата си има ред който никой не нарушава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157123
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031