Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2016 15:47 - Бегликташ - част I (Ропотамо и Бегликташ)
Автор: asthfghl Категория: Туризъм   
Прочетен: 3434 Коментари: 2 Гласове:
23

Последна промяна: 03.07.2016 00:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
През уикенда се поразходих до тракийското светилище Бегликташ край Приморско. Районът е много интересен откъм природни красоти и древни забележителности - като се започне с речната разходка по Ропотамо, през легендарното светилище Бегликташ, през скалното образувание Лъвската глава и красивия залив Св. Параскева, та до просторния плаж "Перла" на север от Приморско.

Маршрутът:

image
[ + ]

Ропотамо е резерват, разположен на около 50 км. южно от град Бургас в район с изключително разнообразни биотопи. На територията на резервата се намират множество интересни и уникални природни обекти като лиманът на река Ропотамо, блатото Аркутино, и лонгозни гори, които на тази географска ширина се срещат много рядко, както и различни скални феномени, мочурища, блата, и други. Резерватът е част от по-голямата защитена зона Рамсарско място Ропотамо.

image
 
image

На няколко километра преди Ропотамо да се влее в морето, в близост до пътя Бургас-Царево е изграден малък речен пристан, откъдето може да се наеме корабче и да се направи едночасова разходка надолу по реката. Това е едно от най-популярните места по южното ни Черноморие - както за туристи, тръгнали на лека разходка, така и за запалени рибари.

image
 
image
 
image

Пътят нагоре през резервата минава през живописни горички. От особено значение за резервата е находището на морски пелин, което е разположено в резерват Ропотамо. Това е така, защото това е едно от най-големите находища на растението в България. Основните количества от това медицинско растение са разположени по десния бряг на река Ропотамо близо до нейното устие. Над 100 вида растения, които се срещат на територията на резервата, присъстват в Червената книга на България.

image
 
image
 
image

Туристическият път "Свещеният път на траките" завършва при скалния комплекс Бегликташ, където се намира и тракийското светилище. Обектът се намира в близост до долината на река Зигра и представлява естествен скален ансамбъл от сиенитни блокове с различни размери и форма, образувани in situ в резултат от сферичното изветряне на скалите на Росенския плутон и същевременно е едно от най-големите древно-тракийски мегалитни светилища на територията на България. Общата площ – централната част на обекта заема площ около 8 декара.

image

Брачното ложе е оформено като легло, в чийто източен край е издялана "възглавница", което определя ориентацията на главата към изгрева. Върху него жрецът и жрицата ритуално представяли свещения брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното слънцестоене. До Брачното ложе има Жертвеник с издълбани отгоре ямички, в които се изливали четирите свещени течности - Вода, Вино, Мляко и Зехтин. Там се поставяли и жертвоприношенията - предимно горски плодове, ябълки, грозде, хляб и семена, а в редки случаи - и жертвени животни.

image

Тронът е каменен къс с издялана в него седалка. От него тракийският Цар-Жрец ръководел церемониите.

image

Свещената площадка е скална скулптура, изобразяваща пентаграми и фалически символи, застъпващи двете начала в природата - мъжкото и женското. Скалните вани (шарапани) събирали дъждовна вода, необходима за ритуалите.

image

Дупките са конфигурирани като отражение на съзвездието Плеяди. Били са запълвани с масло и запалвани с цел постигане на магическа сакралност.

image

На малкия заоблен камък се намира стъпката на Богинята Майка.

image

Слънчевият часовник се е състоял от 16 плочи, разположени около скална площадка с обелиск в центъра. Днес 7 от тях все още стоят на първоначалните си места, опрени една в друга под наклон.

image

Големият заоблен камът, наречен още "мехнир", е белязан с изсечена на върха му божествена стъпка на Бога Слънце.

image
 
image

Лабиринтът е система от скални коридори, през които "непосветените" преминавали в стремеж към духовна инициация. Желаещите били поставяни пред избор, който определял духовните им търсения. За вярна се считала лявата "магическа" посока, която отвеждала до Царството на Хадес.

image

Подземното Царство представлява тясна цепнатина, в която избраните се спускали като Върховно изпитание. Така те повтаряли подвига на Орфей, който според легендата слязъл в Подземния свят и с помощта на Боговете успял да се завърне.

image

Къщата на Оракула представлява останки от жреческо жилище от най-късния период на светилището - 4 в. сл. Хр. По това време духовният център се преместил на север, в залива Св. Параскева, където в построения манастир култът към Богинята Майка преминал в почит към светицата Параскева, покровителка на родилките.

image

Следва част II - Залива Св. Параскева и устието на р. Ропотамо

[МОИТЕ ПЪТЕШЕСТВИЯ
]


Тагове:   туризъм,


Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Използвате две названия: Бегли...
02.07.2016 12:40
Използвате две названия: Бегликташ и Белинташ. Едно и също ли означават или са две различни неща ? Поздрави. Чудесен материал !
цитирай
2. asthfghl - 1.
03.07.2016 01:00
Объркал съм се на едно място. Става въпрос за Бегликташ (до Приморско). Белинташ е в Родопите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: asthfghl
Категория: Технологии
Прочетен: 4280517
Постинги: 1683
Коментари: 3144
Гласове: 11390
Архив