Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
14.02.2017 13:01 - О-В ШРИ ЛАНКА / най-красивият остров за своите размери
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 1379 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                                                  ЗЪБЪТ НА БУДА



Остров Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. От незапомнени времена зъбът на Буда е бил обект на ламтежите на всички водачи в островната държава, тъй като се е смятало, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината Храмът на зъба на Буда, винаги да е добре защитен.


Съгласно легендите, които се разказват през IV век владетелят на кралство Калинга (ранно кралство в източно-централната част на Индия) претърпял военно поражение и опасявайки се за съдбата на своята държава, решава да отнесе ценната светиня в Цейлон. Неговата дъщеря скрила реликвата в косите си и така успяла да я пренесе на острова. Тъй като в тези древни времена всички вярвали в неговата магическа сила, зъбът на Буда винаги бил притежание на кралските династии на хората лъвове (синхи - лъвове, така били наричани владетелите на Шри Ланка) и се съхранявал в двореца им. Първоначално той се намирал в град Анурадхапура, по-късно бил пренесен в Полонарува, а в началото на XVIII в Кенди.



Руините на старопрестолния град на Шри Ланка - Полонарува са доказателство за това че първите управници на страната са били мъдри и организирани хора. С право някогашната столица е смятана за най-добре планираната археологическа местност в Шри Ланка, а красотата й е призната от всеки, които е имал щастието да се изправи пред този удивителен пейзаж. Манастирският комплекс Гал Вихара, който е една от най-големите атракции на Полонарува, е изсечен в скалите и до така създадените изкуствени пещери е положена монолитна статуя на лежащ Буда, която е дълга цели 15 метра.




Вярва се, че е достатъчно зъбът да бъде унищожен, за да се сложи край на будистката вяра в Шри Ланка, затова и такива опити са правени многократно. През 1998 г. ислямистите поставят бомба в двореца, която частично го уврежда, но реликвата остава незасегната. Това било време, когато само кралят и няколко монаха имали достъп до свещения храм. Днес храмът е отворен за посещения от сутрин до вечер и може да се посети от всеки, който има смелост да се изправи пред светинята. Когато самият зъб бива излаган на показ, той се поставя в центъра на златен лотус, защото се вярва, че е открит в Индия именно върху цвят на лотус.






Анурадхапура,
Подобно на Полуранава, това е един от най-старите градове в Шри Ланка и една от древните й столици. Години наред Анурадхапура бил проспериращ град, преди да започне инвазията на северноиндийците, които източили богатствата му, а по-късно през 1017 г. е разграбен от нахлуващите войски от Чола (тамилска държава, съществувала на територията на днешна Индия). Приблизително хиляда години Анурадхапура е изоставен и едва през 19 век джунглата е разчистена и днес градът може да се похвали с едни от най-добре запазените руини от цивилизацията на Ланка (в превод Ланка означава благословена, а шри се добавя като израз на почит). Анурадхапура е свещена местност за всички будисти и е заобиколен от от манастири, заемащи площ от около 16 квадратни мили.



Гласувай:
13



1. milady - хей Тони, отново хубав Постинг..
14.02.2017 17:49
добре се завърнала...
и хубаво изкарване на Празника
Юлия
цитирай
2. bojil - Много увлекателен материал нам...
24.02.2017 17:24
Много увлекателен материал намерих в този статия- прочетох я с интерес!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155811
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29445
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031