Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
15.04.2017 20:36 - ИТАЛИЯ - Флоренция и Медичите
Автор: dalida Категория: Туризъм   
Прочетен: 3812 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                                              image

Флоренция е впечатляваща със старовремските сгради и достолепните палацо, с тесните улички, църквите, пиаците, Арно и мостовете, меко заоблените хълмове наоколо… Флоренция е удивителна с огромното си културно богатство.
И не само флорентинското минало е богато, богати са и флорентинските пици.

„На парче“ – представете си го: горещо, пбри, с размери горе-долу колкото са българските или повече, тънка подложка с дебела, сочна и богата плънка, а отгоре приятно разтопено, щедро количество пармезан. И го продават по следния начин:
Витрина с десетина огромни тави, всяка с различна пица, коя от коя по-богата, по-красива и по-апетитна. За аромата, който се носи наоколо, няма да кажа, че ще взема да се окапя
Пицармена (аайде пак измислих нова дума държи грамаден нож в едната ръка и шпакла в другата, усмихва се и командва: Алора, синьора/синьор, прего! /смисъл: моля, кажете/ – Ти гледаш в тавите и казваш… Моменто! – и ловиш уханията… и преглъщаш…

Той се юрва лично да ти помага от зад тезгяха като сочи с ножа във всяка тава и очевидно обяснява какво съдържа съответната пица и колко е „молто белло!“ /много хубава/. Ама, нали си е италиано, говори бързо, „на четвърта“, и ако не знаеш италиански… или хм, не добре, то си е все тая… Накрая се спираш на една тава, а той вдига вежди: Куанто? /колко/ – и сочи кантара.
С ръце показваш големината на парчето, колко да ти отреже. Имайте предвид, че пицата е на килограм, а той винаги понечва да отреже по-голямо парче. Викаш: Но, но! Пиколо, пиколо!…/в смисъл за „малко, по-малко“, но „по-малко“ на италиански е „мено“/… Въпреки това той те разбира – реже, тегли, светкавично я завива във фолио и през това време клати глава, върти очи и бърбори нещо от рода на „Ааа, ма ке белла дона, коме си пуо манджаре кози поко, е?!“/Ааа, ма каква хубава жена си, как може да ядеш толкова малко?!/ или „Ааа, ма ке гранде уомо… и същото…“ /Какъв голям мъж си, как може да ядеш толкова малко?!/ Подава ти и една салфетка, плащаш 3-4-5-6 евро – е...еми, зависи колко бързо си реагирал на ножа, и чао!

И така,ето ви нещо интересно. Запомнете го, ако можете.

Примерен речник с примерни ястия като пояснение:
прими пиати или антипаста -> предястие; т.е. това им е първо (ястие)
паста – всичко що е от макаронени изделия
ризото ай фунги – гъби с ориз
лазаня – знаете какво е
Ами, ядат я като първо, а ние я ядем като обяд/вечеря
Най-вкусната лазаня въобще, съм яла в Монтекатини Терме
страчателла – супа от варена паста с яйца и подправки
минестроне – гъста зеленчукова супа – боб, моркови, целина и т.н. според сезона
карабача – това е италианската супа от лук, за разлика от прочутата френска лучена супа, в тази има и моркови, целина, яйца… демек, не се минават италианките да е само с лук и сирене и препечена филийка.
пиати ди мецо -> междинни ястия
панцанелла – салата от домати с крутони
поррата – манджа с праз (може да бъде и като яхния)
торта ди прошуто е формаджо – с шунка и сирене
секонди пиати – второ (ястие, основно)
риболита – типична местна зеленчукова яхния
бистека ала фиорентина – бифтек по флорентински (много е готин и е просто грях да не го полееш с едно червено сухо. Препоръчвам го. С Кианти!
Изобщо, „второто“ най-често представлява едно парче месо /печено, пържено, удушено/ с нещо или пък просто някакви зеленчуци, най-често печени на грил и овкусени, ако искате нещо постно.
долчи -> десерти
сформатини кон фраголе, карамеле, примерно – нещо като пудинг с… ягоди, карамел
тирамису – знаете го
торта ди фрути – плодова торта
торта чоколата – шоколадова торта
бискоти чоколата/бурро – шоколадови/маслени бисквитки, сладки
джелато – сладолед
джелато комбо кон фрути – мелба
Силно препоръчвам и торта „Сузана тутта панна“ на тези, които обичат сметана – това е сметанова торта, но е страшно лека, въздушна и много вкусна. Супер е!

Ако искоте да знаете защо Флоренция е културната столица и може би най-богатият на шедьоври град в Италия, прочетете и това:
Забележителностите струват понякога и малко или много....пари.

Всъщност, ако нямате някакви по-специални интереси, спокойно можете да пропуснете Галерия Уфици. Иначе, не мисля, че си струва човек да виси 2-3 часа на опашка и да плати 9,50 евро,/ако разбира се вече не сте платили това удоволствие предварително,влизате без да чакате/, за някакви си 20-30 минути в галерията. А се чака толкова много, защото пускат само групи по 20-тина човека, понеже сградата е много стара и ако всичките желаещи да влязат наистина влязат, просто галерията ще се срине. Между другого, много от "разголените" фигури от картините, много малко напомнят за сексапила на дамите, отколкото съвременните картини.Какво да се прави – познавачите са ги обявили за шедьоври, за които някои маниаци биха били готови да хвърлят смайващи ума суми. Ама не се продават. Италианците пазят културното си богатство като очите си и знаят как да печелят от него. Защото най-голямата и най-трудна валута, валутата на изкуството, е вечна…
Да ти простят греховете в миналото никок не било евтино.

Как обаче, големците и богаташите, като Козимо Медичи, си опрощавали греховете и, си изпирали  "грешно" спечелените си пари?

Е, парите може да не могат всичко, но могат много. И тогава сам , поредният папа, обещал на Козимо Медичи изкупление на всичките му грехове, ако… построи манастирът Сан Марко.


Не било странно понякога някоя богата фамилия да финансира построяването на някой малък параклис. Но цял манастир? Явно Козимо е имал доста грехове – построил го. Целият! С фреските и обзавеждането! И така си изпрал купищата мръсни пари. Амин.




 



Гласувай:
11



1. tota - Христос воскресе, Далида!
16.04.2017 10:39
Честит Великден! Здраве и късмет!
цитирай
2. leonleonovpom2 - Честит Великден , Тони!
16.04.2017 22:23
Радвам се, че се появи с материал за страната, която обожавам!

Хубави празници!
цитирай
3. dalida - Благодаря за пожеланията и на двама ви пожелавам здраве и много късмет!
17.04.2017 17:29
Рядко съм в нета, затова и рядко посещавам блога, ( ако се чудите защо толкова рядко вече пиша тук).
А написах това, защото през май ще ходя там с приятелките ми, за няколко дни.
Ще направя снимки и ще ги кача тук, когато се върна.

Още веднъж, поздрави за празниците и много щастие и радости на семействата ви.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157110
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031