Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
07.10.2011 08:33 - ИЗМАМИТЕ на ХХ ВЕК -част 19
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 7117 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 09.04.2015 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
           НАЙ - ГОЛЕМИТЕ  ИЗМАМИ НА ВЕКА

Има ли грабеж при ЧЕЗ
Неотдавна на министъра на енергетиката Петър Димитров му прекъснаха тока. Ако някой твърди, че това е случайност или грешка, той е или наивник, или шарлатанин. Просто този акт е поредното предупреждение към властта, че трябва да продължава да се съобразява с енергийното лоби, а не да следва предписанията на Европейската комисия за съблюдаване върховенството на закона. Случаят с ЧЕЗ само потвърждава тази констатация.

ОТ НЕЗАПОМНЕНИ
времена опитите на търговците да въздействат върху уредите за измерване са били наказвани най-строго. Създават се и закони против измамниците. По своята строгост те са били еднакви със законите против кражбата и фалшификацията на парични знаци. Затова по пазари и тържища постоянно обикаляли царски хора, които трябвало да следят дали уредите са изправни. Защото търговските измами пораждат стопанска нестабилност, известна като инфлация. Обратното, от точността на уредите зависела стабилността на икономиката и оттам на държавата.
Днес в света съществува стройна международна система за правов и технически надзор на измерванията при размяната на стоки и услуги. Управлението и контролът върху измерванията в България трябва да се осъществява от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН) – организация със 120-годишна традиция. Като член на ЕС, страната е длъжна да прилага всички директиви в тази област. Едно от задълженията на държавните лаборатории към ДАМТН е да подлагат на изпитване всеки отделен електромер; да извършат проверка дали отчита точно съгласно изискванията на европейските стандарти; да удостоверят това със съответен сертификат. Чак тогава електромерът се монтира на таблото на ползвателя.
 Лошото е това,че за да си провери електромера дали е изправен, потребителя трябва да плати "държавна такса" между 35 и 47 лв/за проверката/.

Как стават измамите облагодетелствали ЧЕЗ -
ЧЕЗ самоволно демонтира сертифицираните от държавна лаборатория към ДАМТН  изправни електромери и поставя на тяхно място, без съгласието на собствениците, свои уреди, които не са сертифицирани от независима лаборатория. И които отчитат по-високо потребление. Ако собствениците не желаят да приемат този произвол, ЧЕЗ заплашва, след това се опитва насила да проникне в неприкосновената частна собственост, накрая прекъсва електроподаването. Това е престъпно деяние по чл. 323 от Наказателния кодекс. Санкции обаче досега няма.

В опитите си да разширява грабежа ЧЕЗ се опитва да събира авансово пари чрез въвеждане на т. нар. тримесечно отчитане, заблуждавайки, че това било европейска практика. Никъде в Евросъюза няма подобно нещо.
 Тъкмо обратното, Европейска директива 32/2006 разпорежда заплащането да става само за реално изразходвани количества. Нещо повече, в европейските страни никой не може да бъде лишаван от ток за това, че обстоятелствата са го лишили от възможността да си плати. Защото в правовите държави ползването на електроенергия е право. Ако някой е безработен или социално слаб, практиката в ЕС е на такива ползватели да се монтират ограничители на мощността, а самите те трябва да проявяват достатъчно лоялност, като внасят периодично по 10 – 15 евро, а остатъкът им се поема от общината.
ЧЕЗ обаче грубо престъпва Европейската директива, демонстрира флагрантно незачитане на фундаментални човешки ценности. Това не са единствените деяния на лицата от ЧЕЗ.
Престъпна организация или група е тази, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

ИНТЕРНЕТ ИЗМАМИ свързани с регистрация на домейн
От известно време китайски и азиатски компании са открили нов начин за припечелване на допълнителни средства, като този път евентуалните жертви са собственици на домейни.
Този тип измама може да бъде квалифицирана като e-mail измама, но за разлика от останалите e-mail измами тя е по-трудно разкриваема, тъй като ползва незнанието на собствениците на домейни и непознаването на международните правила, свързани с регистрацията на домейни.

За начало фирмата фантом изважда от публичния whois регистър (www.domaintools.com) e-mail адреси, които са били посочени при регистрацията на домейни. След това до тези e-mail адреси се изпращат съобщения от типа на посоченото по-долу.

КЛИК  ИЗМАМИТЕ
Клик-измами (Click-through frauds). Специалистите наричат този тип измами "феномен на нашето съвремие".
В какво се състоят те?
За да привлекат потребители към своя сайт/ БЛОГ/форум/, заинтересуваният клиент плаща  на различни големи сайтове да публикуват рекламен банер. В зависимост от броя на кликванията върху банера, търговецът/ клиента, плаща на съответния сървиз-провайдър определена сума в края на месеца – примерно по 1 цент на клик (като разчита, че на всяко кликане нов потенциален клиент посещава сайта му).
МНИМИТЕ КЛИКВАНИЯ - мамят единствено този, който търси популярност, но бъркат дълбоко в джоба на този, който плаща.
В много случаи обаче, конкурентите на този търговец започват здраво да кликат върху банера - тоест, да му правят многобройни "кухи" посещения на сайта, без да се интересуват от написаното.
Едни от най-често срещаните ботове са т.н. уеб-краулъри или уеб-паяци.
Такъв е примерно ботът на Google, който преброжда рекурсивно уеб-пространството, за да индексира уеб-страници в системата за търсене. Друго приложение за ботове в уеб е претърсването и манипулацията на отделни сайтове, например eBay в търсене на добри сделки.
В мрежите за чат също често се срещат ботове, които могат да се ползват за достъп до информация, забавление, технически операции и др. В мрежовите компютърни игри, ботовете може да се ползват като помощници на играчите или дори като самостоятелни играчи. В повечето случаи, такива практики се смятат за нечестна игра.
Някои дори правят специални софтуери – т.нар. ботове, които автоматично да кликат непрекъснато на съответния банер, така че конкурентът да загуби колкото е възможно повече пари. Има случаи, когато интернет-доставчикът или сървиз-провайдърът сами създават такива ботове и умишлено увеличават брояча на кликанията, така че да се облагодетелстват.
Ескроу измамите.
Това са различни посредници (като описания горе "гаранционен" сайт), които предлагат: "За да е сигурно, че като продадете стока на друго лице, то ще ви плати парите (или обратното – за да си получите стоката като дадете парите), всичко трябва да мине през посрезника". Колкото и странно да изглежда, много хора и фирми се връзват на такива посредници, така че бумът на т. нар. ескроу измами в световен мащаб вече придобива чудовищни размери. Щетите са за стотици милиони евро само в Европейския съюз.

ФИШИНГ  ИЗМАМИТЕ

Фишинг. Извършва се чрез изпращане на съобщения под формата на спам от името на някаква финансова институция, примерно банка. В тези имейли се изисква човекът да даде информация за свои сметки, номера на кредитни карти и различни други лични данни.
Понякога към съобщението има линкове към сайтове, на които хората се приканват да влезнат и да си променят паролата за достъп или да си обновят данните.Първоначалната цел е незаконен достъп до банкови сметки, но някои фишинг атаки целят да се придобие достъп до други услуги – примерно достъп до Интернет, до VoIP и др.
Компрометираните профили на потребители могат да се използват и за други атаки - например за флууд (наводняване на каналите), чрез тях да се атакуват други сървъри и т.н.

БАНКОВИ ИЗМАМИ
Кражба на банкови сертификати. Това престъпление вече е много разпространено в България, казва Явор Колев, началник сектор "Компютърни престъпления" (бившата ГДБОП, МВР). Измамниците въвеждат в компютъра на дадена компания троянски кон, изтеглят й информацията и я използват за злоупотреби, включително чрез електронно банкиране.
 Доскоро с този вид измами се занимавали предимно чуждестранни престъпни групи (например от Русия), а тук, в България, са се намирали само жертвите и мулетата, които изтеглят и изпращат парите.
Миналата година обаче е задържана организирана престъпна група от българи, която се е занимавала с кражби на банкови сертификати.

ИЗМАМИ СВЪРЗАНИ С ПОКУПКИ ПО ВРЕМЕ НА ПРАЗНИЦИТЕ

Най-честите жалби, свързани с интернeт пазаруването за България, са свързани с транспорт, самолетни пътувания и електронна търговия. Това каза на пресконференция адвокат Венцислав Петков - съветник в Европейския потребителски център - България, цитиран от БТА.
Най-често българите са жертва на нелоялни авиокомпании, които им отменят полетите, губят им багажа или забавят много полетите. Друг проблем за българите са нелоялните практики в интернет, свързани с недоставени стоки, доставяне на стоки, различни от поръчаните, с фалшиво търговско име и други. Най-често тези стоки са в големи размери и за големи суми и са основно автомобили и мобилни телефони, уточни Петков.
Добре е да се знае, че в срок от 7 работни дни може да се анулира договорът за покупка по интернет в България. Срокът тече от датата на доставка до датата на плащане. Ако се върне стоката по пощата с обратната разписка, пощенските разходи обаче са за сметка на потребителя, обясни адвокатът, цитиран от "Фокус".
Председателят на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров призова потребителите за повече внимание във връзка с тръгналите коледни промоции по магазините.
Основните оплаквания на потребителите около Коледа и Нова година са липсата на касови бележки и неизпълнение на сключени договори за почивка в пътувания в страната и чужбина.
Ако сме закупили пакет за почивка извън страната предварително трябва да бъдат проучени много добре всички условия на туристическия екип, посъветва председателят на Комисията за защита на потребителите.
Потребителите стават жертви на нелоялни търговски практики, най-често свързани с цените на продуктите. Търговците обикновено разпространяват предварителна информация за намаленията, но отивайки на място, клиентите установяват, че са заблудени. Търсената стока е на по-висока цена, а намалението се отнася до продукти със сходно предназначение, но по-лошо качество.

Измами за печелене на пари от интернет
Интернет измамите стананаха много популярен начин за печелене на пари. До момента няма нито една ефективна присъда в България за измами в интернет.Фалшиви търгове. Измамниците атакуват сайтове на реномирани онлайн търгове създават фалшиви страници и така от името на нищо неподозиращата фирма "сайт" се извършват фалшиви сделки при които много хора изгарят с пари заплатили за стока която не получават.
Печели пари докато седиш вкъщи или вашето IP беше избрано са от най-често използваните фрази за мамене на наивни потребители в интернет.
Ако нямаше измама, нямаше да има толкова много магазини за оръжие. Същото е и при магазините с китайски стоки.

 НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФИНАНСОВ СКАНДАЛ
"Пармалат" замесен в измамите, дистрибутори и търговски вериги
Италианските правоохранителни органи разкриха схемите, с помощта на които най-големият хранително-вкусов концерн в страната - "Пармалат", е раздувал активите си. Компанията обяви фалит в края на миналата година и предизвика най-големия финансов скандал в европейската корпоративна история. Разследването е установило, че през последните години ръководството на "Пармалат" е водило двойно счетоводство, като на много от стоките са се записвали различни суми. В схемата са били въвлечени над 30 дистрибутора и неколкостотин супермаркета, предадоха световните агенции.

ДРУГИ ТЪРГОВСКИ ИЗМАМИ
например: две цени за една стока - такива измами са често явление при хранителните магазини, супермаркети, молове, складове. обикновенно търговците - собственици поставят една цена за стоката на стелажите която е по-ниска от тази фиксирана на касовия апарат. По този начин клиента се въвежда в заблуда,която разбира едва когато трябва да заплати стоката с по-висока цена.


източник: http://ide.li/article3452.html




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ezitura - Клик измамите - най-доходния бизнес
07.10.2011 14:46
Милиони долари годишно печелят кибер мошеници за сметка на рекламодателите. Мрежи от компютри са впрегнати в кампаниите

Измамите с кликове са голям бизнес. Находчиви кибер мошеници печелят милиони долари годишно от излъгани рекламодатели в интернет. За целта те използват мрежи от заразени компютри, известни като ботнет, за да осигурят многобройни фиктивни кликове.
Собствениците на сайтове получават пари всеки път, когато бъде регистриран клик върху рекламите, поместени на тях в кампании от типа “плати за клик”. През първото тримесечие на годината между 17 и 29 процента от кликовете на онлайн реклами са били фалшиви, разкрива компанията Click Forensics and Anchor Intelligence – водещ доставчик на технологии за откриване на измами с кликове. Изнесените данни сочат ръст от 15-25% на измамите спрямо предходното тримесечие.
цитирай
2. ezitura - В интернет...
07.10.2011 14:49
В интернет има доста сайтове,които вече се занимават с тези измеми:
http://technews.bg/article-17258.html
и др.
цитирай
3. golden - Относно измамите
07.10.2011 14:58
Проект на IBM и Гаранционeн фонд ще позволи на застрахователите да проверяват онлайн цялата необходима информация

Застрахователните компании у нас ще могат да разчитат на „умна” информационна система, за да намалят риска от измами. По време на форума „Към интелигентна България” по-рано тази седмица IBM и Гаранционен фонд обявиха партньорски проект за разработка и внедряване на новата ИС.

Нова информационна система ще облекчи работата на застрахователните компании

Системата ще позволи на застрахователните компании да извършват онлайн проверка на цялата необходима информация, касаеща полиците по задължителната застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Решението се базира на софтуер, хардуер, услуги и технологии за бизнес анализ на IBM. С негова помощ българските и международните застрахователни компании, опериращи на пазара у нас, ще могат да намалят броя на неправомерно подадените искове и да вземат по-бързи и прецизни решения.

Вече институциите са предвидливи, но дали измамите ще намалеят?
цитирай
4. анонимен - клик измамите трябва да се водят за престъпение
07.10.2011 15:16
Клик измамата е вид интернет престъпление, което възниква като плащане на всяко кликване при интернет рекламата - когато човек, автоматизиран скрипт или компютърна програма следва легален потребител на уеб браузър, чрез кликване върху реклама, с цел да получи такса на всяко кликване, без да има действителен интерес към целта на рекламната препратка. Клик измамата е повод за провеждащите се и нарастващи съдебни спорове, за това че рекламните мрежи са основните облагодетелствани страни от тази измама.
Употребата на компютър за извършването на тази интернет измама е углавно престъпление, както например е обхванат в наказателния кодекс на Калифорния, САЩ. Осъществявани са и арести, свързани с клик измамата, по отношение на злонамерени кликвания, с цел разрушаването на конкурентен, рекламен бюджет.
цитирай
5. tutankhamon661 - dalida
07.10.2011 17:26
Е как, нали трябва да си избият загубите и баснословните заплати на ръководните кадри.
Отделно ако имаш нагли съседи, които обичат да цакат на аванта. Такива трябва да се пребиват на място, защото не можеш да ги следиш постоянно. А като хапнат тупалките, може да се замислят следващия път.
цитирай
6. анонимен - ЧЕЗ измамниците трябва да бъдат съдени от държавата,
07.10.2011 20:21
защото потребителите нямат тази възможност. Такива измами попадат под юрисдикцията на комисиите,които отговарят за контрола. А, друг е въпроса че тези комисии не си вършат работата, за която получават заплати. Тя става една оплетена история, ЧЕЗ - крадът, а комисиите - получават подкуп и си мълчат.
Затова, трябва не комисии да се занимават с тези измеми / т.е. да бъдат съкратени тези комисии/,а сигналите да се подават при прокурора, така беше преди години. Прокуратурата от името на държавата съди нарушителя или уговаря компенсация,която получава ощeтения.
цитирай
7. golden - ИЗМАМИТЕ
03.11.2011 10:13
Те са ежедневие. Но, българинът или не е запознат с правата си или е неграмотен,та не вижда предупреждението написано с много ситни букви върху опаковката на продукта( някъде такива предупреждения липсват).

Българинът - Наполовина е доверчив, наполовина не познава правата си. В огромния брой от случаите се предлагат огромен брой ваучери или продукти без никакво реално покритие. На практика едва 30% от предлаганите стоки са налични. У нас търговците рекламират за продажба много повече стока, отколкото притежават. Много често потребителят не получава нищо, въпреки че е платил, защото стоката е изчерпана. Голям е броят на жалбите са за предоставяне на некачествена услуга или стока. Открили сме случаи на несъществуващи отстъпки. Някакъв туроператор е обявил стойност на екскурзията с декларирана отстъпка от 50%, но всъщност не предоставя никаква отстъпка, защото цената на екскурзията си е точно толкова и отстъпка липсва. Втори случай: козметична услуга с отстъпка, при сравнение на цените услугата всъщност се предлага на цената, на която е в цяла София. Невярната информация понякога се отнася до параметрите на услугата. Хотел в Несебър е рекламиран от туроператора с настаняване в апартамент с двойно легло и разтегателен диван, а хората са получили две отделни легла и разтегателен фотьойл и са доплатили до пълната сума, за да получат онова, за което поне според договора с туроператора вече са платили. Това са дребни номера, но така се губи доверието на българския потребител. Съгражданите ни много често с основание мислят, че са попаднали на новия сайт на поредния Андрешко, който само мисли как да ги бутне в блатото.
цитирай
8. golden - Още по въпроса за измамите и молбите подадени от ощетените
03.11.2011 10:16
Търговците лъжат на дребно.

Понякога наглостта на търговеца е функция не толкова от алчността му, колкото на липсата на елементарно възпитание като член на обществото. В това отношение живеем сякаш два века назад, когато между другото самите търговци са били много по-почтени. Искам да кажа, че КЗП е свършила сериозна по обем работа през месеците юни, юли и август тази година. В летните приемни са постъпили 180 жалби и сигнали. Били са извършени над 2400 проверки по Закона за защита на потребителя и по Закона за туризма. Общият брой за установени нарушения е 174. Хотелиерите често крият цените на нощувките, ресторантьори поставят подвеждащи цени по менютата пред заведенията, често цени изобщо липсват, категоризацията на хотелите е скрита, предоставят туристически услуги на място, което няма право да извършва такава дейност. Каквото ви хрумне като нарушение, то е направено.
цитирай
9. golden - ВНИМАНИЕ - ВРАЧКА!
03.11.2011 10:21
Продадено доверие

В ъгъла

Българинът е твърде доверчив, дори лековерен. Особено в моменти на лична, пък и на глобална криза. Когато е на зор, първо тича при врачката, пардон при „психотерапевтката”, както някои предприемчиви баячки настояват да бъдат наричани, вместо да потърси квалифицирана помощ. Понякога обаче няма никаква гаранция, че човек дори да влезе в кабинет с табела „психотерапевт”, ще попадне действително на човек с точно такава специалност, лиценз и въобще с умения и познания в тази така специфична област. Което обаче не означава, че няма да олекне с 30-40 лева за един час сеанс.

Истината е, че тринадесет години, откакто в България върви ту една, ту друга реформа в здравеопазването, никой не се сети да обхване точно този сегмент от медицината. Което даде отлично поле за изява и съвсем не лош бизнес на куп недобросъвестни елементи.

Радостното е, че най-сетне се слага ред и в тази област на медицината. Затова съвсем резонно е да се предприемат и крути санкции, глоби, а защо не и лишаване от свобода за всеки, дръзнал да пипа с кални ръце в човешката душа.

Врачките продължават да привличат лековерни клиенти.
цитирай
10. анонимен - СибЭкоПром - магазин КИПиА для энергетики и ЖКХ, промышленности - манометры, термометры, тепловизоры, тестеры, мультиметры
11.11.2011 08:39
<img>http://sibecoprom.ru/images/logo.gif</img>

У нас Вы всегда найдете полный ассортимент приборов как импортного, так и Российского производства;
Опыт работы наших специалистов и оперативность позволяют в кратчайшие сроки предоставить Вам исчерпывающую консультацию по поставляемым приборам, предложить аналоги (согласно требуемой цене и технических характеристик);
По тендерным заявкам - мы осуществляем поставку в комплексе;
Гарантия абсолютно на все поставляемые нами приборы и оборудование;
У нас Вы можете заказать поверку НЦСМ, либо любую другую государственную поверку, на приобретаемый Товар;
Предоставляем возможность оплаты Товара по факту получения его на Ваш склад;
Занимаемся таможенным оформленим, подготавливаем сопроводительные документы для стран СНГ;
Осуществляем доставку приборов в любой регион России и Казахстана.
Предоставляем скидки на дилерскую продукция оптовикам и торгующим компаниям.

<a href=http://sibecoprom.ru/item/id/31>увн 4 10 сз ип кб</a>

<a href=http://sibecoprom.ru/item/id/66>прибор для обнаружения скрытой электропроводки</a>

<a href=http://sibecoprom.ru/>китайские осциллографы купить в новосибирске</a>

<a href=http://sibecoprom.ru/item/id/614>цифровой мультиметр дт 830в</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157712
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031