Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.02.2012 21:26 - ИЗМАМИТЕ НА ХХ ВЕК - част 21
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 4059 Коментари: 4 Гласове:
25

Последна промяна: 09.04.2015 10:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    ГОЛЕМИТЕ  ЛЪЖИ  СВЪРЗАНИ С ЕВРОТО


      
      еврото, кризата, европа, италия, корупция, мошеници, бизнесът и политиката



БЕДНИТЕ ИТАЛИАНЦИ КАРАТ ФЕРАРИ             
 Като няма хляб, яжте пасти! А свършат ли и парите, карайте Ферари!
Това изглежда е девизът на много "бедни" италианци. Тяхната изобретателност при укриването на данъци е ненадмината, а наглостта им - направо безгранична.Италианците са станали пословични с триковете си за укриване на данъци. Но нахалството, на което се натъкнаха сега данъчни ревизори, прехвърля всякакви граници. Данъчни служители извършили внезапна проверка в елитния италиански зимен курорт Кортина д"Ампецо.
И останали шокирани: от проверени 250 притежатели на Ферари-та и др. марки луксозни спортни коли 42-ма заявили, че едвам свързвали двата края. В данъчните им декларации бил вписан годишен доход под 30 хиляди евро. Освен това над 50 от въпросните луксозни возила били регистрирани на фирми, които приключили 2009 и 2010 година на загуба или в най-добрия случай без реализирана печалба.

Помощ, измамници!
Проверени били също така редица ресторанти и магазини в известния курорт в италианските Доломити. Каква била изненадата, когато в дните след акцията на данъчните броят на издадените фактури в заведенията за хранене се увеличил с цели 300 процента, а на тези в луксозните магазини - дори с 400 на сто!
Всяка година от укриването на данъци и разплащания "под тезгяха" Италия губи милиарди - според експерти между 120 и 300 млрд. евро годишно! В дните преди коледните празници вестник "Република" цитира официални данни от италианското финансово министерство, според които за последните 30 години данъчните измами в Италия са скочили петкратно. Само през миналата година държавата се е лишила от 275 млрд. евро данъчни постъпления!

Експертите са единодушни, че трудностите с плащането на данъците са част от по-големия италиански проблем с огромния вътрешен дълг на страната в размер на 1.9 трилиона евро, който клати еврото и подкопава устоите на целия ЕС. От това обаче италианците не изглеждат особено притеснени - според данни на Bank of Italy италианците са сред най-богатите хора в света. Тяхното лично благоденствие е в ярък контраст с мизерното състояние на държавните финанси, написа по този повод вестник "Република" неотдавна.

Серпико - новият Биг брадър
Новото правителство на премиера Марио Монти обеща да поведе истинска война срещу измамниците - и вече го прави. Въпросната акция на данъчни служители в Кортина д"Ампецо е само една от мерките. Друга такава е компютърната програма "Серпико", с помощта на която правителството възнамерява да държи под око движенията по банковите сметки на хората. Противниците на непопулярната мярка вече нарекоха "Серпико" новия "Биг брадър", а популярният скандален комик Бепе Грило, обявил война на бюрокрацията, обвини правителството в "терор над италианците".Би било пресилено да твърдим, че всеки италианец укрива данъци или нещо друго от държавата. Но можем да си представим, че мнозина от 15-те милиона италианци, декларирали доход от нула евро през миналата година, не спят спокойно.Освен стриктното наблюдаване на банковите сметки, новото италианско правителство обмисля и други мерки за борба срещу данъчните измами. Една от тях предвижда забраната на кешови транзакции над 1 000 евро, а друга ще смъкне границата за криминализиране на деянието данъчна измама. Мнозина икономисти съветват правителството да въведе и данъчни облекчения за повече стоки и услуги, което би стимулирало гражданите да изискват фактури.С друг нов закон купувачите се задължават да пазят фактурата за закупена стока най-малко до 100 метра от магазина, иначе ги заплашва глоба. Но една страна като Италия, където тротоарите са превзети от автомобилите, и това остава безнаказано, всеки знае, че подобни мерки предварително са обречени на провал, коментира по този повод британският "Индипендънт".

Марио Монти отрича кризата на еврото

Еврото не е в криза, а италианските банки не са в риск, увери италианският премиер Марио Монти в предаване по обществената телевизия РАИ 3.
"Еврото не е в криза - европейската валута държи стабилен обменен курс към долара. Проблемът пред нас е, че няколко страни от Европейския съюз имат криза на държавния дълг. Нашата криза е системна", каза премиерът. "В Италия няма кредитни институции в риск", добави Монти, цитиран от БТА.Най-голямата италианска банка - Уникредит, която имаше трудности на борсата през изминалата седмица, трябва да вземе днес решение за увеличаване на капитала, отбелязва АФП.Италия е готова да работи за въвеждане на данък над финансовите транзакции в Европейския съюз, каза премиерът Монти. "Правителството на предшественика ми Силвио Берлускони се бе обявило против такъв данък на европейско равнище, но аз заявявам, че италианското правителство е отворено по тази тема", каза Монти. Той обаче подчерта, че Италия няма да въведе едностранно такъв данък. "Готови сме да работим по въпроса, но не и ако става дума само за Италия. Във фаза, когато имаме голям интерес да сътрудничим тясно със страни като Франция и Италия, защо не", продължи Марио Монти. "Това обаче няма нищо общо с факта, че съм бил студент на професор Тобин", пошегува се той.

Италианските депутати взимат най-високите заплати
Заплатите на италианските депутати са най-високите в ЕС, пише италианският в. "Кориере дела сера", като се позовава на италиански експертен доклад, публикуван на 31 декември. Докладът е дело на работна група, ръководена от президента на Италианския статистически институт Енрисо Джованини. Групата е известна и като комисията "Джованини". Тя трябваше да изготви доклада, въз основа на който да се прецени как евентуално биха могли да се намалят заплатите на парламентаристите.
От доклада става ясно, че един италиански депутат взима на месец над 16 хиляди евро брутна заплата. За сравнение са посочени заплатите на депутати от няколко страни членки на ЕС. Така например френските парламентаристи вземат на месец 13 500 евро, германските - 12 600 евро, холандските - малко над 10 000 евро, белгийските - 9200 евро, австрийските - 8650 евро, а техните колеги от Испания - едва 4630 евро.Базираната в Рим група за борба с рекета SOS Impresa публикува свой доклад, в който нарича мафията "Банка номер едно в Италия".Според доклада способността да използват финансовата криза е помогнала на криминалните групи в страната да генерират 140 млрд. евро годишен оборот и над 100 млрд. евро печалба. С ликвидност от 65 млрд. евро мафията е банка номер едно в Италия, според SOS Impresa.Все повече като част от операциите на престъпните групи навлиза кредитирането на компании, изпаднали в затруднения, като лихвените проценти граничат с изнудване. "Класическият квартален или уличен лихвар си отива, отстъпвайки път на организираното лихварство, което има връзки с професионални кръгове и съществува с мълчаливото одобрение на професионалисти на високи нива."От SOS Impresa изчисляват, че 200 000 компании са обвързани с подобни кредитори, в резултат на което са били изгубени десетки хиляди работни места. "Старите гангстери, които раздават пари в баровете или в залите за билярд, са заменени от уважавани банкери, адвокати и нотариуси. Това е изнудване с чисто лице. Благодарение на тези професионалисти те познават механизмите на законния кредитен пазар и често в пълни подробности им е известно финансовото състояние на жертвите им."

Дребният бизнес, който се опитва да си погасява заемите посред икономическо забавяне и рецесия, може да се окаже силно изкушен да се обърне към мафията. Типичните жертви на кредитното изнудване са притежатели на магазини на средна възраст и дребни бизнесмени, борещи се да намерят нова работа и готови на всичко, за да избегнат банкрут."Обикновено това са хора в традиционни търговски сектори като храни, зарзаватчийници, магазини за дрехи, обувки, цветя или мебели. Това са категориите, който най-вече плащат цената за икономическата криза", се казва в доклада.Дейността на трите най-големи престъпни организации в Италия - Коза Ностра в Сицилия, Камора в Неапол и Ндрангета в Калабрия, съставлява около 7% от италианската икономика, пише Reuters.


ШОФЬОРСКИТЕ СТАЧКИ

В Италия монополът убива конкуренцията, а мафията се кефи и предизвиква суматохи като например стачките  - по време на стачка, стават най-големите трансфери на "нелегални" пари през банките,т.е. пране на пари Италия е парализирана от шофьорски стачки. Протестират шофьорите на таксита и на камиони. Това стана, след като правителството обяви намерения да либерализира достъпа до тези професии. Ако съдим по реакцията на тези планове в Гърция преди време, може да прогнозираме, че транспортният хаос в страната тепърва ще се увеличава.Стачкуващите шофьори блокираха движението в Рим и големите градове в Италия. Кабинетът на премиера Монти иска да освободи достъпа до професията шофьор на такси. Сега лицензите струват няколко хиляди евро, но броят им е ограничен.Това позволява да се държат монополни цени и убива конкуренцията. Шофьорите се опасяват, че секторът ще бъде отворен за имигранти и последиците за тях ще бъдат пагубни."В Италия има 62 хиляди шофьори на такси. Те казват, че искат да дадат работа на хората, а всъщност ще отнемат хляба на 62 хиляди семейства. Защото всички имаме жени и деца."Шофьорите на камиони стачкуват срещу високите цени на горивата, разходите за застраховки и вдигането на пътните такси."Не можем да подкрепим правителството на Монти. Цените на бензина скачат, ще протестираме дълго."

Времето на Европа....изтича

Има ли еврозоната изобщо още някакъв шанс да оцелее? Ако има, то последният и единственият е в мобилизиране на усилията, твърд политически курс, а в последна сметка и в борба с неумолимото време, смята У. Роудс.Той  е един от ветераните на Уол Стрийт. В интервю за седмичното списание "Виртшафтсвохе" той критикува колебливите действия на европейските ръководители и изтъква ръководната роля на Германия в усилията за спасяване на еврото.Като начало Роудс изтъква, че страните от еврозоната са изгубили много ценно време преди да реагират: "Европейците подцениха сериозността на положението и подходиха много неумело към кризата". Въпреки това Роудс е уверен, че еврозоната ще оцелее, но може би в съкратен състав. Ако тези негови прогнози се сбъднат,в еврозоната няма да бъдат приемани вече нови държави.Даже при създалото се положение,може би някои от трудните и непослушни страни ще бъдат изключени или помолени да напуснат доброволно.

ПРОБЛЕМА НА МЕРКЕЛ

Германската канцлерка Меркел има нов проблем. И този проблем си има име: Марио Монти. Италианският премиер иска да я накара да се придържа към неговия сценарий за излизане от кризата. Оръжието му: съюзът със Саркози.Марио Монти, професор по икономика и бивш еврокомисар, беше фаворитът и на Берлин, когато в средата на ноември придоби актуалност въпросът кой ще наследи Берлускони начело на италианското правителство. Всички апелираха за строг курс на икономии в Рим - и Монти им даде това, което искаха. Без бавене той стегна един пакет от икономии за 30 милиарда евро. "Само така!", аплодираха от Берлин.Само че сега Монти не иска да пести повече и предупреждава за растящи антиевропейски настроения в своята страна. Той иска друга политика от германската канцлерка Меркел. Конкретно неговите идеи се свеждат до следното: нови стотици милиарди за спасителния фонд за еврото, пускане на еврооблигации, по-енергично участие на ЕЦБ, незабавни мерки за стимулиране на икономиката, вместо все нови кампании за пестене.

"Меркел трябва да разбере, че сега сме двама"

За всичко това настоява отдавна и Париж. Германия се опъва, защото, без значение дали спасителен чадър за еврото или еврооблигации, винаги когато става дума за числа, Германия като най-богатата страна от ЕС трябва да плаща най-много. А постоянните отстъпки не повишават популярността на Меркел сред нейните избиратели. Затова тя натиска спирачката, рискувайки сблъсък с европейските си партньори.Досега тя успяваше обикновено да се наложи срещу Саркози. Сега обаче става по-трудно, защото френският президент получава подкрепа от Италия, третата по сила икономика в еврозоната. Миналата седмица Монти беше в Париж за съгласуване на маршрута. Явно срещата със Саркози е била много успешна, защото в момента "между Италия и Франция съществува повече единодушие, отколкото между Франция и Германия", констатира авторитетният френски икономически експерт Жан-Пол Фитуси.




зточник: DW-WorИld



Гласувай:
25


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. ketcakuatl - ТОВА СА САМО СЦЕНАРИИ
02.02.2012 23:51
Както навремето у нас с фалиралите банки и неудържимата инфлация. По мирен и благовиден вид, с много 'умни' оправдавания, беше ограбен целия народ. По тази, и тази причина, ама аман, тъй стана, щото - ала бала, и фют, паричките ги няма. Този филм сме го гледали. Има ПЛАН! Там е работата. Всичко е лъжа - като се започне с нещо дребно, вдигането на цената на бензина да речем, щото на световните борси се вдигнала цената, тя пък се вдигнала щото инвеститорите от нещо се уплашили и бла бла... Икономически модели и фалан фастък. Шменти капели направо. Омръзнаха вече номерата и немарята им. Ама като те зомбират, вярваш. Ау,у, световна криза, ама пазарите, ама дълговите книжа, кредитите, икономиката.. Целия световен модел е един фалш! Информацията стана по ценна от парите и златото. Който може, и има право да те 'информира' - печели! Нищо не е такова, каквото ни се представя. Защото някои завладяха информацията. А тя днес е по ценна от златото. Например - всяка една банка може да бъде атакувана само от един слух, оценка на рейтингова агенция, или подклаждано от медиите недоверие. Какво повече да говорим?!
цитирай
2. dalida - ketcakuatl
03.02.2012 00:07
Вярно е, че информацията по настоящем си е скъпо нещо и се продава добре. За атаките можем да кажем,че са най-страшното оръжие способно да доведе до банкрут на фирма,банка или държава. Словото,обаче е доста силно оръжие и достойно замества което и да е друго оръжие. Промиването на мозъци става чрез словото.
И, да, прав си! На нас ни се представят само нещата, които можем да асимилираме. Както в театър - публиката гледа това,което очаква,а играчите казват това, което публиката иска да чуе.
цитирай
3. yotovava - Гледали сме го тоя филм,
03.02.2012 07:28
и още ще го гледаме.
цитирай
4. bojo12345 - Във всички европейски страни ...
03.02.2012 08:19
заплатите им са доста завишени. А какво ще кажеш, колко от тези депутати и у нас - депутати и общински съветници - имат собствен бизнес?
Дали има някъде някой народен представител, съветник - с проспериращ бизнес, който да работи без да получава заплата от народните данъци???
В нашата история, Българската имаме такива примери - знаеш кои са построили Софийския
университет? Един кмет от миналото на Пловдив не е разрешил на Фердинанд да си построи резиденция на пловдивското тепе - г-н Данов...
Докато политиците навсякъде са алчни - обикновените хора ще са бедни!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156833
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031