Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.04.2013 08:04 - ИЗМАМИТЕ НА ХХI ВЕК (поредица)
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 7792 Коментари: 4 Гласове:
21

Последна промяна: 09.04.2015 09:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         ИЗМАМИТЕ НА ХХ1 ВЕК / некоректни фирми и търговци
                                       поредица -  разкрития




     Импланти,чипове, зъбни коронки,интернет кредити,  вип сделки, храни-отрови


1. Чиповете - импланти могат да се заразяват с вируси....
.Маркиращите чипове могат да се заразяват с вируси – заявява учен, участващ в тяхната разработка, за репортер на BBC. Самият този учен вече има имплантиран микрочип в дланта на лявата си ръка, като обяснява как той му дава достъп до строго секретни обекти и е свързан с мобилния му телефон – никой не може да ползва телефона, освен носителя на чипа. Въпреки че акцентът на репортажа е за напълно възможното заразяване на чиповете с компютърни вируси, наблюдателният зрител може да открие много по-важни неща.
Пропагандаторите на RFID чиповете упорито твърдят, че в паметта на устройствата може да се съхранява само кратък код, съответстващ на малко над дузина цифри,притеснителна подробност, спомената в клипа, е, че един заразен чип безпрепятствено може да зарази цялата система, с която е свързан.
Чип с размери -  0.15Ч0.15 мм. Разполага със 128-битов ROM и (официално) може да съхранява до 38 символа. Ако някой е компетентен, нека каже дали тази бройка стига за един вирусен код. Този миниатюрен чип е от 2003 г.
Оставям на въображението ви с какво разполагат военните. А моето въображение не познава граници, откакто миналата година лично видях какво готвят в Залцбург като потребителска(!) технология за идните години - споделя д-р Мая Иванова от мед.център в германска лаборатория за изследване на потребителското търсене.Системата е похвална с идеята и ползите, които ще носи, когато се използва по предназначение.
Например:  - всяка една бройка от стотиците хиляди, влязла в магазина, получава баркод и RFID лепенка
- срещу уникалния RFID код системата поддържа информация за стоката – кога е регистрирана, кога е произведена, наименование, производител, срок на годност, местоположение в магазина и т.н.
Колкото до GPS-а, не е нужно да е вграден в чипа-имплант. Достатъчно е да има четци за чипа на всяка улица. Минаваш там, четецът те засича по имплантирания чип – регистрира в колко часа е било, с кого си бил и в каква посока си продължил. После четецът на следващата пресечка прави същото. Дори не е нужен GPS, за да те следят.това е бъдещето. И разни съобщения като следене на телефони...са просто прах в очите на наивниците и политически пиар - реклами,каквито се правят по света с цел - политически дивидент..Отвратително е, когато некомпетентни хора коментират нещо, от което си нямат понятие.
2.  Черна каса раздала 8 млн. рушвети на светила в хирургията
 -  Лекари карали болните да плащат импланти на десеторни цени
Болни, притиснати до стената с тумори, мозъчни патологии и разкъсани крайници, са били рекетирани да плащат медицински консумативи на десеторни цени. Това разкрива мащабно разследване на Главна дирекция Криминална полиция и Националната агенция по приходите. Фирмата,доставчик на имплантите, които се поставят в човешкото тяло по време на операции, пък е въртяла черна каса, като за последните 5 години в нея са постъпили над 15 млн. лв. 8 млн. от тях са раздадени на светила в хирургията под формата на комисиони и рушвети за брокерството.
Според схемата лекарят първо поставял диагнозата, след това пращал пациента във фирмата „ПСД комерс”. Паралелно изпращал цялата история на заболяването, ЕГН-то на болните и нужния консуматив. Цените били предварително договорени. „Това ще ти струва 6000 лв.”, казвал лекарят на пациента. Когато болният се появявал в офиса на фирмата на бул „Бъкстон” 40, той просто казвал ЕГН-то, казвали му названието на артикула и той заплащал импланта. Стоката обаче била директно давана на лекаря. Така пациентът никога не виждал нито какво е платил, нито какво му е сложено в тялото. Накрая собственичката на фирмата „ПСД комерс” Боряна Петракиева деляла космическите печалби на 2 – половината оставала във фирмата, другата половина отивала в джобовете на лекарите хирурзи. Общо 136 лекари са били част от схемата в която положилите Хипократовата клетва са играли посредническата роля на брокери. Според сметките на данъчните, че шефовете на клиники са получили суми между 300 000 и 621 000 лв., началниците на отделения са взели между 154 000 и 475 000 лв., а обикновени ординатори са се облажили със суми, като най-голямата е 253 000 лв., съобщиха от НАП. Всички те са ходели на крака до офиса на "ПСД Комерс" на бул. "Бъкстон" №40 и са подписвали разходни ордери за получените суми.
Касае се за мащабна корупция,  при която лекарят договаря цена на консуматив с пациента, което е недопустимо, коментира представителят на пациентска организация Пламен Таушанов. Практиката била най-широко разпространена в болниците "Св. Иван Рилски" и "Пирогов". "Получава се така, че фирмата „ПСД комерс” е разполагала с базата данни на болницата и така предварително са закупували различните артикули”, твърди шефът на "Иван Рилски" Дечо Дечев. Той първи разкрива какво се върти зад гърба на пациентите в подопечната му болница. За да направи имплантите по-евтини за пациентите, той се опитва да организира търг за доставка на импланти на 21 юли 2010 г. За позицията “Консумативи” се получава само една оферта - от “Фаркол” АД. "ПСД комерс" не участва, макар лекарите от Клиниката по неврохирургия, предвождана доскоро от проф. Венцеслав Бусарски, ползват най-често нейните импланти. Въпреки единствения участник търгът продължава. Тогава се намесват лекарите от клиниката и го провалят. Но, когато се стига до критерия “цена”, четирима от неврохирурзите в комисията установяват, че предлаганите от “Фаркол” медицински изделия не отговарят на техническите изисквания и настояват Дечо Дечев да отстрани дистрибутора от търга. Четиримата членове на комисията обаче са точно от клиниката на проф. Бусарски. По-късно лекарите пишат специална декларация, че могат да работят единствено с консумативи на "ПСД комерс". Така обществената поръчка на стойност 2,3 млн.лв.  е провалена По-късно Дечев лично на няколко пъти изисква от ПСД комерс” цените, на които фирмата продава импланти на пациентите. "Успяхме да установим, че цените на "ПСД комерс" са 6 пъти по-високи при един от артикулите. Става дума за обикновен клипс FT762T, използван в неврохирургията. В "Св. Иван Рилски" струва 312 лв. с ДДС. Пациентът я взима от "ПСД комерс" на цена от 1800 лв. Разликата от 1500 лв. се дели между фирмата и лекаря, който е насочил пациента към офиса на "Бъкстон" 40", разказва Дечо Дечев.
3.  Кремове менте рушат емайла. Китайските помади за избелване горят хранопровода
Лековерни българи продължават да пазаруват евтино ментета на моливи и кремове за избелване на зъби от интернет, алармираха стоматолози пред "Стандарт". След употребата им обаче пациентите се оказват със съсипан зъбен емайл и изгорени венци. Нерядко много от тях се оказват в болница - не само заради тежките поражения в устата, но и заради попадналата в хранопровода и дихателните органи киселина, която в големи дози може дори да застраши живота им, обяснява д-р Пламен Бързашки.
Проблемът е, че тези продукти не се контролират от никого и съдържат десетки пъти по-голяма концентрация на киселина. Европа прие директива, която изисква европейските зъболекари да работят с продукти, които съдържат не повече от 2% киселинност. В ментетата тя стига до космическите 38 на сто. Цената на тези агресивно избелващи "медикаменти" варира от 15 до 20 лв., а вносът е предимно от Китай и Турция. Освен чисто здравословния момент проблемът има и финансови измерения. Лечението се проточва със седмици и вместо да спести човек губи значителни суми, които може да стигнат до 3000 лв.  
Манията по изкрящата усмивка продължава да расте, признават стоматолозите. Защото белите и правилно подредени зъби се превърнаха в белег на добро здраве, просперитет и на успял човек, смята още д-р Бързашки. Най-популярният метод - безопасен и ефективен, е лазерното избелване. Най-новите модели правят чудеса само за 30-45 минути - по-бели зъби с няколко тона, по-малка  неприятна чувствителност след процедурата и новият цвят се запазва по-дълго. Цената се движи между 450 и 800 лв.
4.  50% ръст на жалбите за измами в нета.В интернет - Над 2000 сигнала за нелоялни търговци в мрежата
Зачестили са и измамите при покупка на возила втора ръка. Най-често фирми фантоми искат капаро и в момента, в който получат определена сума, изчезват. Мнимите онлайн търговци успяват да откраднат различни суми - от 2000 до 10 000 евро, обясни Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България. Измамите се прилагат не само при продажба на автомобили, но и при кемпери, каравани и селскостопанска техника. При покупка втора ръка купувачите трябва задължително да изискват писмен договор, данни от последната техническа инспекция на возилото и в никакъв случай да не заплащат капаро, съветват от центъра.
В супермаркети и молове
Измамите в големите молове не са намалели. Напоследък модерно стана начина на плащане при касите, по щандовете - цените са едни,а на касата - други,за същата стока.
В хранителните магазини
В грамажа на стоките; има стоки които поемат доста количество вода,например - сиренето, кашкавала, месото, плодовете и зеленчуците; през лятото най-много вода може да се намери в пилетата, динята и пъпеша. Често водата е част от стоката и влиза в цената на калкулацията, замразената риба и рибни продукти са изключително ледени шушулки,в които рибата е 1/2 от теглото, но цената е вече калкулирана и клиента,въобразявайки си че купува риба, в същност купува вода с малко риба.
Сиренето в 90% от случаите на измама е потънало във вода.Тежи и е ронливо заради водата,която съдържа в себе си. Кашкавалът - също, особено този който предварително е запечатан в опаковки.Често в измамата се включва и името на продукта,което няма нищо общо със съдържанието на стоката.
Измамите не се виждат,особено когато под везната има залепен магнит.
- Мошениците не спират да мамят наивните клиенти като удрят в грамажа. Те все още слагали магнити под везните, които отклоняват стрелката в тяхна изгода. За да оскубят купувачите с повече пари, търговците използват и ластици, с които карат везните да отчитат повече. Продавачи мамят и с т.нар. кухи теглилки, които са с поне 100 г по-леки от цифрата, изписана на тях. ,,Злоупотребите с тези стари кантари са най-много, затова е време да се забранят", категорична е Минкова. Електронните кантари пък предварително се настройвали, така че да отчитат повече.
- Клиентите се жалвали и от долнопробната стока. Търговците нареждали добре изглеждащи зеленчуци най-отгоре, а пълнели торбите с развалени.
5. Нова измама в интернет – “ВИП сделка”
Дружеството "Маркани Ко" продава техника по интернет с примамливи оферти в сайта vipsdelka.com. Таблети и лаптопи на половин цена грабват вниманието на потребителите. После те превеждат парите, но стоката не пристига.
"Маркани Ко" е регистрирано във Враца на безимотния ром Георги Гергов. Той е собственик на десетки закъсали фирми. От негово име бизнесът се върти от други хора, до които ужилените не могат да стигнат. Посоченият офис в Бизнеспарка в София не съществува, установява проверка на един от измамените. ВИП "сделка" е измама или един крайно некоректен търговец.
Интернет кредити и интернет покупки със залози.Най-честите измами при онлайн търговията са с коли втора ръка и фалшиви маркови стоки.Основният принцип на измамaта е въвеждането на жертвата в заблуда и създаването на взаимоотношения на доверие. Целта на мошениците е да се възползват от това доверие и да накарат жертвата по един или друг начин доброволно да предаде на измамника своите пари, собственост и права. Именно тази “доброволност” от страна на жертвата прави измамата особена в сравнение с редица други доходоносни престъпления. На първо място жертвата дори не осъзнава, че е била измамена, а дори и когато по-късно разбере, рядко се обръща към органите на закона, засрамена от своята наивност или убедена, че нищо няма да бъде направено. На второ място доказването на престъплението обикновено е трудно, защото е необходимо потвърждаване на факта на измамата.Един от начините, по които действат измамниците е, да предоставят само информация, която им е в полза и да се осигурят, че жертвата не би могла да има възможност или време да получи данни от други източници. Обикновено в случая се използва доверието на хората. Най-простият пример е лицето, което предлага да закупите стоки на “специална цена, която е валидна само днес – 30% по-ниска цена, отколкото в магазина”. Ако се предостави някакво удостоверение или друг документ за това, лицето може да повярва, дори ако в близкия магазин цената на същата стока е три пъти по-ниска…


Анжелика-вики
от поредицата "Разкрития"






Гласувай:
21


Вълнообразно


1. golden - Така е!
16.04.2013 10:42
Търговците мамят.
цитирай
2. mariniki - зашеметяващи...
16.04.2013 14:20
данни за измами... тежко ни и горко..
цитирай
3. kozme - Някои политици не блестят с особен ум - такива са способни и на всичко,колкото и да е смешно
16.04.2013 20:58
И разни съобщения като следене на телефони...са просто прах в очите на наивниците и политически пиар - реклами,каквито се правят по света с цел - политически дивидент..Отвратително е, когато некомпетентни хора коментират нещо, от което си нямат понятие.
цитирай
4. dalida - Сякаш потребителите нямат защита от държавата, а трябва всеки сам да се справя
18.04.2013 09:47
държавата няма право да се бърка в частните бизнес сделки.Те имат право само преди подписване на договорните отношения да им правят промоции при инвестиционните сделки. Научили са се бизнесмените един път да печелят от преференциални цени, втори път печелят от надценката и трети път - от ДДС.
Така хиляди фирми избиват кражбите и пак са на печалба.

В пресата журналистите се скъсаха да пишат,че стотици фирми фалират заради неизгодните условия на договорите. Ами - къде са гледали и какво са чели,като са ги подписвали?
Освен това знаем че повечето търговски спекулативни фирми обявяват неплатежоспособност заради правото да не плащат заплати и осигуровки на съкратените работници...ама това се знае само от некоректните бизнесмени на нашия пазар.Обикновения гражданин - потребител или работник не го знае. Тези журналисти които работят в полза на търговците,спекулантите и политически са зависими по-добре да информират гражданите за ей такива неприятни неща,но не- те предпочитат политиката, като че ли тя е най-важното нещо за вестниците за които работят. Поради това че липсва информация за спекулантите на българския пазар, търговците са на печалба, а губят потребителите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157863
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031