Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
25.10.2017 11:54 - ОСРЕБРЕНИ ОТ МАФИЯТА (част 3)
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1711 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                  
                                               Часът на истината!

             олигарси, бизнесманипулатори, политически крошета, пране на пари
       или по-точно,  ето как една собственост сменя собственика си бързо с                    необезпечени кредити,причина за фалита на банките





Ирена Кръстева, майка на олигарха-депутат Делян Пеевски е посетила посолството на Руската федерация преди няколко дни. Тя се забавила в дипломатическата мисия около 35-40 минути. Личния й шофьор я чакал пред сградата и щом излязла потеглили с висока скорост. Това съобщиха за Фрог нюз дипломатически източници, пожелали анонимност. Според тях Кръстева е била приета по нейна молба. Тя се опитвала да изглади възникналите усложнения в отношенията на сина й с руската Внешторгбанк (ВТБ - тя притежаваше част от акциите на КТБ) и представители на оръжейния държавен бизнес в Русия. След проваленото завладяване на заводите „Емко“ и „Дунарит“ от подставени фирми на Пеевски – заради протестите на работниците и обществената реакция – ситуацията се определяла като „критична“.

Срещата на Кръстева не е била с посланик Анатолий Макаров, а с някой от старшите съветници.

Преди близо два месеца в някои кръгове в София се заговори за срок, поставен от ВТБ на депутата от ДПС, в който той да върне на банката около половин милиард евро, които били отпуснати като необезпечени кредити за сделки, които така и не се реализирали, въпреки щедрите обещания и гаранции, че са подкрепени от премиера Бойко Борисов. Кръстева се опитала да измоли удължаване на сроковете, защото синът й не успявал да събере сумата, въпреки съдействието на държавни институции, министри от кабинета и дори прократурата.

Сумата е формирана от дела на ВТБ в КТБ, както и суми, отпуснати от руснаците за придобиване на Виваком от Спас Русев. Включени били и дългове на „Техноекспортстрой“, компания, която участваше в ”Газпроект Юг” – българският консорциум, който уж трябваше да построи Южен поток.

Компанията е свързвана с Пеевски - справка в Търговския регистър показва, че в "Газпроект Юг" са били пет фирми с по 20% - „Промишлено строителство холдинг“, „Техноекспортстрой“, „ПСТ Холдинг“, „ГБС Инфраструктурно строителство“ и „Понсстройинженеринг“. Впоследствие „Промишлено строителство холдинг“ и „Техноекспортстрой“ излизат.

Руският финансов наблюдател Дмитрий Новиков пише: „Заради криминалните истории, в които са забъркани българските партньори на ВТБ – Спас Русев и Милен Велчев – ВТБ не може, да затвори сделката за придобиването на компанията Виваком. Американската банка US Trustee междувременно отказа да подпише документите на притежателите на облигации на компанията при смяна на акционерите докато не се изясни напълно кои са новите собственици и какъв е произхода на техните средства, с които уж купуват Виваком. От сделката отдавна се интересува и Министерството на финансите на САЩ, което е започнало собствено разследване на обстоятелствата около сделката. Така че в най-скоро време на ВТБ и нейните български партньори ще се наложи да отговарят не само пред британските контролни органи, но и пред американските по много въпроси, свързани със съмненията около сделката“.

Не се сбъднали и обещанията да се освободи ниша на международния пазар за военна продукция, която да бъде заета от руски компании за сметка на наши заводи.

Руски сайтове описват още, как сделката за Виваком се е превърнала в кошмар за първия вице-президент на ВТБ Юрий Соловьов, който всъщност е подкрепил плана за придобиване на Виваком и отпускането на 250 млн евро необезпечен кредит за целта.




Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145988
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031