Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
31.10.2017 08:38 - РАФИНИРАНИТЕ ПРОДУКТИ НЕ СА ПОЛЕЗНИ ЗА ЧОВЕКА!
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1210 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Зърнени


Зърнените - като например житото, лимецът, царевицата - са според информацията, до която съм достигнал, едни от най-малко полезните храни. Основната енергия нужна за изхранване на бъдещето растение е складирано под формата на въглехидрати. Оказва се, че и при зърнените има мазнина, която може да се извлече за производство на олио. И въпреки, че се отдалечаваме от първоначалният въпрос за ползи/вреди на шарлана и зехтина - от който започна този блог пост - все за пълнота и тях включвам.
**
Растенията нямат възможност за физическа защита, понеже нямат мускули и скелет. Еволюцията проектирана от Природата е заложила няколко вида химически защити, за да предпазят зародишът от унищожаване, за да предпазят складът от въглехидрати да остане непокътнат за бъдещето растение. Затова и необработени зърнените храни са практически неусвояеми от човека. Интересно е, че необработени те са много трудно усвоими дори и от преживните животни с техните многокамерни стомаси и масивни дъвкателни зъби. Затова и естествената храна на преживните животни са тревите. Едва след като човечеството развива земеделието - преработеното зърно от жито се натрапва в диетата им.

**
Ако зърното нямаше химически защита, през хилядолетията на Земята - щяха да са любима храна с енергизиращите си въглехидрати, което би ги довело бързо до унищожение. Без деца няма бъдеще(гледали ли сте филма с Клив Оуен - Деца на Хората). Но откакто човек е достигнал по-високи нива на умствено и социално развитие, и от както е открито земеделието и заседналият начин на живот преди 20-40 хиляди години, зърнените култури почват да придобиват все по-голямо значение за изхранване на разрастващата се човешка популация. Във времето са развити технологии за целенасочено засаждане, отглеждане, напояване, събиране и преработване - което продължава и в наше време със генното инженерство, оранжерии и т.н.

Но какво са няколко десетки хиляди години, сравнено с милионите години еволюция до примати и човек. Почти като мигване на окото във размаха на милиардите години интензивен, променящ се живот на нашата планета. Не ми е известно да има животно, което да може да консумира житни необработени храни. Бактериите и гъбичките са съвсем друго царство (и буквално и преносно) - тези химически супер лаборатории могат да направят всичко. Те се променят толкова бързо, че могат да обезвредят и преодолеят всяка химическа, радиационна, тежко метална, петролна, космическа и т.н. атака.

Много се шуми в последно време за негативният ефект на глутена, една от химическите защити на зърното, която афектира определени типове хора. Но малко се говори за фитиновата киселина - основен инструмент в защита на растенията. Проблемът е, че здраво се свързва с минералите и някои витамини, и по този начин пречи на усвояването им. Но тъй като има съвсем малко мазнини в зърнените растения - извличането на олио е сложен производствен процес който включва екзотични химикали и консерванти и високи темпаратури. Високата температура е големият проблем - понеже маслото лесно си променя химичната структура и се получават неестествени хидрогинезирани форми. За това, че са неестествени, т.е. непознати от природата говори факта, че хидрогинезираните форми на мазнините не се развалят лесно - такова масло може да стои отворено на стайна температура със седмици без да се развали.. Дори тези магьосниици бактериите не знаят как да се справят с тях лесно, затова и не се разваля. Също така се губят почти всички полезни вещества, като витамини и минерали, а се добавят доста вредни - разни химични формули отбелязани с Е.
**
Но от друга страна едно е знанието събрано от тук от там, съвсем друго нещо е практиката. Как човек например да се откаже от хляба.. Ми аз съм израстнал с него.. И въпреки, че ми е дългосрочна цел, не мога да го игнорирам лесно. А проблемът с намирането на животински продукти, при които животните са хранени с трева, а не с фуражни зърнени продукти ми е най-голямата болка.. Понеже фуражът е обработен въглехидрат, е като шоколад за преживните животни - надебеляват лесно, произвеждат повече продукция.. Но тази продукция не е толкова качествена..

***

Семена и ядки

Семената и ядките са също зародиши и като такива Природата ги е проектирала да бъдат предпазени, да им се осигури възможно най-добри условия за продължаване на поколението. Но при тях основният източник на енергия не е само въглехидрати, но и мазнини в по-големи количества. От биохмична гледна точка мазнините са по-калорични, и могат да осигурят повече енергия за бъдещото младо растение. Но предпоставката остава - за да има следващо поколение - трябва да има много оцелели деца. Ако бяха лесно консумиращи се - биха били изчезнали в мелницата на времето. Затова те също имат редица механични и химически защити.

Склонен съм да се съглася, че ядките и семената са били консумирани от милиони години от нашите прадеди. Което е някаква увереност, че нашите вътрешни биохимични устройства могат що годе добре да неутрализират защитите и ефективно да извличат полезните вещества от тях. Което ме кара да се чувствам добре, мислейки не само че не вредя, но и че е полезно когато се консумират умерени количества семена и ядки.

В семената и ядките, както и в зърнените храни, има всички необходими минерали, витамини, протеини и енергия за даване начален старт на ново растение, когато все още е в почвата и няма слънце, и все още няма развита коренова система. Докато зърнените култури са практически неусвояеми сурови, семената и ядките с известни физически усилия (зъби, камъни) могат да бъдат отворени и пригодени за консумация. Да.. веднъж преодоляна физическата бариера на черупката - сърцевината на ядката също има химически защити, но в умерени количества би трябвало да не са проблем. А пък ако се накиснат за вечер във вода със стайна температура - фитиновата киселина започва да се неутрализира.

Ключова дума за полезност е умерено - т.е. дозата. Едно е човек да изяде 20-50 грама орехи, друго е да закусва със кифла или баница(зърнени въглехидрати), на обяд спагети(пак зърнени въглехидрати) със песто, за следобед бисквити Белвита(пак зърнени въглехидрати) с кафе и за вечеря пица и ябълков щрудел(отново зърнени въглехидрати). Почти целият порцион за деня в този краен пример е базиран на пшеничени въглехидрати - дозата в този случай е прекомерна - прекомерна ще е и атаката от глутени, фитинови киселини, глиадини и тем подобни езотерични атакуващи растителни химически вещества(болество-творения постигнати по химичен начин - преработени храни).
**
Оксидирани или хидрогенезирани продукти - това са продуктите (храни, семена, олио, зехтин, шарлан, хляб, брашно) които са подложени на химическа обработка на висока температура. Тази висока температура фактически унищожава както бактериите, така и всички полезни вещества (витамини и минерали) на самия продукт!!!

***

Плодове

Плодовете са изцяло друга категория растителни зародиши. Те са проектирани от Природата да бъдат изядени, те са съблазнителни и крехки, те са цветни и ухаещи, те са сладки и сочни, някои от тях мазни, някои кисели, те повдигат настроението и те приканят. Бъдещото растение не се нуждае и от частица от самият плод - всичко което й е нужно е пакетирано в ядката. Получила се е симбиоза - животните консумират месестата част на плода - в замяна пък физически пренасят зародиша в пространството, а в някои случай ги и наторяват.

Надали може да се намери много аргументи против консумирането на плодове. Но и такива гледни точки има - при които се твърди, че трябва да се внимава, че фруктозата в тях се метаболизира единствено в черният дроб и то подобно на алкохола. Че прекаляването със сладки плодове кара човек да надебелява. И може би има частица истина, както във всяка една тема. Особено пък ако плодът е ГМО, или пренесен от далечно разстояние, или е третиран с пестициди, или не е в сезон, или е расъл в оранжерия, или третиран с консерванти и т.н. За мене простото правилото, както каза кумът ми веднъж:
ако е в сезон и ако си го набрал със собствените си ръце - преяждането, ако това те влече, е съвсем нормално и полезно.
Като пример мога да се сетя преяждане с боровинки или ягоди набрани от следобедна разходка в Родопите. Или ябълка откъсната от градината до реката (но не до магистрала или път) и т.н. Или грозде от лозето. Или круша от хълма на село..

От еволюционна гледна точка плодове са се консумирали още по-рано дори от ядките. По документалните филми е трудно да видиш шимпанзе усвоило умението да троши ядки с камъни. Докато всички видове примати могат да преяждат на плодове до безкрай. Т.е. нашите магически вътрешни биохимични преработвателни станции(т.е. ензими, черва, кръвоносни съдове, черен дроб) би трябвало отдавна да са им намерили цаката на всички видове защити в плодовете, ако въобще има такива.

И понеже за мен маслината и авокадото са плодове - за моите представи зехтинът не е вреден за консумация в големи количества. Да.. при производството се пресоване само месестата част на маслината, но и нейната костилка. Т.е. някои от химическите защити от вътрешността на костилката преминават в зехтина - факт, който не може да се подмине. И по скоро на усещане, от колкото базирано на факти анализиращи процентното съдържание и композицията на зехтина - съм склонен да вярвам че съвсем малко такива негативни химични защити от костилката преминават в зехтина. Повечето от мазнината идва от месестата част на маслината - която е проектирана за ядене. А имайки предвид, че маслиновото дърво расте на топло.. в него е събрано голямо количество слънчева енергия.. образно казано.. под формата на витамини, антиоксиданти и т.н.

от Васил Карпачев / http://www.mefdoza.com/2015/05/blog-post_15.html



Гласувай:
7



1. dalida - Поместих това мнение на потребител от интернет, защото
31.10.2017 08:44
когато човеците са добре информирани за това, с което се хранят и консумират в естествен вид, по-малко боледуват и са по-жизнени. Изкуствените и ГМО храни не са за нашите стомаси. Бог (природата) ни е създала с организъм, който да се справя с храна подобна на боговете;тъй като сме създадени по божие подобие (вижте и прочетете пасажите от библията) там добре са описани всички човешки храни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145695
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29436
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031