Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
28.11.2017 22:16 - САГАТА НА МОРСКАТА ГРАДИНА В ОБЗОР
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 820 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                  ИСТОРИЯТА НА ЕДНИ 615 кв.м държавна собственост в Обзор



Автор: Иван КОЛЕВ
в-к Флагман


Хронология на сделките, превърнали публичната общинска собственост и част от плажа – изключителна държавна собственост, в частен имот


В петък ( 13.09.2016) Флагман.бг съобщи за започващата дълга, но с неясен край съдебна битка на кметство Обзор срещу частен инвеститор, настояващ да вдигне 5-етажен хотел в сърцето на Морската градина в града. Юристите са открили пропуски в сделката за продажба на апетитното парче от парка, извършена от екскмета на Община Несебър Николай Трифонов (1999-2007 г.)

Как градският приморски парк може да стане заден двор на елитен хотел?

Морската градина на Обзор е с изглед към централния плаж и е един от най-добре поддържаните паркове в България – с алеи за разходка, с декоративно осветление, пана от живи цветя, детска площадка и водно съоръжение – алпинеум с две мостчета. Всъщност Морската градина е емблема на разрастващия се курортен град – късче незастроена земя край брега по Българското Черноморие, подходящо за отдих и разходка на местните жители и туристите.

Вижте как обаче тя ще се превърне в поредната жертва на бетона.

Нека започнем с документите. Земята, върху която се изгражда Приморския парк има акт за публична общинска собственост №508, съставен през 1999 година. Въпросните 615 кв.м., които впоследствие са продадени, още тогава са отделени в друго УПИ, но с изричното условие, че остават публична общинска собственост и с тях не могат да се извършват никакви разпоредителни сделки.

На по-късен етап се налага по-прецизно измерване от геодезисти, което показва, че част от въпросните 615 кв.м – 50 кв.м попадат в централния плаж на Обзор, който пък по Конституция е изключителна държавна собственост!

Това обаче не е пречка през 2003 година кметът на Община Несебър Николай Трифонов да продаде цялото УПИ на „Производствено-техническа база“ АД Бургас(с настоящо наименование СМК „Бургас“ ЕАД, представлявано от Красимир Христов Николов). Златният парцел, представляващ публична общинска собстеност е направо подарен - за смешната дума от 27 хил.лева.

Наличието на самия акт за публична общинска собственост №508 е цитиран в договора за продажба между двете страни, което е първият и най-голям порок на сделката. Именно тази продажба сега е атакувана в съда от кметството в Обзор. Защото по-нататък във времето казусът се заплита до степен на невъзможност да се проследят всички участници и ролята им в схемата.

Само 30 дни по-късно, на 22 май 2003 година, „Производствено-техническа база“ АД прехвърля 615-те кв.м на „Меридиан 98” АД. От страна на продавача договорът е подписан от Красимир Христов Николов (- в момента Красимир Хр.Николов е едноличен собственик на Инвестстройпроект ЕООД,бившият зам.кмет на Бургас,мощен инвеститор - милионер), в качеството му на изпълнителен директор, а от страна на купувача – от Касандра Александрова Анестева, адвокат от Несебър, като пълномощник. Този път продажната цена вече става комична - 1900 лв. или 7% от стойността, за която е закупен месец по-рано парцелът и по-малко от 0,5% от пазарната му стойност към онзи момент. Сделката е сключена между две юридически лица, всяко от които е контролирано от едно и също физическо лице. Това е Бонка Цонева Хинкова-Петкова. Тя е управляващ председател на Съвета на директорите на прехвърлителя – „Производствено-техническа база” и в същото време е изпълнителен директор на Холдингово дружество „Меридиан 98”. Т.е. - волята, както на Продавача, така и на Купувача по сделката, е формирана от едно и също физическо лице – Бонка Цонева Хинкова-Петкова.

„Смисълът на извършеното е да се прикрие нищожността на първаа покупка. По закон обаче всяка следваща сделка също е нищожна“, категоричен е юрист, на когото Флагман.бг предостави документите за консултация.

Сделките с тези 615 кв.м обаче не спират. На 18 април 2005 година Холдинговото дружество „Меридиан 98” АД, представлявано от Бонка Цонева Хинкова – Петкова, в качеството й на пълномощник, продава УПИ III от кв. 15 по плана на град Обзор на Станимир Николов Петков, който към онзи момент, а и досега е съпруг на същата Бонка Цонева Хинкова-Петкова, за сумата от 2000 лв.
На практика договорът за покупко-продажба, сключен между Бонка Цонева Хинкова-Петкова като представител на продавача и Станимир Николов Петков като неин съпруг, е „договаряне сам със себе си“ и има за цел да трансформира собствеността на имота от дружествена в съпружеска имуществена общност.

След тази сделка дружеството „Меридиан 98“ е ликвидирано и отписано от Търговския регистър, за да се затрудни верижното разваляне на порочните сделки.
След това Бонка Хинкова и съпругът й, с помощта на арх.Атанас Пинков – втори гл.архикект на Община Несебър по това време, изваждат проект за подробен устройствен план (ПУП), с който променят предназначението на имота. С новия ПУП се допуска изграждането на 5-етажна сграда с обща РЗП от 1500 кв.м.

Следват няколко години затишие, в които град Обзор се развива с бързи темпове на север и не е ясно дали бъдеща инвестиция от страна на семейство Бонка и Станимир Петкови няма да е твърде рискова предвид изграждането на няколко огромни хотелски комплекса в съседство. След като обаче бизнесмоделът, по който се разраства градът и се превръща постепенно в космополитен, се оказа изключително успешен, тъй като туристите в Обзор са все повече, Петкови преценяват, че е дошло време да изпълнят своя проект.

Те започват щурм след щурм по държавните институции с настояване, че кметството в Обзор е обсебило имота им. Искат незабавното разрушение на парковите алеи и допускане на багерите, за да стартират строежа. Гражданите на Обзор от своя страна започват битка за запазването на морската си градина. През 2009 г. 900 жители се подписват в протест до институциите на местната и централна власт да не се поддават на натиска на частния инвеститор.

Подробности за инвеститора и семейството му

68-годишната доц.д-р Бонка Хинкова-Петкова е директор на издателство „За буквите – о писменехь“ към Университета по библиотекознание и информационни технологии, известен като Библиотекарския институт. В правителството на Жан Виденов тя става директор на Комитета по туризъм. През 1995 г., в качеството си на шеф на Комитета по туризъм, тя ръководи процедурата по приватизацията на хотел "Щастливеца" на Витоша, купувач става фирма от групата "Трон".

През същата 1995 г. Бонка Хинкова играе особена роля и във ВИС, по-специално чрез личното й засвидетелстване на почит към екзекутирания току-що шеф на групировката Васил Илиев. Според в.“Капитал“ именно Бонка Хинкова избира най-видните архитекти, които да гарантират високата художествена стойност на обелиска върху гроба му, представляващ гранитен постамент и статуя на вожда и основател на ВИС.

Бонка Хинкова е съуправител на фирма със сина на бившето величие от ЦК на БКП Огнян Дойнов, според справка в системата ДАКСИ. Във фирма "Соларни концентраторни системи-СКС" тя и синът й Иво Петков са съдружници с Петър Чанев Балезов. Балезов има дял в консултантска къща "Прима", където пък управители са Бонка Хинкова и Ясен Дойнов, син на Огнян Дойнов.

Името на Иво Петков се среща в няколко строителни компании, както и в една за производство на слънчева енергия. Той е собственик на миноритарни дялове в бургаските фирми "Техноинвент" ООД и "Бургас-вар 99" ООД.

На посочените във фирмения регистър адреси обаче такива компании не могат да бъдат открити. Строителната фирма "Мена 2005" всъщност е семейна, в нея участват синът Иво Петков, майка му Бонка Хинкова и баща му Станимир Петков. Трите компании, според сайта „Всеки ден“ строят основно по курортите и най-вече в Слънчев бряг. За активна тяхна дейност обаче в Строителната камара няма информация. Фирмите не са регистрирани и като членове на Камарата. "Мена 2005" е строила апартаментен комплекс в Банско.

Синът на доц.д-р Бонка Хинкова е известен с прякора Боята. Той придоби национална слава през 2009 година, когато се сби с полицаи пред столичния клуб „Червило“. 36-годишният тогава Иво разжалва униформените, скъсвайки им пагоните, заради това, че му направили забележка за неправилно паркиране на луксозния му автомобил „Порше Кайен“.....

И днес държавната собственост бързо сменя собственика си под егидата на общините, кметове и зам.кметове. Почти всички заети във властта имат частни строителни фирми занимаващи се и с имотни сделки,не до там законни. Използват се заплахи, (заплашват частни собственици със срутване на имотите им, ако не се съгласят с техните искания и решения; няма значение от каква боя е кмета или зам.кмета, те просто са лакоми за имоти и това няма да се промени в скоро време;поне докато има общински средства и европейски пари за присвояване...чрез саниране, общестени поръчки-ремонти за милиони левове, държавни сделки и т.н.а въпросния парцел "златна земя" е продаден едва за 1900 лв,при първоначална цена - 27000 лв.Странно, първо купуват този парцел за 27 000 лв, а след година -две, го продават за 1900 лв,продавач по сделката е бив.кмет, на Бургас Красимир Николов,тогавашен изпълнителен директор на Произв.Тех.База.Т.е. ПТБ продават купуват през 2003 г,терена от 615 кв.м.за 27 бона и го по-късно продава за 1900 лв на "Меридиан 98" .(б.а. Това ми прилича на пране на пари.)След тази сделка следва нова (на 18 април 2005 г.), когато "Меридиан 98" АД, представлявано от Бонка Хинкова-Петкова в качеството й на пълномощник, продава парцела на съпруга й Станимир Николов Петков срещу сумата от 2000 лева. Веднага след това "Меридиан 98" е ликвидирано е и отписано от Търговския регистър.
Местните хора разбират за сделката на Трифонов едва през 2015-а , когато в кметството се получава писмо за намерението на собствениците на терена да строят хотел на плажа. Тогава започват и съдебни дела между кметството в Обзор и инвеститорите. На последното дело преди няколко месеца Апелативният съд в Бургас обаче излиза с решение в полза на собствениците на имота с аргумент, че парцелът е бил предвиден за ...бар, а не за парк.

Най-големият порок бе, че теренът е продаден като публична общинска собственост, а тя по Закон няма как да се продава.

https://www.flagman.bg/article/135417



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dalida - За заменките и още нещо...
29.11.2017 08:39
Приватизацията по времето на управлението на милионера Иван Костов от СДС през 1997 - 2001 г беше едно крадене като за последно. А, мнението на Пламен Юруков пред "денят на живо" е че,приватизация между 1997 и 2001 г. е един от най-големите удари върху българската икономика, върху българското общество за разпиляване на национално богатство, и за концентрирането му в една много малка група от хора, които и в момента се изживяват и като общественици, и като бизнесмени."В СДС казват така: правителството на СДС беше до 1999 г., след 1999 г. беше лично правителство на господин Иван Костов. За да може той да си разчисти пътя и да си упражнява еднолична власт, и да няма няма кой да се противопоставя на решенията му."

Именно от 1999 г започват истинските заменки - продават държавна земя на безценица, за да обслужат личните си политически интереси.Всички българи,които от 2001 г са все още депутати в НС използват държавата за да са защитени от съдебни преследвания. Имунитетът ги пази! А, БСП винаги е била и ще си остане приятелски настроена към всяка демократична партия,независимо какъв театър разиграват пред медиите - все пак - парите са от голямо значение за партийците от бившата ДС. Затова не вярвам на политически изцепки като тези на Нинова, Костов, Каракачанов, Тренчев, Сидеров, Доган и т.н. много са и са верни на партията дала им правото да крадат от държавата си законно и да не бъдат съдени за престъпленията си.Те сега безчинстват, а като влезем в Шенген, кражбите ще станат по-скрити и по-крупни.Именно от тези заменки наречени приватизации партийците от бедни станаха мултимилионери за броени дни, дори само за една нощ. Колко банки фалираха? колко заводи затвориха врати? Колко показни убийства имаше? Защо фалира КТБ? Откъде са милионите на Костов и семейството му? От къде са 100-те милиона на Прокопиев? Сделката „Каолин“ е класически пример на рейдърство, прецакване на държавата и изгонване на чуждите компании. Пример, заслужаващ да влезе в учебниците по макроикономика за първи курс на УНСС в глава изритване на големи инвеститори. Заслужаващ място и сред топ разследванията на „Капитал“. Където често е описвана в детайли лошата среда за бизнес и инвестиции у нас. В случая - казусът „Каолин“ е христоматиен. Иво Прокопиев и неговите хора гонят чужд инвеститор, който предлага близо 10 пъти повече от тях (и то реално, а не като Капиталците чрез бутафорните компенсаторки) за закупуване на „Каолин“. Те съумяват да направят това благодарение на отличните си контакти с премиера Костов и неговия шеф на икономическата комисия в доминираното от СДС 38-о Народно събрание.
Кой измисли компенсаторните бонове с които се правят приватизациите и заменките? Тук всички партии са белязани. Няма чиста съвест, нямат и морал! Затворен кръг в който мафията си има държава.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157340
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031