Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
19.07.2019 21:51 - Банковата катастрофа, финансови пирамиди и 10 долара заплата
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 571 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 .                          Как се стигна до банковата катастрофа?



Банковата катастрофа от 1996–1997 г. е явление от такъв мащаб и значение за бъдещото развитие на България,се стига благодарение на дълга серия от действия и решения, които определено говорят за една добре обмислена стратегия за финансово обезкървяване на българската държава и за мащабно разграбване на финансови активи, безпрецедентно не само в рамките на прехода, но и в цялата българска история.
На първо място, финансовият срив, който в буквалния смисъл на думата стопи спестяванията на всички български граждани и доведе до трицифрена инфлация, при която месечните заплати стигнаха до мизерната равностойност от 10 щатски долара, Именно през този период – и най-вече по време на управлението на правителството на проф. Любен Беров, се нарояват десетки търговски банки - кухи структури, създадени с цел да бъдат източени както парите на вложителите, така и държавните капитали, получавани от тях по линия на прословутото рефинансиране.
На второ място ....Посредством редица престъпни банкови стратегии една значителна част от националното богатство, е прехвърлено от банковите каси в касите на кредитните милионери – като тяхната обвързаност с бившата номенклатура на Българската комунистическа партия (БКП), и особено със структурите на Държавна сигурност (ДС), повече от ясно говори чий е бил сценарият за банковия банкрут на България.
Фактори - ключови фактори за банковия срив през 1996 – 1997 г. - е даването на преференции на определени, предварително набелязани лица, които са призвани да осъществят прехвърлянето на политическата мощ на БКП на икономически релси – един процес, свързан с раздаването на бонуси, намерил публичното си наименование като „куфарчетата на Луканов.
Само по себе си това ограбване предизвика национална катастрофа – обявяването на неплатежоспособността на страната ни от втория кабинет на Андрей Луканов (21 септември 1990 г. – 20 декември 1990 г.) Точно същия ефект има и рухването на банковата система по време на правителството на Жан Виденов (1995 – 1997 г.) благодарение на планомерното и криминално източване на банките на държавата в полза на определени частни и корпоративни интереси, свързани с бившата комунистическа партия и ДС....100 милиарда лева се изпаряват в чужбина.
Изчезването на тези 100 милиарда, признати от Румен Гечев (всъщност изчезналите авоари са много повече. Става дума за кражба в най-буквалния и брутален смисъл на думата, за целенасочено и методично разграбване на държавата от тези, които са оторизирани да я представляват. Банковата система – такава, каквато е създадена в България в първите години на прехода към демокрация, не е просто болна, тя е изначално порочна. И е такава, за да служи за обогатяване на собствените си създатели, да бъде шланг, свързващ скачените съдове на държавния и частния сектор при преминаването на държавни активи в сейфовете на „честните частници”. Тя е сътворена с цел да обслужва грабителите.
Причини за източването. Основните от тях са:
1. Дупките в бюджетния дефицит и нарастващия вътрешен дълг. Този механизъм беше особено актуален при управлението на Жан Виденов.
2. Ефектът на паяка. Става дума за паразитирането на частни икономически групировки, застанали на входа и на изхода на държавни предприятия, които монополизират вноса на суровини и реализацията на продукцията им....бяха изсмукани огромни държавни средства по схемата кредитиране от търговските банки на крупни производители.

Източването на ПЧБ - създаде се "банковата мафия".
ПЧБ може да бъде определена като „банката на властта” или по-точно като банката, генетично обременена от връзките си с БСП. Самото й учредяване става възможно с активната помощ на тогавашния министър-председател, покойния Андрей Луканов, и благодарение на гласуваните промени в Конституцията от последното комунистическо Народно събрание, с участието на шефа на „Банков надзор” Камен Тошков, шефа на „Валутни операции” Стоян Шукеров и консултанта на ПЧБ, израснал после до подуправител на БНБ – Емил Хърсев. Тъкмо тази тройка е известна по това време с прозвището „банковата мафия”.
ПЧБ фалира след броени месеци и става ясно, че Жан Виденов е лъгал, защитавайки нейния изпълнителен директор като своя партийна кандидатура. Към края на 1995 г. проблемните й кредити възлизат на 27 млрд. лева. Само за 1995 г. те са над 3 млрд. лева, като това са разходи за луксозни офиси, скъпи коли, заплати и командировки.

Източването на ПИМБ - Първа източна международна банка
Банката на "мутрите"
Банката е създадена на основата на държавния банков клон в „Кремиковци“, преобразуван ... в самостоятелно акционерно дружество.
В банковите среди ПИМБ е известна като банката, „изпрала” средствата на Централния комитет (ЦК) на Комсомола и богатото ТНТМ, затова в нейните ръководни и учредителни тела изобилстват имена на видни комсомолски дейци. -1. Евгени Узунов – бивш секретар на ЦК на ДКМС, който става изпълнителен директор на ПИМБ, а след това бива избран с гласовете на БСП за подуправител на БНБ, след което пък е приютен от Сергей Станишев в Изпълнителното бюро на Националния съвет (НС) на БСП и става един от шестимата негови секретари. 2. Иво Георгиев – бивш секретар на Районния комитет (РК) на ДКМС в „Кремиковци“, последователно избиран за член на управителния и на надзорния съвет на ПИМБ, представител на „Макском Холдинг” в общите събрания, който по-късно става и изпълнителен директор на Елитбанк. Знае се, че последната е образувана от легализирания от ПИМБ капитал – като и двете банки са свързани с „Макском Холдинг”.

Източването на Стопанска банка - кредитор на престъпния свят
Банката е учредена през 1987 г. и няма пререгистрация по изменения през 1989 г правилник. Това е банката, която до 1990 г. финансираше плановата икономика (петилетките на Живков), с инвестиции от Държавния фонд за кредитиране. До 1994 г. председател на УС е Цветан Петков - бивш член на ЦК на БКП.

Източването на средствата от банките става директно и чрез сателитни финансово-брокерски къщи, което допринесе за излизане на огромни количества валута от страната. Благоприятен терен за подобни операции бе контрабандната търговия, включително ембарговата, както при периодичните валутно-спекулативни кризи като тази през март 1994 г., довела до трайно обезценяване на лева. .
Фалиралите по време на кризата банки....

Според някои източници проблемът за това кои банки да фалират и кои да бъдат поставени под особен надзор е решаван на тайни среднощни пленуми на БСП – и после само потвърждаван от УС на БНБ. Банките практически се оказват механизъм, преразпределящ националното богатство в полза на червената олигархия и свързаните с нея престъпни субекти.....на които са отпуснати необслужвани кредити.... става дума за систематична практика, облагодетелстваща близки до бившата комунистическа партия и до ДС икономически и физически субекти.



Гласувай:
4



1. dalida - Фараонът и човекът на Сорос, активист на ВМРО - старата номенклатура сее раздор и
20.07.2019 06:54
провокации в правителството на кабинета Борисов 3. това е Веселин Марешки - играе двойна игра и лобира за този, който плаща най-добре. С помоща на Русия спечели милиони от лекарства и петрол.
Другият който е маша в ръцете на Путин е - Сидеров - фурнаджийската лопата - на всяка "манджа - мерудия"...вечния недоволен. . . . а медиите, които търсят сензации използват тяхното "мнение" за да провокират общественото мнение. Това са хората, чието минало е доста ГНИЛО.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156555
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031