Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
02.08.2019 10:37 - ЧУМАТА - РАЗПОСТРАНЕНИЕ И ЗАЩИТА
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 713 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                  Руски медии разкриха цялата истина за чумата по свинете

avatar Александър Попов
https://agrozona.bg/ruski-medii-razkriha-tsyalata-istina-za-chumata-po-svine/

За 11 години в Русия са унищожени повече от един милион прасета. Щетите, причинени на индустрията, се измерват в милиарди рубли. Досега нито един регион не е застрахован срещу пренасяне на вируса.

Причини за разпространението на АЧС:

междуведомствено раздробяване;
липса на координирани и бързи действия за предотвратяване на пренасянето на вируса;
прикриване на смъртността при животните и информацията за АЧС от регионалните ветеринарни администрации и собствениците на животни;
неефективно намаляване на броя на дивите свине;
неспазване от страна на предприятията на ветеринарно-санитарните изисквания при отглежданите свине, тяхното клане и преработка на продукция;
ниско ниво на биологична защита на личните помощни стопанства и малки стопанства. Контакти на домашни свине и техните собственици с диви свине;
липса на идентификация на животните и отчетност за свинете;
неразрешено движение и търговия с животни и продукция, заразени с АЧС.
През ноември 2017 г. Тюмен беше развълнуван от новината за избухване на африканска чума по свинете. Огнището на болестта е регистрирано в свинеферма в село Шорохово, Исетски район. Това е първото голямо предприятие в Урал, което пострада от чумата.
През 2016 г. от огнище на африканската чума по свинете в Московска област месо е изпратено до тридесет и един руски субекта. Нещо подобно, но още по-страшно, се е случило в Калининградска област. Тук АЧС чакат е очаквана отдавна, тъй като болестта, която лесно преминава границите на държави, е достигнала до Прибалтика и Източна Европа.

„Калининградската област беше в зоната на риска от 14-та година, когато първите стъпки бяха регистрирани в Литва и в Полша. По принцип, ветеринарните лекари в региона знаеха, че болестта ще дойде. Знаехме, че ще дойде рано или късно.“

И дойде в края на 2017 г., само на един километър от полската граница бяха открити диви свине, умрели от африканска чума по свинете.

„През ноември на седемнадесетата година областната лаборатория за пръв път диагностицира африканска чума по свинете. В нашата лаборатория бяха изпратени проби за потвърждение. Беше от дива свиня. Реакцията беше положителна, но ние изолирахме ДНК на вируса на африканската чума по свинете и с използване на метода на РПФ (бел.пр.: рекурентно преобразуване на Фурие), оцветихме маските.“

Буквално месец по-късно домашни прасенца започнаха да умират от АЧС в областта. Всички те са били държани в лични помощни стопанства на граждани и, следователно, не са били защитени от болестта.
„Болни животни са били откарвани в кланицата, след което месото е извозвано в различни региони на Руската Федерация. В шест региона ние открихме месо, контаминиран вирус на АЧС. За съжаление, това също е един от пътищата за разпространение и, може да се каже, един от основните пътища.“
12 000 огнища на АЧС в Европейския съюз

Но буферни зони така не са бяха създадени. Популацията на дива свиня не се намали до нужното ниво. В частните помощни стопанства населението продължи активно да отглежда прасета и всичко това на фона на ежедневното влошаване на ситуацията с АЧС в съседните Полша и Литва. В Европейския съюз разпространението на африканската чума по свинете е достигна катастрофални мащаби. От 2014 г. насам има повече от 12 000 огнища. Това е девет пъти повече, отколкото в Русия за цялото време на присъствието на вируса.
Всички трябва да участват в борбата

Победата над африканската чума по свинете е много мащабна и системна задача. Тя включва няколко важни компонента едновременно. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се повиши нивото на биологична безопасност на абсолютно всички свинеферми, кланици и преработвателни предприятия.

Какво трябва да се знае за разпространението на АЧС?

♦ Източници на зараза. Живи животни, заразени, проявяващи и не проявяващи клинични признаци на заболяването, както и преболедували, носители на вируса.

♦ Кръв. Кръвта на болно животно може да доведе до заразяване на почвата, инструментите, облеклото и превозните средства.

♦ Изпражнения. Те съдържат висока доза от вируса, която се съхранява в тях за доста дълъг период от време. Разпространяват вируса чрез замърсени с тях обувки, гуми и инструменти.

♦ Кланичен труп. Вирусът живее по-дълго време от стопанина. След смъртта на заразен индивид, АЧС продължава да остава в кланичния труп и може да зарази доближилите се близко податливи животни.

♦ Почва. Земята, върху която е паднала кръв или материал от разлагане на болно животно, остава заразена за дълго време. Вирусът се разпространява чрез замърсени с нея обувки, дрехи, гуми и инструменти.

♦ Кръвосмучещи насекоми и кърлежи. Те са механични разпространители на вируса.

♦ Предмети. Вирусът се предава чрез всеки заразен нежив обект – обувки и дрехи, превозни средства, ножове, оборудване.

♦ Подпочвени води. Често при заравянето на трупове с АЧС, водата от почвата може да разнесе заразата и при сондиране тя да бъде разпространена.

Какво трябва да се знае за начините за предпазване от вируса?

♦ Спазване на основните правила за биологична безопасност.

♦ Животните трябва да се отглеждат в закрити помещения с външна ограда. Не се допуска извеждане на прасета.

♦ Забранява се странични хора да посещават местата за отглеждане на животни.

♦ Помещението, транспортът, инструментите и оборудването трябва да се поддържат чисти и да се дезинфекцират.

♦ Храненето на свине с отпадъци и продуктите от клане на животни е недопустимо. Трябва да се използват безопасни, топлинно обработени храни.

♦ Трябва да се извършва обработка на животните срещу кърлежи и бълхи.

♦ Лечението на прасета без предварително изключване на диагнозите на африканската и класическата чума по свинете, съгласно резултати от лабораторни изследвания, е строго забранено.

♦ Придобиването на свине трябва да е само от специализирани свинеферми при наличие на ветеринарни документи.

♦ Биологичните отпадъци трябва да се изхвърлят в съответствие със строгите правила за биологична безопасност.

♦ В свинефермите, преди посещение на животните, всички служители трябва да преминат през етап на санитарни и хигиенни процедури с пълна смяна на дрехи и обувки. На всички служители трябва да бъде забранено да отглеждат свине в лични помощни стопанства, както и да ловуват диви свине. Храната на персонала трябва да бъде организирана в предприятието, в изолирано от животните помещение.

♦ Клането на свине следва да се извършва само в сертифицирани кланици.

♦ Преместването на животни и продукция вътре в субекта и в други региони без ветеринарни документи е забранено.



Гласувай:
6



1. morskipesni - Ясно е, че се води биологична война. Единствен заинтерсован и заподозрян- САЩ и С-ие.
02.08.2019 11:12
Не само вирусите -мутанти от х'мериканските лаборатории, но и най-обикновени гадини са били внедрявани като зараза, за да се унищожават индустриите на наивни страни като България. Пример- филоксерата, колорадкия бръмбар внесени в бастуните на "арономи" от Запада, най-вече Х'америка. Време е хората да разберат изключителната подлост и враждебност на "партньора"- империалист!
цитирай
2. germantiger - ...
03.08.2019 00:03
В БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО АФРИКАНСКА ЧУМА

В БЪЛГАРИЯ ЧУМАТА Е РУСКА
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6156485
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031