Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
27.01.2020 07:38 - Има ли изненадани за промяната на лев-евро?
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 1604 Коментари: 9 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       НЯКОИ СРЕДИ В БИЗНЕСА НЕ СА ИЗНЕНАДАНИ
                                                           и аз го очаквах, ще стане така
                                                                 както беше в Германия


Какво цели промяната на фиксинга евро - лев?


Стоянова предлага създаването на нов текст в закона, според който от датата на участие на България в "чакалнята на еврозоната" официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в ERM II (Еврозоната + Дания) и ЕЦБ.

На практика това означава, че Народното събрание ще позволи на правителството да води преговори с останалите държави членки на Еврозоната и ЕЦБ за курса на еврото, по който България ще се присъедини. Този курс теоретично може да претърпи промени от този, действащ в момента. Предложението на Менда Стоянова не променя сегашното съотношение от 1,95583 лева за едно евро.

Причината за промяната е ясна - това е задължително условия за членство в чакалнята на еврозоната. Припомняме, че финансовият министър Владислав Горанов предположи, че това може да се случи до края на април на тази година.

Важно уточнение - преговорите по курса не означават, че промяна в него ще има. Почти сигурно е, че станата ще влезе в механизма по същия курс, за който в момента сменяме лев за евро. Такова е обещанието на Българска народна банка. Така се случи и при другите държави от Еврозоната, които преди да влязат в механизмна бяха в режим на валутен борд.

Теоретичен риск обаче все пак съществува - ако договореният курс все пак се окаже по-нисък от сегашния, а левът излезе от преговорите подценен, то спестяванията в лева ще намалеят. .....

Тук в блог-бг има чавек, който живее в Германия. Дано даде разяснение, как постъпиха германците спрямо курса марка-евро. Защото имам съмнение, че бъдещият курс евро - лев ще е равен. Т.Е. едно евро = на един лев.

Германците до колкото съм запозната с този курс, преди години бяха доста ядосани, че след промяната на този курс, който имаха - 2 марки = 1 евро, изяде спестяванията на вложителите и спестовните влогове. Инфлацията скочи двойно, цените на стокике скочи 3-но, и  в по - голямата си част германското население обедня още повече. Спечелиха обаче - банките, и най-вече ЕЦБ.



Гласувай:
11



1. apostapostoloff - Ако договорят курс
27.01.2020 07:49
лев за евро, ние ще сме добре, много добре дори. Това е всъщност един РЕАЛЕН курс, защото еврото има ПОКУПАТЕЛНАТА СИЛА на 30- 40 стотинки.

Ако това не стане, ако се обменят два лева за евро, ще затънем в страшна мизерия.
цитирай
2. dalida - И яз съм съгласна с Апостол апостолоф
27.01.2020 08:21
И на мен ми се иска курса евро-лев = 1.
Така заплатите ни ще са горе-долу колкото европейските и покупателността на българите ще е на по-високо ниво и задоволени, без да се налагат минималните % увеличения, които сега прилагат от финансовото министерство.
цитирай
3. morskipesni - Жалки опити за "разсъждения" от зашеметена калинка
27.01.2020 09:04
Отказът от НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА е още една крачка към ПЪЛНАТА загуба на суверенитет. Тъй като съм от 14 г. в Германия, следя И ТАЗИ ТЕМА, като СЪС СИГУРНОСТ ЗНАМ, че германците са поръчали за печат десетки милиарди Д-марки. Демек- идиотите влизат в Еврозоната- ние обаче бързо излизаме.
цитирай
4. dalida - Финансовият ни колапс датира от 2006 г.
27.01.2020 09:14
От тогава българите обедняха прогресивно. Защото ония от горе с голямата ножица фиксираха левът към марката 1 марка=1лев, но правителството на СДС ни срина с голямата инфлация, която днес не се зачита за инфлация а именно 1 евро = 2 лева. Това е същото както едно време купувахме 1 долар за 3 лева. Инфлация до тавана. Така правителствата си отгледаха олигарси във всички нива на управление и във всички правителства до сега. Този абсурд наречен Валутен борд де факто обезцени бг валута и срина финансите на бг-вложители. Така фалираха умишлено и 100 - банки от времето на Жан Виденовата зима.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Госпожо Далида!
27.01.2020 10:31
morskipesni написа:
Отказът от НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА е още една крачка към ПЪЛНАТА загуба на суверенитет. Тъй като съм от 14 г. в Германия, следя И ТАЗИ ТЕМА, като СЪС СИГУРНОСТ ЗНАМ, че германците са поръчали за печат десетки милиарди Д-марки. Демек- идиотите влизат в Еврозоната- ние обаче бързо излизаме.



Претенциите Ви относно валутните познания според Вас са толкова високи,., че се считате в тази област за гениална. Аз се съмнявам в това, мисля, че дори не сте и генитална. Сгигнах до този извод след като прочетох настоящия коментар.
Преди да публикувате постинг е добре за се посъветвате с някой, правилно ли мислите, за да го постнете...
След като напишете нещо, прегледайге го с осторожно внимание или го дайде да го прегледа специалист с много голяма гросвайсторска сила в съответната област.
Genosse Sussi Arschloch, Kulturanalitiker
цитирай
6. dalida - Според медиите това, което съм написала е вярно.
27.01.2020 16:46
Визирам "Сега" и "Блитц", статията е същата и при тях. Явно, че една статия се прекопирва без да се посочи източника на мнението.
А мненинето си е лично и дали ще го поместя в някой вестник или другаде, това си е моя работа.

МФ има право да помества, мненията на много хора, но там акаунтите са анонимни и така.....този пост се появи на бял свят и тук.

Аз зададох въпроса само осведомително. Ако има между вас блогерите някой с по особенно мнение по казуса, може да го напише, вместо да правите забележки, аз какво мога или не мога.
цитирай
7. dalida - Ще се промени ли курса на лева спрямо еврото?
27.01.2020 21:06
Член 28 от закона за БНБ гласи, че общата сума на паричните задължения на Българската народна банка не може да превишава левовия еквивалент на брутния международен валутен резерв, като левовият еквивалент се определя на основата на официалния валутен курс на лева към германската марка съгласно член 29.

След като бъде прието изменението внесено от Менда Стоянова, официалният валутен курс на лева спрямо еврото, което замести марката, няма да се промени.

Това, което се променя е, че ако България бъде поканена да участва в механизма на обменните курсове – ERMII или т. нар. чакалня за еврозоната, БНБ вече ще бъде задължена автоматично да се намесва на пазара при промени на курса на лева спрямо еврото, надхвърлящи 15%, колкото е стандартната лента на колебание.
Промяната на закона е изисване от страна на ЕЦБ.
Защото такова е изискването за присъединяване към еврозоната. Повечето държави в паричния съюз на еврото са влезли в него без да са били във валутен борд. Така че правилата за присъединяване не разглеждат специфичния случай на България. По подобен път минаха и Латвия и Естония, без това да доведе до някакви сътресения.

Опитът и на двете държави, преминали през валутни бордове, показва, че след присъединяването към еврозоната инфлацията на потребителските цени не само не се покачва, но значително намалява. И това е съвсем логично.

Дори и в момента вносителите в България отчитат валутен риск, въпреки че страната е във валутен борд. С влизането в еврозоната, този риск значително ще намалее за вноса от държавите извън паричния съюз и ще изчезне при търговията със страните, използващи еврото като своя валута.
Опитът и на двете държави, преминали през валутни бордове, показва, че след присъединяването към еврозоната инфлацията на потребителските цени не само не се покачва, но значително намалява. И това е съвсем логично.

Дори и в момента вносителите в България отчитат валутен риск, въпреки че страната е във валутен борд. С влизането в еврозоната, този риск значително ще намалее за вноса от държавите извън паричния съюз и ще изчезне при търговията със страните, използващи еврото като своя валута.

Домбровскис: Еврото в България – след 3 години

В момента текстът на член 29 от Закона за БНБ гласи, че официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка. Когато законно платежно средство във Федерална република Германия стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса на лева по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така определеният курс се обнародва в "Държавен вестник" от Българската народна банка.

С предложения законопроект, внесен в Народното събрание на 23 януари, текстът ще се промени така:

"Считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз".

Член 1.1 от споразумението на ЕЦБ с централните банки на държавите от ЕС извън еврозоната гласи, че всяка страна участва в съвместно уведомяване на пазара за двустранните централни курсове и всякакви промени в тях между участващите валути извън еврозоната и еврото, както е договорено в съответствие с общата процедура, посочена в параграф 2.3 от Резолюцията.

А член 17.1 гласи, че всички страни по взаимното споразумение, постигнато в съответствие с параграф 2.3 от Резолюцията, включително ЕЦБ, имат право да започнат поверителна процедура, насочена към преразглеждане на централните лихвени проценти.

Въпросният параграф 2.3 гласи, че решенията относно централните лихвени проценти и стандартната лента на колебание (на валутния курс – бел. ред.) се вземат по взаимно съгласие на министрите на държавите-членки от еврозоната, ЕЦБ и министрите и управителите на централните банки на държавите-членки извън еврозоната, участващи в новия механизъм (ERMII – бел. ред.), следвайки обща процедура, включваща Европейската комисия и след консултация с Икономическия и финансов съвет. Министрите и управителите на централните банки на държавите-членки, които не участват в механизма на обменния курс, ще вземат участие, но няма да имат право на глас в процедурата. Всички страни по взаимното споразумение, включително ЕЦБ, ще имат право да започнат поверителна процедура, насочена към преразглеждане на централните лихвени проценти.
цитирай
8. fun1001 - аз, мисля, че си търсите..разпявка..
28.01.2020 20:16
от отдавна пишем, че пари, нямааа/ това са хартийки, без покритие
вървим към безкасово О во, за да бъде наложен още по голям контрол
сред..'народонаселението'...впървом, ще бъдат постепенно изтеглени..
'цветните хартийки', ще се въведе електр..плащане/ вече има такива
Търг Вериги в Германия, аз ,лично, не съм го изпитала все още на мой гръб)

така, че не виждам, ко толкова ви тревожи...
Обмяната, която се извърши в Германия, DM- €..беше предии многоо времe..
сега, т.н НСРед, чука на вратата
..в спалнята..вижте, какво 'направиха'
в Китай.Това е ЕДНА история, една Парадигма,и всичко е намислено
премислено, и се обработва, от едни, от най Големите умове в
Науката и Техниката, и особено в ИТ- вижте го, къде ще ходо ИлМъск..а, КОЙ му дава..средства..
...примерите са многоооо.Затова е писано в Книгата, малцина,ще
се спасят/ и забележете - това ,няма да са т.н..божии чеда!!
защото ,самата Библия, е писана като Програма..
/ predictive programming


гледайте си..спокойствието и здравето, друго, ние не притежаваме!!!
усмивка, Юлия
цитирай
9. dalida - Това, което поместих тук като коментари, наистина е само на документи,
28.01.2020 21:15
но според изказването днес пред Медиапул Горанов беше категоричен. Или ще влезем в еврозоната с този курс,който е сега 1 евро= 2 лева или няма да влезем. Жалко че в сайта на медията няма начин някой да си каже мнението. Това негово "ние" се отнася само за правителството, защото от анкетите в интернет излезе, че 54% от българите не са съгласни за влизане в чакалнята, камо ли в еврозоната. Това, обаче не го интересува , това означава, че хората имат право да искат оставката на това правителство. Освен водната катастрофа, която предизвиката, незачитането на мнението на българите и всички политически интриги които създадоха напоследък излиза, че ГЕРБ и ОП не могат да управляват прозрачно и не работят за народа. Сори, за министъра на финансите, но наистина май трябва да има референдум за влизането на правителството в еврозоната,НЕ за българите, защото ние не искаме ЕЦБ да ни командори. НО, референдум има право да иска само президента на републиката за да бъде законен. Ако референдума не успее да ги вразуми тея ненаядници, ще ни натикат още по-сериозно в кризата, защото сегашния курс евро-лев е най-големия обир в България, милиони лева за политическите крадци в парламента и правителството. Европа е във финансова криза.А, за 1 евро българите да плащат 2 лева си е финансов обир.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6159039
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031