Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
01.02.2020 23:24 - ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ - БИЗНЕС ЗА МИЛИОНИ
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         Фалшивите новини са начин да сееш паника и страх 


Расистки стереотипи

Журналистите от АФП, занимаващи се с проверката на фактите, засякоха многобройни неверни информации. Една от тях, разпространяваща се в Шри Ланка, твърди, че 11 милиона жители на Ухан ще умрат.Според друга хранителни продукти в Австралия са били заразени с новия коронавирус, а според много публикации човек може да се предпази от вируса, като приема солен разтвор.


Някои от тези неверни информации са свързани с предразсъдъци към хранителните навици в Китай или расистки стереотипи. На популярен видеоклип се вижда как жена яде с клечки прилеп. Тези кадри, публикувани от някои западни таблоиди, се представят като доказателство за афинитета на някои китайци към екзотични животни и като причина за кризата.


В Австралия, където живеят много китайци, фалшивите информации се роят. В понеделник депутат от Бризбън предупреди избирателите си, че се разпространява фалшиво комюнике, уж от министерството на здравеопазването, в което се отправя предупреждение да се избягват кварталите с голяма концентрация на хора от китайски произход. "Разпространението на фалшиви информации от расистки кретени поражда чувство на страх и несигурност", каза той пред АФП.


"Страх и несигурност"

Крайнодесните уебсайтове подхванаха темата за епидемията. Една от първите разпространени дезинформации бе за съществуването на ваксина срещу новия коронавирус, която била патентована през 2015 г. В действителност въпросният патент е за коронавирус, открит при пернатите.


Хол Търнър, водещ по крайнодясно радио, обвиняван, че подкрепя теорията за превъзходството на белите, публикува статия в интернет, в която се твърди, че 112 000 души вече са починали в Китай и че 2.8 милиона са под карантина.


"Коронавирусът е класически повод за разпространение на слухове, родени в атмосфера на страх и несигурност", заяви пред АФП новозеландският социолог Робърт Бартоломю. Заглавията в търсещите сензация медии - и историческото недоверие към китайското правителство - улесниха разпространението на слухове, допълни той. "За много хора обаче основен източник на информация са социалните мрежи, за които е известно, че са проводник на непроверени твърдения", изрази съжаление Бартоломю.


Този неспирен поток от неверни информации затруднява работата на здравните власти. "В Тайван хората ще започнат да се обаждат по болници и правителствени агенции, ще ги заливат с въпроси и по този начин ще отнемат времето на ценни човешки ресурси", каза със съжаление Кевин Хсуех, служител на болница в Тайпе. /БТА


Компанията "Фейсбук" съобщи днес, че ще премахва от социалната си мрежа подвеждаща информация за бързо разпространяващия се коронавирус в Китай и други страни, съобщи "Ройтерс".


Ще бъде изтривано съдържание с "фалшиви твърдения или конспиративни теории при подаден сигнал от световни и местни здравни организации".


Това е необичайно драстичен ход за "Фейсбук", който обикновено ограничава разпространението на съдържание с подвеждаща информация по здравни въпроси чрез ограничаване на резултатите при търсене и ограничаване на реклами, но позволява оригиналните постове да останат на платформата.






Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6158488
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031