Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.08.2020 23:14 - Съдебни дела, които ня практика са безсмислени пораждат корупция в съдебната ни система
Автор: dalida Категория: Бизнес   
Прочетен: 2365 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
  


      Защо съдебната система в България продължава да води безсмислени дела?

Например: в окръжните съдилища се водят дела срещу предявени искания на граждани, които са подписали предварителни договори за покупко - продажба на имот, но не са заверили нито подписите, нито съдържанието в тези договори, а имат претенции спрямо нарушилите този договор.

В нашето законодателство ГПК, ЗЗД, ТЗ няма клауза, която да задължи гражданите, подписали предварителен договор за покупка на имот да минат задължително през кантората на нотариус, който да завери съдържанието на договора и подписите на подписалия този договор.

Ако, нашето законодателство задължи гражданите сключили такъв договор да преминат през нотариална заверка, този договор ще бъде вписан в агенцията по вписвания и споровете, по не изпълнение по тях ще имат по-голяма доказателствена сила и право на защита.

В днешно време нашата съдебна система се пръска по шевовете от дела на граждани подписали или не подписали такива договори, не заверени от нотариус. Масово се водят дела от граждани, чийто договори не са заверени от нотариус, но имат претенции и водят искове срещу ответната страна по договора за неустойки, лихви или забава.

Имотната мафия не се интересува дали може или разрешава ли закона тези договори да имат правната сила и чрез тях да доказват, че ответната страна, която не е изпълнила някоя клауза по договора, дължи обезпечение или дължи неустойки. В повечето случаи измамата взима превес, съдът издава решение в полза на измамника, без да се интересува дали договора е заверен или не е.

Водят се безсмислени дела, пилеят се неразумни разходи, наемат се вещи лица, които да доказват дали подписа положен на договора е положен от лицето или е ксерокопие, електронен подпис или имитация.

Заплащането (хонорара) на вещото лице се определя от съда, но заплаща сумата този който иска тази експертиза. По този начин срока на едно такова дело може да продължи с години.

Ако законодателя ни (НС) внесе поправка в ЗЗД, ТЗ и ГПК предварителните договори за изработка, за покупко - продажба, за доставки, за строителство и за всички сделки изискващи предварителни договори, тези договори задължително да преминават през нотариялни заверки на подпис и съдържание, делата в България спрямо такива искове ще бъдат много по-малко. А, за измамниците от имотната мафия - една такава поправка в тези закони ще им върже ръцете. Така измамите с недвижими имоти ще намалеят драстично.



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. djem - Всичко в България е ПАРИ.
25.08.2020 06:07
В съдът се водят дела, не защото са правно съставени и имат право на претенции, а защото за всяко дело с определена цена се плащат високи такси.
За всяко документче издадено от съда се плащат доста солени такси.
Само да ти издадат заверен препис или не заверен съдът взима такса.
Така, че таксите които взимат съдилищата и държавата имат изгода да се водят безсмислени, глупави и незаконосъобразни дела.
За тази неразбория и този хаос е виновна съдебната ни практика и законодателния орган, който не е така компетентен, че да предлага и приема само нужните и необходими закони.
Честа практика в съда е, да се води дело само на базата, че има някакъв договор, независимо дали е напечатан на машина или е написан на ръка, дали е със заверени подписи или не е. Защото в ЗЗД - всеки договор, дори и устния такъв се смята за сключен и законен, особено двустранните договори. В съдебната практика има и случаи на договори за наем, които не са преминали през нотариус, нямат дори печат на държавен орган, а се водят дела за неустойки. Има и договори които сам продавача се явява и като купувач. Ако държавата накара този гражданин съставит такъв договор да се яви пред нотариус, няма как да докаже че договора е изправен и законосъобразен. Много фирми използват такива договори за да продават на себе си апартаменти, предприятия или имущество което е тяхна собственост, но поради някаква причина, тези хора са решили, че могат да измамят държавата и да си узаконят нереалните доходи или да изперат някой и друг милион, чрез такива сделки - фиктивни, рознински сделки. Свидетели сме на такива фиктивни сделки вече 30 години. Никой правист или юрист не е скочил срещу тях, защото тези сделки носят много приходи както на адвокатите, така и на съдебната ни система. В случая е ощетен нотариусът, който също е законодателен орган, но често е пренебрегнат, заради това, че в ЗЗД не е узаконено заверката на такива фиктивни договори, като предварителните договори.
цитирай
2. kozme - В ЗЗД ясно и категорично пише, "ако договорът е е заверен от нотариус, община или друг законодателен орган, съдебни дела не се водят
25.08.2020 06:28
изпълнителен лист или досъдебно производство не се води.
Съдът обаче за да вземе своите такси и държавата да си вземе дължимото не е предвидила, че тези документи без заверка са незаконни. В Европа не можеш да купиш имот без договор, който да е нотариално заверен, независимо какъв е дали е предварителен или окончателен.

Ограничаването на правата на гражданите става чрез Конституцията ни.

Когато в Конституцията ни правата на гражданите са ограничени, спрямо фиктивните договори, спрямо фиктивните съдебни дела или вътрешни фирмени договори специално за имотните сделки, тогава и съдът ще се ограничи. Няма да се водят дела, които нямат правен статут. Правен статут се постига когато сделката - предварителен договор е преминала през нотариус. Нотариусът е длъжен да удостовери самоличността на купувача и самоличността на продавача. Чак тогава да завери подписите. Нотариусът се информира от службите по кадастър, община, имотна агенция дали този имот е наистина собственост на продавача, и дали това, което е записано в договора отговаря на истината, тогава заверява и съдържанието на документа. А, когато един такъв документ има и двете заверки , то тогава документа е напълно законен и има правен статут - може да се обжалва в съда.
цитирай
3. vaquero - dalida,
25.08.2020 07:13
Защото прокуратурата им подава безмислени дела.
цитирай
4. mobbidik - Как корупцията убива съдебната ни система?
25.08.2020 07:22
Всеки съдия е малко или много зависим от някой политик от високо място, назначен.
Когато съдия или прокурор ОБСЛУЖВА интересите на политически зависими партии, тогава имаме КОРУПЦИЯ.
Точно затова и ЕК не свали наблюдението над съдебната ни система.

Но, тъпите ни политици или не са разбрали какво искат от ЕК, или се правят на "ощипани госпожички" и не обръщат внимание на докладите,в които ЕК ни критикува.

Само си представете, че управляващата коалиция реши да търси корумпирани (не че не ги знае кои са) съдии, прокурори, полицаи и администратори, как веднага ще си проличи колко е КОРУМПИРАНА нашата държава.
цитирай
5. mobbidik - Всяка партия у нас, вкл. и президента ни си има СВОЙ ЧОВЕК във ВСС.
25.08.2020 07:28
И промяната на Конституцията ни няма да намали КОРУПЦИЯТА както в съдилищата, така и във ВСС. Дори и самата институция ВСС да бъде разделена на две части съвет на съдиите и съвет на прокурорите, ако не се премахнат тези квоти % за всяка политическа партия да вкарва в съда или във ВСС свой човек, корупцията ще си остане такава каквато си беше още по времето на Живковата диктатура.
цитирай
6. golden - Едно такова допълнение, като задължителна заверка от нотариус за предв.договори
27.08.2020 07:59
ще "върже ръцете" не само на имотната мафия, тази поправка - допълнение към ЗЗД и ГПК ще върже ръцете и на ЧСИ и ДСИ, които налагат възбрана и запори само на основание подписан договор, без заверки от нотариус или общината. Измамите ще намалеят, а в последствие и ще изчезнат от правната ни система.
цитирай
7. shtaparov - Може би точно затова ги и водят, а ...
02.09.2020 04:11
Може би точно затова ги и водят,а другите ги протакат
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6155897
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031