Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2022 15:11 - Против внушенията за приемане на „гръцката система“ на даване на „бонуси“ на партията с най-висок резултат на изборите
Автор: teodordetchev Категория: Други   
Прочетен: 2331 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В момента, в България се започна едно голямо „политическо говорене“ за възприемане на така наречената „гръцка система“, при която на партията с най-висок резултат (получен Божем по пропорционалната система) се дава „бонус“, за да може да сформира парламентарно мнозинство, респективно – правителство.

         Системата с бонуса е най-яркото доказателство за откровено олигархичната система на управление в Гърция. Според дефиницията на Аристотел, олигархия е неправилна форма на управление, при която малка група хора управляват в свой интерес, а не в интерес на всички. Като видим колосалната „приемственост“ в гръцката политика, (разбирайте – предаването на лидерството в политическите партии по буквално по наследство), можем с чиста съвест да кажем, че ако някъде в Европа има олигархично управление – това е в Гърция. У нас олигархия няма – има жалка, дребна и трепереща пред институциите (примерно пред данъчните) плутокрация.

Пропорционалната система ражда силно фрагментирани парламенти по принцип – това й е работата. В Белгия и в Израел няма процентова бариера, правителствата се създават трудно, но никой не е въвел гръцкото извращение. Повтарям – извращение. Като наблюдаваме с какъв ентусиазъм хората започват да си говорят за „гръцкия опит“, човек се чуди как сме толкова способни да взимаме от другите държави винаги точно най-лошите практики.

Всички еквилибристики, свързани с втренчване в гръцкия опит, не представляват нищо друго освен гавра с избора на хората. Впрочем - процентовата бариера също деформира резултатите от вота. Затова и както вече писах по-горе, двете "най-глупави" държави с пропорционална избирателна система - Белгия и Израел нямат процентова бариера. Единствената приемлива процентова бариера е естествената - нямаш гласове за един депутат - е, сори няма какво да се направи, няма да си представен в Народното събрание. Иначе, какво пречи да има един депутат от дадена партия? Нищо не пречи и е напълно възможно точно този депутат да е много по-адекватен от десет депутати от някоя от по-силните партии.

Всъщност, цялата тази говорилня около гръцката система не е нищо друго освен жални вопли на партията с най-висок резултат. Тези вопли са естествени за въпросната партия, но не и за изборните резултати.

Нашите партии трябва да се научат да намират решения при наличното разположение на силите, а не със "службено донатаманяване" на резултата. Има много добронамерени хора, които се включиха в надприказването как да "донатаманим" резултатите, но всичко това е задълбочаване на проблема, а не решаване на същия.

Да, в момента у нас има огромен проблем, свързан с отминалия период на радикални протести и безкомпромисна конфронтация. ГЕРБ са тежко изолирани от партиите, за които самият Борисов твърди, че му били идейно близки. Това създава голям проблем да се създаде правителствено мнозинство, което да е „идейно еднородно“.

Едновременно с това, изобщо не е невъзможно да се създаде коалиция на ГЕРБ, ДПС и БСП, която няма да е „идейно еднородна“, но по логиката на българския клиентелизъм (той не е само български) би могла чудесно да изкара и пълен мандат. Само че, изглежда че проблемът е, че тези три партии не държат да поемат еднозначно отговорността на управлението – мандатът им изглежда труден.

Ами няма как – който се е хванал на хорото, ще се научи и да го щипят, особено ако е такава „гиздава мома“ като партията на „Българския Меси“. Никой не казал, че властта е само удоволствие, още по-малко пък – комфортно занимание. Всеки трябва да си носи кръста.



Гласувай:
4



1. morskipesni - Педерас'и, драги!
06.12.2022 01:00
'Сичките, без един-ама не знаем кой. Анадънму?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: teodordetchev
Категория: Други
Прочетен: 5808030
Постинги: 766
Коментари: 3548
Гласове: 52692
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Social Security Watch – Блогът на Емилия Милчева
2. "Най-доброто" от политологическите публикации в блога.
3. Един млад политолог - блогът на Тодор Райков
4. Нов икономически блог на проф. д-р Румен Младенов Георгиев
5. Блогът на асистента за икономиката, такава каквато е.
6. Изтегли си книгата „България и Украйна – цивилизационни разломи и политически успоредици“
7. Мартин Димитров
8. Блогът на Теодор Иванов - Кобата
9. Блогът на Мариан с историко - политическа насоченост
10. Свалете си книгата „Индустриални отношения и сигурност – част първа. Социални концесии в колективното договаряне“
11. Кой призна и кой не призна Косово - цялата сага, ден след ден ...
12. Блогът на Никола Дръндев - Подло пионерче
13. МамкаМу - богът на Юрий Александров
14. Блогът на Евгения Тодорова
15. Бизнесът, правата на човека и корпоративната социална отговорност между доброволността и регулациите
16. Интервю за враждебността между "системните" партии, за ерозията на политическата система, за социалдемокрацията и за други неща
17. Изтегли си книгата "Гъвкави форми на работа и (пост)индустриални отношения в страните от Централна и Източна Европа"
18. Изтегли си книгата "Социалният диалог в частния охранителен сектор"
19. Изтегли си сборника: „България на прага на ЕС: тристранното сътрудничество и развитието на индустриалните отношения. Сравнителни модели и анализ“.
20. Изтегли си книгата "Иновации в колективното договаряне" с автори: Теодор Дечев, Боряна Стойчева и Веселин Илков
21. Изтегли си книгата "Взаимодействие между институциите и индустриални отношения" с автор Теодор Дечев
22. Social Security Watch - Блогът на Емилия Милчева
23. Блогът на Радослав Пашов